maciek89 napisał(a):Kolega Oracle chyba nie doczytał nazwy tematu- 1.8 TSI / DSG.
Ależ doczytał

Po prostu podałem wynik swojego spalania, bo to, co napisali o spalaniu koledzy z 1.8 trochę mnie zdołowało.
maciek89 napisał(a):A i wynik 5,8 przy 1.8 i skrzyni manualnej i przy takiej średniej prędkości nie powalający. Jazda zatłoczoną siódemką przy 2 km/h niższej śr prędkości bez problemu zrobiłem 5,3 w 100 KM mocniejszej Cuprze
Miałeś tam komplet pasażerów i w sumie (licząc w dwie strony) 22 miejscowości i dwa miasta po drodze gdzie było ograniczenie do 40-50 km/h?
Jeżeli chodzi zaś o ten mój wynik 5.8L/100km, to też wcale nie uważam go za jakiś super rewelacyjny, ponieważ gdybym stosował się bardziej do sugerowanych przez "kompa" zmian biegów (nie stosuję się do tego i prawie nigdy nie jeżdżę poniżej 1800rpm), wyłączył klimatyzację, czy chociażby zadał sobie trochę trudu, by nieco rozpędzać się przed wjazdem na wzniesienia, to z pewnością by było lepiej, niż te 5.8.
Wątpię jednak, by silnik 2.0 w Cuprze spalił mniej, niż 1.8 w tych samych warunkach.
Pewnie, że samochód ze skrzynią z DSG może spalić więcej, niż z manualną skrzynią biegów, ale tylko przy agresywnej jeździe w trybie sportowym, natomiast w "Eko" może być zupełnie odwrotnie. Sam mam w swoim samochodzie 2.0 252KM z S-tronic i muszę stwierdzić, że zejście do tych 5.8L, co w Leonie 1.8 na tej samej trasie (a jeżdżę tam bardzo często) jest NIEMOŻLIWE, ale to innej wielkości samochód i z napędem quattro, więc wyniki spalania raczej nie do porównania z Leonem.