Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Brak nawiewu ze środkowych kratek

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Brak nawiewu ze środkowych kratek

Postprzez davcio2 » 2 lipca 2020, 19:12

Cześć. Mam nadzieje że to nie jest normalne ale w moim Leonie (2015, St, tdi 150km) nie ma (prawie) żadnego nawiewu ze środkowych kratek- tych obok nawigacji.
Nawet przy ustawieniu nawiewu na full i same kratki, zatykając kratki skrajne nawiew jest ledwo wyczuwalny. Z tylnej kratki tez bardzo słabo dmucha ale przynajmniej troszkę dmucha.
Próbowałem robić restart ustawienia klap (AC+przycisk kratek) - coś się tam ustawiało ale nie pomogło.

Po przesiadce z 1M uznałem ze klima w 5F jest sporo mniej wydajna (serwisowana zaraz po zakupie) ale to może wina tych (zatkanych?) kratek.

Podłączenie do komputera coś pomoże? Rozbierać sam/ szukać elektryka/ ASO?

Będę wdzięczny z pomoc bo upały dają się we znaki :)
davcio2
Stella
Stella

Region: śląskie
Auto: Leon ST
Silnik: turbo diesel inny

Reklama

Re: Brak nawiewu ze środkowych kratek

Postprzez mczelny2401 » 2 lipca 2020, 19:45

Podłącz auto pod kompa i sprawdź błędy. Pewnie masz uwalony silniczek od sterowania klapami nawiewu
Był Leon 1M (ASV 110KM)
Był Leon 1M (ASZ 130KM)
Był Leon 5F (CKFC 150KM)
Jest Leon 5F ST (DKZA 190KM)
mczelny2401
FR
FR

Region: podkarpackie
Auto: Leon ST FR
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez davcio2 » 9 lipca 2020, 19:19

Po podłączeniu wyszedł błąd silniczka klapy nawiewu. Czy pomoże ktoś gdzie go znajdę bo rozebrałem pół Seata i ani widu...
Obrazek
davcio2
Stella
Stella

Auto: Leon ST
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez Tracer2 » 10 lipca 2020, 06:20

Silniczki klap są w pudle nagrzewnicy a nie w nawiewach.
Na Allegro trzeba sobie poszukać z tego modelu ze zdjęciami i polukać.
Pudło jest pod deską od srodka do prawej strony.
Za schowkiem jest pewnie wentylator. Słychać ?
https://allegro.pl/kategoria/motoryzacj ... t-1-2-0605
Tu jest akurat od Golfa V
https://allegro.pl/oferta/vw-golf-v-kom ... 9069583959
pewnie podobna albo taka sama jest w Leonie bo to grupa VW
Leon II 1,6 CAYC 147 KM by Vtec, prowadzi WAZE i AM XL 6.25 , VW Caddy SDI 1,9 KAT
Tracer2
FR
FR

Region: mazowieckie
Auto: Leon II TDI
Silnik: CDLD 2.0

Postprzez Tomektr » 20 grudnia 2020, 11:35

Witam.
Podepnę się pod temat. W trybie Auto ze środkowych kratek nie leci powietrze, natomiast z bocznych leci. Jak zrobię pokrętłem temperatury na LO lub HI to zaczyna lecieć, podobnie jest jak włączę ręcznie nawiew na same kratki jak i kombinacje z nogami i szybą. Słychać wtedy jak klapy się przestawiają. Na OBD11 żadnych błędów. Robiłem reset klap ręcznie AC+przycisk kratek i poprzez OBD11, nic nie pomogło. Wykonałem również test klap, działają. Powietrze ciepłe, zimne oraz dwie strefy działają bez problemu. Tylko w AUTO nie leci.
Na 99% jestem pewien że w trybie AUTO powietrze leciało z czterech kratek.

Czy mógłby ktoś sprawdzić u siebie jak to działa.
Tomektr
TopSport
TopSport

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: Leon FR MY18 150KM
Silnik: CZEA 1.4

Postprzez exxxile » 23 grudnia 2020, 19:08

@up w moim MY2019 wygląda to tak, że w trybie AUTO faktycznie mało powietrza daje z środkowych kratek (znacznie słabiej wieje niż z bocznych), aczkolwiek coś tam leci - nie jest tak, że zupełnie ni.

I tak jest od początku, jeżeli chcę ogrzać sobie łapska rano, przestawiam w tryb nawiewu "frontowego" i moc ustawiam ręcznie. Nie wiem czy tak powinno być, nie bardzo się znam na klimatyzacjach, ale przyjąłem, że tak to po prostu jest zrobione.
exxxile
Stella +
Stella +

Auto: Leon 5F FR
Silnik: DADA 1.5

Postprzez Tomektr » 23 grudnia 2020, 22:03

Dzięki za odpowiedź. Analizowałem trochę budowę tej części nawiewu na podstawie zdjęć na Allegro. Nawiew na ręce składa się z jednego silnika i czterech klap na jednej ośce. Dwie klapy środkowe (kratki koło ekranu) są z gumami a dwie skrajne (kratki zewnetrzne) bez tych gum. Przy pewnej temperaturze (i może wilgotności) Climatronik zamyka klapy co skutkuje "uszczelnieniem" środkowych kratek, a że skrajne nie mają gum to powietrze nadal lekko dmucha. Piorytet dostaje wtedy nawiew na szybę przednia i przepływ powietrze na boczne szyby z skrajnych kratek.

Taka moje wnioski i miało by to sens. W trybie ręcznym też tak działa, włączysz np samą szybę lub nogi a kratki są wyłączone to i tak ze skrajnych dmucha.
Tomektr
TopSport
TopSport

Postprzez krosser » 31 stycznia 2021, 01:02

Cześć,

odnotowałem u siebie dzisiaj identyczny objaw - brak nawiewu ze środkowego.
Można znaleźć gdzieś jakiś tutorial jak dostać się do tego silniczka? Czy wymiana jest mocno problematyczna? Może jakiś filmik z passata/golfa z podobnym układem?
Jutro podłączę kompa i sprawdzę błędy.
krosser
Stella
Stella

Auto: 5F Fr ST
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez Tomektr » 31 stycznia 2021, 07:38

Na 100% nie będzie błędów, reset klap nic nie da bo silnik jest sprawny. Tak ma być. Pewnie jak włączysz ręcznie nawiew na kratki to leci z wszystkich czterech.
Tomektr
TopSport
TopSport

Postprzez krosser » 31 stycznia 2021, 11:57

Nie nie, u mnie w ogóle nie leci że środkowych, nawet jak ręcznie ustawie, identyczne jak u autora tematu. Kilka postów wyżej pisał, że miał błąd.

Pozdrawiam
krosser
Stella
Stella

Auto: 5F Fr ST
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez Tomektr » 31 stycznia 2021, 13:20

A to co innego
Tomektr
TopSport
TopSport

Postprzez exxxile » 5 lutego 2021, 13:32

Tomektr napisał(a):Dzięki za odpowiedź. Analizowałem trochę budowę tej części nawiewu na podstawie zdjęć na Allegro. Nawiew na ręce składa się z jednego silnika i czterech klap na jednej ośce.

Hej, właśnie mam takie pytanie odnośnie nawiewów, jego budowy i dobrych zwyczajów higienicznego użytkowania. To może być jeden z bardziej zabawnych / osobliwych postów...

Dziś w trakcie podróży do pracy wrzuciłem gumę do żucia (taką drażetkę) do nawiewu na desce (tego na szybę). Może nie będę opisywał całej sytuacji rodem z filmów o przygodach Jasia Fasoli.... W każdym razie, przedmiot zniknął w czeluściach, od góry nie widzę, żeby się na czymś zatrzymał, i zastanawiam się gdzie mogło go skierować - oraz, czy należy to olać, czy to może jakoś zaszkodzić układowi? Pewnie będę wymieniał niebawem filtr kabinowy, nie wiem czy się w takim razie pospieszyć, i czy jest szansa, że guma tam właśnie poleciała, układ się jej pozbył jak zanieczyszczenia? Czy raczej gdzieś na dół w okolice nagrzewnicy? Generalnie nie chciałbym teraz rozpruwać kokpitu, jako że samochód nadal jest dość nowy i wolałbym uniknąć zbędnego rozkładania i składania plastików... W teorii zmrożona ze schowka powinna gdzieś spaść, ale jak już się nagrzeje od ciepłego powietrza to i może nabrać właściwości klejących...

Generalnie sam z siebie się śmieję pisząc powyższe, ale jednak nie chciałbym przez taką błahostkę narazić się na koszty :|
exxxile
Stella +
Stella +

Postprzez Tomektr » 5 lutego 2021, 16:55

Tak na szybko:
https://allegro.pl/oferta/vw-golf-7-nag ... 0175440471
https://allegro.pl/oferta/golf-vii-7-16 ... 9648424813

Patrząc na budowę to marne szanse, pierwsza aukcja nie ma tuneli łączących rozdzielnie z deską, druga ma. Nie wiem czy nie istnieje ryzyko zapchania odpływu od skroplin, temat do przeanalizowania. Pierwsza aukcja 4 zdjęcie, gumowe kolano 90 stopni to odpływ może tędy w razie czego
Tomektr
TopSport
TopSport

Postprzez exxxile » 5 lutego 2021, 18:32

Dziękuję Ci bardzo, dobry trop do analizy. Okazało się tymczasem, że więcej szczęścia niż rozumu u mnie. Po robocie wsiadłem do samochodu, odpaliłem, usłyszałem jak przestawiają się klapy w desce i guma wypadła mi, najwyraźniej przez dolny nadmuch, pod stopy :mrgreen: Ciekawa sytuacja, bo rano przełączałem tryby nawiewu i nic to nie pomogło.

Duża ulga, a na przyszłość lekcja, że warto uważać - te otwory nawiewu wcale takie małe nie są i można różne rzeczy tam zgubić (w internecie piszą na przykład o obrączce ślubnej :wink: )
exxxile
Stella +
Stella +

Postprzez Peterek » 7 marca 2021, 17:09

Nawiew ze środkowych kratek też mnie swego czasu interesował. Czemu nie leci powietrze. Ano w opcji AUTO środkowymi kratkami leci powietrze tylko w przypadku, gdy sterownik chłodzi kabinę. Jeśli grzeje to nawiewy środkowe są zamknięte. Doszedłem do wniosku, że tttm i już. Nie drążę tematu.

pozdro
Peterek
Stella
Stella

Auto: Leon FR 2016
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Tominjo » 27 czerwca 2021, 13:49

Chyba podobny problem. Otóż mam nawiew tylko z bocznych kratek, środkowe nic nie dają, na nogi nic nie wieje, ani na auto ani na manualu. Do tego jak biorę sam nawiew na powiedzmy 26 stopni to i tak wieje zimnym. Silniczek? Nagrzewnica?
Tominjo
Stella +
Stella +

Auto: FR 5F
Silnik: benzyna 1.8

Postprzez emlus » 12 października 2021, 18:04

Skrzypi mi klapka kiedy naciskam przycisk z nadmuchem na szybę, da się jakoś dostać do tej klapki bez sciągania deski rozdzielczej? Pewnie nasmarowanie załatwiło by problem tylko jak?
emlus
Stella
Stella

Region: małopolskie
Auto: leon 5f
Silnik: CZCA 1.4

Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne