Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Front assist

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: Front assist

Postprzez dragonflymr » 2 października 2018, 10:01

OK, czyli z przodu nie ma systemu awaryjnego hamowania opartego o czujniki? Trochę to dziwne bo jeśli można na bazie czujników robić to przy cofaniu to dlaczego nie przy wolnej (parkingowej) jeździe do przodu - rozumiem że przy cofaniu większa szansa na stuknięcie w coś ale jadąc do przodu też można się zagapić (nie widzieć czegoś niskiego przed zderzakiem).

Oczywiście to może wkurzać jak system daje po heblach znienacka kiedy nie chcemy, ale mogła by to być opcja którą można włączyć/wyłączyć.
dragonflymr
Sport
Sport

Region: mazowieckie
Auto: Cupra 300 ST
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Reklama

Postprzez mczelny2401 » 2 października 2018, 10:08

dragonflymr napisał(a):OK, czyli z przodu nie ma systemu awaryjnego hamowania opartego o czujniki? Trochę to dziwne bo jeśli można na bazie czujników robić to przy cofaniu to dlaczego nie przy wolnej (parkingowej) jeździe do przodu - rozumiem że przy cofaniu większa szansa na stuknięcie w coś ale jadąc do przodu też można się zagapić (nie widzieć czegoś niskiego przed zderzakiem).

Oczywiście to może wkurzać jak system daje po heblach znienacka kiedy nie chcemy, ale mogła by to być opcja którą można włączyć/wyłączyć.

Czujniki potrafią nawet zareagować na padający śnieg więc wydaje mi się że nie był byś zadowolony gdyby system opierał się tylko na nich :wink:
Był Leon 1M (ASV 110KM)
Był Leon 1M (ASZ 130KM)
Był Leon 5F (CKFC 150KM)
Jest Leon 5F ST (DKZA 190KM)
mczelny2401
FR
FR

Region: podkarpackie
Auto: Leon ST FR

Postprzez dragonflymr » 2 października 2018, 10:40

mczelny2401 napisał(a):Czujniki potrafią nawet zareagować na padający śnieg więc wydaje mi się że nie był byś zadowolony gdyby system opierał się tylko na nich

O tym już pisałem - nie że na stałe, ale jako opcja. Problem z reakcją na śnieg zapewne dotyczy i tylnych więc nie jest to raczej przyczyna że z przodu nie działa. To raczej jakaś tam decyzja producenta.

W sumie nic istotnego/strasznie potrzebnego. Po prostu zaciekawił mnie zapis w instrukcji :-)
dragonflymr
Sport
Sport

Postprzez marekwar » 2 października 2018, 19:23

servo napisał(a):
marekwar napisał(a):Z DSG to pozycja D zamiast R.
Daruj sobie te złośliwości, tylko poszukaj dokładnego opisu warunków zadziałania systemów :) Zauważysz, że... z tym jest bardzo słabo. Trudno otrzymać takie informacje przed zakupem.
Front assist wykrywa obiekty ruchome - aby nie wszczynać alarmu przy każdej latarni stojącej obok drogi, drzewie lub znaku drogowym. Dlatego kiedy jedziesz za jakimś autem i twój system śledzi ten pojazd przed tobą a on się zatrzyma - to system radarowy zauważy zatrzymanie pojazdu i twój Leon również stanie. Jeśli jednak nadjedziesz, w pobliże stojącego pojazdu - to zostanie on zignorowany jako fragment otoczenia. System uzna, że droga skręca przed pojazdem lub planujesz parkowanie... Pieszych system rozpozna, jeśli jedziesz wolno a pieszy przemieszcza się z lewej na prawo lub odwrotnie. Pieszego stojącego lub idącego wzdłuż drogi system nie rozpozna.

Zachar źle testował FA, stanowczo źle.

A automatyczne hamowanie przy parkowaniu musi mieć jakieś ograniczenia - inaczej nie dałoby się zaparkować do samej ściany w garażu. Te systemy autonomicznego hamowania przy parkowaniu i wykrywania pieszych to raczej "losowo rzucane koło ratunkowe" w pewnych sytuacjach, a nie "solidny i niezawodny pomocnik" :)
Gdzie widzisz złośliwość w moim powyższym poście? To , że zaliczyłem dzwona myląc D z R ?
To jest post ostrzegający przed wiarą że FA nas uchroni w takiej sytuacji.
W swoim długim wywodzie de facto potwierdzasz to co piszę - o ograniczeniach FA w postaci algorytmów, które dobrze działają w ruchu a nie są do parkowania czy jazdy po trawie.
Polemizujesz więc sam ze sobą.
marekwar
Sport
Sport

Region: łódzkie
Auto: Leon ST Xcellence
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez kamivil » 2 października 2018, 20:58

dragonflymr napisał(a):OK, czyli z przodu nie ma systemu awaryjnego hamowania opartego o czujniki?

No jest. Parę postów wyżej opisałem w jaki sposób u mnie się aktywuje. Sposób zadziałania hamulca jest taki sam przy czujnikach z przodu jak i z tyłu.
kamivil
Stella +
Stella +

Auto: Cupra 300 4Drive
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez dragonflymr » 2 października 2018, 21:02

kamivil napisał(a):No jest. Parę postów wyżej opisałem w jaki sposób u mnie się aktywuje.

OK, potestuję jeszcze na bezpiecznej przeszkodzie :-)
dragonflymr
Sport
Sport

Postprzez marekwar » 2 października 2018, 21:23

Są auta co zdają test Zachara....
https://youtu.be/x-nnm4QLCwk
marekwar
Sport
Sport

Postprzez servo » 2 października 2018, 23:04

marekwar napisał(a):Gdzie widzisz złośliwość w moim powyższym poście?

Sorry, ale to: "Spróbujcie ruszyć do przodu zamiast do tyłu[...] Z DSG to pozycja D zamiast R." odebrałem jako złośliwość :) jeśli tak nie było - przepraszam. Na przyszłość jednak nie tłumacz ludziom jeżdżącym automatem, że aby jechać do przodu trzeba wybrać D a nie R :)

marekwar napisał(a):Są auta co zdają test Zachara....
To nie był test Zachara i praktycznie tylko jedno auto go zdało... Subaru... prowadzącego kanał :D
servo
Sport
Sport

Region: dolnośląskie
Auto: Leon FR 5D 2018
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez dragonflymr » 3 października 2018, 08:01

OK, przednie hamowanie awaryjne (na bazie czujników) także działa - po prostu potrzebne były gęściejsze chaszcze :-D . Przy okazji tylne hamowanie uratowało mi dzisiaj zderzak - w ferworze testów nie zauważyłem że wjeżdżam na słupek od bramy :oops:
dragonflymr
Sport
Sport

Postprzez sdss » 3 października 2018, 09:53

servo napisał(a):
marekwar napisał(a):Gdzie widzisz złośliwość w moim powyższym poście?

Sorry, ale to: "Spróbujcie ruszyć do przodu zamiast do tyłu[...] Z DSG to pozycja D zamiast R." odebrałem jako złośliwość :) jeśli tak nie było - przepraszam. Na przyszłość jednak nie tłumacz ludziom jeżdżącym automatem, że aby jechać do przodu trzeba wybrać D a nie R :)

marekwar napisał(a):Są auta co zdają test Zachara....
To nie był test Zacharhttps://www.google.pl a i praktycznie tylko jedno auto go zdało... Subaru... prowadzącego kanał :D

Większość systemów działa na pojazdy w ruchu.
Obrazek Leon ST DSG
Obrazek Fabia 3
sdss
Sport
Sport

Auto: Leon ST FR
Silnik: CDLA 2.0

Postprzez dragonflymr » 3 października 2018, 10:26

sdss napisał(a):Większość systemów działa na pojazdy w ruchu.

Te hamowanie na bazie czujników to nie jest oczywiście Front Assist - ten działa na ruchome pojazdy albo na przechodzących w poprzek jezdni pieszych. Trochę pewnie namieszałem dopinając się z pytaniem do tego wątku - sorki :oops:
dragonflymr
Sport
Sport

Postprzez marekwar » 3 października 2018, 12:47

Spoko. Małymi kroczkami dążymy do prawdy absolutnej [emoji3]
marekwar
Sport
Sport

Postprzez dragonflymr » 5 października 2018, 07:55

Było o tym w innym wątku http://leonclub.pl/forum/viewtopic.php?f=87&t=65416 ale ten raczej bardziej zgodny ideowo ze względu na tytuł :-)
Pare razy pokazała mi się biała ikonka na VC (prawy dolny obszar, chyba zamiast całkowitego przebiegu - na pewno obok tej od Lane Assist) - coś w stylu samochód ! samochód.
Jak już ustaliliśmy to info z Front Assist że jesteśmy za blisko poprzedzającego. Wszystko pięknie ale ja za bardzo nie widzę spójności działania - w podobnych wg mnie sytuacjach ikonka się pokazuje albo nie, czasami zostaje dłużej (nawet jak zwiększę dystans), czasami krócej - jakie macie z tym doświadczenia?
Nie wspomnę że wielkość i lokalizacja na VC raczej nie jest szczęśliwa - trzeba naprawdę zerkać ciągle na wyświetlacz i wiedzieć czego się szuka żeby ją zauważyć = mała praktyczna przydatność.
dragonflymr
Sport
Sport

Postprzez marekwar » 5 października 2018, 14:09

Tak jak pisałem wcześniej ikonka pokazuje niebezpieczną odległość, której wartość jest zmienna zależnie od prędkości.
Teoretycznie może się zdarzyć tak, że zarówno samochód przed tobą przyspiesza, ty starasz go dogonić utzymując jednak stałą odległość.
Ponieważ znacznie zwiększyłeś prędkość to nawet małe zwiększenie dystansu nie gasi ikonki bo algorytm obliczył, że bezpieczna odległość to dalej niż się "wycofałeś".
Generalnie takie zachowanie ikonki jest przy mocno zmiennej prędkości czyli z przyczyn jak wyżej.
marekwar
Sport
Sport

Postprzez dragonflymr » 5 października 2018, 14:57

OK, pojeżdżę zobaczę jak to się zachowuje. Tak czy siak mało przydatne bo trudno zauważyć (jak się nie gapi na VC) że to wyskoczyło. Zapewne zależy to też od ustawienia czułości FA.
dragonflymr
Sport
Sport

Postprzez Makgajwer » 2 listopada 2018, 12:01

Posiadam taki system w służbowym Passacie i różnie to działa. Ostatnio zaliczyłem jazdę testową nowym Focusem i sprzedawca wspomniał, że tydzień wcześniej byli testować ten system na torze i co ciekawe w 4 przypadkach na 10 auto nie zatrzymało się przed przeszkodą.
Ja osobiście uważam, że takie systemy są ok, ale ludzie za bardzo ufają technice i obserwuję na drodze różne sytuacje jak np. zajeżdżanie drogi przy zmianie pasa co może być spowodowane zbytniemu zaufaniu takim systemom jak asystent pasa ruchu czy martwego pola.
Makgajwer
Sport
Sport

Auto: Leon 5F Xcellence

Postprzez dragonflymr » 2 listopada 2018, 18:07

Generalnie mam problem z ufaniem technice. Nie mogę potwierdzić skuteczności ale ze dwa razy wyświetliło mi ostrzeżenie. Sytuacja była daleka od krytycznej (wg mojej oceny) ale faktycznie było to ze sporej prędkości hamowanie za wolno jadącym samochodem.
dragonflymr
Sport
Sport

Poprzednia strona

Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne