Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Luz na jarzmie

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Luz na jarzmie

Postprzez gumbas » 28 czerwca 2017, 11:45

Pacjent Cupra ST.

Od pewnego czasu coś mi stuka w samochodzie, wrażenie ciężkie do opisania - raz wydaje się że z przodu innym razem z tyłu.
Wrażenie ogólne jakby od koła/zawieszenia ale w ASO twierdzą, że z zawieszeniem jest wszystko ok.
Stuki pojawiają się na nierównościach typu kocie łby, poprzeczne nierówności - generalnie wszystko co podbija koło do góry po warunkiem, że jest to jakaś sekwencja takich nierówności - czyli są jakieś powtarzające się drgania.

Ciekawe jest to, że jeżdżąc po większości dróg jest cisza. W trakcie wizyty w ASO wzięli mnie nawet na przejazd po płytach i polnej drodze i jak nazłość nic nie stukało. Zauważyłem że najczęściej pojawiają się te stuki w przedziale 60 - 70 kmh jak jadę szybciej w sumie nic, wolniej też nie.

Ktoś może miał coś podobnego?
"Ten samochód jest przerażający" - Żona

Pijawka
gumbas
Sport
Sport

Auto: CUPRA ST 290
Silnik: CJXA 2.0

Reklama

Re: Stuki w tylnej części samochodu

Postprzez melbion » 28 czerwca 2017, 13:06

melbion
Stella +
Stella +

Auto: Cupra ST 265
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez gumbas » 28 czerwca 2017, 14:02

Raczej nie to. Tematy znam i już szukałem wg nich źródła. Jeździłem z poskładanymi siedzeniami itd. Klapa u mnie jest cicho. Myślałem że to od zawieszenia typu górne mocowanie amora ale wg ASO to nie to. Nic, szukam dalej.

Pijawka
gumbas
Sport
Sport

Postprzez AleX » 28 czerwca 2017, 16:55

gumbas napisał(a):Pacjent Cupra ST.

Od pewnego czasu coś mi stuka w samochodzie, wrażenie ciężkie do opisania - raz wydaje się że z przodu innym razem z tyłu.
Wrażenie ogólne jakby od koła/zawieszenia ale w ASO twierdzą, że z zawieszeniem jest wszystko ok.
Stuki pojawiają się na nierównościach typu kocie łby, poprzeczne nierówności - generalnie wszystko co podbija koło do góry po warunkiem, że jest to jakaś sekwencja takich nierówności - czyli są jakieś powtarzające się drgania.

Ciekawe jest to, że jeżdżąc po większości dróg jest cisza. W trakcie wizyty w ASO wzięli mnie nawet na przejazd po płytach i polnej drodze i jak nazłość nic nie stukało. Zauważyłem że najczęściej pojawiają się te stuki w przedziale 60 - 70 kmh jak jadę szybciej w sumie nic, wolniej też nie.

Ktoś może miał coś podobnego?

Ja generalnie podobna historia - pogrubiłem w cytacie :) Jeżeli chodzi o ASO w Poznaniu też miałem "testy" na tej drodze z płyt, ale tam generalnie ten dzwięk się nie pojawiał i oczywiście wyglądało "że wymyślam" :P Wystarczy jednak że wjade na kocie łby i "tłucze". Próbuje od pewnego czasu nagrać to telefonem ale to nie takie proste :/
AleX
Signo
Signo

Auto: Cupra300 4Drive

Postprzez facet02 » 28 czerwca 2017, 17:09

gumbas, zerkniemy na spocie na pacjenta :mrgreen:
facet02
Sport
Sport

Region: zagranica
Auto: Leon

Postprzez gumbas » 11 lipca 2017, 18:23

AleX, To jedź na ul. Kolejową w Plewiskach za Oszołomem. Tam mi idealnie się tłucze. Dziś ją odkryłem, odrazu poleciałem do ASO, trafiłem na tego samego kierownika serwisu i tym razem zdziwko jednak się trzaska. Mam umówioną wizytę, ale dopiero no 11.07 zobaczymy co wykryją.
desmo, mnie teraz w czwartek nie ma, dopiero next week.

-- 11 lipca 2017, 19:23 --

Temat zdiagnozowany w końcu.

Uwaga! Mam luz na jarzmie prawy przód.
Uwaga !! x 2 - VGP odmówiło wymiany gwarancyjnej.
Koszt szacunkowo 2kzł

Póki co odwołałem się do VGP ale to qrwa śmiech na sali przy przebiegu niespełna 20k - a stukało już wcześniej.

Pijawka
gumbas
Sport
Sport

Re: Luz na jarzmie

Postprzez Eleonor » 29 maja 2018, 20:09

Jak się temat potoczył , bo znajomy ma podobny objaw ale w Golfie..
Eleonor
Sport
Sport

Region: wielkopolskie
Auto: Ateca FR 2020 DSG
Silnik: DADA 1.5

Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne