Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
ST_Leon napisał(a):I pytanie drugie: czy w zimie ktoś miał kłopoty z tego rodzaju hamulcem?
ST_Leon napisał(a):Przy sprzedaży powiedziano mi, żebym nie jeździł na włączonym na stałe a przy ruszaniu żeby wyłączać go ręcznie bo się sprzęgło zużyje szybko
ST_Leon napisał(a):Ktoś pisał na forum, że zdarzają się awarie i trzeba wzywać lawetę bo auto nie wyłącza hamulca - czy to częsta awaria? Zdarzyło się komuś, że się nie włączył i nie można było zaparkować (np. pochyły podjazd do garażu)?
Tomektr napisał(a):Tu nie ma awaryjnego systemu, trzeba odkręcić silnik i cofnąć tloczek. Problem polega na tym że raczej nikt nie wozi kluczy ze sobą
MarkusD napisał(a): po prostu trzeba pamiętać o myjni i wyłączać na ten czas. Generalnie żadnych problemów...
ST_Leon napisał(a):Dziękuję serdecznie wszystkim. Uspokoiliście mnie. Lepiej zapytać się użytkowników niż polegać tylko na zaleceniach sprzedawcy.
Acha, i Kolega mczelny2401 ma rację. Na torze w tym aucie mnie nie zobaczycie.
MarkusD napisał(a):W każdym bądź razie spróbuj ruszyć z piskiem opon w manualuto będziesz wiedział na przyszłość że warto niekiedy go wyłączyć
niestety żabka nieunikniona...
Używać, używać i się nie przejmować...
Zrób Sobie jeszcze próbę ruszania tyłem pod górkę (ostrą) żebyś wiedział czego się spodziewać i nie przypalać sprzęgła, bo dodatkowo masa samochodu po opuszczeniu hamulca ściąga samochód w dół zanim zasprzęgli się napęd. Zwróć uwagę jak powoli puszczasz sprzęgło i w którym momencie puszcza hamulec...
MarkusD napisał(a):Tu niestety nie da się puścić ręcznie, za szybko Leon się staczanie ma możliwości regulacji odchamowywania, jest tylko ON lub OFF, wsteczny i ruszasz, popróbuj tutaj na pustym żeby mieć praktykę... bo w Chorwacji będzie ciężko
Sam się zdziwiłem przy parkowaniu tyłem pod górkę... i nie lubię zapachu palonego sprzęgła, zwłaszcza w nowym Leonie
sql napisał(a):Nic się nie stanie. Tzn. przyhamuje na ułamek sekundy i odpuści ręczny. Nie da się latać bokiem, jeśli o to Ci chodzi.
Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości