Od pewnego czasu mam problem ze zmianą biegu na 5 (i 6). Skrzynia manualna 6-biegowa z serii MYF.
Gdy zmiana z 4 na 5 następuje powyżej ok. 4 rpm i jest robiona bardzo szybko bieg po prostu nie załącza się. Próba zmiany na 6 w takim przypadku (z tej 5 która nie weszła) również kończy się niepowodzeniem. Wystarczy jednak odczekać aż obroty spadną do jakiś 2,5 rpm i bieg wchodzi (lub zmienić z powrotem na 4 i też wchodzi). Przy zmianie powyżej 4 rpm robionej wolno problem raczej nie występuje (tak mi się wydaje). Co ciekawe brak możliwości zmiany biegu na 5 zdarza mi się też w czasie jazdy z prędkościami rzędu 100 km/h i wolnej zmianie biegu (sytuacja bardzo rzadka ale jednak).
Po podłączeniu VCDSa pokazał się błąd czujnika biegu neutralnego, którego nie dało się skasować (czujnik jest OK, gdyż działa Auto Start-Stop). Natchniony pewnym filmem dot. regulacji mechanizmu zmiany biegów dokonałem ponownego ustawienia (co ciekawe dźwigienka od blokowania skrzyni była ustawiona pod kątem 45o zamiast pionowo do góry - 90o) i błąd zniknął. Skrzynia chodzi teraz o wiele precyzyjniej (czuć wbijanie 6 biegu czego nie było wcześniej), ale problem z wbijaniem biegów pozostał. Rozmawiałem swego czasu z firmą regenerującą skrzynie i powiedziano mi, że „te skrzynie mają inny problem i trzeba spróbować odpiąć linki i zmieniać bieg bezpośrednio na skrzyni”. Tyle, że taka procedura to wg mnie pokaże tylko czy mamy problem z linkami czy ze skrzynią, a ja linki przecież wykluczyłem ich regulacją (no i dlaczego nie zacząć od regulacji tylko odpinać mechanizm i męczyć się ze zmienianiem biegów na podnośniku?).
Poza ww. usterka nie daje żadnych innych objawów. Skrzynia nie haczy, nie zgrzyta, nie wyje, nie piszczy, etc. I to jest najbardziej zastanawiające, bo problem z 5 i 6 biegiem (są na tym samym wałku) wskazywałby na uszkodzenie skrzyni, a najprawdopodobniej synchronizatorów (patrząc po objawach związanych z prędkością obrotową silnika). Tyle, że te ostatnie są cicho, a wszyscy mówią, że uszkodzone synchronizatory wyją.
Będę wdzięczny za wszelkie pomysły dotyczące przyczyn tej usterki lub namiary za jakiś serwis który może mi to ogarnąć (pojadę na drugi koniec Polski