Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Uszkodzony szyberdach - nie dociąga

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Uszkodzony szyberdach - nie dociąga

Postprzez B4rtek » 9 czerwca 2019, 18:16

Witam wszystkich, jakieś 2 miesiące po zakupie Leona 5F doszło do awarii szyberdach. Złamał się jakiś zaczep na prowadnicy co skutkuje brakiem możliwości automatycznego domknięcia się szyberdachu z jednej strony. Oddałem auto do zaprzyjaźnionego warsztatu a następnie pojechałem do speca który zajmuje się tylko szyberdacami i obie firmy stwierdziły że część która pękła nie występuje w zestawach naprawczych. Sugerują zakup używanego szyberdach lecz te się raczej nie pojawiają. Widziałem 1 i momentalnie zniknął z oferty sprzedającego. Czy orientuje się ktoś gdzie można kmupić taki dach, prowadnicę lub części zamienne? Oczywiście pomijam ASO bo cena mnie powali z nóg. Często też pewne części powtarzają się w modelach innych marek. Przyszedł mi na myśl dużo popularniejszy Golf do którego jest sporo dostępnych szyberdachów. Orientuje się ktoś czy taki dach może pasować i jak to ewentualnie sprawdzić? Jest to dla mnie bardzo ważne ponieważ podczas jazdy w granicach 90km/h w samochodzie jest bardzo głośno, zupełnie jak bym jeździł z otwartym oknem. Przy prędkościach autostradowych nie słychać nawet radia :(
B4rtek
Stella
Stella

Region: dolnośląskie
Auto: Leon
Silnik: turbo diesel inny

Reklama

Re: Uszkodzony szyberdach - nie dociąga

Postprzez miroA3 » 9 czerwca 2019, 18:35

okresl sie czy masz 5D, 3D czy tez moze ST ( kombi )
przedlift, polift, albo VIN

jak masz mozliwosc to podaj numer czesci, lub okresl sie ktora to jest, nikt tu wróżka nie jest..

faktycznie duzo czesci jest wspolnych czy to z golfem kombi, czy np z tiguanem, ale to zalezy co i od rodzaju nadwozia

Obrazek
miroA3
FR
FR

Region: małopolskie
Auto: FR 2.0 TSI
Silnik: CCZB 2.0

Postprzez B4rtek » 9 czerwca 2019, 19:33

Mam wersję 5D rocznik 2013 czyli przed liftem. VIN VSSZZZ5FZDR046253 Dach nie dociąga z jednej strony. W momencie kiedy zostawiam pokrętło w pozycji zamkniętej aby zamknąć cały dach muszę wepchnąć palucha pod taflę szkła i pchnąć to ramie które dociąga szybę. Jeśli masz taki schemat dla wersji 5D to w stanie powiedzieć coś więcej.
B4rtek
Stella
Stella

Postprzez miroA3 » 9 czerwca 2019, 21:15

Obrazek

Obrazek
miroA3
FR
FR

Postprzez B4rtek » 10 czerwca 2019, 16:50

To ramie które łączy prowadnice z szybą. Unosi do góry szybę do pozycji uchylonej. Nie widzidzialem tej części po demontażu wiec ciężko mi określić patrząc na ten schemat. Jak bym miał strzelać jest to łącznik 3A z 8A w tylnej części szyberdachu.
B4rtek
Stella
Stella

Postprzez miroA3 » 11 czerwca 2019, 06:13

to musisz dopytac nawet z rysunkami tych co robili, demontowali...

duzo czesci jest wspolnych , np wlasnie 3A odbojniki, te same sa w golfie 7 variant, octavii, a3 SB itp
duzo elementow jest w passacie, superb a nawet a1
ale sama rama jest pod konkretne auto, tak samo tafla szklana
watpliwe wiec zebys mogl kupic caly kompletny szyberD od golfa np i go wsadzic, ale czesci juz calkiem mozliwe, tylko musisz wiedziec co potrzebujesz, tu nikt nie wywrozy...

Obrazek

Obrazek
miroA3
FR
FR

Postprzez B4rtek » 12 czerwca 2019, 11:14

podjadę do serwisu i poproszę ich o informację która to cześć. Dziękuję za pomoc, odezwę się niebawem.

-- 12 czerwca 2019, 12:11 --

miroA3 napisał(a):to musisz dopytac nawet z rysunkami tych co robili, demontowali...

duzo czesci jest wspolnych , np wlasnie 3A odbojniki, te same sa w golfie 7 variant, octavii, a3 SB itp
duzo elementow jest w passacie, superb a nawet a1
ale sama rama jest pod konkretne auto, tak samo tafla szklana
watpliwe wiec zebys mogl kupic caly kompletny szyberD od golfa np i go wsadzic, ale czesci juz calkiem mozliwe, tylko musisz wiedziec co potrzebujesz, tu nikt nie wywrozy...

Obrazek

Obrazek

Byłem dzisiaj w tym serwisie i dowiedziałem się że najprawdopodobniej chodzi o część 3A. Jako że dysponuję kamerą inspekcyjną udało mi się nawet cyknąć zdjęcia tego elementu. Jak myślisz można gdzieś kupić taki element albo go dorobić na drukarce 3D lub masz jakiś inny pomysł? :)
Nie mogę jednak dołączyć zdjęć :/

-- 12 czerwca 2019, 12:12 --

-- 12 czerwca 2019, 12:14 --

B4rtek
Stella
Stella

Postprzez miroA3 » 12 czerwca 2019, 11:48

3A to zestaw odbijaków

Obrazek

Obrazek

ten sam numer czesci ( calego zestawu ) w wielu autach koncernu VAG. cena na dzis ok 200zl ASO

Obrazek

Obrazek

na pewno kupisz taniej taki zestawik po numerze czesci 8X0 898 814, chyba ze kupisz tanio szyber z czegos innego i bedziesz przekladac..
wpisz w googlach
dziwne ze goscie od szyberdachow nie mieli takich, popularny temat z tego co widac..

zdjecia trzeba umeiszczac na zewnetrznym serwerze ( tinypic itp ) a tu link do/na forum
miroA3
FR
FR

Postprzez B4rtek » 15 czerwca 2019, 13:10

W takim razie to jednak nie ta część.
Zrobiłem zdjęcie tej którą mi pokazywał palcem. Ten plastikowy element dociąga tył szyberdachu przy zamykaniu. Ponoć ten uszkodzony element zamiast dociągać unosi się przez co nie zamyka się samoczynnie z jednej strony.
http://pl.tinypic.com/usermedia.php?uo= ... QDhko_grIV
http://pl.tinypic.com/usermedia.php?uo= ... QDiWo_grIU

-- 15 czerwca 2019, 14:08

-- 15 czerwca 2019, 14:09

-- 15 czerwca 2019, 14:10 --

Czy rozpoznajesz tą cześć ze zdjęć?
B4rtek
Stella
Stella

Postprzez miroA3 » 15 czerwca 2019, 13:41

B4rtek napisał(a):Czy rozpoznajesz tą cześć ze zdjęć?

rozumiem ze to pytanie do mnie, nie mam najmniejszego pojecia

tak jak ci pisalem, pokaz schemty ktore ci wkleilem z twoim szyberdachem i wykazem czesci pod twoje auto, mechanikom
niech wskaze na rysunku ktora to czesc, chyba dla niego to proste..
miroA3
FR
FR

Postprzez B4rtek » 9 września 2019, 16:30

[picasa]https://photos.google.com/photo/AF1QipOkSIPJp0N5ONBteeYlLzMPGcjqQid9Ov6Z26nh[/picasa]
[picasa]https://photos.google.com/photo/AF1QipOvYyWAMGtKKnq2q-syCv70nKohVTOngZzIjHqy[/picasa]
[picasa]https://photos.google.com/photo/AF1QipPcWshbIl_A-ap1v52c3CqZpq7rKEbXDC2tZxAS[/picasa]
Witaj ponownie,
po sezonie letnim oddałem auto do serwisu w celu demontażu części aby spróbować znaleźć ten uszkodzony element. Problem wydaje się poważniejszy niż myślałem ponieważ do tego plastikowego czegoś jest a w zasadzie był wtopiony metalowy pręt ok 0,5m długość. Znalazłem kogoś kto czystoteoretycznie byłby w stanie wyfrezować mi taki element plastikowy ale nie będzie w stanie umieścić w nim tego pręcika ze względu na to że ten jest zagięty do góry. Czy ta część jest twoim zdaniem dostępna jako zamiennik?
B4rtek
Stella
Stella

Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne