Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Oświetlenie wewnętrzne

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Oświetlenie wewnętrzne

Postprzez Ocelot » 30 maja 2015, 22:21

Witam.

Nie odkryłem jeszcze czy w Leonie można przyciemnić oświetlenie zegarów i ekranu multimedialnego i jeśli tak to w jaki sposób?

Dzisiaj wieczorem trochę mnie raziło w oczy...
Ocelot
Sport
Sport

Auto: Leon 5F ST FR
Silnik: benzyna 1.4

Reklama

Re: Oświetlenie wewnętrzne

Postprzez B3N » 31 maja 2015, 08:21

Jak masz ten czujnik światła co zmienia sam światła to z tego co wiem to samo ściemnia zegary.
Jesli nie masz, to jest to w opcjach "Oświetlenie" gdzie możesz zmieniać podświetlenie na nogi, i wyświetlaczy.
B3N
Sport
Sport

Auto: SEAT LEON 5F FR
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez Ocelot » 31 maja 2015, 11:47

W ustawieniach rzeczywiście można zmienić natężenie oświetlenia nóg i przyrządów (tj. przycisków klimatyzacji itp.). Niestety z tego co zauważyłem nie możemy ściemnić samych zegarów i nie zauważyłem, aby ściemniały się same pomimo, że ustawienie świateł mam zawsze na auto. Ta sama historia z głównym wyświetlaczem - wali po oczach zwłaszcza po tym jak zainstalowałem sobie loga stacji radiowych, które mają białe tło.

No trudno, da się jeździć. W Hyundaiu na przykład są przyciski + i - na desce, które ściemniają wszystkie instrumenty na pokładzie kiedy tylko chcemy. Nie mówiąc już o genialnym rozwiązaniu ze Saaba, w którym jednym przyciskiem wyłączamy wszystko oprócz prędkościomierza. :-)
Ocelot
Sport
Sport

Auto: Leon 5F ST FR

Postprzez B3N » 31 maja 2015, 16:09

Podświetlenie tablicy rozdzielczej:
"Jeżeli stacyjka jest włączona, a światła niewłączone, tablica rozdzielcza jest podświetlana w warunkach światła dziennego W miarę ubywania światła dziennego na zewnątrz, podświetlenie zmniejsza intensywność. W niektórych przypadkach , np. podczas jazdy w tunelu bez włączonej funkcji AUTO, podświetlenie tablicy rozdzielczej może nawet się wyłączyć. Ma to zwrócic uwagę kierowcy na konieczność włączenia światel mijania"

To był cytat z instrukcji.

"W zależności od modelu, oświetlenie tablicy rozdzielczej i przyrządów można regulować w systemie Easy Connect za pomocą przycisku CAR oraz przycisku funkcji USTAWIENIA
USTAWIENIA SWIATEL -> USTAWIENIA WNETRZA SAMOCHODU."

Także według tego co przeczytałem w instrukcji to powinno działać jak masz czujnik. Ewentualnie na opak rozumiem to co jest napisane.
Ewentualnie ręcznie to powinno sie dać zmienic. Dziś sam to sprawdze.

ps. Instrukcja strona 109, oraz 75.

Pzdr.
B3N
Sport
Sport

Auto: SEAT LEON 5F FR
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez d4rk89 » 9 czerwca 2015, 06:56

Nie da sie tego automatycznego sciemniania wyłączyć jakoś ? Denerwuje mnie to :)
d4rk89
Stella +
Stella +

Auto: LEON III FR

Postprzez zixpt » 15 listopada 2017, 17:15

Pozwolę sobie odświeżyć temat ponieważ nie umiem doszukać się zestawienia żarówek oświetlenia wnętrza a chce wymienić halogeny w podsufitce na ledy oraz oświetlenie przestrzeni na nogi i bagażnik. Wie ktoś coś?
zixpt
Stella
Stella

Auto: Megane II
Silnik: benzyna 1.6 16V

Postprzez valdes73 » 4 grudnia 2017, 08:17

Witam,
odkopię trochę temat podświetlenia zegarów - faktycznie nie można zmniejszyć ich podświetlenia? Nocą trochę walą po oczach... Może ktoś się doszukał w opcjach? Mnie udało się tylko znaleźć ustawienia regulacji jasności wyświetlacza multimedialnego, tablicy z zegarami niestety nie :(
valdes73
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon

Postprzez Gregor » 7 grudnia 2017, 21:16

valdes73 napisał(a):Witam,
odkopię trochę temat podświetlenia zegarów - faktycznie nie można zmniejszyć ich podświetlenia? Nocą trochę walą po oczach... Może ktoś się doszukał w opcjach? Mnie udało się tylko znaleźć ustawienia regulacji jasności wyświetlacza multimedialnego, tablicy z zegarami niestety nie :(

Dzisiaj sobie regulowałem podświetlenie zegarów. U mnie jest tak, że:
- wchodzę w "ustawienia" (ustawienia samochodu)
- wybieram "oświetlenie"
- przewijam w dół na "oświetlenie wnętrza"
- wybieram "Podświetlenie zest. wskaźników"
- suwakiem przesuwam zmieniając natężenie
Gregor
Stella +
Stella +

Auto: Leon 5F FR

Postprzez adbur » 7 grudnia 2017, 21:20

Gregor napisał(a):
valdes73 napisał(a):Witam,

Dzisiaj sobie regulowałem podświetlenie zegarów. U mnie jest tak, że:
- wchodzę w "ustawienia" (ustawienia samochodu)
- wybieram "oświetlenie"

- przewijam w dół na "oświetlenie wnętrza"
- wybieram "Podświetlenie zest. wskaźników"
- suwakiem przesuwam zmieniając natężenie

Mam tak samo i działa.
adbur
Signo
Signo

Region: zachodniopomorskie
Auto: Ateca
Silnik: benzyna inny

Postprzez valdes73 » 8 grudnia 2017, 08:38

Witam!
zgadza się - jest! wszystko jest! :) bawiłem się też ostatnio tym i znalazłem w menu :) także działa, szkoda, że trochę zakopane , trzeba się trochę poprzeciskać przez parę zakładek, ale jest :)
valdes73
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon

Postprzez michuFR » 7 stycznia 2018, 22:16

Te dwie diody w lampce w podsufitce z przodu, świecące po zmroku na czerwone to co to jest? :oops:
michuFR
Sport
Sport

Region: dolnośląskie
Auto: Leon FR 5F
Silnik: CZCA 1.4

Postprzez 19dawid91 » 7 stycznia 2018, 22:23

michuFR napisał(a):Te dwie diody w lampce w podsufitce z przodu, świecące po zmroku na czerwone to co to jest? :oops:

To jest tak zwane oświetlenie Ambiente i rzuca na kokpit czerwoną poświatę
19dawid91
Sport
Sport

Region: opolskie
Auto: Leon FR
Silnik: DPCA 1.5

Postprzez michuFR » 8 stycznia 2018, 00:37

hmmm taki bajer? :-D
michuFR
Sport
Sport

Region: dolnośląskie
Auto: Leon FR 5F
Silnik: CZCA 1.4

Postprzez Cobra_o7o » 25 stycznia 2018, 14:24

Ja tam poświaty czerwonej nie widzę.
Za to nie rozumiem czemu przyciski oświetlenia wnętrza nie mają podświetlenia i muszę macać jeśli chcę je włączyć
Cobra_o7o
Sport
Sport

Auto: odrzutowe
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez 19dawid91 » 25 stycznia 2018, 19:19

No tak szczerze to ja też jej nie zauważyłem bo jakoś na to nie zwróciłem uwagi, ale w golfie v moich rodziców jest chyba identyczna lampka z przodu i tam widać to podświetlenie
19dawid91
Sport
Sport

Postprzez mczelny2401 » 25 stycznia 2018, 19:25

Cobra_o7o napisał(a):Ja tam poświaty czerwonej nie widzę.
Za to nie rozumiem czemu przyciski oświetlenia wnętrza nie mają podświetlenia i muszę macać jeśli chcę je włączyć

Chyba masz coś zrypane bo u mnie są podświetlone
Był Leon 1M (ASV 110KM)
Był Leon 1M (ASZ 130KM)
Był Leon 5F (CKFC 150KM)
Jest Leon 5F ST (DKZA 190KM)
mczelny2401
FR
FR

Region: podkarpackie
Auto: Leon ST FR

Postprzez marekwar » 26 stycznia 2018, 00:46

Przyciski oświetlenia z przodu są słabo podświetlone na czerwono.
Mam 189cm i pod kątem praktycznie ich nie widać.
Problem gdy już trafimy na wyłącznik i zaświeci lampka - wtedy aby ją wyłączyć trzeba wymacać niewidoczmy klawisz.
Jeśli chodzi o dwie czerwone diody to u mnie oświetlają z góry okolice dźwigni skrzyni biegów - widać w nocy na czerwono dłoń.
marekwar
Sport
Sport

Region: łódzkie
Auto: Leon ST Xcellence

Postprzez 19dawid91 » 26 stycznia 2018, 07:26

Ja problemu z podświetleniem klawiszy nie mam :wink: . Wracając w nocy z pracy zwróciłem uwagę na te dwie diody i delikatnie oświetlają okolice dźwigni zmiany biegów.
19dawid91
Sport
Sport

Postprzez Thaze » 29 stycznia 2018, 09:10

Mam pytanie do uzytkownikow wersji ST. Dziala wam lampka do czytania dla pasazerow z tylu? Po 7 miesiacach nie zwrocilem na to uwagi, ale ostatnio potrzebowalem wiecej swiatla i dupa, nic nie swieci. Patrzylem na manuala ale tam jest jest tylko o przednich, nic o tylnych.
Thaze
Stella +
Stella +

Auto: 1.4 EcoTSI 150 FR

Postprzez maciek89 » 29 stycznia 2018, 11:19

To w ST jest inna lampka kabinowa z tyłu niż w hatchbacku? Bo chyba jak nie masz panoramicznego dachu to powinna być identyczna. Jeśli tak to często jest wadliwy montaż tej lampki. Zobacz czy przełącznik Ci nie zostaje w ręce jak tylko leciutko go pociągniesz w dół i czy nie masz tam takiego białego smaru.
maciek89
Cupra
Cupra

Auto: Cupra 280 MY16

Postprzez marekwar » 29 stycznia 2018, 17:03

maciek89 napisał(a):To w ST jest inna lampka kabinowa z tyłu niż w hatchbacku? Bo chyba jak nie masz panoramicznego dachu to powinna być identyczna. Jeśli tak to często jest wadliwy montaż tej lampki. Zobacz czy przełącznik Ci nie zostaje w ręce jak tylko leciutko go pociągniesz w dół i czy nie masz tam takiego białego smaru.
Thaze napisał(a):Mam pytanie do uzytkownikow wersji ST. Dziala wam lampka do czytania dla pasazerow z tylu? Po 7 miesiacach nie zwrocilem na to uwagi, ale ostatnio potrzebowalem wiecej swiatla i dupa, nic nie swieci. Patrzylem na manuala ale tam jest jest tylko o przednich, nic o tylnych.
W polifcie ST mam LEDy z tyłu i pokrętło wyboru lewej lub prawej sekcji albo obydwu na raz. Działa.
marekwar
Sport
Sport

Postprzez Thaze » 30 stycznia 2018, 09:38

Witam.
Mialem 5D i nie pamietam czy byla lampka z tylu. Wersja ST jest jeszcze z przedlifta i swiatla na nogi jak i w podsufitce z przodu sa LED. Pewnie i tutaj nie zwrocilbym na to uwagi, ale montowalem baze izofx wieczorem i potrzebowalem wiecej swiatla. Probowalem pociagnac wylacznik, ale nie chce zejsc. Nie chce jechac do serwisu bo tutaj to pewnie beda mi kazac czekac z tydzien, a bez samochodu to jak bez nogi.
Na cupra.net pisza ze sa 4 klipsy po bokach, moze gniazdo nie kontaktuje. W kazdym razie dzieki.
Thaze
Stella +
Stella +

Postprzez Cobra_o7o » 30 stycznia 2018, 12:35

mczelny2401 napisał(a):Chyba masz coś zrypane bo u mnie są podświetlone

Sprawdziłem to ostatnio - to jest kwestia intensywności podświetlenia w kabinie - mam tylko 30% co skutkuje dość małą jasnością podświetlenia przycisków, a te w podsufitce, oglądane pod kątem świecą bardzo słabo. Te dwie diody są widoczne ale nie rzucają światła na deskę. Gdy podniosłem siłę podświetlenia w kokpicie sytuacja zaczęła wyglądać znacznie lepiej.
Tylko że już 35% podświetlenia powoduje że zegary mnie oślepiają, więc zostaje na 30%.
Cobra_o7o
Sport
Sport

Auto: odrzutowe

Postprzez mczelny2401 » 30 stycznia 2018, 12:40

Również mam skręcone podświetlenie tyle za ja mam szkalny dach więc może u mnie to inaczej wygląda
Był Leon 1M (ASV 110KM)
Był Leon 1M (ASZ 130KM)
Był Leon 5F (CKFC 150KM)
Jest Leon 5F ST (DKZA 190KM)
mczelny2401
FR
FR

Region: podkarpackie
Auto: Leon ST FR

Postprzez maciek89 » 30 stycznia 2018, 12:54

Przedlift, czy polift, hatchback, czy ST przy ledowym oświetleniu powinno być identyczne to pokrętło. Tylko w ST z panoramą są lampki po bokach.
maciek89
Cupra
Cupra

Postprzez Gregor » 31 stycznia 2018, 20:51

maciek89 napisał(a): Jeśli tak to często jest wadliwy montaż tej lampki. Zobacz czy przełącznik Ci nie zostaje w ręce jak tylko leciutko go pociągniesz w dół i czy nie masz tam takiego białego smaru.

Kilka miesięcy temu po raz pierwszy włączyłem tą lampkę i... przełącznik został mi w ręce. Pierwszy raz i taki zonk, aż się wkur...., bo myślałem, że to moja wina. Był tam ten biały smar. Ponieważ napisałeś, że może to być wadliwy montaż tej lampki, to jak do tego podchodzi ASO? Miałeś taki przypadek? Uznałem, że jest to uszkodzenie mechaniczne dlatego próbowałem to jakoś skleić i nie było to łatwe.
Gregor
Stella +
Stella +

Postprzez maciek89 » 31 stycznia 2018, 21:50

U mnie w tej lampce jest jakieś małe zwarcie. Lampka działa ale jak się obraca pokrętło to czasem zgaśnie i trzeba lekko poruszyć żeby się zaświeciło. Nie zauważyłem od razu, bo rzadko ktoś jeździ u mnie z tyłu. Tak, zgłosiłem to na pierwszym przeglądzie i opinia ASO- uszkodzenie mechaniczne, ewentualna naprawa na mój koszt. Oczywiście to uszkodzenie mechaniczne musiało powstać na linii montażowej.
maciek89
Cupra
Cupra

Postprzez Gregor » 31 stycznia 2018, 22:13

Podchodziłem sceptycznie do osób a raczej "rytuału" sprawdzenia każdego elementu podczas zakupu auta. Pewnie gdybym to sprawdził podczas odbioru auta, to też by mi został w ręce choć ciekaw jestem jak by do tego podeszli. Też uważam, że pokrętło było już uszkodzone lub wadliwe, bo po pierwszym lekkim przekręceniu pokrętło wypadło i złapałem je w locie.
Gregor
Stella +
Stella +

Postprzez Katalonczyk » 1 lutego 2018, 09:24

Miałbym prośbę, czy mógłby ktoś zrobić foto tego elementu, który należy sprawdzić? Niedługo odbieram swojego ST i chciałbym sprawdzić to podczas odbioru.
Katalonczyk
Signo
Signo

Auto: Leon ST

Postprzez Thaze » 1 lutego 2018, 16:12

U mnie okazalo sie ze jednak nie ma zarowek. Takze radze sparawdzic podczas odbioru, by nie bylo niespodzianek.
Thaze
Stella +
Stella +

Postprzez marekwar » 1 lutego 2018, 16:34

Katalonczyk napisał(a):Miałbym prośbę, czy mógłby ktoś zrobić foto tego elementu, który należy sprawdzić? Niedługo odbieram swojego ST i chciałbym sprawdzić to podczas odbioru.
ProszęObrazek
marekwar
Sport
Sport

Postprzez adbur » 1 lutego 2018, 17:09

Gregor napisał(a):
maciek89 napisał(a): Jeśli tak to często jest wadliwy montaż tej lampki. Zobacz czy przełącznik Ci nie zostaje w ręce jak tylko leciutko go pociągniesz w dół i czy nie masz tam takiego białego smaru.

Kilka miesięcy temu po raz pierwszy włączyłem tą lampkę i... przełącznik został mi w ręce. Pierwszy raz i taki zonk, aż się wkur...., bo myślałem, że to moja wina. Był tam ten biały smar. Ponieważ napisałeś, że może to być wadliwy montaż tej lampki, to jak do tego podchodzi ASO? Miałeś taki przypadek? Uznałem, że jest to uszkodzenie mechaniczne dlatego próbowałem to jakoś skleić i nie było to łatwe.

Też mi to pokrętło kiedyś w ręku zostało, wytarłem ten smar i skleiłem super glue i trzyma do dziś i działa normalnie. Pękło/ złamało się tak, że akurat mogłem to śmiało skleić.
adbur
Signo
Signo

Postprzez Katalonczyk » 1 lutego 2018, 18:13

marekwar napisał(a):ProszęObrazek

Dzięki, w instrukcji nic o tym oświetleniu nie znalazłem, a sądząc po zdjęciu nie można włączyć dwóch lampek jednocześnie tylko albo lewa albo prawa? Oczywiście w konfiguracji z zamkniętymi drzwiami np podczas jazdy.
Katalonczyk
Signo
Signo

Postprzez Oracle » 1 lutego 2018, 18:20

Oczywiście, że można włączyć obie strony jednocześnie – należy przekręcić pokrętło o 180 stopni względem tego, co jest na zdjęciu. Po prostu w pozycji „0” pokrętło przysłania odpowiedni piktogram. :-P
Oracle
Sport
Sport

Auto: Audi A5

Postprzez Katalonczyk » 1 lutego 2018, 19:09

Oracle napisał(a):Oczywiście, że można włączyć obie strony jednocześnie – należy przekręcić pokrętło o 180 stopni względem tego, co jest na zdjęciu. Po prostu w pozycji „0” pokrętło przysłania odpowiedni piktogram. :-P

To dałem ciała... Faktycznie, byłoby to trochę nielogiczne ;)
Katalonczyk
Signo
Signo

Postprzez adbur » 1 lutego 2018, 20:51

Sprawdziłem przed chwilą i rzeczywiście można zapalić 2 lampki bez problemu - jak napisał Oracle.
adbur
Signo
Signo

Postprzez marekwar » 1 lutego 2018, 20:54

Tu widać dlaczego musiałem ledy wyłączyć aby było coś widać. Ale jak się zdjęcie powiększy to można dojrzeć przykryty piktogram.Obrazek
marekwar
Sport
Sport

Postprzez andrew12 » 30 października 2024, 19:03

Jak wymienić żarówki w tej lampce?
andrew12
Stella +
Stella +