Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Odchodzący błotnik w miejscu łączenia ze zderzakiem

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Odchodzący błotnik w miejscu łączenia ze zderzakiem

Postprzez danilo27 » 7 lipca 2023, 23:39

Witam:)
Zakupiłem Leona 3 z 2015 roku.
Ogólnie autko jest w bardzo dobrym stanie ale nie byłbym sobą, gdybym nie czepiał się drobnostek.
Otóż zauważyłem, że przy jeździe po naszych polskich drogach odchodzi, jakby to ująć, błotnik w miejscu łączenia ze zderzakiem, tylko z jednej strony. Mogę go wcisnąć ale i tak odejdzie. Odchodzi jak na razie tylko do pewnego momentu, dosłownie leciutko ale i tak drażni w oczy. Co może być przyczyną i jak naprawić ten detal?

Nie posiadam zdjęcia z bliska, zapomniałem zrobić, ale może zaznaczone miejsce posłuży jako jakieś odniesienie..

https://ibb.co/2qWpBkT
danilo27
Stella
Stella

Region: lubuskie
Auto: Seat Leon 3
Silnik: inny

Reklama

Re: Odchodzący błotnik w miejscu łączenia ze zderzakiem

Postprzez rychoo_ » 8 lipca 2023, 09:58

to chyba jakaś cecha "ten typ tak ma" jak kupowałem miałem to samo, poprzedni właściciel miał Cuprę i też mu odchodził zderzak.
Pewnie trzeba by nowe mocowania założyć żeby pozbyć się problemu.
Ja na szczęście miałem obcierkę i mi wymienili zderzak i błotnik na nowy w ASO i jest równo :-D
rychoo_
Stella
Stella

Region: wielkopolskie
Auto: Leon 5f
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez danilo27 » 8 lipca 2023, 12:05

Dzięki za odpowiedź :) będę obserwował czy nie wychodzi mocniej i jeśli tak się stanie (odpukać) to ogarnę nowe mocowania :wink:

przychodzi mi też na myśl stwierdzenie „poczekam na obcierkę” ale chyba nie chce jeszcze sobie tego życzyć :D
danilo27
Stella
Stella

Region: lubuskie
Auto: Seat Leon 3
Silnik: inny

Postprzez grabania » 9 lipca 2023, 16:53

Może poprzedni właściciel miał jakąś przygodę czołową i zderzak się odkształcił? Ściągałem u siebie przedni zderzak więc oryginalne mocowania są już "poluzowane" i nie zauważyłem u siebie takiego problemu. Możesz też zweryfkować czy masz wszystkie śruby w nadkolu. Służą one głównie do przykręcenia nadkola, ale w pewnym sensie utrzymują też zderzak na miejscu.

Obrazek
grabania
Signo
Signo

Region: mazowieckie
Auto: Leon 5F HB
Silnik: CZCA 1.4

Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne