Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Ładowanie telefonu (USB, indukcja) - wasze doświadczenia?

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Ładowanie telefonu (USB, indukcja) - wasze doświadczenia?

Postprzez Underhill » 14 sierpnia 2017, 14:01

Niedługo kupuję nowego Leona z Full Link'iem. Jestem ciekaw jak radzą sobie z ładowaniem telefonu fabryczne porty USB czy też ładowarka indukcyjna. Może ktoś z was zna odpowiedzi na poniższe pytania:
1. Jaki jest prąd na wyjściu portów USB w przypadku ładowania telefonu. Mój telefon (Samsung S6), pomijając funkcję szybkiego ładowania (fast charge), przyjmuje max. 2A, także jeśli na tych USB Seat'owych jest wyjście 0.5A (a tego się obawiam) to będzie się ładował 4 x dłużej.
2. Czy podczas jazdy z Full Linkiem z odpalonymi mapami google'a można doładować telefon, czy to wystarcza ledwo na utrzymania aktualnego stanu baterii?
3. Jaka jest sprawność ładowarki indukcyjnej - jaki jest natężenie prądu docierające do telefonu. Telefon ładuje się szybciej/wolniej niż przez fabryczne porty USB?

Natężenie jakie dociera do smartfona można w przybliżeniu określić aplikacją https://play.google.com/store/apps/deta ... pere&hl=pl
Underhill
Stella
Stella

Auto: Seat Leon
Silnik: benzyna inny

Reklama

Re: Ładowanie telefonu (USB, indukcja) - wasze doświadczenia

Postprzez witekk-lodz » 14 sierpnia 2017, 15:07

Hej, ja testuję od prawie 3 miesięcy Leona z Navi i FullLinkiem i tak sobie to porównuje i tak.

Ad. 1. jaki prąd daje USB nie wiem, ale mam Xperie X Compact czyli (top), która apetyt z racji podzespołów ma spory i ładuje się mega szybko - godzina jazdy wystarczy na 70-80% naładowania baterii (2,7 Ah).
Co ważne, ładowanie odbywa się (czyli prąd na USB jest) gdy mamy włączony Start, samo otworzenie auta chyba nie wzbudza ładowania, a jeśli nawet to za chwilę się wyłącza... w każdym razie aby naładować, nie wystarczy otworzyć auta i podłaczyć telefon - trzeba wcisnąć Start minimum (oczywiście silnik nie musi pracować). Nie porównywałem natomiast jak się różni prąd przy włączonym silniku, a jak przy wyłączonym.

Ad. 2. Bez problemu, nie ma tutaj różnicy.

Przy okazji jak o FullLinku to powiem, że zdecydowanie Android Auto lepiej się prezentuje niż Apple Car (używałem i tego i tego).
Natomiast Android Auto samo w sobie trochę wkur... czasem nie chce się połączyć, trzeba wtedy zwykle odłączyć usb i włączyć...
Mapy Google są super pod względem przenoszenia mapy z kompa (trasa), live traffic, natomiast wady to:
- dodane punkty PRZEZ na kompie olewa Maps w Androidzie czy to z Android Auto czy bez (trzeba dodawać ręcznie w telefonie PRZYSTANKI) - a przystanki to przystanki i za cholerę nie dowiesz się ile trwać będzie cała trasa, bo Android Auto pokaże Ci tylko dystans i czas do przystanku!,
- jak się chce jechać przez tereny o gorszych nawieżchniach, ale gdzie są różne i szutrowe i asfalty i leśne... to google często zamiast wybrać asfalt potrafi pojechać przez błoto.... wrr,
- boks Googlowy z mapy na Android Auto zajmuje PÓŁ ekranu.... Navi VAGa ma za to 8" i jest czytelniejsza (też ma swoje wady, poza brakiem live traffic).
- aplikacji na Android Auto to w zasadzie ograniczenie do czytania SMSów i message'y ze Skype'a oraz aplikacje do stremingu audio jak Deezer czy Muzyka Google Play i to jest ogólnie super (jak się skonfiguruje wszystko poza trybem Android Auto).
- gdy telefon podłączony jest przez USB do samochodu nie można wyjść z trybu Android Auto do innych apek z telefonu, cały czas się pokazuje Android Auto do czasu odłączenia USB
- natomiast to co fajne, to można odpalić np. wcześniej przed podłączeniem USB Janosika i nie dość że działa w tle to jeszcze komunikaty idą na głośniki w aucie jak komunikaty z nawigacji.
witekk-lodz
Stella
Stella

Auto: Leon ST Xcellence
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez Niuch » 14 sierpnia 2017, 21:38

Ostatnio dodano możliwość używania Waze na AA i o dziwo, na Waze telefon mi się rozładowuje, kiedy to na GM się powoli ładuje. Nie mam zielonego pojęcia, dlaczego tak jest. Niby są to dwie bliźniacze apki.
Niuch
Signo
Signo

Auto: Leon X-Perience
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez witekk-lodz » 14 sierpnia 2017, 22:26

Sprawdziłem na szybko apką Ampere - wyszło przy jałowym biegu, ale też przy wyłączonym silniku 1350 mAh.
witekk-lodz
Stella
Stella

Postprzez Underhill » 15 sierpnia 2017, 14:25

Dzięki za opinie! 1350mA to niezły wynik biorąc pod uwagę, że Xperia X Compact z tego co wyczytałem i tak przyjmuje max. 1500mA. Będę niedługo w salonie to sam przetestuję jeszcze jak to działa na moim S6.

Co do google maps - liczę na to, że uda mi się to jakoś dobrze skonfigurować - na zdjęciach wygląda to całkiem nieźle (https://www.google.pl/search?tbm=isch&q ... droid+auto)

@Niuch - jaki masz telefon?

Ciekawi mnie jeszcze opinia na temat tej ładowarki indukcyjnej, choć z tego co widziałem w temacie "Jakie wyposażenie wybrać" nie jest to zbyt popularny dodatek.
Underhill
Stella
Stella

Auto: Seat Leon
Silnik: benzyna inny

Postprzez Niuch » 15 sierpnia 2017, 21:41

Galaxy A5 (2015) więc bardzo prądożerny on nie jest. Co nie zmienia faktu, że używanie Waze nie powinno mieć wpływu na ładowanie, a jednak ma :?
Niuch
Signo
Signo

Auto: Leon X-Perience

Postprzez maciek89 » 15 sierpnia 2017, 22:01

Słowo klucz: Beta?
maciek89
Cupra
Cupra

Auto: Cupra 280 MY16
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez dudek_jd » 13 października 2017, 12:29

Już będzie trochę czasu od Twojego pytania ale odpowiedzi będą dla potomnych :P Ja mam Galaxy S7 i ładowanie na kablu jest szybkie- ta jak pisał kolega witekk-lodz godzina to z 70% naładowanej baterii od zera. Na indukcji jest sporo wolniej, przy tym telefon mocno się nagrzewa, ale takie życie- fizyki nie oszukasz, z tym że nie jest tak że po dwóch godzinach ładowania indukcją telefon naładuje się do 30%. Powiedzmy przy ładowaniu kablem godzina ładowania to ok. 70% a indukcją 50.

Tu masz zrzuty ekranu z Ampere, ładowałem około minuty (nie wiem czy to wystarczy żeby pokazać jak to się zachowuje. Na pewno na indukcji jest największa amplituda wyników). Ładowarka sieciowa to oryginalna ładowarka obsługująca szybkie ładowanie.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Mam nadzieję że pomogłem. Pozdrawiam.
-Dobrze Pan jeździ?
-Nie, ale szybko.
dudek_jd
Sport
Sport

Auto: Leon 5F

Postprzez komornik320 » 13 października 2017, 13:28

Czyli w tej chwili ładowanie indukcyjne to drogi bajer który z efektywnym ładowaniem ma bardzo mało wspólnego - to moje wnioski po przeczytaniu tematu. Nie lepiej zakupić coś w stylu AUKEY CC-T9 QUICK CHARGE 3.0 ? Ja mam posiadam i jest genialne, ładuje w trasie dwa telefony i tablet a ciągle mam wolny port. Ładuje dużo szybciej niż ładowarka producenta. A co bardzo ważne w tej kwestii to kabelek który jest w stanie dać nam na wyjściu 2,4A.
Jednak znajdą się z pewnością chętni na tę nowinkę.
pozdro
komornik320
Stella +
Stella +

Auto: Leon ST FR
Silnik: CDLA 2.0

Postprzez szczeslaw » 16 października 2017, 08:52

komornik320, drogie i oczywiście mniej efektywne niż ładowanie przewodowe, ale za to bardzo wygodne.
Używam uchwytu Samsunga z ładowaniem bezprzewodowym i jestem bardzo zadowolony. Nie trzeba przynajmniej wpinać za każdym razem kabelka. Prąd ładowania jest wystarczający, żeby ładować Galaxy S6 czy S7 z działającą nawigacją i Spotify streamującym dźwięk przez BT. Ładowanie jest powolne, ale telefon się ładuje.
Jak dla mnie ok. Pytanie tylko, czy ktoś jest w stanie zapłacić za tą wygodę trochę więcej?
Natomiast nieporozumieniem dla mnie jest ładowarka bezprzewodowa w schowku na konsoli centralnej. Przynajmniej, dopóki nie wejdzie bezprzewodowy Android Auto i/lub Car Play.
Telefon leżący w schowku za nawigację raczej nie może robić, bo go nie widać. Znowu żeby skorzystać z AA trzeba mieć podłączony kabelek USB, co wyklucza sens używania ładowarki indukcyjnej.
Pozostaje jedynie samo ładowanie telefonu, bez możliwości użycia go jako nawi.
szczeslaw
Sport
Sport

Auto: Leon 5F FR 122 KM
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez wesol » 16 października 2017, 09:25

Ampere troszke przeklamuje ale to nie istotne. Lepszy jest opo charging current.
Te wynjki to czemu takie zroznicowane? 1000 mA to juz dobry wynik. Na kablu to wazny jest sam kabelek. Grubosc kabla to podstawa. Te kabelki z marketu to maja doslownie nitke nie zyle drutu miedzianego.
Brak polskich znakow na klawiaturze.
wesol
TopSport
TopSport

Auto: Bmw

Postprzez dudek_jd » 16 października 2017, 13:58

wesol napisał(a):Ampere troszke przeklamuje ale to nie istotne. Lepszy jest opo charging current.
Te wynjki to czemu takie zroznicowane? 1000 mA to juz dobry wynik. Na kablu to wazny jest sam kabelek. Grubosc kabla to podstawa. Te kabelki z marketu to maja doslownie nitke nie zyle drutu miedzianego.

Najgorsze że nie umiem w Ampre zmierzyć całego cyklu ładowania, jak wyłączy się ekran to po ponownym odblokowaniu apka zaczyna pomiary na nowo i nie pokazuje tego co udało jej się zarejestrować pracując w tle. Mogę wrzucić i z tego opo jak chcecie. Do testów używałem ładowarki samsunga z przewodem samsunga, w aucie mam jakiś inny, Hama albo jakiś inny ze starego telefonu, sam nie wiem. Zobaczę czy na "seryjnym" będą różnice, jak będą to napiszę. A wyniki zróżnicowane bo porównałem 3 różne źródła (widać na zdjeciach, ładowanie sieciowe - z gniazdka na ładowarce samsunga, ładowanie usb- ładowanie z portu usb nad schowkiem w konsoli centralnej i bezprzewodowe to z tego schowka).

szczeslaw napisał(a):komornik320, drogie i oczywiście mniej efektywne niż ładowanie przewodowe, ale za to bardzo wygodne.
Używam uchwytu Samsunga z ładowaniem bezprzewodowym i jestem bardzo zadowolony.

Ja sobie zamówiłem ten schowek z ładowarką i anteną dodatkową- 700zł i to chyba bajer, bez niego da się żyć, czy zasięg to poprawia to nie wiem. Seat nie ma szyby solarnej więc jakoś nie ma problemów z zasięgiem. Na trasach używam non stop, w mieście nie wrzucam telefonu do schowka bo pomimo komunikatu na radiu żeby nie zapomnieć o telefonie to ja mam sklerozę :oops:

szczeslaw napisał(a):Natomiast nieporozumieniem dla mnie jest ładowarka bezprzewodowa w schowku na konsoli centralnej. Przynajmniej, dopóki nie wejdzie bezprzewodowy Android Auto i/lub Car Play.
Telefon leżący w schowku za nawigację raczej nie może robić, bo go nie widać. Znowu żeby skorzystać z AA trzeba mieć podłączony kabelek USB, co wyklucza sens używania ładowarki indukcyjnej.
Pozostaje jedynie samo ładowanie telefonu, bez możliwości użycia go jako nawi.

To akurat prawda. Szczególnie że ta vagowska navi mi jednak nie leży za bardzo.
-Dobrze Pan jeździ?
-Nie, ale szybko.
dudek_jd
Sport
Sport

Postprzez Lord_Nikkon » 16 października 2017, 19:54

Ja dość sporo jeździłem ostatnio po Polsce i na zmianę używałem IPhona 6s jak i Samsunga J5. Oba cały czas (jak miałem podłączone z autem) miały odpaloną nawigację i ładowały się (takie wrażenie) szybciej niż w domu. Mam dobry kabel do Samsunga a Iphone leciał na oryginalnym. Kwestia kto lubi jaki system (IOS czy Android) to sprawa wtórna.

Dla mnie indukcja jest bez sensu bo żeby korzystać z czegoś bardziej zaawansowanego niż rozmowy telefoniczne i słuchanie muzyki to i tak trzeba podpiąć kabel wiec po co duplikować systemy. Ja tam narzekam na umiejscowienie USB w konsoli bo wg mnie spokojnie mogło to być w podłokietniku ale to czepialstwo. Zasięg w tym "dołku" jest bardzo dobry zarówno na GPS jak i na LTE.
Lord_Nikkon
Signo
Signo

Postprzez szczeslaw » 18 października 2017, 15:28

Lord_Nikkon, podobno planują bezprzewodową implementację Android Auto. Wtedy indukcja będzie miała większy sens.
Natomiast dla mnie ma sens o tyle, że i tak nie mam Full Linka (za stary samochód), więc telefon po prostu wrzucam w uchwyt i ładuje się, bez podłączania kabelków. Wygodne.
szczeslaw
Sport
Sport

Auto: Leon 5F FR 122 KM

Postprzez marekwar » 18 października 2017, 21:00

Już teraz technologicznie łatwe jest pozbycie się smartfona.
To co jest obecnie w AA potrafi najprostszy współczesny telefon.
Moim zdaniem przejdą na autonomiczny infotainment np. ze slotem na karte SIM.
marekwar
Sport
Sport

Region: łódzkie

Postprzez Lord_Nikkon » 19 października 2017, 07:05

szczeslaw napisał(a):Lord_Nikkon, podobno planują bezprzewodową implementację Android Auto. Wtedy indukcja będzie miała większy sens.
Natomiast dla mnie ma sens o tyle, że i tak nie mam Full Linka (za stary samochód), więc telefon po prostu wrzucam w uchwyt i ładuje się, bez podłączania kabelków. Wygodne.

No jeśli tak to ma to sens.Nie wiem czy szuflada z indukcją jest głębsza bo ta standardowa jest,jak dla nie, sporo za płytka i telefonu pokroju J5/A5 wystają.

marekwar napisał(a):Już teraz technologicznie łatwe jest pozbycie się smartfona.
To co jest obecnie w AA potrafi najprostszy współczesny telefon.
Moim zdaniem przejdą na autonomiczny infotainment np. ze slotem na karte SIM.

Miałem coś takiego (ok zbliżonego) w Fiacie Stilo Abarth i nieźle dawało radę jak na tamte możliwości technologiczne. Z drugiej strony musieli by przerobić sys na Androida (IOS odpada bo Apple na 100% by nie dalo zielonego swiatla) i jest z tym sporo problemów. Dla mnie jest dobrze tak jak jest. Lepiej aby dali lepsze ekrany i będzie ok.
Lord_Nikkon
Signo
Signo

Postprzez Quarien » 19 października 2017, 08:49

Myślę, że sposób ładowania zależy od użytkownika.
Ja mam dwa przypadki użycia: dojazdy do pracy (20 min, godzina w najgorszym wypadku) i trasy.

Jak wracam z pracy, często zdarza mi się, że mam ok 30% baterii. Podpinam do ładowarki, w krótkim czasie mój telefon ma akceptowalną ilość prądu i jeśli wieczorem coś będę robił to nie stracę kontaktu ze światem.
Jak jestem w trasie, to ekran na full, nawigacja, spotify itp. ciągną tyle prądu, że nawet ładowarki 2A mogą mieć problem z ładowaniem.

Indukcja i gniazdko w samochodzie tego nie rozwiążą :)
Quarien
Sport
Sport

Auto: Cupra 280

Postprzez wesol » 19 października 2017, 10:00

Ladowarka moze byc nawet i 3 amperowa ale jesli kabel lichy i dlugi to bedzie ladowac np 800mA. Ja porozwalalem kilka kabelkow i zalutowalem dwuzylowy kabel miedziany chyba 0.5mm2 i o dlugosci 2.5 metra laduje nadal 1900mA z ladowarki 2 amperowej. Taki sam wynik mam na ori kabelku z noki takim 25cm szarym. Reszta kupowane rozne rozniaste w auchanie to maja zazwyczaj po 1200mA czasem sie jakis trafial co mial 1800mA ale najgorsze wyniki to na kabelkach za 6 zl bo tylko 320mA.
wesol
TopSport
TopSport

Postprzez Quarien » 19 października 2017, 12:06

Tak, oczywiście kable są też ważne. Do tego dolicz też zużycie samego kabla i portu w telefonie.
Quarien
Sport
Sport

Auto: Cupra 280

Postprzez dudek_jd » 19 października 2017, 13:05

ale Panowie żeście off topa walnęli... koledze chodziło o fabryczny schowek montowany w Leonach jako opcja a Wy tu pogadankę o uchwytach, ładowarkach i przewodach robicie :P
Lord_Nikkon napisał(a):Nie wiem czy szuflada z indukcją jest głębsza bo ta standardowa jest,jak dla nie, sporo za płytka i telefonu pokroju J5/A5 wystają.

Mam Galaxy S7 i wchodzi i na szerokość i na długość nie wystając.
-Dobrze Pan jeździ?
-Nie, ale szybko.
dudek_jd
Sport
Sport

Postprzez marekwar » 19 października 2017, 14:44

Mieści się też S8 tylko trzeba dokupić kabekek USB-C, najlepiej kątowy, bo z przedłużką USB-C na microUSB na pewno się nie zmieści.
marekwar
Sport
Sport

Region: łódzkie

Postprzez Swatek » 19 października 2017, 14:53

marekwar napisał(a):Mieści się też S8 tylko trzeba dokupić kabekek USB-C, najlepiej kątowy, bo z przedłużką USB-C na microUSB na pewno się nie zmieści.

Potwierdzam i dodam, iż taki kabel najlepiej szukać na Ali albo podobnych stronach. (np https://pl.aliexpress.com/item/0-2-1-2- ... 48667.html)
Swatek
Signo
Signo

Region: zachodniopomorskie
Auto: Leon KL ST

Postprzez wesol » 19 października 2017, 16:12

Oftop to nie jest bo chodzi oto ze nie zawsze na kablu jest wiekszy prad ladowania. Moze sie okazac tak jak u kolegi mojego ze jechal pare godzin i telefon sie wyladowal mimo ze byl na kablu bo navi duzo pradu pobierala.
wesol
TopSport
TopSport

Postprzez dudek_jd » 20 października 2017, 09:28

wesol napisał(a):Oftop to nie jest bo chodzi oto ze nie zawsze na kablu jest wiekszy prad ladowania. Moze sie okazac tak jak u kolegi mojego ze jechal pare godzin i telefon sie wyladowal mimo ze byl na kablu bo navi duzo pradu pobierala.

z gniazd USB spokojnie idzie ładować telefon korzystając z navi, spotify itp. Na indukcji fabrycznej (a o taką się kolega pytał) nie da sie jechać na navi bo telefon jest w schowku pod radiem i nie masz szans w żaden sposób z niego skorzystać, nawet jak położysz ekranem do góry, cały ekran jest schowany a Android Auto póki co bez przewodu nie działa. A o jakichś dokładanych ładowarkach indukcyjnych to raczej nie ma co dyskutować bo do nich musisz doprowadzić prąd kablem. W przypadku leona znacznie lepiej moim zdaniem ciągnąc sobie prąd z USB bezprośrednio do telefonu.

S8 jest węższy od S7 i chyba tej samej długości więc jak najbardziej wchodzi bez problemu. To samo LG G6, czy każdy nawet największy smartphone. Nie wiem jak z głębokością schowka, ale w indukcji nie ma potrzeby łamanej przejściówki bo miejsca jest tyle że nie będzie przeszkadzać.

Ogólnie jak ktoś tu trafi i będzie szukał pytanie czy warto dokupić schowek z ładowarką indukcyjną i dodatkową anteną za 700zł to ja odpowiadam że to tylko gadżet bez którego da się żyć. Ja jak mam to używam ( raczej jako "doładowanie baterii" zanim dojadę do domu), jakbym nie miał to bym woził kabel ( bym ładował szybciej). Dobry przewód to koszt rzędu od 40zł w górę. Matematykę pozostawiam Wam.
Chyba już wyczerpaliśmy temat.
-Dobrze Pan jeździ?
-Nie, ale szybko.
dudek_jd
Sport
Sport

Postprzez B3N » 20 października 2017, 09:42

Na upartego możesz samemu sobie zrobić ładowarkę inkukcyjna w samochodzie...( Taki pr0 mod )
Ładowarka samochodowa na USB -> kabel USB-> Ładowarka inkukcyjna kupiona w sklepie ->Montaż w dogodnym miejscu....koszt ok.100 zł :)
"Może nie najlepiej ale jako tako " :)
Kable ładnie pochowasz, prąd można zabrać ze schowka albo z normalnego gniazda zapalniczki. ( niektórzy dorabiają drugie gniazdo koło schowka
:D

// EDIT:
Znalazłem coś takiego. Ładowarka indykcyjna w uchwycie
https://www.hama.com/00173669/hama-car- ... martphones
Cena ok.200-250 zł
B3N
Sport
Sport

Auto: SEAT LEON 5F FR

Postprzez michuFR » 5 listopada 2017, 01:53

Ma ktoś coś takiego u siebie: http://allegro.pl/oryginalny-uchwyt-na- ... 98672.html ?
Ten z aukcji będzie pasować do Leona? Może ma ktoś numer kat. tej części dla Leona?
michuFR
Sport
Sport

Region: dolnośląskie
Auto: Leon FR 5F
Silnik: CZCA 1.4

Postprzez mirek_p11 » 5 listopada 2017, 10:10

Do Leona są inne uchwyty : 1SL061129, 1SL061129A
W Skodzie średnica jest mniejsza i idealnie nie będzie pasował. Ta wersja jest na mniejszego smartfona. Jest jeszcze wersja większa 5E0857630BUS, ale musiałbyś najlepiej podjechać do ASO Skody i przymierzyć uchwyt.
mirek_p11
Sport
Sport

Auto: VW GOLF 7 Variant

Postprzez dudek_jd » 6 listopada 2017, 09:15

michuFR napisał(a):Ma ktoś coś takiego u siebie: http://allegro.pl/oryginalny-uchwyt-na- ... 98672.html ?
Ten z aukcji będzie pasować do Leona? Może ma ktoś numer kat. tej części dla Leona?

jeżeli to jest do miejsca na kubek za skrzynią biegów to nie polecam bo ja mam dedykowany schowek "sferyczny" czy jakoś tak- będzie to rozwiązanie niewygodne, będziesz czepiał ręką przy każdej zmianie biegów, ja długopisu tam nie mogę wsadzić bo jak to zrobię to albo na jakimś ostrzejszym zakręcie wyleci, albo ręką strącę cały schowek. Nie polecam.
-Dobrze Pan jeździ?
-Nie, ale szybko.
dudek_jd
Sport
Sport

Postprzez michuFR » 6 listopada 2017, 20:12

No właśnie miałem podobne obawy. I chyba sobie odpuszczę ten uchwyt.
michuFR
Sport
Sport

Postprzez KubaaBia » 30 listopada 2017, 08:10

Mnie ciągle zastanawia jedna rzecz.
W moim leonie bede miał lądowanie indukcyjne + full link po kablu..

Jaki jest sens ładowania indukcyjnego telefonu jak i tak zeby używać full linka to trzeba podłączyć kabel do USB który ładuje telefon i łączy z full linkiem..
KubaaBia
Sport
Sport

Region: podlaskie
Auto: Leon ST
Silnik: CDLD 2.0

Postprzez B3N » 30 listopada 2017, 09:52

No prosty i logiczny. :)

Chcesz naładować telefon ...to ładujesz.
Chcesz FULL LINK to podłączasz kabel i przy okazji ładujesz.

Widzisz, ty patrzysz na to jak najbardziej optymalnie, tyle że producenci i technologia ma zarobić i również niektórych rzeczy aktualnie nie da się zrobić jak Carplay/AA bezprzewodowo póki co. Technicznie się da, ale to kosztuje, do tego licencje.
Jak technologia pozwoli i licencje to za pare lat będziesz ładował indukcyjnie i miał FULL Linka bezprzewodowo...o to się nie martw
B3N
Sport
Sport

Auto: SEAT LEON 5F FR

Postprzez KubaaBia » 30 listopada 2017, 10:18

Moze i masz troche racji bo zamiast miec 1 produkt, maja 2 w ofercie.
1. ładowanie indykcyjne -> opcja (rekalmuja w ateca i leonie)
2. full link -> opcja

W VW z tego słyszałem to juz jest takie cos jak full link bezprzewodowo. Pamietam wlasnie jak pytalem o to w seacie to gosc cos wspomnial ze moze za rok bedzie to dostepne bo VW musi im zgodzic sie na wprowadzenie tego. Toć Seat nie moze miec tak "inowacyjnych samochod" jak VW :)

Ale powiedzial rowniez ze jak to wejdzie to wystarczy aktualizacja systemu bo sprzetowo juz jest ok. Te nowe 8calowe maja wszystko, poprzednie 6.5 beda mialy problem
KubaaBia
Sport
Sport

Region: podlaskie
Auto: Leon ST
Silnik: CDLD 2.0

Postprzez maciek89 » 30 listopada 2017, 18:01

Póki co nie jest możliwe technicznie używanie Android Auto bezprzewodowo, natomiast Carplay już od dawna ma taką funkcję. Oczywiście Seat jej nie obsługuje póki co, technicznie pewnie byłoby to możliwe ale na aktualizację softu nie ma co liczyć. :) Jeśli taka opcja się pojawi to trzba będzie na własną rękę to wgrać, z tym, że jeśli ktoś nie ma indukcji no to bez sensu taka funkcja.

-- 30 listopada 2017, 18:57 --

KubaaBia napisał(a):Ale powiedzial rowniez ze jak to wejdzie to wystarczy aktualizacja systemu bo sprzetowo juz jest ok. Te nowe 8calowe maja wszystko, poprzednie 6.5 beda mialy problem

Skąd masz tę dziwnę informację? Od sprzedawcy? :) Z tego, co wiem to technicznie 8" to dokładnie to samo, co 6,5". Nawet rozdzielczość jest ta sama. Jedynie menu zmienione (choć MY2017 6,5" też ma identyczne kafelki- kwestia softu) i obsługa funkcji, które mamy w polifcie czyli np. wybór kolorów ambient. Poza ty to to samo + dołożenie drugiego portu USB :)
maciek89
Cupra
Cupra

Auto: Cupra 280 MY16

Postprzez kamskam » 28 marca 2018, 15:58

Witajcie. Czy funkcje ładowania da sie wylaczyc? W Menu auta? Chodzi mi o to aby auto nie bralo pradu gdy nie trzeba.
kamskam
Stella
Stella

Auto: Mondeo
Silnik: CAYC 1.6

Postprzez flito » 28 marca 2018, 16:07

kamskam napisał(a):Witajcie. Czy funkcje ładowania da sie wylaczyc? W Menu auta? Chodzi mi o to aby auto nie bralo pradu gdy nie trzeba.

ładowanie indukcyjne pobiera prąd tylko gdy leży tam telefon z aktywną taką funkcją..
flito
Signo
Signo

Auto: Seat LEON

Postprzez kamskam » 28 marca 2018, 17:28

Witam,

dziekuje za odpowiedź, a jeśli nie chce, aby telefon był ładowany, da się wyłączyć tą opcję w MENU SEATA (w menu Samsunga podobno sie kiedys dało, a aktualnie sie chyba nie da)? Ponieważ jak wiadomo, doładowywanie telefonu o parę % przez położenie nawet na chwilę tam telefonu niszczy baterię, co innego trasa 200 km, gdzie telefon się naładuje do pełna to inna bajka bez kabelków. Oraz czy jest różnica czy włożę telefon głosnikiem blizej lewarka lub odwrotnie? Rowniez jest ładowanie?
kamskam
Stella
Stella

Auto: Mondeo
Silnik: CAYC 1.6

Postprzez kamivil » 28 marca 2018, 17:42

kamskam napisał(a):Ponieważ jak wiadomo, doładowywanie telefonu o parę % przez położenie nawet na chwilę tam telefonu niszczy baterię

To jest mit. Akurat akumulatorom litowo-jonowym dużo bardziej służą doładowania niż pełne cykle. Zabijanie baterii występuje głównie jak jest ładowana od 0-10% oraz dobijana do końca i trzymana pod prądem kilka godzin po tym jak już ma 100%. Siedzę w branży zasilania sprzętu foto/wideo i niestety nadal trafiają się ludzie którzy usilnie chcą 'formatowac' baterie rozladowujac do zera. W ogniwach li-pol takie pojęcie w ogóle nie istnieje.
kamivil
Stella +
Stella +

Region: mazowieckie
Auto: Cupra 300 4Drive

Postprzez flito » 28 marca 2018, 18:32

kamskam napisał(a): doładowywanie telefonu o parę % przez położenie nawet na chwilę tam telefonu niszczy baterię

Tak było 5-10 lat temu... Teraz dla baterii nie ma znaczenia... Lepiej jest doładowywać co chwile niz rozładowywać do zera.
Swojego samsunga s8 praktycznie zawsze wrzucam do schowka. Telefon ma prawie rok a dziala tak jak działał na początku.
flito
Signo
Signo

Auto: Seat LEON

Postprzez sdss » 28 marca 2018, 18:52

Obrazek Leon ST DSG
Obrazek Fabia 3
sdss
Sport
Sport

Silnik: CDLA 2.0

Postprzez Kusza » 28 marca 2018, 19:25

Czy ktoś z Was kupował i może polecić jakiś adapter do ładowania QI do Huawei P10 kompatybilny z ładowarką indukcyjną w Cupra ST 300?
Kusza
Signo
Signo

Auto: Cupra ST 300 4x4

Postprzez klw » 29 marca 2018, 06:16

Poszukuję numeru części oryginalnej ładowarki. Ktoś coś?
klw
Stella
Stella

Region: pomorskie

Postprzez Cobra_o7o » 5 kwietnia 2018, 23:07

KubaaBia napisał(a):W VW z tego słyszałem to juz jest takie cos jak full link bezprzewodowo. Pamietam wlasnie jak pytalem o to w seacie to gosc cos wspomnial ze moze za rok bedzie to dostepne bo VW musi im zgodzic sie na wprowadzenie tego. Toć Seat nie moze miec tak "inowacyjnych samochod" jak VW :)

CHodzi tylko i wyłącznie o kasę.
Masz tel. od Samsunga? Zainstaluj sobie aplikację SideSync i masz pełny mirror telefonu na ekranie komputera. Bezprzewodowo, przewodowo też możesz jeśli chcesz.
Możesz nawet myszką grać w gierki na fullscreen'ie.
Cobra_o7o
Sport
Sport

Auto: odrzutowe

Postprzez papaleo » 31 stycznia 2021, 13:32

Ja zalozylem ładowarkę indukcyjną z Leona
po lifcie do przed lifta.
https://youtu.be/DDJUflYxAQg
Jak widać nawet dziala.
Koszt 140 zł
Był Top Sport ARL
papaleo
Sport
Sport

Auto: leon ST FR

Postprzez Kruchy0 » 3 lutego 2021, 16:09

papaleo napisał(a):Ja zalozylem ładowarkę indukcyjną z Leona
po lifcie do przed lifta.
https://youtu.be/DDJUflYxAQg
Jak widać nawet dziala.
Koszt 140 zł

Masz może numer oe?
Kupowałeś używkę czy nową?
No i jak kwestia montażu?
Zastanawiam się nad zakupem akcesoryjnej z Inbay, jednak nie znalazłem nigdzie opisu jej możliwości co do mocy ładowania.
Z góry dzięki :-)
Kruchy0
Stella
Stella

Region: lubelskie
Auto: Leon 5F1

Postprzez michuFR » 28 października 2024, 21:51

W Leonie 2016 rok, gniazdo USB jest jakiego typu? Typ C?
michuFR
Sport
Sport

Postprzez Karollo » 28 października 2024, 22:18

michuFR napisał(a):W Leonie 2016 rok, gniazdo USB jest jakiego typu? Typ C?

4 x typ A
Karollo
Stella +
Stella +

Region: śląskie
Auto: Tak
Silnik: inny

Postprzez michuFR » 25 grudnia 2024, 21:33

Jakie napięcie ma to gniazdo, pod panelem kilmatyzacji?
michuFR
Sport
Sport

Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne