Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Ledy

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Ledy

Postprzez PedroQ » 6 sierpnia 2021, 14:17

Witam. Jestem na etapie kupna Leona 3 przed liftingiem. Interesuje mnie tylko wersja FR. Przeglądając ogłoszenia mam mętlik w głowie w sprawie oświetlenia i spryskiwaczy mianowicie:
1. Wersja wyposażenia FR obejmuje reflektory ledowe. W ogłoszeniach są różneg rodzaju opisy: Led, Full Led, Ksenon. Czy Loen 5F w wersji FR ma tylko Full Ledy ? czy ma led+ksenon?
2. Jedne samochody mają spryskiwacze inne nie na co zwrócić uwagę? (Wiem,że przy ksenonie trzeba mieć spryskiwacze a jak z ledami)
3. Czy wersja FR posiada tyle lampy ledowe?
PedroQ
Stella
Stella

Region: małopolskie
Auto: 5F
Silnik: CJXA 2.0

Reklama

Re: Ledy

Postprzez positive » 6 sierpnia 2021, 14:40

Nie mam FR, ale mam wersję full led. Oznacza to nie mniej ni więcej jak światła ledowe z przodu i z tyłu. Spryskiwacze też mam, choć nie wiem na ile to jest przydatne przy LED.
positive
Stella +
Stella +

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: Leon

Postprzez verton91 » 6 sierpnia 2021, 16:07

W Leonie nie było w ogole ksenonów.
Są albo Ledowe (przód i tył), albo zwykłe halogeny które były dostępne w wersji FR jedynie w modelu przedliftowym w pierwszych rocznikach produkcji.

co do spryskiwaczy - nie są one obowiązkowe przy ledach, ale spryskiwacze to część pakietu "zimowego" czyli m.in. podgrzewanie foteli, podgrzewane dysze spryskiwaczy oraz mycie reflektorów.
Wiec jeden leon bedzie je mial, drugi nie.
verton91
TopSport
TopSport

Region: mazowieckie
Auto: Leon 5F FR
Silnik: CZCA 1.4

Postprzez foke93 » 6 sierpnia 2021, 16:27

Jedno z drugim nie ma nic wspólnego. Możesz mieć fr ale z halogenami, a możesz mieć zwykłego z ledami. Spryskiwacze reflektorów występowały w pakiecie zimowym.

Komisy i handlarze z reguły nie wiedzą co sprzedawają, dlatego piszą o ksenonach czy matrix led. Sam się na to denerwowałam gdy szukałem Leona.

Wysłane z mojego COL-L29 przy użyciu Tapatalka
foke93
Stella
Stella

Region: opolskie
Auto: Leon 5F8

Postprzez PedroQ » 6 sierpnia 2021, 16:49

Wielkie dzięki za informacje.
:-D
PedroQ
Stella
Stella

Postprzez kapitan silver » 6 sierpnia 2021, 18:14

verton91 napisał(a):co do spryskiwaczy - nie są one obowiązkowe przy ledach, ale spryskiwacze to część pakietu "zimowego" czyli m.in. podgrzewanie foteli, podgrzewane dysze spryskiwaczy oraz mycie reflektorów.
Wiec jeden leon bedzie je mial, drugi nie.

PedroQ zwróciłbym na to baczną uwagę bo ja jak szukałem to były kwiatki że stołki podgrzewane były ale spryskiwaczy brak i raczej z fabryki to one tak nie wyjechały.
kapitan silver
Stella +
Stella +

Region: łódzkie
Auto: leon 5F FR
Silnik: DADA 1.5

Postprzez PedroQ » 6 sierpnia 2021, 20:50

Czyli jak są spryskiwacze to musza być grzane dupy = PAKIET ZIMOWY
A jak z czujnikami parkowania może być tylko tył?
PedroQ
Stella
Stella

Postprzez 19dawid91 » 6 sierpnia 2021, 22:27

Może być sam tył a może być i w ogóle bez czujników
19dawid91
Sport
Sport

Auto: Leon FR
Silnik: DPCA 1.5

Postprzez PedroQ » 6 sierpnia 2021, 22:39

Dzięki Koledzy. Szukam pierwszego VAGa w życiu. Dotychczas tylko azjaci.
PedroQ
Stella
Stella

Postprzez foke93 » 7 sierpnia 2021, 00:21

Co do czujników to moga być przód i tył, ja tak mam.

Wysłane z mojego COL-L29 przy użyciu Tapatalka
foke93
Stella
Stella

Auto: Leon 5F8

Postprzez mAsteR7 » 7 sierpnia 2021, 20:57

Ja u siebie mam fr z ledami bez spryskiwaczy, jak i bez czujnikow, ale z kamera cofania. Ciekaw jestem czy to konfig idywidualny, czy tez takie wersje byly wypuszczane z salonu. Przed lift 2015

Dodam ze w dowodzie mam wbite Leon ST, czyli jakby tylko dorzucony jakis pakiet fr?
mAsteR7
Stella +
Stella +

Auto: Leon 5F ST FR
Silnik: CZEA 1.4

Postprzez mczelny2401 » 7 sierpnia 2021, 21:28

FR to inna stylistyka a czujniki czy kamery to juz indywidualna koniguracja
Był Leon 1M (ASV 110KM)
Był Leon 1M (ASZ 130KM)
Był Leon 5F (CKFC 150KM)
Jest Leon 5F ST (DKZA 190KM)
mczelny2401
FR
FR

Region: podkarpackie
Auto: Leon ST FR
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez 19dawid91 » 8 sierpnia 2021, 06:57

mAsteR7 napisał(a):Ja u siebie mam fr z ledami bez spryskiwaczy, jak i bez czujnikow, ale z kamera cofania. Ciekaw jestem czy to konfig idywidualny, czy tez takie wersje byly wypuszczane z salonu. Przed lift 2015

Dodam ze w dowodzie mam wbite Leon ST, czyli jakby tylko dorzucony jakis pakiet fr?

FR to wersja wyposażenia a ST to wersja nadwoziowa :sciana:
19dawid91
Sport
Sport

Silnik: DPCA 1.5

Postprzez miroA3 » 8 sierpnia 2021, 09:23

po to macie indywidualny numer nadwozia ( VIN ) żeby go rozkodować i poznać konfigurację/ z czym auto wyjechało z fabryki, a nie gdybać..
Auta pochodzące z różnych rynków mogą się różnic, nie zawsze musi być pakiet zimowy żeby mieć grzane stołki, ktoś sobie zażyczył/dopłacił i ma
Spryskiwacze np w Skandynawii są obowiązkowe, wtedy nawet przy zwykłych świeczkach są fabrycznie
np:
https://www.otomoto.pl/oferta/seat-leon ... llery-open

Zawsze dekodować VIN, lista PR prawdę powie
miroA3
FR
FR

Auto: FR 2.0 TSI
Silnik: CCZB 2.0

Postprzez positive » 8 sierpnia 2021, 09:36

miroA3 napisał(a):

Chyba nie zawsze. U mnie w wyposażeniu jest doświetlanie zakrętów, a jakoś nie zauważyłem żeby było w aucie.
positive
Stella +
Stella +

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: Leon

Postprzez mczelny2401 » 8 sierpnia 2021, 09:46

positive napisał(a):
miroA3 napisał(a):

Chyba nie zawsze. U mnie w wyposażeniu jest doświetlanie zakrętów, a jakoś nie zauważyłem żeby było w aucie.

Doświetlanie można zakodować w 5s więc ktoś mógł je usunąć bo w przedlifcie mając ledy wygląda to kiepsko
Był Leon 1M (ASV 110KM)
Był Leon 1M (ASZ 130KM)
Był Leon 5F (CKFC 150KM)
Jest Leon 5F ST (DKZA 190KM)
mczelny2401
FR
FR

Region: podkarpackie
Auto: Leon ST FR
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez miroA3 » 8 sierpnia 2021, 10:47

positive napisał(a):Chyba nie zawsze. U mnie w wyposażeniu jest doświetlanie zakrętów, a jakoś nie zauważyłem żeby było w aucie.

zawsze ale to zawsze kody PR to to z czym auto wyjechało z fabryki

nikt w aucie używanym nie będzie patrzył czy ktoś wykodował lub sobie zakodował, choć fabrycznie tego nie miał, doświetlania zakrętów halogenami, czy reflektorem led, albo selektywnego odsuwania szyb, tu chodzi o " rzeczy na stałe " takie jak właśnie spryskiwacze, grzane stołki, pdc, itd itp.

oczywiście porządny retrofit to nic złego, auto fabrycznie mogło nie mieć czegoś, zostało dołożone i zakodowane zgodnie ze sztuką, tylko się cieszyć.. ktoś wsadził fotele z cupry czy nawet s3 albo s5, czy zamienił świeczki na ledy...

Gorzej jak się kupuje auto od handlarza i ten próbuje nam wmówić że to fabrycznie, auto łaczy się ze sterownikiem pdc a tu brak pdc na całym aucie itd.
miroA3
FR
FR

Postprzez dominicus » 8 sierpnia 2021, 13:47

PedroQ napisał(a):1. Wersja wyposażenia FR obejmuje reflektory ledowe. W ogłoszeniach są różneg rodzaju opisy: Led, Full Led, Ksenon. Czy Loen 5F w wersji FR ma tylko Full Ledy ? czy ma led+ksenon?

Wersja FR nie obejmuje obligatoryjnie reflektorów ledowych, np. w Polsce były one w standardzie, ale już w Niemczech ledy były za dopłatą i tam można spotkać wiele FRów, które mają zwykłe reflektory, a nie ledowe :) Jak wyżej już napisano, były ledy i standardowe lampy halogenowe, żadnych ksenonów i wynalazków.

PedroQ napisał(a):2. Jedne samochody mają spryskiwacze inne nie na co zwrócić uwagę? (Wiem,że przy ksenonie trzeba mieć spryskiwacze a jak z ledami)

Tu chodzi przede wszystkim o strumień świetlny, auta gdzie strumień przekracza 2000lm muszą być obowiązkowo wyposażone w spryskiwacze reflektorów. Bi-xenon ma np. strumień 3200lm. Ledy w Leonie nie przekraczają 2000lm, dlatego nie mają obowiązkowo spryskiwaczy, był one jedynie elementem dodatkowego wyposażenia w postaci pakietu zimowego co także było już napisane. Nie bez powodu producenci aut szukają oszczędności i taki palnik D5S ma moc tylko 25W, gdzie np. D1S ma 35W, a wszystko po to, aby zredukować strumień świetlny i być w zgodzie z przepisami, jest jakiś model VAGa który ma zastosowane wspomniane D5S w xenonie i także nie ma spryskiwaczy.
dominicus
Stella +
Stella +

Region: mazowieckie
Silnik: diesel inny

Postprzez miroA3 » 8 sierpnia 2021, 14:10

dominicus napisał(a):jest jakiś model VAGa który ma zastosowane wspomniane D5S w xenonie i także nie ma spryskiwaczy.

i to nie jeden, ale żeby daleko nie szukać to kuzyn na tej samej płycie MQB czyli a3
w przedlifcie 4 rodzaje reflektrów ( zwyklak, bi-x, bi-x skrętny i diodowe/led ) w polifcie doszedł jeszcze prawdziwy led-matrix, ale mniejsza..
w przedlifcie przy xenonie żarnik D3S-35W , w polifcie D5S-25W , spryskiwacze za dopłatą, oprócz s3 czy polifta z matrixem
żeby było trudniej, każde a3 ma zaślepki w zderzaku, więc patrząc na ulicy czy w ogłoszeniu wydaje nam się że wszystkie mają spryski, a tu klops.. tak, jako ciekawostka.

Zawsze sprawdzać.
miroA3
FR
FR

Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne