Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Monitorowanie ciśnienia

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Monitorowanie ciśnienia

Postprzez dragonflymr » 9 grudnia 2018, 23:21

Z góry przepraszam jeśli było ale nie znalazłem...

Instrukcja generalnie w tym temacie pomocna za bardzo nie jest :-( Czy ktoś może się podzielić doświadczeniami z praktyki jak działa monitorowanie ciśnienia w oponach... jakoś mnie tak naszło po uszkodzeniu opony na stacji :oops: Szczęśliwie powietrze nie zeszło, chociaż opona i tak do śmieci :cry: Interesuje mnie jak dobrze ten system działa przy nieoczywistych sytuacjach - czyli spadek o ile generuje info w systemie? Miałem już sytuację kiedy w samochodzie bez monitorowania, wygląd opony na parkingu wzbudził moje podejrzenia, ale nie było to do końca oczywiste, dopiero sprawdzenie ciśnienia wykazało że jest nie halo i potem znalazł się jakiś wbity drut - dlatego ciekawi mnie jak czuły jest system oparty o ABS - czyli przy jakim spadku generuje alarm??
dragonflymr
Sport
Sport

Region: mazowieckie
Auto: Cupra 300 ST
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Reklama

Re: Monitorowanie ciśnienia

Postprzez biz0n » 10 grudnia 2018, 06:51

Owszem, wygeneruje alarm ale nie od razu. Mówimy tu o systemie TPMS pośrednim czyli tak naprawdę to nie ekstra system a jedynie funkcja systemu ABS.
"System" ten zlicza obroty kół, a to z mniejszym ciśnieniem powietrza w oponie ma mniejszą średnicę, więc kręcić się będzie szybciej niż pozostałe, co jest wykrywane na podstawie danych wysyłanych przez czujniki ABS.
Zaletą jest to że jest to że nie potrzebuje ekstra czujników w kołach zatem jest tani, a wadą że jest mało dokładny i potrzebuje czasu aby zadziałać.
Obrazek
biz0n
Signo
Signo

Region: śląskie
Auto: Seat Leon Xcellence
Silnik: CZCA 1.4

Postprzez Tomektr » 10 grudnia 2018, 07:58

Mi zadziałał dwa razy i zawsze był to spadek o 0.3 czyli było nabite 2.2 i włączył się przy 1.9
Tomektr
TopSport
TopSport

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: Leon FR MY18 150KM
Silnik: CZEA 1.4

Postprzez dragonflymr » 10 grudnia 2018, 10:24

Tomektr napisał(a):Mi zadziałał dwa razy i zawsze był to spadek o 0.

Dzięki za info, dobrze wiedzieć. Czy wyczułeś problem z ciśnieniem zanim pojawiło się ostrzeżenie? W sumie to jest najistotniejsze z punktu widzenia skuteczności tego systemu.

biz0n napisał(a):Zaletą jest to że jest to że nie potrzebuje ekstra czujników w kołach zatem jest tani, a wadą że jest mało dokładny i potrzebuje czasu aby zadziałać.

Wiem, zawsze jest coś za coś...
dragonflymr
Sport
Sport

Postprzez Tomektr » 10 grudnia 2018, 13:55

Na kierownicy nic nie czułem, patrząc na koło zbytnio nie widać ubytku tylko zdziwienie jak wyskoczy na zegarach komunikat zwłaszcza jak będzie to pierwszy raz :-D podstawowy plus i chyba największy to jak kupujesz drugi zestaw felg. Ojciec w Megance 2 chciał kupić stalówki na zimę ale jak miał wydać 600zl na czujniki i programowanie ich to odpuścił.
Tomektr
TopSport
TopSport

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: Leon FR MY18 150KM
Silnik: CZEA 1.4

Postprzez dragonflymr » 10 grudnia 2018, 14:11

Tomektr napisał(a):Na kierownicy nic nie czułem, patrząc na koło zbytnio nie widać ubytku tylko zdziwienie jak wyskoczy na zegarach komunikat zwłaszcza jak będzie to pierwszy raz :-D podstawowy plus i chyba największy to jak kupujesz drugi zestaw felg. Ojciec w Megance 2 chciał kupić stalówki na zimę ale jak miał wydać 600zl na czujniki i programowanie ich to odpuścił.

Dzięki za info, czyli jednak daje radę! No i plus taki jak napisałeś - nie ma problemu przy innych felgach na zimę :mrgreen:
dragonflymr
Sport
Sport

Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne