Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Pęknięta Tylna Lampa

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: Pęknięta Tylna Lampa

Postprzez Tomektr » 28 maja 2019, 21:44

metzz napisał(a):W przyszłym tygodniu w piątek mam serwis na 90k w Toruniu, więc zobaczymy co powiedzą ;)

Serwist to jedno a gwarancja to drugie. Różnica taka że przy pierwszym zostawiasz u nich swoje $$$, resztę sobie odpowiedź.
Tomektr
TopSport
TopSport

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: Leon FR MY18 150KM
Silnik: CZEA 1.4

Reklama

Postprzez sql » 29 maja 2019, 06:02

A to nie jest przypadkiem tak, że oni kasę dostają tak czy owak? Tylko albo od klienta albo od importera (gwaranta)?
sql
Sport
Sport

Region: mazowieckie
Auto: Leon
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Tomektr » 29 maja 2019, 07:03

Racja ale słyszałem (nie wiem na ile to prawda) że na gwarancji mniej zarabiają niż na płatnych przeglądach tym bardziej jak się bierze od nich części. Jak był serwis płatny to doratca co 45min zdawał relację i nawet na koniec sam mechanik wyszedł i powiedział co i jak. Jak byłem dwa razy na gwarancji to przez 2 godziny siedziałem zapomniany przez doradcę. Jak na koniec zapytałem doradcę co ustalili to nie potrafił sprecyzować co i jak, więc poprosiłem o rozmowę z mechanikem. Oczywiście nie miał czasu (za każdym razem tak było). Może moje odczucia są błędne ale ja to tak odebrałem.
Tomektr
TopSport
TopSport

Postprzez klu16 » 3 lipca 2019, 05:06

Cześć Panowie,
Jestem przed zakupem rocznego Seata Leona (prod. 2018, FR, 125KM). Firma dokonująca za mnie oględzin technicznych stwierdziła pęknięte trzecie światło STOP oraz urwany zaczep tylnej lampy, która do tego leży na jakiś podkładkach. Jak wygląda sprawa z wymianą gwarancyjną pękniętych lamp w Motorpol Wrocław? Ktoś już się fatygował? :)
Będę wdzięczny za szybką odpowiedź. Dzięki, pozdrawiam!
klu16
Stella
Stella

Region: dolnośląskie
Auto: Leon FR 130KM 2019
Silnik: benzyna turbo inny

Postprzez Tomektr » 27 kwietnia 2020, 20:08

Trzecie światło stopu to co kojarzę to pękało przy dyszy spryskiwacza, jeśli tak masz to jest duża szansa że wymienią. Co do głównej lampy to jeśli jest pęknięty zaczep od środka a klosz z zewnątrz jest cały to może być ciężko z wymianą gwarancyjną (chodzi o lampę w błotniku??). Te zaczepy potrafiły pękać przy nieumiejętnym demontażu lampy

-- 27 kwietnia 2020, 20:05 --

Od jakiegoś czasu prawa tylna lampa w klapie wyglądała tak:
Obrazek
TERRARIUM
Pojechałem do Bydgoszczy na gwarancję, tydzień czekanie i importer odrzucił. Pojechałem więc do Toruniu (po ostatniej akcji z lampami powiedziałem sobie że mnie już nie zobaczą ale na stronie internetowej było że się zmienił kierownik) i znowu zapytanie do importera. Tydzień czekanie i importer wyraził zgodę na wymianę, dziś byłem na wymianie :mrgreen: Dowodzi to że trzeba próbować u innych mimo odrzucenie w jednym ASO.
Problem jest tylko w tym świetle bo jest tam nie zabezpieczona żarówka wstecznego.
Rozwiazaniem jest siatka do okien
Obrazek

Obrazek

Jeśli nie chcecie się szarpać z ASO to radzę zabezpieczyć lampy w klapie. Docelowo będzie czarna siatka i podwójna
Tomektr
TopSport
TopSport

Postprzez michuFR » 19 maja 2020, 23:49

Reklamowałeś w ASO owady w lampach?
michuFR
Sport
Sport

Auto: Leon FR 5F
Silnik: CZCA 1.4

Postprzez weuek » 20 maja 2020, 06:45

Kurka, gdzie nie zajrzeć w tych nowszych autach, tam czyha zonk.
Obrazek
weuek
Sport
Sport

Region: podkarpackie
Auto: octavia 1Z5 elegance
Silnik: CAWB 2.0

Postprzez Tomektr » 20 maja 2020, 06:53

michuFR, tak w ASO, nawt dwuch :mrgreen:
Tomektr
TopSport
TopSport

Postprzez michuFR » 20 maja 2020, 22:18

Skoro "siatkowałeś" to domyślam się, że dwa razy negatywna odpowiedź?
michuFR
Sport
Sport

Postprzez Tomektr » 21 maja 2020, 06:24

Wymienili mi na nową tak jak opisałem ale co stego że mam nową jak cały czas otwór od żarówki wstecznego jest nie zabezpieczony. Więc od razu jak wróciłem do domu po wymianie założyłem siatkę żeby nie wchodzily do nowej lampy.

Ogólnie według papierów w ASO importer dopuszcza pojedyńcze ciała obce w lampie i ich nie wymienia twierdząc że to tylko estetyka :| ale u mnie było tego skoro że nawet z 3m metrów to było widać. Więc polecam zabezpieczyć tą lampę, wystarczył 3 nakrętki odkręcić, nie trzeba ściągać plastików pokrywy
Tomektr
TopSport
TopSport

Postprzez michuFR » 21 maja 2020, 22:27

Te lampy posiadają wady konstrukcyjne. Producent niestety się do tego nie przyzna więc sobie wymyślił że tak to może być.
Ja owady reklamowałem już dwa razy, za każdym razem inne ASO. W każdym ASO taka sama odpowiedź jak i u Ciebie.
Postanowiłem nie odpuszczać tematu, pisałem do importera. Z wielkim trudem, importer wymyślili że usuną owady z lampy. ASO usunęło, po roku znowu to samo.
Nawet jak będą rosły grzyby we wnętrzu lampy to stwierdzą że tak ma być...
Ja mam przed lifta, Ty po lifcie. Jak widać nic z tym nie zrobili przy lifcie.
michuFR
Sport
Sport

Postprzez weuek » 21 maja 2020, 22:31

Zawsze po zakupie (używanego) auta wyjmuję z lamp owady, no ale jest to ilość dosłownie kilka sztuk. A tu się, niestety, po raz N-ty potwierdza smutna prawda, że coś, co dawniej było dobre, już takie nie jest w nowszej wersji (brak uszczelek, skąpo wszelkich materiałów). Ale z zewnątrz ładnie wygląda.
Obrazek
weuek
Sport
Sport

Postprzez Tomektr » 22 maja 2020, 05:56

Tylko że po lifcie się nie da usunąć owadów. W Skodzie wymieniają lampy i zakladaja specjalnie przecięte pianki zabezpieczające
Tomektr
TopSport
TopSport

Postprzez pablo83 » 22 maja 2020, 10:49

Tomektr napisał(a):Tylko że po lifcie się nie da usunąć owadów. W Skodzie wymieniają lampy i zakladaja specjalnie przecięte pianki zabezpieczające

Da się. W Dynamice mi zrobili, jak powiedzieli z grzeczności bo obowiązku nie mieli (argumenty jak wyżej).
pablo83
Stella +
Stella +

Auto: Leon ST
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez Tomektr » 22 maja 2020, 10:53

Przy tej ilości i miejscu ich przebywania się nie da (w obrębie wstecznego owszem), do tego dochodzą odchody owadów na wewnętrznej stronie klosza i Dynamica by poległa :|
Tomektr
TopSport
TopSport

Postprzez weuek » 22 maja 2020, 11:10

A nikt nie pomyślał o dołożeniu uszczelki wokół klosza? Bo widzę, ze jest tam goło i szpara zachęca owady.
Obrazek
weuek
Sport
Sport

Postprzez Tomektr » 22 maja 2020, 16:06

Uszczelka między klapą a lampą jest. Owady wchodzą przez otwór żarówki do wstecznego, brak zaślepki

https://allegro.pl/oferta/seat-leon-st- ... gKjE_D_BwE
Tomektr
TopSport
TopSport

Postprzez michuFR » 27 lipca 2021, 21:10

Podepnę się pod temat.
Czy w miejscach zaznaczonych na zielono są jakieś światła?
Obrazek

Światło cofania jest tylko jedno i po prawej stronie?
michuFR
Sport
Sport

Postprzez Tomektr » 27 lipca 2021, 22:30

Tak światło cofania jest po prawej a po lewej przeciwmgłowe. A fotki nie widzę :-(
Tomektr
TopSport
TopSport

Postprzez michuFR » 28 lipca 2021, 21:31

michuFR
Sport
Sport

Postprzez SCh » 15 września 2021, 20:25

Miałem dziś taka zabawną sytuację w ASO AutoRud w Rzeszowie,

Ponieważ pierwsze światło stopu było już mocno pęknięte, to kupiłem w tym ASO w Rzeszowie, nowe światło stopu oznaczone numerem kolejnej wersji - bodajże F. Było nie niecałe 2 lata temu. Tydzień temu podczas czekania w ładnym słońcu zobaczyłem, że wokół dyszy spryskiwacza następuje drobnę pęknięcie które propaguje. Zobaczyłem na datę zakupu (Bo to przez allegro poszło ) jest na gwarancji. TO dokumentacja zdjęciowa, aparat makro i mail do ASO. Telefonicznie powiedzieli mi , że muszą to obejrzeć, gdyż montaż najwyraźniej niepoprawny. (Sam montowałem) . Myśle okej, podjechałem. Wyszedł mechanik powiedział że problem znany, faktycznie jest pęknięcie, ale to nie podlega gwaranacji , pytam się dlaczego ? Pan mówi "bo używa pan tanich płynów do spryskiwaczy i zamarzało, bo one są do -20, a nasze w ASO jest do -80 " :D no odjęło mi mowę... Pytam faceta, a jak znajdę zdjęcie że po zimie było okej ( a bylo okej ) to co wtedy? Powiedział, że napisze do producenta ... Patologia
SCh
Stella +
Stella +

Auto: Seat

Postprzez Tomektr » 15 września 2021, 20:31

SCh, a co Ty tak bez "kopania się" chciałeś z ASO ?? :mrgreen: :D
Tomektr
TopSport
TopSport

Postprzez SCh » 15 września 2021, 20:34

@Tomektr właśnie znalazłem zdjęcie z kwietnia, że jest bez pęknięcia i to pewnie im wyślę, ale już oczyma wyboraźni widze odpowiedź "zbyt niska rozdzielczość zdjęcia - oczekujemy plifu raw w rozdzielczosći min 4k robionej przez nowego iphone 13 w jasny dzień, przy nateżeniu 1000 W/m2 słońca i wietrze 2m/s :D
SCh
Stella +
Stella +

Postprzez bzykofm » 15 września 2021, 20:38

Zawsze możesz spróbować w innym ASO.
była: Ibiza 6L lift 1.4 85KM 2013-2014
Leon Barbarzyńca105KM 250Nm @ dynoPro 195KM 374Nm 2014-

Obrazek
bzykofm
LeonClub Team
LeonClub Team

Region: małopolskie
Auto: leon 1P FL TDI PD
Silnik: BLS 1.9

Postprzez michuFR » 15 września 2021, 22:34

Z tym płynem tanim to taki sam absurd jak z tym że owady w lampach tylnych to normalna sprawa :D
michuFR
Sport
Sport

Postprzez SCh » 16 września 2021, 09:35

Napiszę do producenta płynów do spryskiwaczy z Biedronki czy innego, że ASO zarzuca niską jakość i twierdzi że wasza ciecz ma duży współczynnik rozszerzalności po przejściu w ciało stalo (zamaraznie ) i poproszę o pismo, że to nieprawda ...
SCh
Stella +
Stella +

Postprzez Zbyszekk » 3 listopada 2021, 08:28

Problemów jest więcej nie tylko z tylnymi lampami: https://www.wykop.pl/link/6343747/histo ... -problemu/
Zbyszekk
Stella
Stella

Auto: Leon 5F ST 1.4 150KM

Postprzez SCh » 4 listopada 2021, 14:21

I większość AutoRUD W Rzeszowie. Jak ja już bezsilnie napisałem im maila. To się obraźili i cisza.

Dzień dobry Panie XXXX

Jak Pan zapewne pamięta, w ostatnią środę tj. 15.09.2021 o godzinie 15:00 zjawiłem się u Państwa w Serwisie ASO na wizycie , której celem było zgłoszenie reklamacji dotyczącej pękniętego światła stop. Oczywiście część zakupiona u Państwa podlegająca ochronie gwarancyjnej (nr części 5F0945097G) . (w aukcji jeszcze mylący opis "Tylko oryginalne części i akcesoria zapewnią długą oraz bezawaryjną eksploatacje Twojego samochodu. Zaufaj najwyższej jakości i ciesz się spokojem." VIN i numeru rejestracji nie podaję , gdyż zostało to zapisane na wizycie u Państwa.

Niestety nie mogę się zgodzić z Przedstawioną przez Pana diagnozą iż „winny jest hipermarketowy płyn do spryskiwaczy pracujący do temperatury -21 C , a nie zalecany przez ASO do -80 C. Uważam, że jest to błędy tok rozumowania. (już nie wnikam jakie były temperatury powietrza na przełomie ostatnich 2 latach )

Uważam, że część jest źle zaprojektowana, otwór przelotowy w którym umieszczona jest dysza spryskiwacza jest zbyt mały, co powoduje gromadzenie zbyt dużych naprężeń na promieniach krzywizny w tworzywie sztucznym. Uszkodzenie mojej lampy zostało prawdopodobnie spowodowane działaniem promieniowania słonecznego ,co w połączeniu akurat z czarnym kolorem samochodu absorbującym to promieniowanie doprowadziło do nadmiernej rozszerzalności i nastąpiło pęknięcie.

I Panie XXXX, to potwierdzają fakty:

1. Spękanie zostało zaobserwowane niedawno, po powrocie z wakacji z Południa Europy

2. W załączeniu znajdzie Pan zdjęcie, wykonane osobiście prze zemnie, datowane na maj 2021 (czyli po zimie, z którego wynika , że w tym czasie pęknięcie nie było )

W załączeniu znajdzie Pan dwa pliki w formacie pdf przedstawiające dokumentację fotograficzną

Zdjęcie 1 – stan obecny – uszkodzenie

Dokumentacja – stan zrobiony 15.05.2021 – brak widocznych uszkodzeń lampy tylnej światła stop

Także bardzo proszę o ponowne rozpatrzenie mojej reklamacji oraz przekazanie jej do Producenta (tak jak Pan wspominał) i troszkę więcej szacunku, gdyż czasem wśród Klientów trafiają się osoby techniczne.

Pozdrawiam,
SCh
Stella +
Stella +

Poprzednia strona

Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne