Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Geneza obcierki

Porady odnośnie napraw blacharskich, malowania itp.

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Geneza obcierki

Postprzez c3c » 26 lipca 2019, 16:41

Cześć wszystkim,
Czy znajdzie się może ktoś, kto zna się na tym i jest w stanie stwierdzić jak powstało uszkodzenie zderzaka w Leonie mojej lepszej połowy?

Dosłownie przed chwilą przybiegła do mnie strasznie wkurzona i powiedziała, że ktoś jej pod domem na zamkniętym osiedlu auto przerysował. Domyślam się w jaki sposób mogła powstać szkoda, głównie chodzi mi o to, czy powstała podczas wyjeżdżania, czy wjeżdżania na miejsce parkingowe. Będę mógł na tej podstawie mniej więcej wytypować sprawcę, który niestety nie ma dość cywilnej odwagi, żeby się przyznać :(

Niestety jest to kolejny raz kiedy ktoś obciera mnie lub mojej połówce auto i czym prędzej ucieka. Kurcze, straciłby 100 PLN na OC, a taka pierdoła może kosztować w naprawie naprawdę sporo.

Poniżej załączone zdjęcia:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
c3c
Stella
Stella

Region: pomorskie
Auto: Le On
Silnik: benzyna inny

Reklama

Re: Geneza obcierki

Postprzez doublepulsar » 26 lipca 2019, 17:04

Wygląda na obcy lakier, powinno zejść rozpuszczalnikiem bez problemu (benzyna ekstrakcyjna, izopropanol). Ostatnio ścierałem taki ślad u siebie. A żeby się bawić w detektywa, to potrzebne przynajmniej zdjęcie z daleka - jak wygląda miejsce postojowe.
doublepulsar
Stella +
Stella +

Auto: Leon 1P Cupra
Silnik: BWJ 2.0

Postprzez c3c » 26 lipca 2019, 17:19

Kolor czarny zszedł, jednak sam zderzak jest nieco przytarty. Miejsce parkingowe klasyczne, dla samochodów parkujących przodem lub tyłem, obok siebie, pod kątem prostym wzdłuż parkingu.

Ech, szkoda, że niektórzy ludzie mają takie podejście. Rozumiem, że każdemu może się przydarzyć, ale wypadałoby z czystej ludzkiej uczciwości wziąć odpowiedzialność za swoje błędy. Przecież są ubezpieczenia OC komunikacyjne, OC w życiu prywatnym...
c3c
Stella
Stella

Region: pomorskie
Auto: Le On
Silnik: benzyna inny

Postprzez lukero-madnes » 29 maja 2020, 19:32

Dla mnie w tym roku zderzak przetarł niedzielny kierowca po operacji oczu. Spisaliśmy oświadczenie. Pzu zwróciło się do niego o wyjaśnienia i wyparł się. Szkoda nie uznana.
Obrazek
TDI 163 KM & 350 Nm
czarna perła viewtopic.php?f=32&t=69091
lukero-madnes
Sport
Sport

Region: podlaskie
Auto: Super Copa
Silnik: ARL 1.9

Postprzez weuek » 29 maja 2020, 21:53

Niemal każdy miał takie doświadczenie. Ja nie miałem tylko na aucie, którego nie lubiłem (taka ironia losu).

Ludzie to... siusiaki.
Obrazek
weuek
Sport
Sport

Region: podkarpackie
Auto: octavia 1Z5 elegance
Silnik: CAWB 2.0

Powrót do Naprawy blacharsko-lakiernicze