Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

sprawdzenie ciśnienia opon

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

sprawdzenie ciśnienia opon

Postprzez mindflow » 28 czerwca 2015, 16:17

Cześć,

Zanim uderzę z tematem do ASO, zapytam się Was - może wyprowadzicie mnie z błędu (lub utwierdzicie w przekonaniu, że coś jest nie tak :P)
Mój Leon na wyposażeniu ma panel Media System Plus (zaznaczam to ponieważ w salonie widziałem auto z mniejszym ekranem i tam wyświetlaniu statusu czujników ciśnienia wyglądało troszkę inaczej niż u mnie).
Mam problem ze skalibrowaniem czujnika ciśnienia opon, po kliknięciu w przycisk "SET" ekran cały czas się nie zmienia - komputer ciągle prosi mnie o kalibrację zamiast wyświetlić status ciśnienia.
Opony podpompowałem, ale niczego to nie zmieniło.
Tak ma być czy jest to jakiś problem? Załączam link do filmu gdzie widać problem ;)

https://www.youtube.com/watch?v=C3e7gFLuxYs

dzieki za pomoc
mindflow
Stella
Stella

Auto: Leon ST
Silnik: benzyna 1.4

Reklama

Re: sprawdzenie ciśnienia opon

Postprzez pinkibass » 28 czerwca 2015, 17:34

Wszystko działa jak należy :)
Nie ma informacji o ciśnieniu, bo systemie nie wie jakie jest ciśnienie w poszczególnych kołach.
Z tego co pamiętam nie ma tam napisu 'Tyre pressure OK' tak jak na mniejszym ekanie.

Resetujesz system (potwierdzając tym samym, że ciśnienie we wszystkich 4 kołach jest prawidłowe i identyczne) i już (na filmie widać, że po tym dostajesz potwierdzenie, że kalibracja się powiodła).
Auto zapisuje sobie jaka prędkość obrotu kół jest ta 'prawidłowa' i jeśli wykryje jakieś znaczące różnice podczas jazdy wyświetli komunikat, że wykrył prawdopodobną utratę ciśnienia w jednym z kół.
pinkibass
Sport
Sport

Auto: Leon 5F FR 1.4 140KM
Silnik: benzyna turbo inny

Re: sprawdzenie ciśnienia opon

Postprzez mindflow » 28 czerwca 2015, 18:58

uf, no to mnie uspokoiłeś i oszczędziłeś benzyny na wizycie w serwisie ;)

dzięki! :bukiet:
mindflow
Stella
Stella

Auto: Leon ST
Silnik: benzyna 1.4

Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne