karlos napisał(a):3800 zł za VC? Grubo sobie liczą w tym Seacie za różne opcje... w Volvo dopłata 1800 zł za 8" wyświetlacz TFT...
A argument, że za 5 lat będzie trzeba wymienić? No większych bzdur nie słyszałemNie wiem czy ktoś przy zakupie nowego auta się zastanawia co i za ile będzie trzeba wymienić... Szczególnie ktoś kto kupuje Leona z Full Ledem poddaje pod wątpliwość ledowy wyświetlacz... A ten od nawigacji, że nie psuje
?
![]()
@davidnth pamiętaj tylko, że co kilka miesięcy może być coś nowego i tak możesz w nieskończoność czekać, a skoro to przygoda na 36 miesięcy to czy warto czekać... czy 3800 przeznaczyć na opony i paliwo na tor
Kolego - Twoje zdanie: "Szczególnie ktoś kto kupuje Leona z Full Ledem poddaje pod wątpliwość ledowy wyświetlacz" wymaga sprostowania.
Full LED dotyczy wyłącznie oświetlenia zewnętrznego i wewnętrznego. Zastosowana technologia to diody półprzewodnikowe LED które najczęściej przeżyją auto a spadek ich wydajności jest bardzo wolny.
W wirtualnym kokpicie, podobnie jak w ekranie infotainment zastosowana jest technologia ciekłokrystaliczna LCD.
Żywotność LCD jest dużo mniejsza niż LED.
Jeśli elementy ekranu LCD świecą stale na maksa to ich żywotność i jasność dramatycznie spada z wiekiem.
W mojej poprzedniej Hondzie 9gen miałem kosmiczny ekran LCD, ten który zmieniał kolory przy jeździe ekonomicznej lub nie a zamiast analogowego prędkościomierza miał cyfrowy wskaźnik prędkości.
Po 4 latach nawet po podkręceniu jasności na maksa w słoneczny dzień już było ledwo co widać.
W przypadku niedzielnego kierowcy kokpit LCD przeżyje auto. Jeżdżący dużo po ok. 5 latach zauważą, że ich wirtualne zegary bardzo mocno zbledną.
W sumie pomyliłeś kolego dwie całkowicie różne technologie: LCD (Liquid Cristal Display) i LED (Light Emitting Diode).