Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Dodatkowe funkcje przez VCDS

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Dodatkowe funkcje przez VCDS

Postprzez Wojtaz666 » 7 września 2014, 10:36

Witam Was, w końcu udało mi się znaleźć kogoś z moich okolic posiadającego kabelek wspierający nowego Leona. Chciałbym się Was zapytać, które funkcje warto włączyć, a które nie? Wcześniej byłem nieszczęśliwym posiadaczem A4 B8 no i niektóre funkcje że tak się wyrażę "kulały" (opuszczanie lusterka, nie wracało do poprzedniej pozycji i trzeba było je co jakiś czas regulować), jak to wygląda w Leonie? Czy wszystko działa jak powinno? Pozdr :)
Wojtaz666
Sport
Sport

Auto: Leon 5F FR
Silnik: benzyna 1.4

Reklama

Re: Dodatkowe funkcje przez VCDS

Postprzez komoornik » 7 września 2014, 11:04

komoornik
Sport
Sport

Auto: Golf 7.5 1.5 TSI
Silnik: benzyna turbo inny

Postprzez RageMan » 7 września 2014, 16:15

Na pewno zamykanie auta po jednokrotnym wciśnięciu przycisku na pilocie. Ten patent był stosowany m.in. w Peugeocie 407 i jest to idealne rozwiązanie do parkowania w miejskiej dżungli. :)
Opuszczenie prawego lusterka do parkowania można ustawić z ekranu głównego, bez VCDS. Powraca ono do pierwotnego położenia gdy zgasimy silnik, lub gdy przekroczymy coś około 20 km/h.
Ewentualnie Welcome Mode, z tym że to jest taki bajer. ;)
Moim zdaniem brakuje tylko tego, ale nie oglądałem dokładnie linku, który podał komoornik. :)
RageMan
Signo
Signo

Region: mazowieckie
Auto: Leon III FR 140 KM
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez komoornik » 7 września 2014, 19:55

Zamykanie auta po jednokrotnym wciśnięciu przycisku na pilocie? A jak miałoby być inaczej?
komoornik
Sport
Sport

Postprzez RageMan » 7 września 2014, 20:16

No chyba standardowo trzeba przytrzymać przycisk, prawda? :)
RageMan
Signo
Signo

Postprzez komoornik » 7 września 2014, 20:26

Żeby zamknąć auto? :shock:
komoornik
Sport
Sport

Postprzez Wojtaz666 » 7 września 2014, 20:31

Koledze pewnie chodzi o domykanie szyb oraz składanie lusterek :).

PS.
Czy odblokowanie wizualizacji parkowania jest możliwe we wszystkich modelach nowego Leośka?
Wojtaz666
Sport
Sport

Postprzez rafko1 » 7 września 2014, 20:32

Można wprowadzić wiele zmian przez vcds, ale przy każdorazowej aktualizacji on line w servisie wszystko ginie miałem tak z doświetlaniem zakrętów .
rafko1
Sport
Sport

Auto: SEAT LEON 5F STYLE

Postprzez Vampire1984 » 7 września 2014, 20:32

Trzyma się po to by zamknąć szyby i złożyć lusterka...
Był: Toyota Yaris FL 1.0, Toyota Corolla IX 1.4, Honda Accord VII FL 2.0, Leon 5F 1.4 viewtopic.php?f=91&t=55743
Jest: MB A250 4M viewtopic.php?f=34&t=67730
|
My other car, would be a Jet Fighter
Vampire1984
Cupra
Cupra

Region: zachodniopomorskie
Auto: MB A250 4M W177
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Wojtaz666 » 7 września 2014, 20:34

A czy aktualizacja jest konieczna? Czy jest to standardowa procedura podczas przeglądu autka?
Wojtaz666
Sport
Sport

Postprzez rafko1 » 7 września 2014, 21:12

Jak coś przestaje działać w aucie pierw serwis wpina kompa i próbuje to naprawić on line czyli wgrywa fabryczny soft a zmiany wprowadzone przez vcds znikają. Ja miałem tak z modułem komfortu.
rafko1
Sport
Sport

Auto: SEAT LEON 5F STYLE

Postprzez gregoriuss » 8 września 2014, 03:40

RageMan napisał(a):Opuszczenie prawego lusterka do parkowania można ustawić z ekranu głównego, bez VCDS. Powraca ono do pierwotnego położenia gdy zgasimy silnik, lub gdy przekroczymy coś około 20 km/h.

a jak to zrobic??? :3majsie:
gregoriuss
Stella
Stella

Auto: Leon
Silnik: CDLD 2.0

Postprzez Wojtaz666 » 8 września 2014, 07:12

gregoriuss napisał(a):
RageMan napisał(a):Opuszczenie prawego lusterka do parkowania można ustawić z ekranu głównego, bez VCDS. Powraca ono do pierwotnego położenia gdy zgasimy silnik, lub gdy przekroczymy coś około 20 km/h.

a jak to zrobic??? :3majsie:

No właśnie, jak to zrobić? W menu nie widziałem takiej opcji, jest tylko opcja składania i z tego co pamiętam ustawiania dwóch lusterek równocześnie :).
Wojtaz666
Sport
Sport

Postprzez szczeslaw » 8 września 2014, 08:28

Opcja jest opisana w instrukcji obsługi. Jeżeli w danym samochodzie działa, to może po prostu nie być odpowiedniego mechanizmu lusterka w samochodzie.
Z tego co pamiętam, to nie wszystkie Leony mają tą opcję - w jakimś okresie 2013r. w fabryce "zapomnieli" o instalowaniu odpowiedniego mechanizmu i mimo, że opuszczanie lusterka było w specyfikacji, fizycznie nie było dostępne w samochodzie.
Jest prosty sposób, żeby to sprawdzić: ustawić pokrętło od lusterek na R i wrzucić wsteczny. Lusterko powinno się lekko pochylić. Wtedy można ustawić lusterko tak, jak nam pasuje. Po wrzuceniu jedynki i przekroczeniu 15 km/h, lusterko powinno wrócić do pierwotnej pozycji.
Warunkiem zadziałania jest przekręcenie pokrętła na R.
szczeslaw
Sport
Sport

Auto: Leon 5F FR 122 KM

Postprzez Wojtaz666 » 8 września 2014, 12:39

Mechanizm? Trochę to nie ma sensu, wszystko jest sterowane elektrycznie, więc wystarczy jakiś impuls z komputera aby lusterko się samo obniżyło, czyli zapewne w fabryce omyłkowo nie wczytali jakieś instrukcji czy czegoś w tym rodzaju. W środę trochę się pobawię vcds'em i zdam relację co działa, a co nie.
Wojtaz666
Sport
Sport

Postprzez RageMan » 8 września 2014, 15:20

O, faktycznie - nie napisałem że chodziło mi o składanie lusterek, przepraszam hehe ;)
Opuszczanie lusterka włącza się w opcjach, warunkiem działania tego jest, tak jak wcześniej koledzy wspomnieli, ustawienie pokrętła w pozycji R :)
RageMan
Signo
Signo

Postprzez szczeslaw » 8 września 2014, 17:16

Wojtaz666, są różnice w samym lusterku oraz dodatkowo mogą być w sterowniku drzwi. Było to omawiane na (chyba) SeatCupra. W mechnizmie lusterka są potencjometry, które podają sterownikowi jego aktualną pozycję i lusterko obniżane ma bodajże 1 (lub 2) potencjometr więcej, oraz oczywiście więcej pinów w kostce. Dodatkowo sterownik drzwi musi to obsługiwać.
Na tymże właśnie forum ktoś probówał się tym bawić w VCDS i mimo uaktywnienia opcji w menu samochodu, dalej nie działało.
Tak, że niestety - jeżeli trafiłeś na partię samochodów z tego okresu i nie masz odpowiedniego osprzętu, to nic z tym nie zrobisz.
Jeżeli kupowałeś samochód i ta opcja widniała w cenniku, to możesz ew. jechać do ASO i kłócić się o swoje - towar niezgodny z ze specyfikacją. Ale importer raczej to oleje i nic z tym nie zrobi, a sam dealer niewiele może.
szczeslaw
Sport
Sport

Postprzez miroA3 » 8 września 2014, 19:02

nie trzeba forum Cupra.net, na tym też powiedziano wszystko
przy czterech na krzyż tematach w dziale 5F ciężko nie zauważyć , temat/ problem opisany dokładnie :

viewtopic.php?f=87&t=42119

warto też pamiętać że jakakolwiek ingerencja w sterowniki auta na gwarancji może się wiązać z utrata gwarancji
nie jest to wymysł seata, jest to w każdym VAG
nawet takie duperele jak włączenie doświetlania halogenami czy welcome mode/stading może być problemem po podłączeniu auta do bazy VAG, nie ma to nic wspólnego z ochroną komponentów.
miroA3
FR
FR

Region: małopolskie
Auto: FR 2.0 TSI
Silnik: CCZB 2.0

Postprzez komoornik » 8 września 2014, 21:14

Znowu się rozpoczyna temat mitu - utraty gwarancji, za zmianę kodowania. Nie widziałem żadnego raportu z pierwszej ręki.

Więc dla mnie to są bajki - tak jak zostało wspomniane wcześniej, podłączą się i jak coś się softowi nie spodoba to sobie co najwyżej zmieni kodowanie na fabryczne.
komoornik
Sport
Sport

Postprzez miroA3 » 10 września 2014, 11:40

ani to mit, ani to bajki..
może w przypadku seata jeszcze po części tak, bo niektóre serwisy nie są on-line

w przypadku audi czy nawet skody ( bo co może się wydawać na tym forum niektórym dziwne ) skoda ma wcześniej nowsze rozwiązania.

nawet serwisy seata, nie pracują jak niektórym się wydaje na VCDS czy nawet na VAS.
nawet seat juz uczestniczy w szkoleniach na ODIS, podłączony jest do GEKO i SVM

jeśli więc SVM będzie podłączone do auta, to podczas aktualizacji nie tylko powróci do ustawień fabrycznych..

pożyjecie, zobaczycie jak to jest w przypadku nawet seata.
Ochrona komponentów ( CP ) jest już w 5F na pewno, to akurat nie ma z tematem związku, ale też warto wiedzieć, jak za chwilę będziecie wymieniać sterowniki na nowsze, ktoś będzie dokładał lampy ledowe czy zmieniał jednostkę nawigacji.
miroA3
FR
FR

Region: małopolskie
Auto: FR 2.0 TSI
Silnik: CCZB 2.0

Postprzez Wojtaz666 » 13 września 2014, 12:06

To tak: Jeśli chodzi o opuszczanie lusterka to niestety w moim leoniku nie jest to możliwe. Natrafiłem na auto kiedy nie montowano odpowiedniego osprzętu. Pozostałe funkcje (test zegarów, doświetlanie zakrętów) aktywowano mi we Wrocławiu w Terra. Podsunąłem im też pomysł z wizualizacją parkowania, o której nawet nie wiedzieli. Za wszystko zapłaciłem 40 zł, co jest w sumie śmieszne, bo ludzie ogłaszający się na tablicy itd. żądają ok. 100 zł.
Wojtaz666
Sport
Sport

Postprzez komoornik » 13 września 2014, 16:27

Za 50zł można sobie do znudzenia włączać i wyłączać różne funkcje.
komoornik
Sport
Sport

Postprzez Zix » 21 kwietnia 2015, 11:24

miroA3 napisał(a):arto też pamiętać że jakakolwiek ingerencja w sterowniki auta na gwarancji może się wiązać z utrata gwarancji
nie jest to wymysł seata, jest to w każdym VAG
nawet takie duperele jak włączenie doświetlania halogenami czy welcome mode/stading może być problemem po podłączeniu auta do bazy VAG,

Czy ktokolwiek słyszał, żeby jakiekolwiek ASO robiło z tego powodu problemy?
Czy ktoś z Was był w ASO na przeglądzie, z podłączaniem do komputera VAG, ze zmianami zrobionymi przez VCDS? Ciekawy jestem bo poza kilkoma komentarzami budzącymi postrach nic nie słyszałem o konkretach...
Leon ST FR TDI 184 DSG viewtopic.php?f=91&t=45699
Obrazek
Zix
Sport
Sport

Auto: Leon ST FR 184
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez 83Dario » 21 kwietnia 2015, 12:30

ja te funkcje o których piszecie kazałem włączyć przed odebraniem auta z salonu więc sprawdzą tylko to, że było grzebane, ale w salonie i nic poza tym. A żeby wam lusterko się prawe obniżało to musi na drzwiach ustawione na prawe lusterko ta wajcha i automatycznie przy załączeniu wstecznego ci się obniża a po przekroczeniu 20km/h podnosi się do stanu poprzedniego tak samo po wyłączeniu zapłonu wraca do poprzedniego ustawienia tak działa to u mnie.
83Dario
Sport
Sport

Auto: FR

Postprzez Zix » 21 kwietnia 2015, 12:37

U mnie lusterko działa, nie o to mi chodzi.
Zastanawiam się czy faktycznie może to mieć jakikolwiek wpływ na gwarancje.
Mi włączyli w ASO przed odbiorem auta test wskaźników. Inna rzecz, że ten salon nie ma już obecnie autoryzacji.
Leon ST FR TDI 184 DSG viewtopic.php?f=91&t=45699
Obrazek
Zix
Sport
Sport

Auto: Leon ST FR 184

Postprzez komonoA3 » 22 kwietnia 2015, 07:23

U siebie aktywowałem parę rzeczy: welcome mode, lusterko, temp. oleju na fisie. Pojechałem do ASO żeby rzucili okiem na czujnik parkowania z przodu bo coś szwankował. Po odebraniu auta Pan stwierdził, że fajne rzeczy można zakodować i sam o nich nie wiedział :D. Chociaż znajomy zapytał centralę o welcome mode to odpowiedź była jednoznaczna = utrata gwarancji.
komonoA3
Stella
Stella

Auto: A3 8V
Silnik: CDLA 2.0

Postprzez bono » 13 stycznia 2016, 11:55

W sumie to mam takie pytanie, co mozna robic VCDS jak auto jest na gwarancji ? Autoscan i kasowanie bledow ?
Z tego co ja sie dowiedzialem, to samemu nie mozna nic aktywowac, bo jak komonoA3, wspomnial wiaze sie to z utrata gwarancji.
Serwis jak sie podlacza do auta to wsio juz robi online.
I znowu Leon :D

Pozdrawiam
Blazej (Bono)
Obrazek
bono
Sympatyk LeonClub

Region: zagranica
Auto: Skoda Superb
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez Pelikson » 13 stycznia 2016, 16:27

Ja jeżdżę u siebie już prawie rok czasu z wyłączonym poprzez VCDS głośniczkiem SA, miałem już kilka serwisów, akcji serwisowych i napraw gwarancyjnych ( co prawda nie mechanicznych - tylne lampy ) i wszystko ok, nikt o nic się nie pytał, nie czepiał.
Pelikson
Sport
Sport

Auto: inne

Postprzez Gecon » 14 stycznia 2016, 06:52

Nic w serwisie nie zobaczą że coś tam sobie kodowales vcdsem, jedynie co może się stać to to że wcześniejsze mody z VCDSa znikną po aktualizacji oprogramowania
Gecon
Sport
Sport

Auto: 5F DSG Style

Postprzez bono » 14 stycznia 2016, 07:05

RedBool napisał(a):Nic w serwisie nie zobaczą że coś tam sobie kodowales vcdsem, jedynie co może się stać to to że wcześniejsze mody z VCDSa znikną po aktualizacji oprogramowania

Tez tak sadze, jednak zastanowilo mnie jedno. Gosc z serwisu powiedzial mi, ze jak zglaszam jakis problem z autem na serwisie na gwarancji, zwlaszcza cos co ma zwiazek z softem (hmm teraz prawie wszystko). To pierwsze co robia to porownuja czy auto ma ustawione wszystkie flagi, kodowanie tak samo jak po wyjezdzie z fabryki (wedle homologacji). Procedura teraz jest online. Jezeli sa jakies nieautoryzowane zmiany to oni sa w stanie to wychwycic. Na tej podstawie moga sie przyczepic do gwarancji.
Info mam z serwisu Seata z Niemiec.
Zreszta ogarniety service man od razu moze wylapac ze cos jest zmienione. np. w FR przeciez nie masz Welcome mode i Carbon look na wyswietlaczu ;-)
I znowu Leon :D

Pozdrawiam
Blazej (Bono)
Obrazek
bono
Sympatyk LeonClub

Region: zagranica
Auto: Skoda Superb
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez P3C1U » 5 lutego 2016, 14:10

co do utraty gwarancji itp... wszystko zależy od ASO... ja mam Golfa 7 powlanczalem co się da, wszystko poprzez VCDS... i nigy nikt się nie doczepil...nawet pytałem czy mogę... odpowiedz była: jak potrafisz to spoko... miałem robiona aktualizacje online podzespołów i nie resetowalo to kodowan które ustawiłem... być może wcześniejsze modele aut tak miały...
P3C1U
Stella
Stella

Auto: GOLF 7

Postprzez szczeslaw » 5 lutego 2016, 14:17

P3C1U, a robiłeś w tym czasie jakieś naprawy gwarancyjne (zwłaszcza takie poważniejsze), czy tylko płatne przeglądy?
Bo oni zazwyczaj wyciągają takie sprawy, jak muszą za coś zapłacić. Dopóki to Ty im płacisz, to nikt nic nie powie, bo i po co tracić klienta?
szczeslaw
Sport
Sport

Postprzez P3C1U » 5 lutego 2016, 14:40

tak... zacial mi się raz przycisk MODE i co prawda nie dociekali co jest przyczyna... stwierdzili wymiane i wgranie nowego softu a przy okazji inne podzespoly dostaly aktual

auto kupione u BEDNARKA w Łodzi... a ze bliżej miałem do AUTOWEBER zdunska wola to tam zglosilem usterke... wszystko bez problemu mi zrobili...
P3C1U
Stella
Stella

Auto: GOLF 7

Postprzez Pazdz » 22 lutego 2016, 16:35

Jakiś czas temu, tylko nie wiem czy dobrze pamiętam, w tym temacie lub innym, którego nie mogę znaleźć był poruszany temat kabli z aliexpress do Leona 5F. Chciałbym coś zamówić, ale jedyna pozycja jaką znalazłem to jest: http://www.aliexpress.com/item/VAG-COM- ... 250c2d1c3e. Wersja angielska, a z racji dobrej znajomości niemieckiego wolałbym coś w tym języku.
Pazdz
Signo
Signo

Auto: Seat Leon 5F

Postprzez adamski » 20 grudnia 2016, 15:09

Czy mógłby ktoś mi pomóc zrozumieć adaptację tylnych świateł (skrajnych), nie wiem jak co i z czym:
Daytime running lights (activation of the outer rear lights)
STG 09, 31347, adjustment, light 23/24, light function D
"Daytime Running Lights" Dimming value CD: 127
dimming Direction CD: Max

-- 18 grudnia 2016, 16:01 --

https://www.youtube.com/watch?v=p9GncxS2o0I

-- 20 grudnia 2016, 15:09 --

https://www.youtube.com/watch?v=DEDrzjcV1WM Czy taka modyfikacja będzie kłuć w oczy policmajstrów?
adamski
Stella +
Stella +

Auto: seat

Postprzez B3N » 20 grudnia 2016, 15:37

W teorii wszystko legalnie....choć szczerze to mnie troche wkurza takie miganie:)
B3N
Sport
Sport

Auto: SEAT LEON 5F FR

Postprzez adamski » 20 grudnia 2016, 15:46

Ja bym chciał, żeby się ściemniło na czas włączenia kierunkowskazu tak jak przednie światła lub żeby się wyłączyło całkowicie. Taka forma mogła by być mniej "drażniąca".

-- 20 grudnia 2016, 15:46 --

Nie jestem jednak tak obeznany z VCDSem żeby tak to zrobić, może ktoś pomoże jak to zakodować?
adamski
Stella +
Stella +

Auto: seat

Postprzez Pelikson » 20 grudnia 2016, 18:45

Dla mnie to wygląda jak awaria oświetlenia :D

Na stronce niemieckiej, którą kiedyś w innym temacie podałeś jest wszystko wyjaśnione jak to zrobić krok po kroku.

Zaczynasz od Select Control Module > 09 Cent. Elect. > i tam juz nie pamiętam jak to dalej szło ale wpisywało się kod dostępu chyba do zakładki Adjustments i później dalej wedle instrukcji.
Pelikson
Sport
Sport

Auto: inne

Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne