Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Start-stop na wstecznym

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Start-stop na wstecznym

Postprzez jedreg » 9 lipca 2018, 12:46

Witajcie,
w pozyczonej Cuprzez z DSG i aktywnym Start-Stop zauważyłem takie irytujące zachowanie: przy manewrowaniu na parkingu przed wrzuceniem wstecznego jakoś odruchowo dociskam pedał hamulca i zaraz go puszczam by rozpocząć cofanie - przez to silnik gasnie i od razu się włącza. Działanie Start-Stop w normalnej jezdzie mi nie przeszkada bo umiem "niedociskac" hamulca ale przy zmianie D-R łapię się raz zarazem na gaszeniu i startowaniu silnika.

1) Czy da się jakoś wyregulować (na komputerze) moment aktywacji "wyłącz silnik" tak zeby reagował na dużo mocniejsze depnięcie hamulca? W innych wątkach pojawiał się motyw przeprogramowania napięć na zero dla całkowitego wyłączenia. Rozumiem, że korekta wartosci wpłynie na czułość pedału hamulca w tej funkcji, a moze sie myle?

2) Czy taką zmianę zrobi mi ASO przed odbiorem auta zeby nie bawić się w dywagacje czy naruszam gwarancje czy nie?
jedreg
Signo
Signo

Region: małopolskie
Auto: Cupra 300 ST 4Drive
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Reklama

Re: Start-stop na wstecznym

Postprzez flito » 10 lipca 2018, 22:08

jedreg napisał(a): odruchowo dociskam pedał hamulca i zaraz go puszczam by rozpocząć cofanie

Bardzo dobrze dla skrzyni biegów robisz:)

Natomiast na pytania nie odpowiem:(
flito
Signo
Signo

Auto: Seat LEON
Silnik: benzyna 1.4

Re: Start-stop na wstecznym

Postprzez jedreg » 11 lipca 2018, 12:06

Wygląda na to, że pozostanie mi tylko wyuczyć się odruchu wyłączenia Start-stop przed manewrowaniem na parkingu :/ lub zakup obdeleven i pogrzebanie w nastawach.
jedreg
Signo
Signo

Region: małopolskie
Auto: Cupra 300 ST 4Drive
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne