Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

[Awaria] Ryglowanie Drzwi Leon 5F

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

[Awaria] Ryglowanie Drzwi Leon 5F

Postprzez B3N » 19 sierpnia 2015, 11:48

Witam,

Otóż dziś po wsiadaniu i wysiadaniu i zamykaniu auta itd, itd. zauważyłem, że w pewnym momencie auto chciało zaryglować drzwi po ruszeniu samochodu ale coś nie mogło.
Myślałem, że może coś jest niedomknięte, albo inny czort.
W każdym bądź razie stwierdziłem, że nie ryglują mi się drzwi prawy tył. Pogrzebałem tam coś, ale nic to nie pomogło.
Spotkał się z tym ktoś? Lub naprawiał? Pokręciłem, poruszałem itd, ale nic nie pomoglo :)

ps. Oddaje auto do serwisu z tym w przyszły piątek, ale może ktoś coś poradzi.
B3N
Sport
Sport

Auto: SEAT LEON 5F FR
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Reklama

Re: [Awaria] Ryglowanie Drzwi Leon 5F

Postprzez daniel28 » 19 sierpnia 2015, 14:17

Brak komunikacji, centralka, kostki, złączki, tunel kablowy, mikrostyki , tylko serwis :) godzina roboty na diagnozę lub cały dzień, jak serwis nie kumaty - wymieni wszystko na nowe.

Możesz poruszać tunelem co łączy Dzwi ( ten z przewodami) często tam jest problem, sprawdzić akumulator - gdy jest słaby uwali mikrostyki.
daniel28
TopSport
TopSport

Auto: 5F 1.8 + Yamaha fz6
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez B3N » 19 sierpnia 2015, 20:57

Oki. Podziekował. Spróbuje coś sam podziałać zgodnie z sugestiami.
Podziękował i miłego dnia

-- 19 sierpnia 2015, 21:55 --

Mały update sytuacji.
Udało mi się naprawić tą 'awarię'

[NAPRAWA USTERKI]
Otóż w drzwiach po otwarciu znajduje się zabezpieczenie przed dziećmi. Z kolei obok jest zaślepka z kłódką, która służy do manualnego blokowania drzwi w przypadku awarii centralnego.
Co zrobiłem to przekręciłem ręcznie 'zypcyk' i zatrzasnąłem drzwi. Drzwi się zamknęły i nie mogłem otworzyć, czyli tak jak powinno. Potem z pilota otworzyłem drzwi i zamknałem ręką , zamykając auto z pilota... i się naprawiło.

Z perspektywy czasu i jak przebiegła naprawa wydaje mi się, że po prostu coś nie było do końca w mechaniźmie ustawione, a taki manualny reset poustawiał i poresetował co tam w środku siedzi.

[PRZYPUSZCZALNY POWÓD]
Otóż wydaje mi się, że ta usterka mogła nastąpić w momencie jak ktoś chwycił za klamkę i próbował otworzyć a ja w tym czasie nacisnąłem odblokowywanie drzwi na drzwiach kierowcy ponieważ wszystkie były zamknięte. Może coś nie do końca dobrze doszło i wystąpiła taka sytuacja.

To tyle z mojej strony i może komuś się przyda ta informacja.
Ben
B3N
Sport
Sport

Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez rafko1 » 19 sierpnia 2015, 20:57

Kolego ja miałem coś takiego w momencie jak ruszałem drzwi próbowały się ryglować zwolniłem do zera ruszam znowu próba wina leżała po stronie serwisu który miał mi ustawić doświetlanie zakrętów . Nie ustawił doświetlania i przy okazji poprzestawiał coś w module comfort.
rafko1
Sport
Sport

Auto: SEAT LEON 5F STYLE
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez Oracle » 19 sierpnia 2015, 23:40

W razie, gdyby ktoś miał problem z ryglowaniem drzwi pasażerów (przód/tył), to jest przewidziana procedura awaryjnego ich zamknięcia, tak, że da się je otworzyć tylko od wewnątrz. Odsyłam do instrukcji obsługi - jest to tam opisane.
Oracle
Sport
Sport

Auto: Audi A5
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez B3N » 20 sierpnia 2015, 08:23

Tak. Strony 89-91.
B3N
Sport
Sport