Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Fotele FR

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: Fotele FR

Postprzez mariuszes » 8 maja 2019, 20:54

Jak dla mnie fotele są w cholerę niewygodne niestety. Nie wiem co jest większym problemem: twarde siedzisko, brak podparcia pleców na wysokości barków czy wbijające się w udo boczne wyprofilowanie gdy noga spoczywa na podstopni y. Do tego pedały są zbyt blisko siedziska przez co muszę mieć odsunięty fotel, kierownica max do siebie a i tak jest za daleko. I jeszcze fotel w pionie zeby chociaż trochę podpierać łopatki, dzięki czemu miednica w potężnym zgięciu. No normalnie masakra. Ale to jest w każdym Seacie i na przyszłość już wiem, że to auta nie na moją budowę.
mariuszes
Stella
Stella

Auto: O2FL
Silnik: CJXA 2.0

Reklama

Postprzez mczelny2401 » 8 maja 2019, 21:28

mariuszes napisał(a):Jak dla mnie fotele są w cholerę niewygodne niestety. Nie wiem co jest większym problemem: twarde siedzisko, brak podparcia pleców na wysokości barków czy wbijające się w udo boczne wyprofilowanie gdy noga spoczywa na podstopni y. Do tego pedały są zbyt blisko siedziska przez co muszę mieć odsunięty fotel, kierownica max do siebie a i tak jest za daleko. I jeszcze fotel w pionie zeby chociaż trochę podpierać łopatki, dzięki czemu miednica w potężnym zgięciu. No normalnie masakra. Ale to jest w każdym Seacie i na przyszłość już wiem, że to auta nie na moją budowę.

To jak Ty testowałeś auto przed zakupem?
Był Leon 1M (ASV 110KM)
Był Leon 1M (ASZ 130KM)
Był Leon 5F (CKFC 150KM)
Jest Leon 5F ST (DKZA 190KM)
mczelny2401
FR
FR

Region: podkarpackie
Auto: Leon ST FR
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez tzok » 8 maja 2019, 22:40

Marc1n napisał(a):Żeby widzieć światła muszę się garbić
... a nie wystarczy się 2 m wcześniej zatrzymać ;) albo trzeb było wziąć dach panoramiczny.

mlynek napisał(a):Zeby głowa opierała się na zaglówku
Fotel to nie leżanka, zagłówek to zabezpieczenie w razie kolizji, podczas normalnej jazdy głowa nie powinna się opierać ani nawet dotykać zagłówka.

Wygoda to kwestia gustu... dla mnie są bardzo wygodne (w porównaniu z Grande Puntem czy Octavią II) i właśnie super, że są twarde. Największa ich zaleta, to że się z nich nie zsuwam. Swoją drogą mam wnętrze w wersji X-Perience, czyli skóra z plastikowej krowy + alcantara, ale to nie jest to samo co w X-Perience, bo w FR alcantara jest tylko na środkowej części siedziska i oparcia, a w X-P dodatkowo na zagłówkach i boczkach drzwi.
tzok
Stella
Stella

Region: śląskie
Auto: Seat Leon III FR
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez marcinch » 9 maja 2019, 03:22

sdss napisał(a):
marcinch napisał(a):
sdss napisał(a):Jak się ma dużą dupe to jest problem.

Zrob w nich trase powyzej 4 godzin to pogadamy

Zrób 16h to pogadamy :mrgreen:

Ja z moja kobieta zrobiłem trase barcelona marselia monaco Włochy szwajcaria Austria finalnie do ingolstadt ok 1600km z noclegami po drodze po 4godz wiec wiem o czym mowie

Właśnie mi qrwy ze Szwajcarii wysłali foto za 350eur

Trase w 2 strony, ok 3500km w 10 dni
marcinch
Signo
Signo

Region: zagranica
Auto: LEON ST FR
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez mariuszes » 9 maja 2019, 13:15

mczelny2401 napisał(a):To jak Ty testowałeś auto przed zakupem?

Całkiem normalnie, tylko że 20min przejażdżka nie pozwala wychwycić wszystkiego. Poza tym jeździłem autem z fotelem elektrycznym i manualem co daje trochę inne spostrzeżenia, bo w przeciwieństwie do automatu noga nie spędza 90proc czasu na podstopnicy, a na fotel elektryczny się nie zdecydowałem ze względu na brak pamięci, czego teraz bardzo żałuję.
Ogólnie zalety auta przyćmiewają nieco wady, co nie znaczy że dla mnie fotele są takie jak się spodziewałem po ich wyglądzie. Co więcej, takie same odczucia ma większość moich pasażerów w trasie.
mariuszes
Stella
Stella

Auto: O2FL

Postprzez kubenso84 » 8 lipca 2019, 09:05

Wcześniej jeździłem Citroenem C5 z wersji exclusive z fotelami mega wypasionymi, masaż, elektryka, łamane w połowie pleców i w cale nie siedziało mi się lepiej, fotel może nieco wygodniejszy, szczególnie na krótkich trasach, ale pozycja za kierownicą niestety za wysoka. W Leonie na prawdę nie ma co narzekać na fotele, siedziałem na zwykłych z FR i są tak samo wygodne jak u mnie alcantara.
kubenso84
Stella +
Stella +

Region: małopolskie
Auto: Leon 5F

Postprzez ramzei » 9 lipca 2019, 20:35

A ja mam dokładne porównanie... Miałem seata leona st fr 2015 z siedzeniami materiałowymi i eko skórą. Teraz mam cuprę z alkantarą ekoskórą kubełkowe. FR przejechałem 80tys, cuprą już 30tys. Podsumuję to to tak... Dla mnie jest przepaść, fotele kubełkowe z cupry są co najmniej 2 razy wygodniejsze, nie wspominając już o trzymaniu bocznym.

Od to taka moja opinia.
Był Leon ST FR 1.4 125 emotion red
Jest Leon ST Cupra 300 4Drive nevada white
ramzei
Sport
Sport

Auto: Leon ST Cupra 4Drive
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez pepe1906 » 10 lipca 2019, 06:31

czy wiecie może jak złożyć do poziomu fotel pasażera w FR? robię jak w instrukcji i nic nie idzie. Chodzi mi o złożenie do przodu a nie rozłożenie do tyłu pokrętłem. Poniżej link z instrukcji.

http://www.klasacpl.net/seat_leon-2370/ ... -2605.html
pepe1906
Stella +
Stella +

Auto: Leon

Postprzez piorun » 10 lipca 2019, 07:51

pepe1906 napisał(a):czy wiecie może jak złożyć do poziomu fotel pasażera w FR? robię jak w instrukcji i nic nie idzie. Chodzi mi o złożenie do przodu a nie rozłożenie do tyłu pokrętłem. Poniżej link z instrukcji.

Nie ma takiej opcji w FR, tylko w Style i zdaje się FullLED
piorun
Signo
Signo

Region: mazowieckie
Auto: Seat Leon 5F

Postprzez pepe1906 » 10 lipca 2019, 08:02

ok dzięki
pepe1906
Stella +
Stella +

Auto: Leon

Postprzez michuFR » 15 listopada 2019, 19:42

Jak i czym dbać o tą skórę ekologiczną na fotelach w wersji FR? Czymś smarujecie tą skórę?
Mam na myśli skórę na takich fotelach:
Obrazek
michuFR
Sport
Sport

Region: dolnośląskie
Auto: Leon FR 5F
Silnik: CZCA 1.4

Postprzez MarkusD » 15 listopada 2019, 19:58

Tą nieszczęsną ekoskórę czyli zwykły skaj to tylko np Plackiem do tworzyw sztucznych, ponieważ w Astrze J wpadłem na pomysł genialny i potraktowałem to środkiem do prawdziwej skóry i...
niestety nie zmiękło a na dodatek pękła ta "ekoskóra "
Później od tapicera się dowiedziałem że tylko środkami do konserwacji tworzyw sztucznych, ja odrazu w Astrze siedzisko dałem zrobić z prawdziwej skóry... następny właściciel ma spokój do końca...
W Leonie jak tylko coś się będzie działo to zaraz wymieniam na prawdziwą skórę, problemem będzie dobrać podobną kolorem i fakturą...
MarkusD
Sport
Sport

Auto: Seat Leon ST FR 2018

Postprzez michuFR » 19 grudnia 2019, 18:47

Da radę w fotelach przednich, wyciągnąć całkowicie zagłówki?
michuFR
Sport
Sport

Region: dolnośląskie
Auto: Leon FR 5F
Silnik: CZCA 1.4

Postprzez 19dawid91 » 19 grudnia 2019, 20:42

michuFR napisał(a):Da radę w fotelach przednich, wyciągnąć całkowicie zagłówki?

Możliwe, że jest podobny patent jak w starszych vag-ach i może trzeba podważyć okrągłą zaślepkę w fotelu a później wysunąć klamrę zabezpieczająca. Ale to tylko moje domysły bo nigdy w Leonie tego nie sprawdzałem.
19dawid91
Sport
Sport

Region: opolskie
Auto: Leon FR
Silnik: DPCA 1.5

Postprzez Tomektr » 20 grudnia 2019, 11:45

Tak jak mówi 19dawid91, tylko nie wysunąć a wcisnąć zapadkę na każdej rurce, zapadki są zaraz pod zaślepką (zaślepki nie ściągasz bo to jest jedna część czyli zaślepka i tuleja prowadząca). Zapadki są po zewnętrznych stronach rurek. Tak jest opisane w serwisówce D3E804FD5CF-Bodywork_-_Interior_fitting_work strona 368 viewtopic.php?f=90&t=64633
Tomektr
TopSport
TopSport

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: Leon FR MY18 150KM
Silnik: CZEA 1.4

Postprzez zgrzyt » 7 lutego 2021, 11:50

Witam. W temacie foteli w FR. Dziś zauważyłem, że zaczyna mi delikatnie pękać skóra - boczek na siedzisku kierowcy, dokładnie to 3 małe zagięcia się zrobiły.
Wiadomo, boczek mocno pracuje jak się wsiada, pewnie to nieuniknione... Mój to 2014 i 112000 przebiegu.
Da się coś z tym zrobić? Czy to już po robocie ?
Komuś tak pękało ?
Był: Leon 1.9 ASV
Był: Golf Plus 1.9 BXF+ :)
Jest: Leon ST FR
zgrzyt
Stella +
Stella +

Postprzez rafko1 » 7 lutego 2021, 16:30

Na aliexpress są podkładki na siedzisko z logo:)
rafko1
Sport
Sport

Auto: SEAT LEON 5F STYLE

Postprzez SCh » 7 lutego 2021, 19:41

rafko1 napisał(a):Na aliexpress są podkładki na siedzisko z logo:)

Mógłbyś rzucić do linka do aliexpres :)? Dziękuje z góry
SCh
Stella +
Stella +

Auto: Seat

Postprzez MarkusD » 9 lutego 2021, 11:39

zgrzyt napisał(a):Witam. W temacie foteli w FR. Dziś zauważyłem, że zaczyna mi delikatnie pękać skóra - boczek na siedzisku kierowcy, dokładnie to 3 małe zagięcia się zrobiły.
Wiadomo, boczek mocno pracuje jak się wsiada, pewnie to nieuniknione... Mój to 2014 i 112000 przebiegu.
Da się coś z tym zrobić? Czy to już po robocie ?
Komuś tak pękało ?

Mi pękło w Astrze J i pojechałem do tapicera, po krótkiej rozmowie i niewielkiej różnicy w cenie dałem zrobić całe siedzisko z prawdziwej skóry, skórę tak dobrał że „prawie” nie było różnicy, za całość zapłaciłem 250 zł, faktem jest że w Astrze miałem czarne boczki...
Spróbuj uratować to jeszcze Plackiem lub poszukaj specjalnych środków do ekoskóry (dermy ;-) ) nie wolno używać środków do prawdziwej skóry bo jeszcze bardziej zesztywnieje.
Niestety ale co jakiś czas trzeba te badziewie z „ekoskóry” zwilżać środkami do konserwacji tworzyw sztucznych, dlatego jak u mnie tylko coś pęknie zaraz jadę do tapicera i dam zrobić sobie z prawdziwej skóry, oczywiście nie wszystko :-) ale cały element np siedzisko.
Problemem może być kolor tapicerki i dobranie materiału, chociaż jak widziałem ilość materiałów u tapicera to się zdziwiłem i myślę że nie powinno być problemu, tym bardziej że niektórzy do niektórych samochodów sprowadzają ponieważ sporo klientów przyjeżdża i zleca takie naprawy a nawet daje do wykonania wymianę całej tapicerki, orientacyjny koszt np Astra J to 8000 zł, ja niedałbym takich pieniędzy ale są ludzie którzy taką kasę dają na dodatkową robotę...
MarkusD
Sport
Sport

Auto: Seat Leon ST FR 2018

Postprzez zgrzyt » 10 lutego 2021, 21:36

MarkusD dzięki za info. Też właśnie słyszałem żeby to były specjalne środki do eko-skóry. Znajoma hurtownia poleciła mi z takich cywilnych środków Mleczko do czyszczenia skóry matowe SONAX Xtreme. Tylko w opisie tego jest że można stosować do zwykłej skóry i sztucznych, więc nie wiem czy coś uniwersalnego będzie ok.
Chyba, że ktoś ma coś sprawdzonego i może polecić jakiś profesjonalny kosmetyk ?
Był: Leon 1.9 ASV
Był: Golf Plus 1.9 BXF+ :)
Jest: Leon ST FR
zgrzyt
Stella +
Stella +

Postprzez SCh » 10 lutego 2021, 22:01

Panowie, ja przejechałem ostatnio takim czymś ( używam to do kurtki skórzanej, toreb, pasków portfelii i też do ekoskóry) jest git ;)

Według opisu"Balsam nadaje się również do pielęgnacji wyrobów z tworzyw sztucznych (deska rozdzielcza samochodu, nielakierowany zderzak, boki opon) oraz z drewna (antyki bez politury, ramy okienne) "

https://allegro.pl/oferta/balsam-do-sko ... PDEALw_wcB
SCh
Stella +
Stella +

Auto: Seat

Poprzednia strona

Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne