Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
dragonflymr napisał(a):OK, czyli z przodu nie ma systemu awaryjnego hamowania opartego o czujniki? Trochę to dziwne bo jeśli można na bazie czujników robić to przy cofaniu to dlaczego nie przy wolnej (parkingowej) jeździe do przodu - rozumiem że przy cofaniu większa szansa na stuknięcie w coś ale jadąc do przodu też można się zagapić (nie widzieć czegoś niskiego przed zderzakiem).
Oczywiście to może wkurzać jak system daje po heblach znienacka kiedy nie chcemy, ale mogła by to być opcja którą można włączyć/wyłączyć.
mczelny2401 napisał(a):Czujniki potrafią nawet zareagować na padający śnieg więc wydaje mi się że nie był byś zadowolony gdyby system opierał się tylko na nich
Gdzie widzisz złośliwość w moim powyższym poście? To , że zaliczyłem dzwona myląc D z R ?servo napisał(a):Daruj sobie te złośliwości, tylko poszukaj dokładnego opisu warunków zadziałania systemówmarekwar napisał(a):Z DSG to pozycja D zamiast R.Zauważysz, że... z tym jest bardzo słabo. Trudno otrzymać takie informacje przed zakupem.
Front assist wykrywa obiekty ruchome - aby nie wszczynać alarmu przy każdej latarni stojącej obok drogi, drzewie lub znaku drogowym. Dlatego kiedy jedziesz za jakimś autem i twój system śledzi ten pojazd przed tobą a on się zatrzyma - to system radarowy zauważy zatrzymanie pojazdu i twój Leon również stanie. Jeśli jednak nadjedziesz, w pobliże stojącego pojazdu - to zostanie on zignorowany jako fragment otoczenia. System uzna, że droga skręca przed pojazdem lub planujesz parkowanie... Pieszych system rozpozna, jeśli jedziesz wolno a pieszy przemieszcza się z lewej na prawo lub odwrotnie. Pieszego stojącego lub idącego wzdłuż drogi system nie rozpozna.
Zachar źle testował FA, stanowczo źle.
A automatyczne hamowanie przy parkowaniu musi mieć jakieś ograniczenia - inaczej nie dałoby się zaparkować do samej ściany w garażu. Te systemy autonomicznego hamowania przy parkowaniu i wykrywania pieszych to raczej "losowo rzucane koło ratunkowe" w pewnych sytuacjach, a nie "solidny i niezawodny pomocnik"
dragonflymr napisał(a):OK, czyli z przodu nie ma systemu awaryjnego hamowania opartego o czujniki?
kamivil napisał(a):No jest. Parę postów wyżej opisałem w jaki sposób u mnie się aktywuje.
marekwar napisał(a):Gdzie widzisz złośliwość w moim powyższym poście?
To nie był test Zachara i praktycznie tylko jedno auto go zdało... Subaru... prowadzącego kanałmarekwar napisał(a):Są auta co zdają test Zachara....
https://youtu.be/x-nnm4QLCwk
servo napisał(a):marekwar napisał(a):Gdzie widzisz złośliwość w moim powyższym poście?
Sorry, ale to: "Spróbujcie ruszyć do przodu zamiast do tyłu[...] Z DSG to pozycja D zamiast R." odebrałem jako złośliwośćjeśli tak nie było - przepraszam. Na przyszłość jednak nie tłumacz ludziom jeżdżącym automatem, że aby jechać do przodu trzeba wybrać D a nie R
To nie był test Zacharhttps://www.google.pl a i praktycznie tylko jedno auto go zdało... Subaru... prowadzącego kanałmarekwar napisał(a):Są auta co zdają test Zachara....
https://youtu.be/x-nnm4QLCwk
sdss napisał(a):Większość systemów działa na pojazdy w ruchu.
Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości