Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Przegląd okresowy gwarancyjny

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Przegląd okresowy gwarancyjny

Postprzez leonardo009 » 12 stycznia 2018, 12:51

Cześć wszystkim.
Wielkimi krokami zbliża się do mnie pierwszy przegląd okresowy na moim 5F, CZC 1.4 125HP z 2015.r aktualny przebieg 17,300 Km.
Byłem ostatnio w moim ASO i otrzymałem wstępny kosztorys:
Obrazek
Jak wiadomo ceny wołają o poste do nieba (za ten olej najbardziej), chociaż jak to w ASO to na porząku dziennym ( ale typowy Janusz przy takim kosztorysie się załamuje ). :-D
Najchętniej zrobiło by się to na własną rękę i u swojego mechanika za zwykłe pieniądze ale autko jest na gwarze do 2020 także obejdzie się bez kombinacji.
Co sądzicie o tej wycenie? Czy wszystko jest potrzebne? Jakieś filtry pyłków i kurzu ? Założyłem temat bo pierwszy raz zderzam się z czymś takim i temat jest dość kontrowersyjny i mam małe zamieszanie w głowie :-D Pozdro
leonardo009
Stella
Stella

Auto: Seat Leon FR
Silnik: benzyna 1.4

Reklama

Re: Przegląd okresowy gwarancyjny

Postprzez Festexx » 12 stycznia 2018, 13:11

Brak kosztorysu :) popraw fotę :)
Festexx
Stella +
Stella +

Auto: LEON FR

Postprzez Kusza » 12 stycznia 2018, 13:39

jak dla mnie cena bardzo ok, nie wiem na co tu narzekać???
filtry to podstawa tym bardziej przeciwpyłkowy jak w aucie masz klimatyzację.
jak nie będziesz go wymieniał to będziesz miał świetną wylęgarnię bakterii i grzybów, które pasażerowie będą wdychać i chorować np. angina itp.
ja dodatkowo bym zrobił zbieżność wszystkich kół i oczywiście mam nadzieję że sprawdzają poziom płynów eksploatacyjnych i czynnika w klimie...
Kusza
Signo
Signo

Auto: Cupra ST 300 4x4
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez MichalO » 12 stycznia 2018, 13:41

A ja kosztorys widzę :)
Na Twoim miejscu sam kupiłbym olej i filtry (ASO nie powinno robić problemów, choć zdarzają się wyjątki) - tylko na tym oszczędzisz 200 zł. Filtr kabinowy jest wymieniany w razie potrzeby, choć po dwóch latach to obowiązkowo jest do wymiany (przydałoby się raz do roku).
MichalO
Stella +
Stella +

Auto: Leon FR ST

Postprzez piorun » 12 stycznia 2018, 14:09

Kupowałem na dniach do 5F olej MOTUL 8100 X-CLEAN+ 5W30, filtr oleju i kabinowy MANN, zapłaciłem 220pln. Odnosząc się do twojego kosztorysu 300pln zostaje w kieszeni. Robocizna + pierdoły typu śruba, uszczelka zawsze z ASO.
piorun
Signo
Signo

Region: mazowieckie
Auto: Seat Leon 5F

Postprzez leonardo009 » 18 stycznia 2018, 12:41

Dla porównania kosztorys przeglądu okresowego gwarancyjnego z innego serwisu, jak dla mnie:
Obrazek

W tym tańszym dopisali jeszcze tak: Dodatkowo jeżeli jest to Pana prywatny samochód, nie służbowy to najlepiej wymienić również pozostałe filtry, czego plany przeglądowy aktualnie nie uwzględnia.
leonardo009
Stella
Stella

Auto: Seat Leon FR

Postprzez piorun » 18 stycznia 2018, 14:04

Rozumiem, iż to nie z ASO? Bo ceny całkiem rozsądne...
piorun
Signo
Signo

Postprzez Forrest » 9 lutego 2018, 09:57

Czy to, że ASO pozwoli nam lub nie na przyjazd ze swoim olejem i filtrami zależy od ich widzi misie czy jest to jakoś uregulowane prawnie?
"Proste są dla szybkich samochodów, zakręty są dla szybkich kierowców" - Collin McRae.
Forrest
Signo
Signo

Auto: Cupra 300ST 4drive

Postprzez chlorek » 9 lutego 2018, 10:43

Forrest napisał(a):uregulowane prawnie?

A co ma prawo do tego?. Przecież ASO to nie własność VW. Każdy serwis może decydować czy wymieniają na swoim oleju czy na klienta. Nie ma takiego obowiązku. Dlatego trzeba się rozeznać gdzie robią a gdzie nie.
chlorek
Sympatyk LeonClub

Auto: Focus ST-line MK3
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez B3N » 9 lutego 2018, 11:25

Forrest napisał(a):Czy to, że ASO pozwoli nam lub nie na przyjazd ze swoim olejem i filtrami zależy od ich widzi misie czy jest to jakoś uregulowane prawnie?

ASO to normalny serwis tylko, że spełnia wymagania danego producenta samochodów. Prywatna firma która jest autoryzowana , czyli spełnia wymagania. Jak przyjedziesz Oplem czy innym samochodem to zrobią co chcesz w miare możliwości. Wiadomo że SEAT nie będzie miał części od Opli od tak. Nie zabronią Ci wlać oleju który chcesz (mówie o oleju niespełaniającym norm VAG'a) ale pieczątki od nich nie dostaniesz prawdopodobnie ponieważ oznaczało by to że podpisują się pod tym, a nie jest to zgodne z zaleceniami. Gdy się coś stanie to oni odpowiadają za to. Jak olej czy filtr spełnia wymagania producenta to nie mają powodu aby odmówić z przyczyn technicznych. Mogą odmówić z przyczyn czysto "swojego widzimisię", bo to zakład prywatny. Mogą mieć również taką swoją politykę, że wszystko ma być od nich. Głosujesz portfelem.
B3N
Sport
Sport

Auto: SEAT LEON 5F FR
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez dar3k » 9 lutego 2018, 14:21

Olej zawsze kupuję sam. Czasami jakieś filtry. Nie wiem w czym problem. Seat nie ma drogiego serwisu. Za robocza godzinę więcej płacę w Ducati. Koszą jak wściekli, każda włoszka droga w utrzymaniu :mrgreen:
leon 5F FR
+ duże enduro od KTM :)
dar3k
Stella +
Stella +

Auto: FR 5F hatchback

Postprzez Forrest » 9 lutego 2018, 16:00

Rozumiem, czyli widzi misie. Wie ktoś jak jest w Szczecinie, akceptują czy nie ?
"Proste są dla szybkich samochodów, zakręty są dla szybkich kierowców" - Collin McRae.
Forrest
Signo
Signo

Auto: Cupra 300ST 4drive

Postprzez wazon83 » 15 lutego 2018, 10:13

Forrest napisał(a):Rozumiem, czyli widzi misie. Wie ktoś jak jest w Szczecinie, akceptują czy nie ?

Dobre pytanie :) Ostatnio zamawiałem Cuprę w Szczecinie i handlowiec zapewniał, że nie będzie problemu z wykonaniem przeglądu na moich filtrach i olejach.

Auto będę miał w najmie długoterminowym, więc teoretycznie mogliby wymagać ode mnie stosowania części z ASO, ale podobno tego nie robią.
wazon83
Signo
Signo

Auto: Cupra ST300 4Drive

Postprzez adbur » 15 lutego 2018, 11:15

Forrest napisał(a):Rozumiem, czyli widzi misie. Wie ktoś jak jest w Szczecinie, akceptują czy nie ?

Akceptują, sprawdzone na własnym 1,4 LPG :)
adbur
Signo
Signo

Region: zachodniopomorskie
Auto: Ateca
Silnik: benzyna inny

Postprzez jepek » 15 lutego 2018, 13:15

Też potwierdzam, raz już wymieniałem, zaraz będzie kolejny.

BTW skoro tu tak szczecińsko się zrobiło, to czas w końcu na mały spot ;)
jepek
Stella +
Stella +

Auto: C300

Postprzez adbur » 15 lutego 2018, 13:43

jepek napisał(a):Też potwierdzam, raz już wymieniałem, zaraz będzie kolejny.

BTW skoro tu tak szczecińsko się zrobiło, to czas w końcu na mały spot ;)

Z widocznym w zderzaku korkiem LPG to nawet wstyd moim obok cupry zaparkować :x
adbur
Signo
Signo

Region: zachodniopomorskie
Auto: Ateca
Silnik: benzyna inny

Postprzez gnomb » 16 lutego 2018, 13:25

Hej,

czy komuś z Was zdarzyły się na fakturze takie pozycje:
Poszukiwanie usterek
oraz
Regulacja świateł?

Pan zarzeka się, że to Seat każe im umieszczać je na fakturze, ale jak o nie zapytałem to dostałem korektę z zastrzeżeniem, że przy następnym przeglądzie na pewno się pojawią na fakturze.

ASO to Seat Plichta Gdynia
gnomb
Stella
Stella

Auto: Leon III ST
Silnik: TDI pompowtryski PD

Postprzez tomek13 » 16 lutego 2018, 13:32

To że niby dlaczego dostałeś korektę jeśli to "wykonali" i im "kazano"? Nigdy nie miałem takich pozycji. Powinna być też podana przyczyna dokonania korekty. Jaka masz?
tomek13
Stella +
Stella +

Auto: Leon

Postprzez gnomb » 16 lutego 2018, 13:56

Powód: koretka ilościowa. Przy poprzednim (60 tys.) oraz przy 45, i 75 tys. na oleju takich pozycji nie było.

Teraz zgłosiłem problem z LEDami, że za nisko świecą i czasem się zatną podczas testu oraz stukanie pod deską rozdzielczą na bruku i zawieszająca się klima/ogrzewanie. W tej chwili auto stoi na brak ogrzewania. :/
gnomb
Stella
Stella

Postprzez wazon83 » 16 lutego 2018, 14:04

gnomb napisał(a):Powód: koretka ilościowa. Przy poprzednim (60 tys.) oraz przy 45, i 75 tys. na oleju takich pozycji nie było.

Teraz zgłosiłem problem z LEDami, że za nisko świecą i czasem się zatną podczas testu oraz stukanie pod deską rozdzielczą na bruku i zawieszająca się klima/ogrzewanie. W tej chwili auto stoi na brak ogrzewania. :/

To, że mają bałagan w księgowości jeszcze można wybaczyć, ale nie to, że próbowali kasować za poszukiwanie usterek w aucie na gwarancji. Wg mnie to jakiś skandal i mam nadzieję, że nie spotkam się z podobnymi praktykami, bo Cupra będzie moim pierwszym i ostatnim Seatem.
wazon83
Signo
Signo

Postprzez tommy_krk » 16 lutego 2018, 16:21

wazon83 napisał(a):
gnomb napisał(a):
To, że mają bałagan w księgowości jeszcze można wybaczyć, ale nie to, że próbowali kasować za poszukiwanie usterek w aucie na gwarancji. Wg mnie to jakiś skandal i mam nadzieję, że nie spotkam się z podobnymi praktykami, bo Cupra będzie moim pierwszym i ostatnim Seatem.

Co ma do tego marka Seat? Nie są wstanie kontrolować wszystkich swoich dealerow i serwisow. prędzej bym zmienił serwis na inny ew zgłosił to do centrali w PL i może jakaś nagane dostanie dealer/serwis.
tommy_krk
Stella
Stella

Silnik: benzyna turbo inny

Postprzez mrseeba » 16 lutego 2018, 18:23

[quote="wazon83"][quote="gnomb"]To, że mają bałagan w księgowości jeszcze można wybaczyć, ale nie to, że próbowali kasować za poszukiwanie usterek w aucie na gwarancji.quote]

Pozycja pracy "poszukiwanie usterek" nie dotyczy wyłącznie diagnozy samej w sobie. Pod nią kryją się wszelkie pozycje nienormatywne, czyli takie których producent nie ujmuje w katalogu, a wymagane są dla rozliczenia serwisów, czy napraw - np. wszelkie czynności wymagające podpięcia ODIS/VCDS, m.in. przy wymianie klocków tylnej osi przy hamulcach postojowych el., bądź wspomnianej regulacji reflektorów wyładowczych, czy kodowanie wtryskiwaczy po wymianie i masa innych.

O skandal w tym przypadku trudno, a nagana ze strony importera ... bądźmy poważni. To, że coś nas oburza na pierwszy rzut oka, nie zawsze jest próbą ograbienia naszych kieszeni. Serwisant powinien jasno wytłumaczyć czego ów pozycja dotyczy i z czym się wiąże, a nie podkulać ogon i uciekać od sprawy korektą, czy bronić się "bo producent każe" :wink:
mrseeba
Stella
Stella

Auto: Ibiza
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez gnomb » 17 lutego 2018, 00:51

Ale się tłumaczył, że przy przeglądzie co 30 000 poszukwianie usterek to podłączenie silnika do komputera w poszukiwaniu błędów, a regulacja reflektorów jest ponownym wprowadzeniem do reflektorów ustawień podstawowych, co rzekomo jest wymagane przez Seat podczas "audytu" wewnętrznego, a brak takich pozycji na fakturze za przegląd powoduje nałożenie kary na nich jako ASO. :)

Przegląd standardowy co 30 000 bez wymiany filtra paliwa. ;)
gnomb
Stella
Stella

Postprzez komornik320 » 17 lutego 2018, 15:08

gnomb, mi do ostatniej faktury przy wymianie oleju (nic więcej nie robili) doliczyli:
Test systemów elektronicznych o numerze katalogowym 123456 - cena brutto 60,52 pln
Numer katalogowy bardzo ciekawy. Czy przypadkiem nie odwiedziłeś rzeszowskiego ASO Seata?
Oczywiście ustawili następną wymianę oleju na 15 000km pomimo iż leje LL jak zalał producent gdzie interwał to 30 000km.

I tutaj fajna ciekawostka (nie dam się zbyć tym razem że sobie komputer liczy i przyspieszył mi przegląd o jakieś ............
Historia ASO mojego Leona odebranego 15.05.2015:
05.05.2016 - 16 374 km - serwis wymiany oleju oczywiście LL (następna wymiana 2 lata od daty zakupu bądź 30000 km co nastąpi pierwsze)
13.03.2017 - 31 325 km - serwis LL z przeglądem, wymiana filtra kurzu i pyłków, powietrz oraz wymiana oleju LL.
07.12.2017 - 46 363 km - serwis wymiany oleju oczywiście LL, i ustawienie dysz przedniej szyby spryskiwacza które i tak nie zostały ustawione.

Za każdym razem olej LL, nigdy nie mówiłem aby mi skracali interwał. Tak więc na jaką cholerę leję LL skoro i tak co 15 000 km mam wymianę oleju... hmmmm. A pierdolety w stylu pewnie jeździ się krótkie trasy i dlatego szybciej to między bajki należy schować bo o ile w pierwszym roku użytkowania można uznać że tak było to rok drugi i trzeci to już zdecydowanie dłuższe codzienne jazdy.

Kilka dni temu ku mojemu zdziwieniu przy przebiegu około 50 000 km pojawił się komunikat przegląd za 30 dni (kilka dni przed tym komunikatem obskoczyłem Austrię w jeden dzień 1 500 km nie wiem czy ma to jakiś związek ale piszę). Za cholerę nie mogę zrozumieć tego komunikatu (bo tłumaczenie mi że sobie komputer wylicza na bieżąco przegląd serwisowy nie łyknę, co innego wymiana oleju)
Skoro miałem przegląd 17 marca 2017 roku to wg przepisów kolejny przed 17 marca 2019 bądź wg wskazań wyświetlacza który wylicza dokładnie rok.
Proszę o opinie na ten temat bo szczerze ja tego nie rozumiem. To że raz mi doliczyli jakieś cuda wianki w stylu Test systemów elektronicznych o numerze 123456 to tym razem ręką nie zamierzam machnąć.
komornik320
Stella +
Stella +

Auto: Leon ST FR
Silnik: CDLA 2.0

Postprzez wazon83 » 19 lutego 2018, 08:46

mrseeba napisał(a):
wazon83 napisał(a):
gnomb napisał(a):To, że mają bałagan w księgowości jeszcze można wybaczyć, ale nie to, że próbowali kasować za poszukiwanie usterek w aucie na gwarancji.quote]

Pozycja pracy "poszukiwanie usterek" nie dotyczy wyłącznie diagnozy samej w sobie. Pod nią kryją się wszelkie pozycje nienormatywne, czyli takie których producent nie ujmuje w katalogu, a wymagane są dla rozliczenia serwisów, czy napraw - np. wszelkie czynności wymagające podpięcia ODIS/VCDS, m.in. przy wymianie klocków tylnej osi przy hamulcach postojowych el., bądź wspomnianej regulacji reflektorów wyładowczych, czy kodowanie wtryskiwaczy po wymianie i masa innych.

O skandal w tym przypadku trudno, a nagana ze strony importera ... bądźmy poważni. To, że coś nas oburza na pierwszy rzut oka, nie zawsze jest próbą ograbienia naszych kieszeni. Serwisant powinien jasno wytłumaczyć czego ów pozycja dotyczy i z czym się wiąże, a nie podkulać ogon i uciekać od sprawy korektą, czy bronić się "bo producent każe" :wink:

Wybacz, ale wciąż nie rozumiem powodu, dla którego mając auto na gwarancji, mam płacić ekstra za enigmatyczne poszukiwanie usterek. Rozumiałbym, gdyby poszukiwanie usterek odbywało się na moje zlecenie, bo np. wpadłem w jakąś dziurę na drodze i mam luzy w zawieszeniu, ale poszukiwanie usterek jako element standardowej procedury serwisowej to już żart. Nowymi autami jeżdżę od dobrych 10 lat i jeszcze nie spotkałem się z czymś takim przy przeglądach gwarancyjnych. Uważam, że to praktyki zwyczajnie poniżej standardu na rynku i jeśli potwierdzą się w moim przypadku, Leon Cupra będzie moim ostatnim Seatem.
wazon83
Signo
Signo

Postprzez UniqueSilver » 19 lutego 2018, 16:49

leonardo009 napisał(a):Cześć wszystkim.
Wielkimi krokami zbliża się do mnie pierwszy przegląd okresowy na moim 5F, CZC 1.4 125HP z 2015.r aktualny przebieg 17,300 Km.
Byłem ostatnio w moim ASO i otrzymałem wstępny kosztorys:
Obrazek
Jak wiadomo ceny wołają o poste do nieba (za ten olej najbardziej), chociaż jak to w ASO to na porząku dziennym ( ale typowy Janusz przy takim kosztorysie się załamuje ). :-D
Najchętniej zrobiło by się to na własną rękę i u swojego mechanika za zwykłe pieniądze ale autko jest na gwarze do 2020 także obejdzie się bez kombinacji.
Co sądzicie o tej wycenie? Czy wszystko jest potrzebne? Jakieś filtry pyłków i kurzu ? Założyłem temat bo pierwszy raz zderzam się z czymś takim i temat jest dość kontrowersyjny i mam małe zamieszanie w głowie :-D Pozdro

Zazdroszczę, ja tyle co cała faktura dałem za same klocki przednie bez wymiany :)
UniqueSilver
Sport
Sport

Auto: Seat Leon Cupra 280

Postprzez komornik320 » 23 lutego 2018, 13:16

Drodzy użytkownicy dwa posty wyżej umieściłem dość szczegółowo moją aktualną sytuację przeglądową. Nikt się do niej nie odniósł i nie wiem czy mam rację i walczyć z ASO czy z góry jestem na straconej pozycji.
Z góry dzięki za jakąkolwiek odpowiedź
komornik320
Stella +
Stella +

Postprzez Calak » 23 lutego 2018, 13:26

komornik320 napisał(a):Drodzy użytkownicy dwa posty wyżej umieściłem dość szczegółowo moją aktualną sytuację przeglądową. Nikt się do niej nie odniósł i nie wiem czy mam rację i walczyć z ASO czy z góry jestem na straconej pozycji.
Z góry dzięki za jakąkolwiek odpowiedź

Po mojemu ktoś w ASO się pier... jak ustawiał w kompie datę przeglądu. Jedz i niech Ci to sprawdzą oczywiście nie odpłatnie
Calak
Signo
Signo

Auto: Seat Leon St FR

Postprzez pinkibass » 23 lutego 2018, 13:30

Może się pomylili i wprowadzili do kompa stały interwał co 15kkm.
Musiałbyś zobaczyć co Ci tam pokazuje na radiu - ile kilometrów.

Co do czasu - interwał LL przewiduje przegląd po 30kkm/2 lata tylko dla 1 przeglądu.
Wszystkie kolejne przeglądy należy wykonywać po 30kkm/1 roku
pinkibass
Sport
Sport

Auto: Leon 5F FR 1.4 140KM

Postprzez Bart2001 » 23 lutego 2018, 13:39

Wg mnie przeglądy wyglądają następująco wersja LL:
- 1-szy przegląd po 30 tys. lub po dwóch latach - co wystąpi pierwsze
-2-gi i każdy kolejny - po 30 tys. lub po roku - co wystąpi pierwsze
Wersja co 15 tys. km - tak samo tylko zamiast 30 tys. wstawić 15 tys.km.
Jeżeli chciałeś wersje LL to 1-wszy przegląd powinien być w marcu 2017 a następny w marcu 2018.
Wg mnie na ostatnim serwisie w grudniu 2017 nie ustawili ci prawidłowego terminu następnego przeglądu - kilometrowy skasowali a rocznego nie i przypomina ci się serwis roczny z przedostatniej wizyty serwisowej.
Jeżeli sam nie chciałeś skrócenia to robią cię w konia - a jeżeli już to lepiej wówczas lać olej 5w40 - lepiej dla silnika
Bart2001
Signo
Signo

Auto: Leon

Postprzez dudek_jd » 23 lutego 2018, 14:27

Kolego komornik320, 2 dni temu byłem na wymianie oleju bo komputer mi się dopominał wymiany przy 22 300 przebiegu, czyli do programowego przeglądu brakuje mi 7 700km. Dowiedziałem się, że komunikaty odnośnie wymiany oleju NIE INTERESUJĄ GWARANTA, masz się pojawić na przeglądzie po 30 000, 60 000 i 90 000 itd lub po 2 latach później co rok. Wymiana oleju jak auto krzyczy, że chce wymiany jest traktowane jako dobrowolna wymiana klienta/użytkownika i tak też mam ją wpisaną w książkę. Zapytałem się wprost co będzie jeśli nie przyjadę na wymianę oleju po komunikacie w radiu tylko przy 30 000 a potem 60 000 tys- powiedzieli mi że nic, że dla gwarancji to mam się pojawić na przeglądzie. Jeśli zalewasz olej z normą 504 to między wymianami możesz zrobi 30k kilometrów, jak przyjedziesz wcześniej bo komputer Ci tak powiedział to jest to traktowane jak wola klienta. Nie wiem czy 15k to nie jest dla tej normy 502 czyli inne oleje wtedy.
Podsumowując, moim zdaniem bij się z nimi bo próbują Cie zrobić w konia. Niech korygują interwał skoro go zmienili i jeszcze cię skosili przy tym.

Co do kosztorysu no to roboty nie unikniesz, natomiast tak jak Ci koledzy pisali kup części samodzielnie, a przynajmniej olej. Ja filtr oleju kupowałem VW ale oliwe taką samą jak w serwisie (motul X-clean o którym wspominali wyżej) kupiłem za 149zł za 5l.
-Dobrze Pan jeździ?
-Nie, ale szybko.
dudek_jd
Sport
Sport

Auto: Leon 5F

Postprzez Duda » 13 marca 2018, 21:41

dudek_jd napisał(a):Kolego komornik320, 2 dni temu byłem na wymianie oleju bo komputer mi się dopominał wymiany przy 22 300 przebiegu, czyli do programowego przeglądu brakuje mi 7 700km. Dowiedziałem się, że komunikaty odnośnie wymiany oleju NIE INTERESUJĄ GWARANTA, masz się pojawić na przeglądzie po 30 000, 60 000 i 90 000 itd lub po 2 latach później co rok. Wymiana oleju jak auto krzyczy, że chce wymiany jest traktowane jako dobrowolna wymiana klienta/użytkownika i tak też mam ją wpisaną w książkę. Zapytałem się wprost co będzie jeśli nie przyjadę na wymianę oleju po komunikacie w radiu tylko przy 30 000 a potem 60 000 tys- powiedzieli mi że nic, że dla gwarancji to mam się pojawić na przeglądzie. Jeśli zalewasz olej z normą 504 to między wymianami możesz zrobi 30k kilometrów, jak przyjedziesz wcześniej bo komputer Ci tak powiedział to jest to traktowane jak wola klienta. Nie wiem czy 15k to nie jest dla tej normy 502 czyli inne oleje wtedy.
Podsumowując, moim zdaniem bij się z nimi bo próbują Cie zrobić w konia. Niech korygują interwał skoro go zmienili i jeszcze cię skosili przy tym.

Co do kosztorysu no to roboty nie unikniesz, natomiast tak jak Ci koledzy pisali kup części samodzielnie, a przynajmniej olej. Ja filtr oleju kupowałem VW ale oliwe taką samą jak w serwisie (motul X-clean o którym wspominali wyżej) kupiłem za 149zł za 5l.
Czy komputer nie będzie się darł po przekroczeniu tego sugerowanego czasu? U mnie też skrócił, w tym momencie mam jakieś 24 tyś, ale skrócił dwuletni interwał. Jadę w piątek wymienić oliwę.

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka
Duda
Stella +
Stella +

Postprzez komornik320 » 16 marca 2018, 10:01

Jestem świeżo po przeglądzie okresowym (na zegarze 52 500 ale zrobiłem już niby ten na 60 000 bo przecież nie pojadę za chwilkę znów robić następnego). Co bardzo ciekawe pani która "rejestrowała" mnie drogą telefoniczną wyliczyła mi iż za wymianę świec, filtru kabinowego i powietrza wyjdzie 320 pln (części dostarczyłem swoje). Jednak już na miejscu okazało się że doliczony został znów: Test systemów elektronicznych i cena wzrosła do 380 pln.
W związku z tym co napisał dudek_jd przy następnym nowym samochodzie w ASO Seata pojawię się na 30k, 60k, 90k aby zachować gwarancję zaznaczając że wszystko będzie z samochodem w należytym porządku.
Wydaje mi się że ten test systemów elektronicznych to takie odkucie się za to iż nie wziąłem części od ASO.
Tylko gdzie wtedy bezpiecznie można wymieniać olej aby nie stracić gwarancji?
komornik320
Stella +
Stella +

Postprzez tommy_krk » 16 marca 2018, 19:00

Przeglad okresowy masz co 30tys albo co roku w zależności co będzie pierwsze.
tommy_krk
Stella
Stella

Postprzez gnomb » 17 marca 2018, 17:57

Moje dopiski na fakturze były próbą wyciągnięcia kasy (plany do wyrobienia przez serwis). Plichta Gdynia. Olej może być tylko z normą 502.00 lub 504.00. Każdy olej z tą normą to olej LL, ale ja zmieniam co 15.000 przywożąc swoją bańkę Motula. ;) Zapytaj się na jakiej podstawie i powiedz że Seat Polska takiego testu nie wymaga. ;) A olej przywieź swój, tylko uważaj na podróbki. :)
gnomb
Stella
Stella

Postprzez sdss » 17 marca 2018, 18:16

komornik320 napisał(a):Jestem świeżo po przeglądzie okresowym (na zegarze 52 500 ale zrobiłem już niby ten na 60 000 bo przecież nie pojadę za chwilkę znów robić następnego). Co bardzo ciekawe pani która "rejestrowała" mnie drogą telefoniczną wyliczyła mi iż za wymianę świec, filtru kabinowego i powietrza wyjdzie 320 pln (części dostarczyłem swoje). Jednak już na miejscu okazało się że doliczony został znów: Test systemów elektronicznych i cena wzrosła do 380 pln.
W związku z tym co napisał dudek_jd przy następnym nowym samochodzie w ASO Seata pojawię się na 30k, 60k, 90k aby zachować gwarancję zaznaczając że wszystko będzie z samochodem w należytym porządku.
Wydaje mi się że ten test systemów elektronicznych to takie odkucie się za to iż nie wziąłem części od ASO.
Tylko gdzie wtedy bezpiecznie można wymieniać olej aby nie stracić gwarancji?

Obsługa w ASO seat to kpina, dostępność usług tylko w tygodniu od 8 do 14 bo tak pracuje elektryk, co do cen ja wymieniając olej słyszałem kilka, pierwsza niska a potem coraz drożej. Miałem skodę vw i było normalnie w senacie inny świat.
Obrazek Leon ST DSG
Obrazek Fabia 3
sdss
Sport
Sport

Postprzez komoornik » 18 marca 2018, 11:46

To jedź do Skody lub VW?

Zwykle większość ma autoryzację każdej z tych marek.
komoornik
Sport
Sport

Auto: Golf 7.5 1.5 TSI

Postprzez sdss » 18 marca 2018, 12:14

komoornik napisał(a):To jedź do Skody lub VW?

Nie da się, mam vw bliżej nie chcieli wykonać.
Obrazek Leon ST DSG
Obrazek Fabia 3
sdss
Sport
Sport

Postprzez ramzei » 19 marca 2018, 13:46

komoornik napisał(a):To jedź do Skody lub VW?

Volkswagen Prosche nie ma autoryzacji... muszę dymać 120km do Seata...
Był Leon ST FR 1.4 125 emotion red
Jest Leon ST Cupra 300 4Drive nevada white
ramzei
Sport
Sport

Region: małopolskie
Auto: Leon ST Cupra 4Drive

Postprzez Duda » 22 marca 2018, 09:45

Właśnie też myślałem, że się da. Dzwoniłem ostatnio we Wrocławiu do Skody (Gall ICM) i VW (Motorpol) i nie mają autoryzacji na Seata...

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka
Duda
Stella +
Stella +

Postprzez Oskarbartnicki » 1 kwietnia 2018, 18:07

Robilem.w.marcu przeglad we Wrocku
Wszystko w ramach ASO i ceny nizsze mieli.... Tak czy inaczej poki auto na gwarancji wole lorzystac z ASO zeby w razie W nie miec klopotow
Oskarbartnicki
Stella
Stella

Auto: Leon St Fr

Postprzez ggregorii » 19 sierpnia 2018, 15:20

A powie ktoś przy jakim przebiegu przy przeglądach wołają o zmianę rozrządu i pompy wody. Gdzieś widziałem i nie mogę znajsc.
ggregorii
Sport
Sport

Region: lubelskie
Auto: Leon 5F FR

Postprzez Gecon » 23 sierpnia 2018, 13:27

A w Polsce jak Ciemnota była tak jest. Na cholerę płaczecie , jedzcie do normalnego warsztatu zrobią wam przegląd i po ptokach, nikt wam gwarancji nie unieważni (dyrektywa EU). Pamiętajcie tylko żeby warsztat wpisał przegląd w system VW. Albo zgłosicie się to się tym zajmę :roll:
Gecon
Sport
Sport

Auto: 5F DSG Style
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez ggregorii » 23 sierpnia 2018, 13:51

Tak i byle Zaklad u Miecia ma wgląd do bazy VW?
ggregorii
Sport
Sport

Region: lubelskie
Auto: Leon 5F FR

Postprzez Gecon » 23 sierpnia 2018, 15:16

Byle Miecio jest za ciemny żeby taki wgląd miec

-- 23 sierpnia 2018, 15:16 --

W Poznaniu mogę polecić znajomego który taki wgląd ma
Gecon
Sport
Sport

Auto: 5F DSG Style
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez Jacko » 5 września 2018, 13:04

Czy w trójmieście jest polecany warsztat który może "legalnie" robić przeglądy i serwisy?
ASO Gdańsk już raz mnie zdenerwowało mówić delikatnie.
Get rich or die tryin
Jacko
Stella
Stella

Region: pomorskie
Auto: Leon Cupra

Postprzez nikos2009 » 5 listopada 2018, 22:05

Czyli dobrze zrobiłem decydując się na kartę serwisową :)

W mojej Cuprze zauważyłem, że po przejechaniu 3000 km interwał wymiany oleju zmienił się z 30 kkm na 19 kkm...
nikos2009
Stella
Stella

Region: dolnośląskie
Auto: Cupra R
Silnik: benzyna 2.0

Postprzez wazon83 » 6 listopada 2018, 14:30

nikos2009 napisał(a):Czyli dobrze zrobiłem decydując się na kartę serwisową :)

W mojej Cuprze zauważyłem, że po przejechaniu 3000 km interwał wymiany oleju zmienił się z 30 kkm na 19 kkm...

Dziwne, od sprzedawcy słyszałem, że styl jazdy nie wpływa na długość interwału. Takie coś widziałem np. w BMW, ale w seacie podobno sztywno stoi 30 000 km, chyba że ktoś ustawi Ci inny interwał.
wazon83
Signo
Signo

Postprzez B3N » 6 listopada 2018, 23:46

Interwał dobiera komputer od stylu jazdy. ( Tryb LongLife) . Stały okres = liczy kilometry na sztywno.
B3N
Sport
Sport

Auto: SEAT LEON 5F FR

Postprzez Evo » 7 listopada 2018, 06:29

Korzystając z okazji - w przyszłym tygodniu mam przegląd gwarancyjny, ten po 2 latach. Olej zmieniam dużo częściej niż mam ustawiony interwał 15k, więc go nie będe wymieniał. Filtr kabinowy wymieniałem ostatnio sam. Do czego w takim razie taki przegląd będzie sprowadzał się u mnie, poza przybiciem pieczątki w książce ? ;)
Evo
Sport
Sport

Auto: Cupra 5F

Następna strona

Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne