Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Zakup Leona3, jakie doposażenie?

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: Zakup Leona3, jakie doposażenie?

Postprzez davidnth » 20 sierpnia 2017, 19:07

Ja brałem auto z placu wiec u mnie nie było zastanawiania się nad dcc, teraz jednak zamówiłem Cupre i postanowiłem, ze nie dokupuje osobnych felg, a normalnie spróbuje zimę na 19 prześmigac 8)
davidnth
Signo
Signo

Auto: Leon III
Silnik: CJXA 2.0

Reklama

Postprzez Mike Poznan » 20 sierpnia 2017, 20:07

Ja mam 18 i założyłem opony crosclimate czyli multisezon.Jak nie jesteś starym emerytem to co to nie będziesz narzekał na komfort jazdy, w każdym razie mój trzyletni synek i Żona nie narzekają... DCC to raczej bajer tak sam jak wybór profili jazdy, na początku bawiłem się przestawiałem a teraz cały czas jeżdżę na sport ;)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Mike Poznan
Signo
Signo

Auto: LEON
Silnik: CGGB 1.4

Postprzez Mike Poznan » 20 sierpnia 2017, 20:09

Sorry za błędy nie mogę edytować posta...

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Mike Poznan
Signo
Signo

Auto: LEON
Silnik: CGGB 1.4

Postprzez szadubaba » 20 sierpnia 2017, 22:31

davidnth napisał(a):Ja brałem auto z placu wiec u mnie nie było zastanawiania się nad dcc, teraz jednak zamówiłem Cupre i postanowiłem, ze nie dokupuje osobnych felg, a normalnie spróbuje zimę na 19 prześmigac 8)

To bedziemy mieli wyzwanie chociaz mi sie 18" Borbet BS5 takie jak ma Pik podobaja na zimowy setup :) zrezygnowalem z FRki bo pol roku to przegiecie, Kupracz sie szykuje.. :-D

Obrazek
szadubaba
Sport
Sport

Auto: Cupra 300
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez alehandro » 21 sierpnia 2017, 12:27

Niby tylko szary, ale jednak robi robotę :twisted:
Mój FRc
Obrazek
alehandro
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Auto: Leon FR

Postprzez szadubaba » 21 sierpnia 2017, 12:29

Ze stocka to i tak nie ma wyboru, mialo byc Desire Red w FR :-D ale na Ibizie ktora dostalem zastepcza jest tez Pirineos i wdzieczny kolor w utrzymaniu.
szadubaba
Sport
Sport

Auto: Cupra 300

Postprzez davidnth » 21 sierpnia 2017, 20:53

szadubaba napisał(a):
davidnth napisał(a):Ja brałem auto z placu wiec u mnie nie było zastanawiania się nad dcc, teraz jednak zamówiłem Cupre i postanowiłem, ze nie dokupuje osobnych felg, a normalnie spróbuje zimę na 19 prześmigac 8)

To bedziemy mieli wyzwanie chociaz mi sie 18" Borbet BS5 takie jak ma Pik podobaja na zimowy setup :) zrezygnowalem z FRki bo pol roku to przegiecie, Kupracz sie szykuje.. :-D

Obrazek

Gratuluje wyboru i samochodu, ja niestety dalej nie wiem kiedy mój się wyprodukuje :-(
davidnth
Signo
Signo

Postprzez sim_co » 23 sierpnia 2017, 18:21

Cześć :)

Staję przed wyborem wyposażenia Leona 5D w ramach leasingu 'Moc niskich rat'.

Wstępnie zdecydowałem się na 1.4 TSI Start&Stop 125 KM (manual) w wyposażeniu COPA.
Dealer zaproponował w symulacji kolor Pirineos Grey, Pakiet Comfort+ w promocji za 2999PLN.
Rabaty - Cennikowy 7000PLN, wyposażenie (Pakiet Comfort+) 3828PLN, Dealer ~3500PLN.

Dostałem info, że na podstawie dokumentów zdolność mam wyższą niż opisany pakiet powyżej.
Nie chcę szaleć, ale...

Na czym mi najbardziej zależy:

1) Kusi mnie wersja 150KM
2) Auto ze światłami LED wygląda duuużo lepiej, ale to dopłata 5kPLN
3) Kolor Mystery Blue, albo Desire Red (dopłata), aczkolwiek teraz widzę, że ten szary nie jest zły
4) Opony uniwersalne, to rozumiem całoroczne? Ktoś się zdecydował na takie?
5) Ewentualnie felgi 17'' 30/3

Czy zrezygnowanie z pakietu Comfort+ żeby obniżyć cenę jest dobrym pomysłem? Jeżdżę w tym momencie autem ~20 letnim bez czujników parkowania i innych wodotrysków, więc uważam, że bez tego pakietu nie umrę, ale tutaj pytanie do Was.

Ubezpieczenie na 1 rok jest niby w cenie, ale dostałem kalkulację 'KOM' (komunikacyjne?), 'GAP D, KOM', 'GAP D' i 'brak'.
Myślałem szczerze mówiąc, że to ubezpiecznie w cenie to pełen pakiet OC/AC/NW. 'KOM', 'GAP D' - co z tego wybrać i dlaczego?

Prośba jeszcze o ocenę rabatu dealera - ~3500 PLN. Rozumiem, że to jest coś na start, co przy zakupie auta utargowaliście?

Dziękuję z góry za wszelkie rady i sugestie!
sim_co
Stella
Stella

Auto: R200

Postprzez maciek89 » 23 sierpnia 2017, 19:30

Do pyrkania wystarczy 125 KM. Pireneos Grey fajny. Pakiet Comfort+ niby atrakcyjny cenowo ale jak nie potrzebujesz czujników no to można sobie oszczędzić. Zawarty w nim pakiet zimowy dla mnie zbędny (tyle, że dostajesz większy zbiornik spryskiwaczy i info o niskim poziomie płynu w zbiorniku), zależy, czy lubisz podgrzewane stołki- ja nie nawidzę :D Media system z większym monitorem fajnie wygląda ale poza tym niepotrzebny- podstawowy gra równie dobrze, jest BT, SD i USB. Teoretycznie można by sobie ten pakiet więc darować i w ramach tego, że rezygnujesz z promocyjnego pakietu zawalczyć o lepszy rabat, bo dealer się nie postarał.

W zamian wziąłbym tylko pakiet praktyczny, diodowego oświetlenia wnętrza i elektryczne składane lusterka- to nie jest drogie. No i KONIECZNIE weź pakiet Full LED. Tak, 5 tys to dużo ale Leon bez tego wygląda kiepsko. Za każdym razem jak otworzysz z pilota auto wieczorem i ledy się zaświecą to pojawi się uśmiech na twarzy. Auto bardzo dużo zyskuje i tego bym nie odpuścił

Ja bym taki konfig wziął i wiem, że byłby zadowolony. No może wziąłbym srebrny lakier, bo jakoś teraz podobają mi się srebrne auta ;)
maciek89
Cupra
Cupra

Auto: Cupra 280 MY16

Postprzez pablo83 » 23 sierpnia 2017, 19:49

jak wyżej - 125 KM jest ok, a jak się przesiadasz z 20 latka(tak jak ja) to tym bardziej będzisz zadowolony. Pakiet FullLeD to podstawa w LEonie, inaczej traci połowę uroku.

sim_co napisał(a):Ubezpieczenie na 1 rok jest niby w cenie, ale dostałem kalkulację 'KOM' (komunikacyjne?), 'GAP D, KOM', 'GAP D' i 'brak'.
Myślałem szczerze mówiąc, że to ubezpiecznie w cenie to pełen pakiet OC/AC/NW. 'KOM', 'GAP D' - co z tego wybrać i dlaczego?

