Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Lakier bezbarwny odchodzi (Leon 5F)

Porady odnośnie napraw blacharskich, malowania itp.

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Lakier bezbarwny odchodzi (Leon 5F)

Postprzez LeonLZA » 25 lutego 2020, 13:48

Witam, pojawił się mały problem na moim Leonie. Mianowicie zauważyłem że zaczyna odchodzić lakier bezbarwny na drzwiach.

Nie były one malowane - tak przynajmniej wskazuje miernik lakieru i tak deklarował poprzedni właściciel :-D
Inny element był malowany i faktycznie miernik to wykazał.

Do rzeczy. Chciałbym sie dowiedzieć jak ZATRZYMAĆ dalszy postęp tego działania... Poczytałem o zaprawkach itp i myślę o zakupieniu zaprawki od Spies Hecker jednak chciałbym aby ktoś mi potwierdził czy nadaje się to pod zaprawkę i ewentualnie jak ją zrobić aby nie uszkodzić lakieru. Pierwsze co mi przychodzi do głowy to odcięcie tego lakietu który odchodzi, delikatny szlif/polerka żeby wygładzić krawędź, nałożenie zaprawki bezbarwnej i polerka...

Baza jest cała, nic nie uszkodzone, rdzy oczywiście żadnej tez nie ma. Nie chciałbym jednak tak tego zostawiać aby nie zaczeło w słoneczne dni odchodzić bardziej.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
LeonLZA
Stella
Stella

Region: małopolskie
Auto: Leon 5F
Silnik: benzyna 1.4

Reklama

Re: Lakier bezbarwny odchodzi (Leon 5F)

Postprzez mczelny2401 » 25 lutego 2020, 16:40

Malowanie do poprawy bo schodzi lakier bezbarwny i nic z tym nie zrobisz. Malowali samym bezbarwnym by wycieniować i dlatego nic ci miernik nie pokazywał :wink:
Był Leon 1M (ASV 110KM)
Był Leon 1M (ASZ 130KM)
Był Leon 5F (CKFC 150KM)
Jest Leon 5F ST (DKZA 190KM)
mczelny2401
FR
FR

Region: podkarpackie
Auto: Leon ST FR
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez Eleonor » 25 lutego 2020, 20:51

No Panie ....
A myślisz że jak polakierowali samym bezbarwnym to nie pokaże nic ?
Oryginalnie na Seacie jest ok 100 mikronów. Jeżeli położyliby sam lakier to będzie to ok 30 - 40 mikronów czyli łącznie pokazałby miernik ok 140. Prędzej stawiałbym na to, że drzwi były zdarte do gołej blachy na to podkład mokro w mokro , baza i lakier.
Tak robi się w każdym lepszym warsztacie po to by uzyskać te 100 mikronów i klienta zrobić w bambuko - że niby nic nie było robione.

@LeonLZA
Zaprawki to są dobre na małe mikro odpryski - ale trzeba umieć to zrobić by nie było widoczne. Natomiast tu należy lakierować całe drzwi bo będzie się to pogarszało.
Eleonor
Sport
Sport

Region: wielkopolskie
Auto: Ateca FR 2020 DSG
Silnik: DADA 1.5

Postprzez LeonLZA » 27 lutego 2020, 16:11

Eleonor napisał(a):@LeonLZA
Zaprawki to są dobre na małe mikro odpryski - ale trzeba umieć to zrobić by nie było widoczne. Natomiast tu należy lakierować całe drzwi bo będzie się to pogarszało.

Czyli nie warto nawet zabezpieczać bezbarwnym, tak czy inaczej do malowania jest?
LeonLZA
Stella
Stella

Region: małopolskie
Auto: Leon 5F
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez Eleonor » 27 lutego 2020, 17:50

Jak chcesz żeby to wyglądało porządnie to lakierowanie całych drzwi.
Eleonor
Sport
Sport

Region: wielkopolskie
Auto: Ateca FR 2020 DSG
Silnik: DADA 1.5

Powrót do Naprawy blacharsko-lakiernicze