przez MarkusD » 6 maja 2019, 17:40
Spoko masz cierpliwość i talent to próbuj tylko że "pacjent " ma lakier metalic, można zrobić sporo ale nie na dwuwarstwowym, kiedyś w sklepie z lakierami właściciel chwalił się że są giganci którzy potrafią również metaliczny lakier naprawić, zbierając najpierw warstwę klaru i następnie malują ubytki bazą...
Ja jak miałem uszkodzenie na lakierze perłowym jak pytałem się lakierników to się w głowę pukali, firmy dedatilingowe co prawda nie istniały, można spróbować tylko rzeby z kredkami nie wyskoczyli bo to o kant...
Fajnie to tylko na filmach wygląda, lakier metaliczny musi mieć taką samą gęstość pyłu metalicznego, nakładając pędzlem, wykałaczką, szpikulcem czy czymkolwiek innym nie ma efektu odbicia tak jak z pistoletu, tak mi tłumaczyli lakiernicy, dlatego m.in. lakier metaliczny jest tak trudny w naprawie ubytków, ważne jest czy jest to powierzchnia płaska, czy jest przegięcie, nie jestem w stanie tego wytłumaczyć nie jestem lakiernikiem.
Dlatego byłem zadowolony jak znajomy lakiernik zrobił mi tak że kupujący nie zauważył podczas oględzin, sam mu pokazałem, napewno by zauważył podaczas mycia ręcznego...
Lakiery metaliczne i perłowe są super... ale najgorsze do usuwania rys do gołej blachy, każde dotknięcie lakierem obok przez nieuwagę pozostawia ślad którego szmatką nie zetrzesz, teraz jeszcze dochodzi grubość lakieru i takie tam...