Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Uszkodzenia mechaniczne naprawa z AC

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Uszkodzenia mechaniczne naprawa z AC

Postprzez verton91 » 16 sierpnia 2021, 22:52

Cześć,
wracałem wczoraj z Katowic do Warszawy przez jakieś wiochy i gdzieś wjechałem lewą stroną w dużą dziurę, było mocne stukniecie a następnie zwróciłem uwagę, że podczas hamowania bije mi kierownica.
no nic, dojechałem do domu.
Dziś podjechałem na stację kontroli pojazdów, diagnosta stwierdził :
-pęknięcie felgi
-rozcięcie opony
-rozerwanie manszety przegubu zewnętrznego w dodatku wyraźne stuki wewnątrz niego
-bicie tarczy hamulcowej

Zgłosiłem dziś szkodę z AC w PZU bo nie chce mi się bujać z żadnymi sprawami sądowymi z zarządcą drogi na której to się stało, a nawet nie jestem w stanie dokładnie wskazać gdzie to się stało, mam czekać - na kontakt z opiekunem sprawy.
domyślam się, że zaproponują 500zł i idź pan w uj.
Czy ktoś jest mi w stanie podpowiedzieć, jak mam prowadzić rozmowę z opiekunem, lub jakie "ekspertyzy i kosztorysy" mam załatwić, żebym nie wyszedł stratny na szkodzie?
Wiadomo, najlepiej byłoby wymienić felgę, dwie opony, komplet tarcz i klocków z przodu, możliwe, że łożysko koła oraz całą półoś, ale to są koszty obstawiam około 3tys zł za same części.
Mam drugą opcję, oddać auto do ASO i niech oni się bujają, bo mam najwyzszy wariant ubezpieczenia i prawo do naprawy w ASO, ale to jest czas, nie jestem w stanie oddać auta na 2 tyg lub miesiąc i liczyć, że może dadzą zastępcze, a może nie
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
verton91
TopSport
TopSport

Region: mazowieckie
Auto: Leon 5F FR
Silnik: CZCA 1.4

Reklama

Re: Uszkodzenia mechaniczne naprawa z AC

Postprzez marcin7x5 » 17 sierpnia 2021, 05:09

Zleć kosztorys naprawy rzeczoznawcy. Wówczas nie będą kwestionować lub robić to w mniejszym wymiarze.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez ramzei » 17 sierpnia 2021, 10:13

Ja to bym odrazu oddał do warsztatu którzy mają doświadczenie z ubezpieczycielami (mają rzeczoznawce). Oni wydrą kosztorysowo co powinno.
Był Leon ST FR 1.4 125 emotion red
Jest Leon ST Cupra 300 4Drive nevada white
ramzei
Sport
Sport

Region: małopolskie
Auto: Leon ST Cupra 4Drive
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez verton91 » 17 sierpnia 2021, 10:36

ramzei napisał(a):Ja to bym odrazu oddał do warsztatu którzy mają doświadczenie z ubezpieczycielami (mają rzeczoznawce). Oni wydrą kosztorysowo co powinno.

Tą opcję zostawiam jako ostateczność, tak jak mówiłem, to jest czas a nie mogę zostać bez auta, póki co jeździ...
Wolałbym opcję taką, że mam wycenione to tak jak bym chciał, kupuję wszystkie potrzebne części, jadę danego dnia do mechanika, wymieniam i po sprawie.

Dla PZU też powinna to być lepsza opcja. mnie ucieszą 3 tysiące, ASO naliczy ich pewnie na 6 minimum.
Tylko pytanie jak do nich przemówić, bo obstawiam, że zaproponują śmieszne pieniądze.
Juz z rana opiekun sprawy podniósł mi ciśnienie, bo stwierdził, że będą probowali wycenić koszty na podstawie przesłanych zdjęć.
Mówię ok, ale przecież nawet nie wiecie jakie mam opony i felgi założone na auto...
verton91
TopSport
TopSport

Postprzez sql » 17 sierpnia 2021, 11:24

verton91 napisał(a):nie mogę zostać bez auta, póki co jeździ...

Żartujesz? Masz pękniętą felgę, pękniętą oponę i uszkodzoną tarczę hamulcową. Chcesz jeździć czekając, aż siła odśrodkowa uszkodzi koło do końca i skończyć na jakimś drzewie albo co gorsza na przeciwległym pasie?
Masz AC i zapewne masz ASS, a więc i samochód zastępczy. Oddajesz ten do naprawy, bierzesz zastępczy i nie ryzykujesz życiem.
sql
Sport
Sport

Auto: Leon
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez marcin7x5 » 17 sierpnia 2021, 15:02

Niech jeździ! Przyjdzie z PZU rzeczoznawca to mu wytknie wszystko a fakt że nadal autem się porusza nie będzie działać korzystnie na wycenę. Mnie w szkodzie z ac to nawet uwzględnili stan opon jako korekta na minus oczywiście.
Poza tym jest przepis że ubezpieczony zobowiązany jest do minimalizacji uszkodzeń po szkodzie i fakt że autem się przemieszczasz lepiej przemilcz.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Postprzez positive » 17 sierpnia 2021, 16:57

To PZU zeszło już na takie psy?
positive
Stella +
Stella +

Auto: Leon

Postprzez verton91 » 17 sierpnia 2021, 17:15

positive napisał(a):To PZU zeszło już na takie psy?

to się okaże :)

sql napisał(a):
verton91 napisał(a):nie mogę zostać bez auta, póki co jeździ...

Żartujesz? Masz pękniętą felgę, pękniętą oponę i uszkodzoną tarczę hamulcową. Chcesz jeździć czekając, aż siła odśrodkowa uszkodzi koło do końca i skończyć na jakimś drzewie albo co gorsza na przeciwległym pasie?
Masz AC i zapewne masz ASS, a więc i samochód zastępczy. Oddajesz ten do naprawy, bierzesz zastępczy i nie ryzykujesz życiem.

Może ciut wyolbrzymiłem, potrzebuję auto, żeby poruszać się w bardzo bliskich okolicach domu, czyli np do sklepu na zakupy, nie robię nim więcej obecnie niż 10km dziennie a w obecnej sytuacji korzystam już tylko jeśli muszę z zachowaniem wszelkich mozliwych scenariuszy.

marcin7x5 napisał(a):Niech jeździ! Przyjdzie z PZU rzeczoznawca to mu wytknie wszystko a fakt że nadal autem się porusza nie będzie działać korzystnie na wycenę. Mnie w szkodzie z ac to nawet uwzględnili stan opon jako korekta na minus oczywiście.
Poza tym jest przepis że ubezpieczony zobowiązany jest do minimalizacji uszkodzeń po szkodzie i fakt że autem się przemieszczasz lepiej przemilcz.

Z oponami też wiem, że do takiego kroku się posuwają, więc raczej nie mam co liczyć na wymianę obu opon przednich skoro wycenią zapewne tak, że wystarczy ledwie na jedną używaną...
verton91
TopSport
TopSport

Postprzez marcin7x5 » 17 sierpnia 2021, 18:25

positive napisał(a):To PZU zeszło już na takie psy?

Uwierz mi że jeżeli chodzi o szkodę z AC to każdy grosz ci zabiorą. Jestem świeżo po rozliczeniu szkody to wiem co mówię. Jak się odwołałem od pierwszej wyceny to drugą dostałem jeszcze mniejszą. Także lepiej robić to przez aso bo wtedy nie dyskutują aż tak bardzo.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Postprzez bad » 17 sierpnia 2021, 20:49

Najrozsądniejsza opcja bez szarpania to wstawienie do warsztatu. Na czas naprawy dają auto zastępcze, bo też mają z tego kasę.
Leon 1P Stylance + Sport Up
bad
Sport
Sport

Auto: Leon II Stylance
Silnik: BSE 1.6

Postprzez marcin7x5 » 18 sierpnia 2021, 07:37

Z tym autem zastępczym to różnie bywa. Mogą dać ale nie muszą. Ogólnie jak masz zgłoszenie szkody w pzu to na 10 dni dostaniesz z wypożyczalni.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Postprzez verton91 » 25 sierpnia 2021, 16:25

A więc, dziś 25.08, 1,5 tygodnia od zgłoszenia szkody pojawił się waćpan rzeczoznawca z PZU który na dzień dobry stwierdził, że tarcze nie mogłyby się skrzywić od wpadnięcia w dziurę, smar wylatujący z przegubu zewnętrznego to również nie wina wpadnięcia w dziurę, felga oczywiście jest do wymiany w całości wraz z jedną oponą, ale ze względu na wiek auta zapewne wartość odszkodowania będzie pomniejszona o 55%.

Czy ktoś mi jest w stanie powiedzieć, czy odnośnie tarcz hamulcowych i przegubu typ ma rację, i o co chodzi z obniżeniem odszkodowania ze względu na wiek auta?
verton91
TopSport
TopSport

Postprzez marcin7x5 » 25 sierpnia 2021, 17:51

Mówiłem że tak będzie. Tarcza i przegub to są zawsze zakwalifikowane jako części zużywające się/części ejsploatacyjne więc z pewnością ich ci nie uznają. Jedynie co jakbyś zrobił ekspertyzę u rzeczoznawcy i ten by stwierdził że uszkodzenia powstały wskutek zdarzenia to miałbyś większe szanse na zakwalifikowanie do naprawy.
Wiek auta wpływa na tzw korekty ujemne w kosztorysie. Im jest auto starsze tym korekty większe. Chyba,że im udowodnisz, że daną część dopiero co wymieniłeś. W przypadku opon będzie to trudne bo zapewne sprawdził rok produkcji oraz głębokość bieżnika.
Czasy gdzie szło zarobić na szkodzie minęły. Dlatego warto robić to przez aso lub innego warsztatu któremu zaakceptują kosztorys. Tak jest w przypadku szkody z AC.
Mniej rygorystyczni są jak jest z OC bo tam wtedy masz troch większe możliwości powalczenia tak aby nie wpaść w tzw szkodę całkowitą.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Postprzez verton91 » 26 sierpnia 2021, 15:05

Części zamienne 703,66
Prace blacharskie i mechaniczne 94,71
Materiały drobne, dodatkowe 3,52

Tak wyglądała pierwsza propozycja PZU.
koszty obejmowaly :
nowa felga (pomniejszona wartosc o 55% ze wzgledu na wiek auta)
nowa opona (j.w.)
Wymiana opony, sprawdzenie zbieżności auta.

Po wykłóceniu się, dostałem 1200zł, czyli w sumie koszt nowej felgi i opony.

-- 26 sierpnia 2021, 16:05 --

Generalnie, tną po całości.
Mam wykupiony wariant serwisowy ubezpieczenia, więc powinienem mieć wyceny zupełnie nowych części oryginalnych bez potrąceń.
Niestety w praktyce jak zwykle wychodzi inaczej. Owszem, tak to działa jak przedstawię faktury za naprawy.

Licząc naprawę felgi w bardzo dobrym serwisie, dwie nowe opony, wymiany, wyszedłem na tym 50zł na plus.
Jednak kwestia skrzywionej tarczy hamulcowej i uszkodzonego przegubu nie została nawet tknięta, trudno, kolejna nauczka.
verton91
TopSport
TopSport

Postprzez Yamakasi » 28 sierpnia 2021, 19:20

Co do zasady jak miałem jakiekolwiek szkody do likwidowania czy to z mojego AC czy OC sprawcy to jechałem do ASO (właściwie nie znam żadnego które nie ma blacharni etc) zostawiałem i kopię polisy, kluczyki, brałem zastępcze i nic mnie obchodziło. Jeśli masz naprawę auta na oryginalnych częściach (i zapewne takie też miałeś w aucie) to ASO będzie naprawiać tylko na oryginałach. Nie da się np kupić koła za 55% wartości. ASO da ci nową.

Nauczkę masz, że sam pultałeś z ubezpieczycielem. Walisz do ASO. Onie wiedzą jak gadać z ubezpieczycielem bo to dla nich sporo kasy.
Był Leon 5F FR (przed lift) 1.4TSI CZCA
Jest Leon 5F FR (po lift) 2.0TSI DKZA
Yamakasi
Sport
Sport

Auto: Leon 5F
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez marcinch » 29 sierpnia 2021, 02:51

Ja swojego leona robilem bezgotowkowo w warsztacie w niemczech ze swojego AC po malej stluczce

Zalezalo mi zeby miec z powrotem auto na chodzie u siebie

Zderzak, 2 grile, lampa plus przecimgielna calosc 3500eur rachunek wyslali :mrgreen: :D

Wiecej niz 25% wartosci auta :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Z blachy do roboty bylo zero same plastiki i zderzak przod
marcinch
Signo
Signo

Region: zagranica
Auto: LEON ST FR
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez marcin7x5 » 30 sierpnia 2021, 14:39

Wszystko pięknie jeżeli nie ma tzw szkody całkowitej. Potem zaczynają się problemy bo drastycznie zaniżają wartości rynkowe aut podpierając się tabelami, które nie są odzwierciedleniem rynku. Owszem bez dyskusji większej płacą wg kosztorysu z aso czy innego warsztatu ale ....zależy im aby uznawać to jako szkody całkowite przy grubszych robotach.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Postprzez gzrybol » 12 września 2021, 20:57

Jedziesz do ASO i masz w d.... Chyba, że poskąpiłeś na ubezpieczeniu i nie masz serwisowego lub odliczą Ci amortyzację. Dostałem kamieniem - wymiana szyby n ASO 2500 zł. U wujka Stewka - 600-800 zł oczywiści zamiennik
gzrybol
Stella
Stella

Auto: leon

Postprzez Lasin » 12 października 2021, 17:35

U mnie podczas wichury spadła dachówka na dach. Dokładnie w miejscu łączenia szyby z karoserią, auto miało rok wtedy. Pojechałem po wstępną ocenę do Aso i zostawiłem auto. Za wymianę szyby , wyprostowanie dachu i malowanie skasowali 6900 pln. Jak masz mozly oddaj do ASO i zrób bezgotówkowo.

Wysłane z mojego Mi MIX 2S przy użyciu Tapatalka
Lasin
Stella +
Stella +

Region: dolnośląskie
Auto: Leon ST Copa
Silnik: benzyna turbo inny

Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne