Jak dzieci, jak dzieci

Na dobry początek:

W konću odebrałem swoja furę i jedną z pierwszych czynności jakie zrobiłem, to podłączyłem telefon. Za pierwszym razem mi się nie udało uruchmić Android Auto, jednak za drugim podejściem już tak. Poniżej jak to zrobić.
I wiadomo - działasz na własną odpowiedzialność
Wymagany sprzęt1. Telefon z Androidem 5.0 lub nowszym (ja mam Google Nexus 5 z Android 6.0)
2. Dobry kabel USB (testowałem dwa - na jednym AA rozłączał się)
Instalacja Android Auto w telefonieAby zainstalować Android Auto należy przejść do tej strony:
http://www.apkmirror.com/apk/google-inc/android-auto/ i ściągnąć najnowszą wersję. Ja osobiście używałem wersji 1.4.096052 (2386982-release). Należy zezwolić na instalację instalację aplikcaji z nieznanych źródeł (Ustawienia > Zabezpieczenia > Nieznane źródła).
Wstępna (pierwsza) konfiguracja Android Auto w samochodziePrzed podłączeniem telefonu wybierz opcję FullLink a następnie Ustawienia na dole ekranu. Jeżeli można, to preferowany typ połączenia zmień na Android Auto. Jeżeli nie możesz, opcja ta powinna pojawić się po pierwszym uruchomieniu Android Auto, ale tym zajmij się później. Zaznacz opcję Aktywuj transmisję danych dla aplikacji SEAT. I to wszystko.
Bluetooth (wymagany do telefonowania)Włącz bluetooth w telefonie i sparuj z samochodem.
Pierwsze uruchomienie Android AutoUruchom aplikację Android Auto na telefonie. Zaakceptuj i zezwól (w przypadku Android 6.0+) na wszystko. Podłacz telefon. System Leona powininen go wykryć i Android Auto powinien się uruchomić. Jeżeli tak się nie stanie, zamknij (zabij) aplikację Android Auto na telefonie, podłącz ponownie do samochodu. Jeżeli nic się nie stanie, to włącz aplikację AA w telefonie. Coś z tego musi zadziałać
Kolejne uruchomienia Android AutoPodczas kolejnego podłączenia telefonu - system automatycznie uruchomi Android Auto na telefonie i nic nie trzeba będzie robić.
Wrażenia1. Nawigacja działa bardzo dobrze, płynnie. Jest możliwość wyboru trasy, unikania opłat, etc. Bardzo wygodnie działa powiększanie i pomniejszanie mapy za pomocą prawego pokrętła.

2. Telefonowanie działa OK. Można wybrać numer jak i osoby z książki. Kilka razy miałem problem z jakością rozmowy gdy to ja telefonowałem (kompletnie nie rozumiałem drugiej strony - był taki metaliczny dźwięk), nie wiem od czego to zależy. Wszystkie odbierane połączenia miały wysoką jakość.
3. Stabilność OK - AA raz zawiesił mi cały system multimedialny. Przytrzymaj przycisk włączania radia aby zresetować.
4. Muzyka działa super. Jestem subskrybentem Google Play Music, więc dla mnie bajka. Tak samo dobrze działa TuneIn radio - jest możliwość wyboru pomiędzy tymi aplikacjami, o ile mamy je zainstalowane na telefonie.

5. Odczytywanie SMSów działa bardzo dobrze! Odczyt jest po polsku.
6. Komendy głosowe w Android Auto nie działają.
Nie da się odpowiedzieć na SMSa, ani wyszukać muzyki. Da się wyszukać miejsce na mapie mówiąc je.
7. Android auto współpracuje z kierwonicą (np. przełączanie piosenek).
8.
Yanosik działa razem z Android Auto. Ustaw sobie, aby Yanosik włączał się po podłączeniu do samochodu przez bluetooth, i dopiero jak się uruchomi podłącz telefon pod USB. Yanosik będzie wtedy widoczny tak jakby "nad" blokadą ekranu Android Auto. Komunikaty głosowe Yanosika (ostrzeżenia) pojawiają się w głośnikach samochodu (muzyka cichnie na chwilę). Oczywiście nawigacja Yanosika nie jest widoczna na ekranie w samochodzie.

Powodzenia!