Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Pilna ocena szkody naprawa/sprzedaż Leon 1M TopSport.

Porady odnośnie napraw blacharskich, malowania itp.

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Pilna ocena szkody naprawa/sprzedaż Leon 1M TopSport.

Postprzez xmat86 » 17 marca 2017, 19:23

Witam,
Niestety pod koniec stycznia miałem kolizje, babka wjechała z lewego pasa na mój pas ruchu, chcąc uniknąc zderzenia uciekłem na pobocze ale zachaczyłem o inne auto, czekające na włączenie się do ruchu - policja chciała ją ukarać ale odmówiła przyjęcia mandatu - czekam na sprawę w sądzie.
Do rzeczy, na podstawie notatki policyjnej i zgłoszenia szkody do jej ubezpieczyciela, przyjechał rzeczoznawca z ich firmy i wycenił auto przed szkodą na 12 900 zł, wartość auta po szkodzie (najwyższa oferta kogoś kto chce kupić) 6700+10% czyli 7370 zł + wyrównanie ubezpieczyciela do wartości auta 5530 zł. Czyli dostaje 12 900 zł jeśli przyjmę ofertę sprzedaży.
W załączniku kosztorys rzeczoznawcy co niby jest zniszczone oraz zdjęcia.
Mogę odpowiedzieć na wszelkie pytania.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

DOKUMENTY:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Moje pytanie co robić. Gdyż mimo wszystko zależy mi na tym autku, długo szukałem takiej sztuki, TopSport Szyberdach kolor Szary, przebieg mały (byćmoże cofany ale nie wydaje mi się). Nie ukrywam, że kilka plastików (np. popielniczka, włączniki czy zatrzaski) w środku już musiałem wymieniać a kilka następnych już daje znak ale to kosmetyczne sprawy. Silnik jak narazie grzeje bez zarzutów (na drugim biegu bez problemu 100), wszelkie drobne naprawy robiłem sam np. uszczelnianie drzwi w celu uniknięcia 'pływających dywaniuków' - zgodnie z poradami na tym forum albo tamowanie wycieku z pod czujnika ciśnienia w układzie wspomagania. Generalnie jest to proste auto w obsłudze i dużo rzeczy można samemu zrobić, ale czy warto...
Aby było śmieszniej, na początku stycznia miałem włamanie do auta - zbita prawa przednia szyba i skradziony plecak z laptopem firmowym... więc szyba już jest wymieniana, a teraz dojdzie pewnie lakierowanie części, więc wartość auta napewno spadnie.
Gościu u którego auto obecnie się znajduje mówi tak, same części może załatwi za jakieś 5 000 ale sama robocizna to 2000-2500, w to wchodzi lakierowanie oraz wrzucenie auta na ramę w celu sprawdzenia/prostowanie prowadnic jeśli są pokrzywione.
Co sądzicie, wszelkie opinie mile widziane.

Pozdrawiam.
xmat86
Stella
Stella

Auto: SEAT
Silnik: AUQ 1.8

Reklama

Re: Prośba o pilną ocenę naprawa/sprzedaż (szkoda całkowita

Postprzez bzykofm » 17 marca 2017, 19:32

Przede wszystkim próbuj walczyć i nie zgadzaj się na pierwszą wycenę.
Może to coś pomoże:

https://www.youtube.com/watch?v=THozsUgCeDs
była: Ibiza 6L lift 1.4 85KM 2013-2014
Leon Barbarzyńca105KM 250Nm @ dynoPro 195KM 374Nm 2014-

Obrazek
bzykofm
LeonClub Team
LeonClub Team

Region: małopolskie
Auto: leon 1P FL TDI PD
Silnik: BLS 1.9

Re: Prośba o pilną ocenę naprawa/sprzedaż (szkoda całkowita

Postprzez xmat86 » 17 marca 2017, 19:42

Hmm, okej, tylko, że oferta kupna auta wygasa 20 Marca czyli w poniedziałek i potem dostaję tylko 5530, więc nie mam szans zdążyć zrobić innej wyceny, która podejrzewam i tak pewnie za bardzo by się nie różniła, wartość rynkową szacuje bardziej na okolice 15 000 (auto kupiłem 4 lata temu za 17 000).
xmat86
Stella
Stella

Auto: SEAT
Silnik: AUQ 1.8

Re: Pilna ocena szkody naprawa/sprzedaż Leon 1M TopSport.

Postprzez marcin7x5 » 18 marca 2017, 11:00

Jeżeli to będzie z oc sprawcy to masz prawo do naprawy do 100% wartości rynkowej auta. Pytanie tylko czy i jaką wartość uda ci się wywalczyć poprzez odwołanie. Robiąc to poza Aso pewnie się zmieścisz w tej kwocie. Oddając auto do Aso może być kłopot aby zmieścić się w kwocie wartości auta. Wszystko zależy od tego czy chcesz je dalej użytkować bo to rzutuje na sposób naprawy.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Powrót do Naprawy blacharsko-lakiernicze