Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Hamulec elektromechaniczny

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Hamulec elektromechaniczny

Postprzez ST_Leon » 31 sierpnia 2020, 19:32

Po raz pierwszy mam w aucie hamulec elektromechaniczny. O ile wcześniej byłem sceptyczny to teraz przekonała mnie wygoda korzystania i brakuje mi go jak się przesiadam do samochodu żony. Przy sprzedaży powiedziano mi, żebym nie jeździł na włączonym na stałe a przy ruszaniu żeby wyłączać go ręcznie bo się sprzęgło zużyje szybko. W tym temacie jestem świeżak i sprawdziłem wcześniej forum ale nie znalazłem odpowiedzi.
Pytanie do doświadczonych w temacie: czy jeździć na włączonym tzn. po naciśnięciu hamulca zapala się zielona kontrolka i przy naciśnięciu gazu hamulec sam się wyłącza czy też robić to rzeczywiście ręcznie (sprzęgło chyba nie podlega gwarancji bo jest elementem zużywającym się?).
I pytanie drugie: czy w zimie ktoś miał kłopoty z tego rodzaju hamulcem? Nic nie zamarznie (mam na myśli elementy elektryczne/elektromechaniczne). Wcześniej miałem linkę i takich atrakcji nie doświadczyłem.
Ktoś pisał na forum, że zdarzają się awarie i trzeba wzywać lawetę bo auto nie wyłącza hamulca - czy to częsta awaria? Zdarzyło się komuś, że się nie włączył i nie można było zaparkować (np. pochyły podjazd do garażu)?
ST_Leon
Stella +
Stella +

Region: śląskie
Auto: Leon 1.5 TSI
Silnik: benzyna inny

Reklama

Re: Hamulec elektromechaniczny

Postprzez mczelny2401 » 31 sierpnia 2020, 19:44

Włączasz i zapomnij o nim. Nic tam złego się nie dzieje w zimie nic nie zamarza. Ten doradca to chyba nigdy nie jeździł takim samochodem skoro takie bzdury ci opowiadał :wink:
Był Leon 1M (ASV 110KM)
Był Leon 1M (ASZ 130KM)
Był Leon 5F (CKFC 150KM)
Jest Leon 5F ST (DKZA 190KM)
mczelny2401
FR
FR

Region: podkarpackie
Auto: Leon ST FR
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez ramzei » 31 sierpnia 2020, 20:50

ST_Leon napisał(a):I pytanie drugie: czy w zimie ktoś miał kłopoty z tego rodzaju hamulcem?

W zimie nie miałem problemów, ale na torze "autohold" nie jest zalecany do użytkowania... Rozgrzane tarcze hamulcowe potrafią wzniecić pożar zacisków... dosłownie gościowi na pitstopie tylny zacisk stanął w płomieniach :P
Był Leon ST FR 1.4 125 emotion red
Jest Leon ST Cupra 300 4Drive nevada white
ramzei
Sport
Sport

Region: małopolskie
Auto: Leon ST Cupra 4Drive

Postprzez mczelny2401 » 31 sierpnia 2020, 20:52

Kolega z 1.5 tsi raczej na tor się nie wybiera :wink:
Był Leon 1M (ASV 110KM)
Był Leon 1M (ASZ 130KM)
Był Leon 5F (CKFC 150KM)
mczelny2401
FR
FR

Postprzez Tomektr » 31 sierpnia 2020, 21:26

Auto-hold czyli zielony znaczek ręcznego na zegarkach nie korzysta z elektrycznego hamulca np na wzniesieniu tylko z pompy ABS która zwieksza ciśnienie w układzie na stałe co skutkuje tym że nie musimy trzymać nogi na hamulcu. Dopiero jak zapali się na czerwono to silniki elektryczne zaciskaja tylne zaciski
Tomektr
TopSport
TopSport

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: Leon FR MY18 150KM
Silnik: CZEA 1.4

Postprzez kapitan silver » 31 sierpnia 2020, 21:51

ST_Leon napisał(a):Przy sprzedaży powiedziano mi, żebym nie jeździł na włączonym na stałe a przy ruszaniu żeby wyłączać go ręcznie bo się sprzęgło zużyje szybko

Bzdura okropna. Jest wręcz odwrotnie. Im mniej używasz tym większa szansa na awarię. W swoim leonie co prawda nie mam tego ale pięć lat miałem legunę 3 i tam spisywało się to świetnie. Sprzedałem z przebiegiem 230000 i sprzęgło było ok.

ST_Leon napisał(a):Ktoś pisał na forum, że zdarzają się awarie i trzeba wzywać lawetę bo auto nie wyłącza hamulca - czy to częsta awaria? Zdarzyło się komuś, że się nie włączył i nie można było zaparkować (np. pochyły podjazd do garażu)?

W każdym aucie z tym bajerem jest awaryjny system odciągania hamulców. ( dodatkowa linka w bagażniku lub pod spodem samochodu ).
Jak to jest w leonie to nie wiem ale w instrukcji na pewno coś na ten temat jest.
kapitan silver
Stella +
Stella +

Region: łódzkie
Auto: leon 5F FR
Silnik: DADA 1.5

Postprzez Tomektr » 31 sierpnia 2020, 22:55

Tu nie ma awaryjnego systemu, trzeba odkręcić silnik i cofnąć tloczek. Problem polega na tym że raczej nikt nie wozi kluczy ze sobą
Tomektr
TopSport
TopSport

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: Leon FR MY18 150KM
Silnik: CZEA 1.4

Postprzez weuek » 31 sierpnia 2020, 23:34

A po co to jest? W czym jest to realnie lepsze niż tradycyjny, nieelektryczny ręczny?
Obrazek
weuek
Sport
Sport

Auto: octavia 1Z5 elegance
Silnik: CAWB 2.0

Postprzez 19dawid91 » 1 września 2020, 06:24

Oho znowu się zaczyna, a po co to, a na co, kiedyś tego nie było i też auta jeździły. W wielkim skrócie jest to dużo wygodniejsze w codziennym użytkowaniu.
19dawid91
Sport
Sport

Region: opolskie
Auto: Leon FR
Silnik: DPCA 1.5

Postprzez weuek » 1 września 2020, 07:56

Zapewne te cenne 0.32 sekundy zaoszczędza.
Obrazek
weuek
Sport
Sport

Postprzez 19dawid91 » 1 września 2020, 08:23

Ja się dziwię, że jeździsz w sumie nowoczesnym autem a nie polonezem czy dużym fiatem. Narzekasz na wszystkie nowinki i udogodnienia. Już kończę offtop. Ja sobie to rozwiązanie chwalę, nie liczę zaoszczędzonego czasu tylko doceniam wygodę tego wynalazku.
19dawid91
Sport
Sport

Region: opolskie
Auto: Leon FR
Silnik: DPCA 1.5

Postprzez kapitan silver » 1 września 2020, 12:22

Tomektr napisał(a):Tu nie ma awaryjnego systemu, trzeba odkręcić silnik i cofnąć tloczek. Problem polega na tym że raczej nikt nie wozi kluczy ze sobą

Przestudiowałem teraz instrukcję z 2019 i faktycznie nic na ten temat nie ma. Masakra
kapitan silver
Stella +
Stella +

Region: łódzkie
Auto: leon 5F FR
Silnik: DADA 1.5

Postprzez MarkusD » 1 września 2020, 17:13

Jakie problemy?
Na początku gdy chciałem dynamicznie ruszać od zera silnik siłował się z hamulcami...
teraz jak jest potrzeba zaskoczyć gościa to wyłączam na czas dynamicznego ruszania.
W codziennym użytkowaniu nie ma problemów.
Parę razy zdarzyło się przy bardzo niskich temperaturach,że po wyjechaniu z myjni zaczęły hamulce się nie odblokowywać !!!
W instrukcji zresztą jest opisane aby wyłączyć to bardzo wygodne ustrojstwo, ponieważ może dojść do uszkodzenia... nigdy nie zwracałem na to uwagi aż do niespodzianki gdy nie mogłem ruszyć spod świateł, trzeba na parę dni wyłączyć aby się wysuszyło...
Po prostu wjeżdżam do myjni wyłączam autohold i ręczny, zostawiam na biegu.
Nigdy nie zdarzyła się podobna sytuacja w czasie jazdy podczas ulewy, prawdopodobnie układ jest rozgrzany i woda natychmiast paruje (tak sobie to tłumaczę), tydzień temu wracając z Chorwacji to na odcinku Gratz-Katowice jechałem w totalnej ulewie i wszystko działało ok, po prostu trzeba pamiętać o myjni i wyłączać na ten czas. Generalnie żadnych problemów...
MarkusD
Sport
Sport

Auto: Seat Leon ST FR 2018
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez mczelny2401 » 1 września 2020, 17:23

W automacie nic z tych rzeczy się nie dzieje i nawet nie czujesz kiedy hamulec jest wyłączany podczas ruszania
Był Leon 1M (ASV 110KM)
Był Leon 1M (ASZ 130KM)
Był Leon 5F (CKFC 150KM)
mczelny2401
FR
FR

Postprzez weuek » 1 września 2020, 17:31

MarkusD napisał(a): po prostu trzeba pamiętać o myjni i wyłączać na ten czas. Generalnie żadnych problemów...

Sama wygoda. A o tradycyjnym nie trzeba pamiętać. To niewygoda.
Obrazek
weuek
Sport
Sport

Postprzez ST_Leon » 1 września 2020, 18:15

Dziękuję serdecznie wszystkim. Uspokoiliście mnie. Lepiej zapytać się użytkowników niż polegać tylko na zaleceniach sprzedawcy.
Acha, i Kolega mczelny2401 ma rację. Na torze w tym aucie mnie nie zobaczycie.
ST_Leon
Stella +
Stella +

Postprzez MarkusD » 1 września 2020, 19:30

ST_Leon napisał(a):Dziękuję serdecznie wszystkim. Uspokoiliście mnie. Lepiej zapytać się użytkowników niż polegać tylko na zaleceniach sprzedawcy.
Acha, i Kolega mczelny2401 ma rację. Na torze w tym aucie mnie nie zobaczycie.

W każdym bądź razie spróbuj ruszyć z piskiem opon w manualu ;-) to będziesz wiedział na przyszłość że warto niekiedy go wyłączyć :-) niestety żabka nieunikniona...
Używać, używać i się nie przejmować...
Zrób Sobie jeszcze próbę ruszania tyłem pod górkę (ostrą) żebyś wiedział czego się spodziewać i nie przypalać sprzęgła, bo dodatkowo masa samochodu po opuszczeniu hamulca ściąga samochód w dół zanim zasprzęgli się napęd. Zwróć uwagę jak powoli puszczasz sprzęgło i w którym momencie puszcza hamulec...
MarkusD
Sport
Sport

Postprzez ST_Leon » 1 września 2020, 21:05

MarkusD napisał(a):W każdym bądź razie spróbuj ruszyć z piskiem opon w manualu ;-) to będziesz wiedział na przyszłość że warto niekiedy go wyłączyć :-) niestety żabka nieunikniona...
Używać, używać i się nie przejmować...
Zrób Sobie jeszcze próbę ruszania tyłem pod górkę (ostrą) żebyś wiedział czego się spodziewać i nie przypalać sprzęgła, bo dodatkowo masa samochodu po opuszczeniu hamulca ściąga samochód w dół zanim zasprzęgli się napęd. Zwróć uwagę jak powoli puszczasz sprzęgło i w którym momencie puszcza hamulec...

Dzięki za radę. Może kiedyś się odważę ruszyć z piskiem :-)
A jeśli chodzi o to cofanie pod górkę to cenna informacja, w Chorwacji może się przydać. Czyli jak to należy robić - ręcznie puszczać hamulec czy zwyczajnie wsteczny i gaz? W poprzednim Leonie z tradycyjnym ręcznym miałem taką akcję w górach i zapach przypalonego sprzęgła było czuć mocno.
ST_Leon
Stella +
Stella +

Postprzez MarkusD » 1 września 2020, 22:06

Tu niestety nie da się puścić ręcznie, za szybko Leon się stacza :-) nie ma możliwości regulacji odchamowywania, jest tylko ON lub OFF, wsteczny i ruszasz, popróbuj tutaj na pustym żeby mieć praktykę... bo w Chorwacji będzie ciężko ;-)
Sam się zdziwiłem przy parkowaniu tyłem pod górkę... i nie lubię zapachu palonego sprzęgła, zwłaszcza w nowym Leonie :-)
MarkusD
Sport
Sport

Postprzez henryk1900 » 2 września 2020, 15:25

Czy jest jakaś blokada przycisku "P" hamulca przy większych prędkościach czy może zawsze włączy się hamowanie?
henryk1900
Stella +
Stella +

Auto: seat
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez mczelny2401 » 2 września 2020, 16:21

Z tego co mi wiadomo uruchomione zostanie awaryjne hamowanie wszystkimi kołami
Był Leon 1M (ASV 110KM)
Był Leon 1M (ASZ 130KM)
Był Leon 5F (CKFC 150KM)
mczelny2401
FR
FR

Postprzez sql » 2 września 2020, 20:09

Nic się nie stanie. Tzn. przyhamuje na ułamek sekundy i odpuści ręczny. Nie da się latać bokiem, jeśli o to Ci chodzi :).
sql
Sport
Sport

Region: mazowieckie
Auto: Leon

Postprzez ST_Leon » 2 września 2020, 21:50

MarkusD napisał(a):Tu niestety nie da się puścić ręcznie, za szybko Leon się stacza :-) nie ma możliwości regulacji odchamowywania, jest tylko ON lub OFF, wsteczny i ruszasz, popróbuj tutaj na pustym żeby mieć praktykę... bo w Chorwacji będzie ciężko ;-)
Sam się zdziwiłem przy parkowaniu tyłem pod górkę... i nie lubię zapachu palonego sprzęgła, zwłaszcza w nowym Leonie :-)

Dzięki za radę. Popróbuję gdzieś na pusto.
ST_Leon
Stella +
Stella +

Postprzez henryk1900 » 4 września 2020, 13:12

sql napisał(a):Nic się nie stanie. Tzn. przyhamuje na ułamek sekundy i odpuści ręczny. Nie da się latać bokiem, jeśli o to Ci chodzi :).

bardziej chodziło o to żeby dziecko nie zrobiło komuś "kuku"
henryk1900
Stella +
Stella +

Auto: seat

Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne