Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Sprzęgło, zmiana biegów ?

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Sprzęgło, zmiana biegów ?

Postprzez trzepol » 2 września 2018, 12:31

Panowie

Jakos zauwazylem w trakcie jazdy zmieniając biegi słyszę dźwięk jakby zasprzeglania - takie metaliczne jakby byl luz i wskakuje. Wczesnie nie zwrocilem na to uwagi przejezdzajac pierwsze 4000km od nowosci. Tak jakbym za wczas gaz wciskal nim bieg sie zasprzegli.....
Zaobserwowalem aby tego uniknac wbijam bieg i dopiero po chwili puszczam sprzeglo to tego nie slychac, tak jakby bieg potrzebowal wskoczyc, zasprzeglic sie.....
Moze powinienem wiecej sprzegla puscic nim dodam gazu czy cos sie dzieje z dwumasem, synchronizatorami, sprzęgłem ??? Wcześniej nie rzucilo mi sie to w uszy.... a przez cala trase to mialo miejsce chyba, ze dłużej czekałem z puszczeniem sprzęgła.
Obecnie mam troche ponad 10 tys km glownie na drogach szybkiego ruchu, praktycznie bez typowego miasta wiec sprzeglo nie jest czesto uzywane a w palnik tez za czesto nie daje.....Silnik 1.4 150KM ACT.
Wczoraj zona jechala troche i tez zauwazyla ze dziwnie jakby szprzeglo lapalo, jakby potrzebowalo wiecej czasu zeby uklad sie zasprzeglil/synchronizowal. Jest opcja ze np. jakas linka sprzegla wymaga naciagniecia aby przy mniejszym skoku pedala sprzegla juz bylo zasprzeglenie ?
trzepol
Sport
Sport

Region: śląskie
Auto: Leon FR ST 2018
Silnik: CDLA 2.0

Reklama

Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne