Cześć,
Mam problem z panoramicznym dachem w Leonie ST. Podczas jazdy zamknąłem dach i już w momencie chowania się dachu w ramie, gdy przód się schował a tył jeszcze wystawał coś z lewej strony zaczęło hałasować i dach się zatrzymał w dziwnej pozycji - lewa strona była wyżej niż prawa (mówię o pozycji gdzie dach jest tylko uchylony a nie otwarty). Otworzyć już się go nie udało.
W domu chciałem wybadać co się stało, więc odkręciłem przedni panel szklany. Okazało się, że lewa prowadnica jest przesunięta do tyłu względem prawej o jakieś 2cm. W związku z tym gdy prawa strona się już domyka, lewa jest jeszcze uchylona i wszystko się klinuje.
Zadzwoniłem do pierwszego znalezionego w necie zakładu naprawiającego szyberdachy i po "teleporadzie" pracownik wstępnie stwierdził, że to najprawdopodobniej wynik zużycia elementów dachu i naprawa może się udać ( i będzie droga), ale najpewniej trzeba będzie wymienić dach.
I tu moje pytanie. Szukałem nr części dachu do Leona i ETKA pokazuje 5N0877049B (od 2016 końcówka e) i z tego co widzę, taki dach był też w Tiguanie I. Do Tiguana jakieś stelaże dachu są, do leona nie ma nic. Ale widzę, że na allegro są dachy do Golfa VII Variant i wg. etka mają numer 5G9877049 ( od 2015 końcówka A), więc poza pierwszymi 3 znakami (to chyba dotyczy modelu auta) reszta numeru jest podobna.
Czy ktoś się orientuje, czy panorama z golfa VII variant podejrze do Leona?