Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Amortyzatory

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Amortyzatory

Postprzez lukasz53 » 26 sierpnia 2021, 13:53

Czy ktoś wymieniał amortyzatory z pełnym osprzętem w aso i orientuje się w cenach?
Dzwoniłem do jednego aso Vw/seat/skoda salon w Warszawie koszt 7.500 zł z robocizną, dzwonię do drugiego autoryzowanego serwisu, tyle ze jest to sam serwis Seata, nie salon, kwota wynosi już 2.200 zł z robocizną za ten sam komplet części (amortyzatory tył):
- amortyzatory
- odbijaki,
- gniazda górne,
- osłony amortyzatora,

Skąd taka różnica ponad 3 krotna w cenie, spowodowane jest to tylko tym, ze jest to salon VW ?
lukasz53
Stella +
Stella +

Region: mazowieckie
Auto: Seat Leon
Silnik: benzyna 1.4

Reklama

Re: Amortyzatory

Postprzez marcin7x5 » 26 sierpnia 2021, 15:13

Sam sobie odpowiedz. Za znaczek z logo trzeba płacić....
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez verton91 » 26 sierpnia 2021, 15:21

Dokładnie tak, ASO to ceny z kosmosu.

natomiast jeśli chodzi o same części, i zależnie, czy masz amortyzatory z aktywną regulacją, czy te zwykłe, to za komplet tych zwykłych wraz z poduszkami, osłonami i odbijakami wyjdzie Ci jakieś 700zł.
Mowię o zamiennikach, nie oryginałach.
verton91
TopSport
TopSport

Auto: Leon 5F FR
Silnik: CZCA 1.4

Postprzez lukasz53 » 26 sierpnia 2021, 15:31

Ja wszystko rozumiem, ale chodzi mi o to, że autoryzowany serwis tylko Seata, który posiada tylko i wyłącznie serwis, przecież też robią na oryginalnych częściach, zastanawia mnie tylko skąd taka przepaść w cenie części, skoro od dostawcy pewnie są takie same ceny dla obu serwisów.
lukasz53
Stella +
Stella +

Postprzez marcin7x5 » 26 sierpnia 2021, 16:04

To zadzwoń do adopcji audi i tsm ceny zobaczysz jeszcze inne. Każda narka w danej grupie na swoją hierarchię. Pamiętaj też że z reguły jak jest salon to jest i serwis zarazem, który to musi zarobić na to wszystko. A standardy dla salonu narzuca im odgórnie przedstawiciel danej marki.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez lukasz53 » 26 sierpnia 2021, 16:19

Haha ja wszystko rozumiem, serwisuje świeże BMW w aso i wiem jak to wyglada z lepszymi markami, to jeszcze seat to niewielkie koszta, tyle ze jak dzwonię do autoryzowanego serwisu BMW, który nie posiada salonu, to ceny się może różnią o 200-300 zł, a nie o 5 tysięcy, co ma miejsce w seacie, zainteresował mnie tylko ten fakt, ale widocznie taką mają politykę firmy, interesowały mnie tylko opinie ludzi, którzy akurat może wymieniali te części i by coś podpowiedzieli, bo taka przepaść cenowo pomiędzy serwisami aż budzi niepokój, jak części wszystkie oryginalne.
lukasz53
Stella +
Stella +

Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne