Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Trzeszcząca manszeta przy skręcaniu

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Trzeszcząca manszeta przy skręcaniu

Postprzez Guts » 22 marca 2017, 17:42

Witam, ktoś z posiadaczy 5F miał/ma problem ze trzeszcząca manszetą podczas skręcania kół przy niskiej prędkości w warunkach atomosferycznych z duża wilgotnością/opadami?

Po odebraniu nowego 5F po pierwszych opadach deszczu pojawił sie bardzo dziwny dźwięk dobiegający z układu kierowniczego. Po wstępnej diagnozie w ASO okazuj sie, iż winne sa temu manszety, ktore podczas skręcania przy niskiej prędkości parkingowej ocierają o siebie i wydają nieprzyjemny dźwięk. Dodam tylko, że problem póki co pojawia (nasila) sie tylko w powyższych warunkach atmosferycznych.

Producent wie o problemie z manszetami ponieważ informacja jest w systemie serwisowym Seat od września 2016 roku. Rozmaiajac dzisiaj z serwisowym ASO dowiedziałem sie, że nie podlega to wymianie w ramach gwarancji a koszty zakupu plus wymiany bez gwarancji ze będzie ok po wymianie sa rzędu kilkuset złotych. W piątek jestem umówiony w ASO na serwisie aby oficjalnie wysłać zgłoszenie z problemem.

Ktoś z was miał moz podobny problem lub tez zwrócił uwagę na dziwne dźwięki przy skręcaniu?

Dotyczy to Leona ST z 2017 roku.
Guts
Stella
Stella

Auto: Leon
Silnik: benzyna 1.8

Reklama

Re: Trzeszcząca manszeta przy skręcaniu

Postprzez esde » 22 marca 2017, 17:49

Chyba gumbas miał podobny problem.
esde
TopSport
TopSport

Region: wielkopolskie
Auto: Leon ST Cupra 280
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez Guts » 22 marca 2017, 17:54

esde napisał(a):Chyba gumbas miał podobny problem.
dzięki za wskazówkę, juz pozwoliłem sobie napisac do @gumbas
Guts
Stella
Stella

Auto: Leon
Silnik: benzyna 1.8

Postprzez Oracle » 22 marca 2017, 18:45

Guts napisał(a):Ktoś z was miał moz podobny problem lub tez zwrócił uwagę na dziwne dźwięki przy skręcaniu?

Ależ oczywiście, że tak. :-) U mnie także występuje coś takiego w samochodzie z rocznika 2014 - oczywiście od nowości. :-) Wiedziałem skąd się to bierze, ale nie mam zamiaru jechać do "ulubionego" ASO, bo mam o nich dość niepozytywną opinię i narobiliby więcej szkód, niż pożytku. Mi, a raczej, mojej żonie, która jeździ tym samochodem to nie przeszkadza - jeżeli zacznie przeszkadzać, to wlezę sobie pod samochód i przesmaruję manszety jakimś środkiem do konserwacji uszczelek, albo opon. Prawdopodobnie problem ten występuje w większości (wszystkich?) samochodach, tyle, że nie wszyscy zwracają na to uwagę, albo ten dźwięk zagłusza im radio. :)
Oracle
Sport
Sport

Auto: Audi A5
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez gumbas » 23 marca 2017, 08:26

Tak miałem, stwierdzili że osłona z prawej jest dużo twardsza nuż z lewej strony. To w połączeniu z niską temperaturą powodowało skrzypienie. Faktycznie jak samochód był po kilkunastu km skrzypienie ustępowało. Po czasie problem jakoś sam ustąpił.
"Ten samochód jest przerażający" - Żona

Pijawka
gumbas
Sport
Sport

Auto: CUPRA ST 290
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Robal » 23 marca 2017, 12:33

Mam czasem taki efekt zaraz po uruchomieniu auta i skręcie na maksa kołami podczas manewru zawracania. Potrafiło nawet szarpać całą budą. Teraz jak jest cieplej, to jest rzadko odczuwalne, ale w czasie mrozów ostro mnie to irytowało.
Robal
Sympatyk LeonClub

Auto: 5F
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez Ravs » 23 marca 2017, 18:10

U mnie niestety przy opadach jest to bardzo mocno odczuwalne, nie widzę perspektywy żeby się to jakoś miało ułożyć.

Robal napisał(a):Mam czasem taki efekt zaraz po uruchomieniu auta i skręcie na maksa kołami podczas manewru zawracania. Potrafiło nawet szarpać całą budą. Teraz jak jest cieplej, to jest rzadko odczuwalne, ale w czasie mrozów ostro mnie to irytowało.

No widzisz u mnie poza efektami akustycznymi jest to w ogóle nie odczuwalne. Występuje to zawsze gdy pojawia się wilgoć i opady deszczu. Nie wiem co będzie w zimie bo jak odebrałem samochód to nie miałem okazji ujrzeć na nim śniegu.
Ravs
Stella
Stella

Auto: Leon ST 2017
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne