Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Przesuniety czujnik front assist

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Przesuniety czujnik front assist

Postprzez Psykhe » 24 lipca 2019, 14:50

Witam wszystkich
Chciałbym opisac swój przypadek i zapytać o podobne.
W grudniu 2017 kupiłem nowego leona ST z aktywnym tempomatem i front assist.
W marcu tego roku miałem stłuczkę po której oczywiście system zgłosił błąd, wramach szkody wymieniany był przedni zderzak, lampy (uszkodzone mocowania) i niektóre elementy plastikowe oraz od nowa kalibrowany radar. Całość robiona w ASO Bednarek w Łodzi.
Auto odebrane 10.04.2019r.
27.06.2019 podczas trasy Łódź-Kraków gdzieś w połowie drogi podczas normalnej jazdy front assit zgłosił błąd i wyłączył się.
Oddałem auto do ASO Bednarek jako rękojmia naprawy bacharsko-laierniczej. Od początku był problem bo ASO uparcie twierdziło, że gwarant (seat) nie odda im za naprawę, mimo że ja reklamowałem ich usługę z kwietnia a nie gwarancję auta.
Okazało się że czyujnik jest przesunięty o 2mm. Wystawiono faktuę na prawie 1200zł, gdyż czunik nie ma prawa się przestawić. Co prawda nie wiedzą co i gdzie uderzyo w czujnik bo śladów uszkodzeń brak. Na pytanie czy w wyniku nieprawidłowego montażu mógł się przesunąć np. od drgań i dlaczego przesunął się w środku trasy - tego nie wiedzą, ale zakłądają, że to moja wina. Według nich minęło zbyt dużo czasu od naprawy, ale jak pytałem ile czasu i na podtaiwe czego określają ten czas to już nie wiedzą.
Napisałem odwołanie i czekam. Na pewno sprawy tak nie zostawię, gdyż wg rękojmi to oni musżą udowodnić, moją winę jeśli problem pojawił 12 miesięcy od wykonania naprawy, a tymczasem minęły 3 miesiące i 3 tys km. Gotów byłem pójść na ugodę, ale u nich brak chęci do rozmów.

Mieliście podobne przypadki, doradzicie coś?
Ja nie zamierzam oduszczać.
Najgorsze, że Bednarek to jedyny dealer seata w Łodzi.

Pozdrawiam
Jacek
Psykhe
Stella
Stella

Auto: Meriva
Silnik: CJXA 2.0

Reklama

Re: Przesuniety czujnik front assist

Postprzez ma16 » 24 lipca 2019, 17:06

Zgłoś sprawę do UOKiK i szybko zajmą się twoją sprawą.
ma16
Stella +
Stella +

Region: małopolskie
Auto: Leon ST FR CJSA
Silnik: CJXA 2.0

Re: Przesuniety czujnik front assist

Postprzez Tomektr » 24 lipca 2019, 18:51

Gwarancja z tytułu rękojmi to odpowiedzialność za towar/usługę sprzedawcy a nie producenta. W tym przypodku gwarantem nie jest Seat tylko ASO. Co do czasu to mogą sobie napisać nawet 3 dni a i tak jest to uregulowane przepisami czyli napewno 12 miesięcy na uslugi a nie wiem czy i nie 24. Wegzekwowanie tego to już inna bajka, tak jak pisze kolega UOKiK
Tomektr
TopSport
TopSport

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: Leon FR MY18 150KM
Silnik: CZEA 1.4

Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne