Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Ładowarka indykcyjna inaczej

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Ładowarka indykcyjna inaczej

Postprzez Yamakasi » 4 czerwca 2020, 20:35

panowie,

Szybkie pytanie. czy da się wyłączyć jakoś funkcję ładowania indukcyjnego? Mam Huawei P10 z którego jestem bardzo zadowolony i zauważyłem, że kiedy go położę w schowku przed skrzynią biegów to rozmówcy (centrum Krakowa) mnie nie słyszą lub słyszą co drugie słowo. Przekładam telefon np na siedzenie pasażera i jest od razu ok.

Mój telefon nie ma ładowania QI (indykcyjnego) i przecież nie będę go zmieniał a jakoś muszę czasami naładować telefon czy podłączyć AA. Półka przed skrzynią jest idealna>

Czy ktoś wie czy da się to wyłaczyć za pomocą systemu w aucie albo za pomocą OBD (powiem w ASO, żeby to wyłączyli w cholerę bo tylko przeszkadza).
Był Leon 5F FR (przed lift) 1.4TSI CZCA
Jest Leon 5F FR (po lift) 2.0TSI DKZA
Yamakasi
Sport
Sport

Region: małopolskie
Auto: Leon 5F
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Reklama

Re: Ładowarka indykcyjna inaczej

Postprzez Satka » 5 czerwca 2020, 12:29

Jeżeli twój telefon nie ma ładowania indukcyjnego to ładowarka indukcyjna w samochodzie fizycznie się nie włączy bo nie wykryje samochódu także problem leży w czymś innym.
Satka
Stella +
Stella +

Region: mazowieckie
Auto: Seat Leon ST
Silnik: benzyna turbo inny

Postprzez Yamakasi » 5 czerwca 2020, 13:05

dziwna sprawa. Co jakiś czas pokazuje info ze rozpoczyna ładowanie. Podobno tak jest bo kolega w Seacie też ma i taka akcja też mu się zdarza. ASO potwierdza.
Yamakasi
Sport
Sport

Postprzez Satka » 5 czerwca 2020, 15:32

Można jeszcze spróbować odłączyć fizycznie wtyczkę od ładowarki indukcyjnej i sprawdzić czy problem nadal występuje.
Satka
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon ST
Silnik: benzyna turbo inny

Postprzez Yamakasi » 5 czerwca 2020, 15:36

tez racja. Może wzmacniasz cos daje w d...
Yamakasi
Sport
Sport

Postprzez MarkusD » 5 czerwca 2020, 17:37

Mam telefon z indukcją i bez indukcji i nie zauważyłem żadnych problemów, dodatkowo w półce jest wzmacniacz sygnału co wydatnie wspomaga telefon, sprawdzone w czasie jazdy bocznymi drogami gdzie sygnał LTE był niedostępny a 3G bardzo słaby lub zanikający sygnał, telefon był położony obok miejsca na telefon aby nie włączać indukcji i nie przegrzewać telefonu podczas jazdy na Mirrorlinku, gdy sygnał zanikał to przesuwałem telefon na indukcję i zapewne włączał się wzmacniacz sygnału uzyskując odpowiedni sygnał dla danych pakietowych...
Telefon bez indukcji to Samsung A3 2017
Telefony z indukcją Samsung Galaxy S7, S9 i IPhone XS...
Niekiedy się zdarza że mam dwa telefony na półce, jeden się ładuje drugi leży obydwa połączone przez Bluetooth... były sytuacje że rozmowy prowadziliśmy na przemian, raz telefon mój potem od żony i bez żadnych sensacji prowadziliśmy rozmowy...
Przyczyn może być wiele nawet sam bluetooth w telefonie, warto spróbować najpierw z innymi telefonami...
Tak przy okazji nigdy mi się nie zdarzyło aby indukcja sama bez powodu się włączyła...
MarkusD
Sport
Sport

Region: śląskie
Auto: Seat Leon ST FR 2018
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez Yamakasi » 7 czerwca 2020, 09:54

Kurcze może masz rację.

Jutro spróbuję z służbowym P20 Lite. Jak zadziała bez problemu to pewnie mój P10 albo coś zakotłował ale po tylu latach i setkach godzin rozmów powoli wysiada.

-- 7 czerwca 2020, 10:54 --

Temat do zamknięcia. U mnie w Huawei P10 problem całkowicie rozwiązało wyłączenie modułu NFC. Okazało się, że w pewnych wypadkach może wyzwolić ładowanie indukcyjne (dlatego czasami pokazywał się komunikat o ładowaniu indukcyjnym). To powodowało zakłócenia.
Yamakasi
Sport
Sport

Postprzez MarkusD » 7 czerwca 2020, 11:17

Jeżeli masz ładowarkę indukcyjną, dodatkowo FulLink ( zawsze można to aktywować)... proponuję zmienić telefon na Iphona, wystarczy nowy SE, dokupić moduł do łączności bezprzewodowej CarPlay u Chińczyka jest to Carlinkit
#Aliexpress 487,99 zł 24%OFF | Wersja Carlinkit 2.0 bezprzewodowy aktywator Apple CarPlay na oryginalny samochód ma wbudowany wbudowany przewodowy do bezprzewodowego iOS13
https://a.aliexpress.com/_BfANBVsQ
Powyżej link do nowej wersji
Ja kupiłem taki za 119$ :
https://carplay2air.com/products/cplays ... nk-feature
Działa to dobrze, jest tylko delikatne opóźnienie foni w czasie rozmowy telefonicznej, ale jak się wie o tym można spokojnie rozmawiać...
Efekt końcowy... wchodzisz do samochodu i jak jedziesz daleko kładziesz telefon na półce, telefon ładuje się a Ty korzystasz z nawigacji w telefonie, moduł łączy się automatycznie po wejściu do samochodu... przede wszystkim wzmacniacz sygnału wzmacnia sygnał odbioru telefonu .
IPhone ma ten plus na chwilę obecną że jest sporo nawigacji oficjalnie: Google Maps, Waze, Automapa, Naviexpert, Here, Sygic, Mapy Apple, Magic Earth oraz Yanosik...
Ja kupiłem IPhone XS 256GB, ze względu na kartę esim, jak będzie potrzeba za granicą zawsze można dokupić kartę Sim, niestety na chwilę obecną tylko Orange ma w ofercie esim...

Najważniejsze że udało Ci się rozwiązać problem z samowzbudzeniem się indukcji oraz usunąć przyczynę zakłóceń połączenia przez Bluetooth...
MarkusD
Sport
Sport

Postprzez Yamakasi » 7 czerwca 2020, 11:26

Hehehe. Miałem już Iphona SE i w niewyjaśnionych okolicznościach pękła mu szybka (naklejone szkło plus obudowa od Spigen'a) leżał w kuchni z daleka od dziecka. Dostałem lekkiej piany i wtedy zmieniłem z żoną na Huawei p10 które służą nam do dzisiaj a ile razy nam "przyziemiły" nie zliczę. Zero kłopotów. Cena produktów appla jest trudna dla mnie do zaakceptowania. Miałem służbowego Iphona XS i oddałem go i wziąłem P20Lite. Środowisko iOS mnie doprowadzało do furii. P20Lite pracuje dobrze bo i tak z niego tylko gadam.

Jak zdechnie P10 to kupię sobie raczej jakiegoś LG (Samsungów nie trawie od dawna) albo nawet Xiaomi. Tylko P10 pomimo katowania tyle lat nie chce nadal paść. Bateria też o dziwo trzyma jak szalona.

Tak czy siak dzięki za radę.
Yamakasi
Sport
Sport

Postprzez mczelny2401 » 7 czerwca 2020, 13:02

LG odradzam. Miałem G3 i V10 w idealnym stanie bez ryski a w obu padły płyty główne :roll:
Był Leon 1M (ASV 110KM)
Był Leon 1M (ASZ 130KM)
Był Leon 5F (CKFC 150KM)
Jest Leon 5F ST (DKZA 190KM)
mczelny2401
FR
FR

Region: podkarpackie
Auto: Leon ST FR

Postprzez Cezarrr » 10 lipca 2020, 14:57

Czy dokładał ktoś z Was ori ładowarkę indykcyją?? Gdzie jest w orginale? W tej norze pod klimatronikiem?? Stwierdziłem że mi nie potrzebna przy konfiguracji, a teraz mi rozum wrócił + do tego carlink. Jeśli ktoś z Was przerabiał prośba o info.

Pozrd....
Cezarrr
Stella
Stella

Auto: LEON ST FR

Postprzez kaCuCh » 10 lipca 2020, 14:59

Jest tam pod panelem, pod złączami USB. Ale fulllink i tak musi być podłączony po kablu, nie działa bezprzewodowo.
Toledo 1M 1.8 AGN
Cupra R 1M 1.8T BAM
Cupra R 1P 2.0TSI CDLA@360
Altea XL 5P 1.8TSI CDAA@197 DSG7 MY11
Cupra 300 ST 4drive DSG6 MY18
Jest Cupra Ateca MY21
W drodze MB GLB35 AMG
kaCuCh
Sport
Sport

Auto: C300 ST 4drive

Postprzez MarkusD » 10 lipca 2020, 18:33

kaCuCh napisał(a):Jest tam pod panelem, pod złączami USB. Ale fulllink i tak musi być podłączony po kablu, nie działa bezprzewodowo.

Cóż bezprzewodowy CarPlay już jest dostępny, np dokładając taki gadget:
https://carplay2air.com/products/cplays ... nk-feature
mam taki i działa spoko...
Co do półki to na Allegro jest, trzeba by w serwisie dopytać co jest jeszcze potrzebne i najlepiej numery katalogowe wtedy będzie łatwiej szukać, ciężko są dostępne, raz widziałem kompletną z rozbitka...
https://allegro.pl/oferta/vw-seat-audi- ... 7188716823
Warto podejść do sklepu z częściami w ASO i pogadać z gościem, mają podgląd do wszystkich części i mogą doradzić, ja tak parę razy robiłem, nie musisz w końcu kupować ale chcesz się zorientować co i jak...
Jest jeszcze podobny temat i tam jeden z użytkowników montował:
Re: Półka z ładowarką indukcyjną
Postprzez biz0n » 19 września 2019, 21:43
Zrobiłem tą modyfikację - załączam pdf z opisem - nie jest to manual krok po kroku, raczej wskazówki ile jest pracy jeśli się ktoś zdecyduje.
Odpowiem na pytania jeśli coś nie jasne.
Może się komuś przyda.
https://www.dropbox.com/s/w1ih5bg4vcrxw ... a.pdf?dl=0
MarkusD
Sport
Sport

Postprzez wujekcybul » 24 lipca 2020, 22:34

Czy telefon musi sie miescic czy moze wystawac? Moje Xiaomi nie laduje sie indukcyjnie ale tez nie miesci sie w tej ramce.
wujekcybul
Stella +
Stella +

Auto: Cupra 290
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez MarkusD » 24 lipca 2020, 22:51

wujekcybul napisał(a):Czy telefon musi sie miescic czy moze wystawac? Moje Xiaomi nie laduje sie indukcyjnie ale tez nie miesci sie w tej ramce.

Zapewne telefon musi leżeć płasko, chociaż jak używałem S7 i podłączałem wtyczkę do MirrorLink to pod telefon podkładałem pudełko z kart SD, tak że jedną stroną od strony gniazda był delikatnie uniesiony to ładowanie indukcyjne się włączało...
Teraz pytanie jaki masz futerał czy nie blokuje indukcji oraz czy cewki z ładowania się pokrywają, telefon-półka...
Teraz mam IPhone XS i niekiedy się zdarza że po bardzo długim czasie się włącza indukcja... futerał robi swoje...
Poproś kogoś z miarowym telefonem i sprawdź czy indukcja działa, bardzo dobrze sprawują się Samsungi, używałem S7 i S9...
MarkusD
Sport
Sport

Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne