Szukałem podobnego wątku, ale znalazłem tylko stare posty sprzed kilku lat (a że technologia idzie do przodu, to są już nieco nieaktualne).
Interesują mnie informacje na temat blokady skrzyni biegów, głównie jej skuteczności jako zabezpieczenia. Czy złodziej znający się na tym zabezpieczeniu jest w stanie szybko je sforsować?
Generalnie wyczytałem, że jak ktoś nie umie tego otworzyć i próbuje siłą, to co najwyżej zniszczy, ale nie otworzy - a na pewno nie w 5minut, a na włam raczej całego dnia nikt nie ma. Pytanie czy "fachowiec" znający temat dobierze się szybciej? Czy nawet jak wie jak to zrobić to i tak nie otworzy w 30s (wtedy raczej weźmie Golfa albo Passata, które prawdopodobnie stoją gdzieś w okolicy
W Ibizie miałem takie zabezpieczenie zamontowane przez poprzedniego właściciela. +7sekund potrzebne przed ruszeniem, ale jakoś subiektywnie wydawało mi się, że to dobre zabezpieczenie. Do Leona proponowano mi w salonie, ale potem się okazało, że nie jest konieczne do ubezpieczenia, więc zrezygnowałem. I teraz się zastanawiam, że to był chyba błąd. Myślę, że poszukam opinii i jednak zamontuję..?
PS. Wiem, że to szerszy temat i dotyczy nie tylko Leona 5F, ale (z pełnym szacunkiem dla właścicieli starszych aut) nie chcę zaśmiecania opiniami dot. zabezpieczeń zamontowanych np. w 2006r.