jeśli chodzi o ubezpeicznie KOM to jeśli dealer mówi że jest w cenie to weź to od niego na piśmie. Z tego co widze to na stronie seata jest, że w Leasingu Niskich rat jest w atrakyjnej cenie a nie że za darmo. Mi też obiecywali dobre ceny ubezpieczenia KOM a skończyło się na 3,6 %(obicywali max 3%, a potem sie wypierali, że to tylko oferta na osoby fizyczne, a na firmę 3,6 % to minimum
Co do GP RTI to myśle że to mus przy leasingu, na 3 lata to 3 % z tego co kojarze, doliczone do raty leasingu.
pablo83
Stella +
Stella +

Auto: Leon ST
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez gdx » 23 sierpnia 2017, 20:23

Dla mnie obowiązkowy pakiet:
szyberdach
grzane stołki
automat

LED to tylko miły dodatek.
gdx
Stella +
Stella +

Auto: mercedes
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez maciek89 » 23 sierpnia 2017, 20:38

gdx napisał(a):

Tak jak szyberdach, automat, czy grzane stołki jak ktoś ma skórę i parkuje zimą pod chmurką

Akurat LED w Leonie zmienia wszystko. IMO zwykłe reflektory są specjalnie tak zaprojektowane żeby auto gorzej wyglądało. Nawet soczewki nie ma ani LEDa do DRL

Edit: O kurcze, po lifcie dali DRL na LEDzie. :mrgreen: Tylko jak to wygląda...

Obrazek
maciek89
Cupra
Cupra

Postprzez adbur » 23 sierpnia 2017, 20:47

Led lampy muszą być - bez tego nawet bym nie pomyślał o Leonie ;)
A dodatkowo to clima automat , regulacja lędźwiowa i tempomat .
Tyle dla mnie minimalnych wymagań w każdym byłym/obecnym i przyszłym aucie-reszta jest w standardzie (jesli chodzi o bezpieczeństwo ).
Jeśli jeździsz 20 letnim autem i przesiądziesz się na ten zestaw co napisałem to w zupełności ci wystarczy .
adbur
Signo
Signo

Region: zachodniopomorskie
Auto: Ateca
Silnik: benzyna inny

Postprzez sim_co » 23 sierpnia 2017, 20:52

@maciek89, @pablo83, @gdx, @adbur

Dzięki za opinie!

Czyli Full LED - biorę na pewno - jak to się teraz mówią 'must have' ;)

Jeśli chodzi o samą 'budę', to czy wersje bogatsze np FR różnią się od COPA czymś więcej niż:
1) Full Ledami
2) 'Przetłoczeniami' grila i osłony chłodnicy
3) Znaczkiem
4) Felgami?

Chodzi mi o dokładki przedniego zderzaka, progów, tylny zderzak?

Lusterek składanych też nie mam, mam tylko w 'prądzie'. Rozumiem, że to może uchronić przed ich utrąceniem na parkingu? :)
Tempomat jest w standardzie zdaje się.
sim_co
Stella
Stella

Postprzez adbur » 23 sierpnia 2017, 20:56

Te lusterka sobie ręcznie złożysz (ja tak mam i nie narzekam a w poprzednim exeo miałem elektrycznie składane i w sumie rzadko z tego korzystałem ).
adbur
Signo
Signo

Postprzez sim_co » 23 sierpnia 2017, 21:00

Czytałem wątek o oczekiwaniu na auto, więc z jednej strony nie pali mi się i nie muszę mieć auta już, teraz... a z drugiej strony nie chciałbym czekać dłużej niż 3 miesiące. Zobaczymy jakie są możliwości :)

Na razie stare auto jeszcze na chodzie, a najczęściej szosówka ;)
sim_co
Stella
Stella

Postprzez maciek89 » 23 sierpnia 2017, 21:15

Składanie lusterek 545zł, w sumie nie jest to niezbędne, ważne, że w Copa są podgrzewane, bo to się czasem może przydać.
Oczekiwanie dłuższe niż 3 miesiące to tylko gdybyś trafił na wakacyjną przerwę w fabryce, czy jakieś anomalia jak ostatnio nie było któregoś rodzaju felg do FRa. Generalnie wszystko idzie zgodnie z planem. Po informacji, że Twoje auto zostało wyprodukowane to 2 tygodnie i odbierasz pachnący nowością wozik. 8)
maciek89
Cupra
Cupra

Postprzez sim_co » 23 sierpnia 2017, 21:24

Oczekiwanie dłuższe niż 3 miesiące to tylko gdybyś trafił na wakacyjną przerwę w fabryce, czy jakieś anomalia jak ostatnio nie było któregoś rodzaju felg do FRa. Generalnie wszystko idzie zgodnie z planem.

Wyczytałem na forum, że ponoć w sierpniu właśnie mają wakacje ;) No nic - pójdę do salonu i jakąś wersję wytypuję - w systemie powinno im się chyba wyświetlić na kiedy może być.
sim_co
Stella
Stella

Postprzez adbur » 23 sierpnia 2017, 21:31

Popatrz na auta demonstracyjne - gwarancja zostaje około 3,5 roku i cena dobra , większość aut dostępna od razu, przykład tu [url]Seat Leon Xcellence 1.4TSI 150KM DEMO Euromotor Warszawa
https://www.olx.pl/oferta/seat-leon-xce ... mNToA.html[/url]
adbur
Signo
Signo

Postprzez sim_co » 23 sierpnia 2017, 22:44

adbur napisał(a):Popatrz na auta demonstracyjne - gwarancja zostaje około 3,5 roku i cena dobra , większość aut dostępna od razu, przykład tu [url]Seat Leon Xcellence 1.4TSI 150KM DEMO Euromotor Warszawa
https://www.olx.pl/oferta/seat-leon-xce ... mNToA.html[/url]

Dzięki za cynk - ciekawe czy też się łapią do leasingu, bo mówił mi facet, że tylko nówki. Może zadzwonię z rana i zapytam :)

-- 23 sierpnia 2017, 23:44 --

Jeszcze mam takie pytanie - w niektórych ogłoszeniach przewija się tekst: 'MODEL: SEAT LEON LIFTING MY 2017 !!' - rozumiem, że to jakiś facelifting i są egzemplarze z początku 2017 sprzed faceliftingu, a późniejsze po lifcie?

Ktoś może rzucić jakimś linkiem na czym polegają różnice - co się ewentualnie zmieniło? :)
sim_co
Stella
Stella

Postprzez Katalonczyk » 24 sierpnia 2017, 05:30

Różnice z wyglądu to:
- inne światła przód i tył (inaczej poprowadzona linia LED)
- inne zderzaki
- większy wyświetlacz
- bezkluczykowy dostęp
- nowe wzory felg i kolory lakierów (nie ma już Alor Blue :( )

Tu masz porównanie wyglądu przodu, który się najbardziej zmienił, z tyłu to tylko kosmetyka lamp.

Obrazek
Obrazek
Katalonczyk
Signo
Signo

Postprzez davidnth » 24 sierpnia 2017, 06:35

sim_co napisał(a):Wyczytałem na forum, że ponoć w sierpniu właśnie mają wakacje ;) No nic - pójdę do salonu i jakąś wersję wytypuję - w systemie powinno im się chyba wyświetlić na kiedy może być.

Wątpię byś dostał taką informację, ja tak jak wspomniałem po dwóch miechach dalej nie wiem nic, mam tylko na zamówieniu wpisane na kiedy najpóźniej ma być, ale jak to się spełni to ... :bije: :beksa:
davidnth
Signo
Signo

Postprzez sim_co » 24 sierpnia 2017, 08:32

@Katalończyk - dzięki za wyjaśnienie
@davidnth - trzymam kciuki - po zamówieniu rozumiem, że się dłuży ;)
sim_co
Stella
Stella

Postprzez pwip » 24 sierpnia 2017, 09:15

maciek89 napisał(a):
gdx napisał(a):

Tak jak szyberdach, automat, czy grzane stołki jak ktoś ma skórę i parkuje zimą pod chmurką

Akurat LED w Leonie zmienia wszystko. IMO zwykłe reflektory są specjalnie tak zaprojektowane żeby auto gorzej wyglądało. Nawet soczewki nie ma ani LEDa do DRL

Edit: O kurcze, po lifcie dali DRL na LEDzie. :mrgreen: Tylko jak to wygląda...

Te LEDy nie są takie brzydkie...akurat są ładne i podobają się, mam takie w swoim Leonie Copa...

Obrazek
pwip
Stella
Stella

Auto: Seat Leon

Postprzez davidnth » 24 sierpnia 2017, 09:45

sim_co napisał(a):@davidnth - trzymam kciuki - po zamówieniu rozumiem, że się dłuży ;)

Dzięki! :-D Niby nie było ciśnienia na początku ale teraz jak dalej nic nie wiadomo to już robi się mniej ciekawie, chciałbym jeszcze się przed zimą nacieszyć :D
davidnth
Signo
Signo

Postprzez sim_co » 24 sierpnia 2017, 10:03

Info dla potomnych - oferta leasingu 'moc niskich rat' dotyczy tylko i wyłącznie aut fabrycznie nowych, niezarejestrowanych - więc 'demówki' odpadają.
sim_co
Stella
Stella

Postprzez michal2-4 » 24 sierpnia 2017, 11:29

Co nie wyklucza wzięcia leasingu na demówkę przez inną firmę. Co jest lepszą opcją, bo można uzyskać większy rabat ;) Polecam z autopsji.
michal2-4
Stella +
Stella +

Auto: Cupra 300 4x4

Postprzez Katalonczyk » 24 sierpnia 2017, 11:55

michal2-4 napisał(a):Co nie wyklucza wzięcia leasingu na demówkę przez inną firmę. Co jest lepszą opcją, bo można uzyskać większy rabat ;) Polecam z autopsji.

Możesz coś więcej na ten temat powiedzieć? Przy finansowaniu "zewnętrznym" można wytargować większy rabat na auto w salonie? A nie jest tak, że promocyjne ceny na auto dają jeśli korzysta się z ich finansowania?
Katalonczyk
Signo
Signo

Postprzez karlos » 24 sierpnia 2017, 12:05

michal2-4 napisał(a):Co nie wyklucza wzięcia leasingu na demówkę przez inną firmę. Co jest lepszą opcją, bo można uzyskać większy rabat ;) Polecam z autopsji.

Wymyślanie.

Wszystko OK jak masz firmę, ale jeśli bierzesz na osobę fizyczną - prywatnie kto Ci da "leasing" i jeszcze po 4 latach odkupi to auto... Tylko producenci oferują takie rozwiązania.

Ewentualnie najem długoterminowy np. MASTERLEASE.
karlos
Signo
Signo

Auto: Leon 5F FR 1.4 TSI

Postprzez michal2-4 » 24 sierpnia 2017, 12:18

Kolega sim_co stwierdził, że chce leasing, więc mój komentarz z rabatem był typowo leasingowy i dla firm ;)

Katalonczyk napisał(a):Możesz coś więcej na ten temat powiedzieć? Przy finansowaniu "zewnętrznym" można wytargować większy rabat na auto w salonie? A nie jest tak, że promocyjne ceny na auto dają jeśli korzysta się z ich finansowania?

Oczywiście, że tak, bo wtedy z salonem nie rozmawiasz Ty, tylko firma zewnętrzna. W moim przypadku osobiście wynegocjowałem 8%, ale było to dla mnie za mało, więc skorzystałem z oferty innej firmy i rabat wyniósł aż 15%, z racji tego że mają oni rabaty flotowe, czyli posiadają dużo samochodów w swojej flocie.
michal2-4
Stella +
Stella +

Auto: Cupra 300 4x4

Postprzez davidnth » 24 sierpnia 2017, 12:43

Katalonczyk napisał(a):Możesz coś więcej na ten temat powiedzieć? Przy finansowaniu "zewnętrznym" można wytargować większy rabat na auto w salonie? A nie jest tak, że promocyjne ceny na auto dają jeśli korzysta się z ich finansowania?

Ja dostałem info wprost, że jeśli zdecyduje się na finansowanie zewnętrze samochodu to będę mógł dostać wyższy rabat.

Z salonem rozmawiałem sam, dostałem około 10% na Cupre, myślę, że można było jeszcze ciągnąć temat i delikatnie więcej coś wynegocjować, ale już nie miałem czasu i chęci, chciałem dopiąć szybko temat.

Wydaje mi się, że sytuacja tak wygląda ze względu na "wciągnięcie" pojazdu do floty banku, u mnie akurat Getin, który posiada ją na pewno sporą. Brałem leasing na jednoosobową działałność, bez problemów żadnych przy zamówieniu na taką kwotę, mogę auto zwrócić po 3latach do banku lub wykupić dla siebie.
davidnth
Signo
Signo

Postprzez czapel » 24 sierpnia 2017, 12:56

to ile Ci wyszlo za Cupre po tym rabacie?
czapel
Sport
Sport

Region: małopolskie
Auto: Leon Fr 5F
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez davidnth » 24 sierpnia 2017, 13:02

czapel napisał(a):to ile Ci wyszlo za Cupre po tym rabacie?

148 brutto.
davidnth
Signo
Signo

Postprzez czapel » 24 sierpnia 2017, 13:28

ale to pewnie 4x 4 ? a nie masz 5d, kurde sporo dosc
czapel
Sport
Sport

Region: małopolskie
Auto: Leon Fr 5F

Postprzez davidnth » 24 sierpnia 2017, 13:58

czapel napisał(a):ale to pewnie 4x 4 ? a nie masz 5d, kurde sporo dosc

Nie bralem 4x4, zwykły 5d, z tym, że praktycznie większość z dodatków, które mogłem dodać to dodałem, także wyszło dość sporo, gdyby nie udało się trochę zejść z tej ceny to bym raczej się nie decydował.
davidnth
Signo
Signo

Postprzez WinSho » 24 sierpnia 2017, 16:00

michal2-4 napisał(a):Oczywiście, że tak, bo wtedy z salonem nie rozmawiasz Ty, tylko firma zewnętrzna. W moim przypadku osobiście wynegocjowałem 8%, ale było to dla mnie za mało, więc skorzystałem z oferty innej firmy i rabat wyniósł aż 15%, z racji tego że mają oni rabaty flotowe, czyli posiadają dużo samochodów w swojej flocie.

Możesz podać cóż to za firma?
WinSho
Stella
Stella

Auto: VW Passat
Silnik: TDI pompowtryski PD

Postprzez bigmazi » 25 sierpnia 2017, 07:36

davidnth napisał(a):
sim_co napisał(a):@davidnth - trzymam kciuki - po zamówieniu rozumiem, że się dłuży ;)

Dzięki! :-D Niby nie było ciśnienia na początku ale teraz jak dalej nic nie wiadomo to już robi się mniej ciekawie, chciałbym jeszcze się przed zimą nacieszyć :D

To kiedy zamówiłeś auto, że Ci się tak dłuży? Ja zamówiłem około 10 sierpnia i prognoza produkcji była na 40 tydzień, czyli początek października.
bigmazi
Signo
Signo

Auto: Leon 5F Xcellence

Postprzez davidnth » 25 sierpnia 2017, 09:55

bigmazi napisał(a):To kiedy zamówiłeś auto, że Ci się tak dłuży? Ja zamówiłem około 10 sierpnia i prognoza produkcji była na 40 tydzień, czyli początek października.

W czerwcu i dalej nie wiem nic :mrgreen:
davidnth
Signo
Signo

Postprzez kubik99 » 25 sierpnia 2017, 17:31

Napiszę może czego mi brakowało w ofercie podczas zamawiania leona:

1. Podgrzewanej kierownicy (to jest fenomalna funkcja, podgrzewane fotele nie mają startu do niej)
2. Skrętnych reflektorów (dynamicznego doświetlania zakrętów).

Żałuję także że nie zamówiłem lane assista. Wziąłem aktywny tempomat, choć nie sądziłem, że będę z niego dużo korzystać, ale okazał się genialny, zwłaszcza do jazdy w korku. A z lane assistem miałbym jeszcze lepszy "experience" w tych korkach :)
kubik99
Stella
Stella

Auto: Cupra
Silnik: benzyna 2.0

Postprzez karlos » 25 sierpnia 2017, 20:04

kubik99 napisał(a):Żałuję także że nie zamówiłem lane assista. Wziąłem aktywny tempomat, choć nie sądziłem, że będę z niego dużo korzystać, ale okazał się genialny, zwłaszcza do jazdy w korku. A z lane assistem miałbym jeszcze lepszy "experience" w tych korkach :)

lane assist działa powyżej 60km/h i po chwili się wyłącza, więc słabo to w korkach widzę. Autostrada :-)
karlos
Signo
Signo

Auto: Leon 5F FR 1.4 TSI

Postprzez trezor » 25 sierpnia 2017, 21:15

karlos napisał(a):
kubik99 napisał(a):Żałuję także że nie zamówiłem lane assista. Wziąłem aktywny tempomat, choć nie sądziłem, że będę z niego dużo korzystać, ale okazał się genialny, zwłaszcza do jazdy w korku. A z lane assistem miałbym jeszcze lepszy "experience" w tych korkach :)

lane assist działa powyżej 60km/h i po chwili się wyłącza, więc słabo to w korkach widzę. Autostrada :-)

W korku działa. Jako "asystent jazdy w korku".
trezor
Sport
Sport

Auto: C300

Postprzez kubik99 » 25 sierpnia 2017, 22:30

trezor napisał(a):
karlos napisał(a):lane assist działa powyżej 60km/h i po chwili się wyłącza, więc słabo to w korkach widzę. Autostrada :-)

Dokładnie tak.

Swoją drogą, alternatywą jest zamówienie funkcji rozpoznawania znaków, dzięki czemu dostajemy na wyposażeniu kamerę, a następnie odblokowanie lane assists w sofcie.
kubik99
Stella
Stella

Auto: Cupra
Silnik: benzyna 2.0

Postprzez marekwar » 26 sierpnia 2017, 07:50

trezor napisał(a):
karlos napisał(a):

Ja mam lane assist, aktywny tempomat oraz skrzynię DSG a w korkach po zatrzymaniu i tak muszę ruszyć.
To czym się wyróżnia asystent jazdy w korku, który jest za dopłatą i go nie wziąłem, od tego co mam? Automatycznym ruszeniem jak korek pojedzie do przodu?
marekwar
Sport
Sport

Region: łódzkie
Auto: Leon ST Xcellence

Postprzez sdss » 26 sierpnia 2017, 07:55

Asystent korka jest dostępny w fl.
Obrazek Leon ST DSG
Obrazek Fabia 3
sdss
Sport
Sport

Auto: Leon ST FR
Silnik: CDLA 2.0

Postprzez karpiuldz » 26 sierpnia 2017, 08:42

Mam DSG i asystenta jazdy w korku. Lane asist działa przy każdej prędkości. Auto samo nie ruszy w korku. Wystarczy musnąć gaz i dać autu znać że chcemy ruszyć a on się rozpędzi do prędkości z tempomatu. Jeżeli zatrzymany się tylko na chwilę to wtedy ruszy sam. Jak już się autohold załączy to trzeba ruszyć.
karpiuldz
Stella +
Stella +

Auto: LEON ST FR

Postprzez trezor » 26 sierpnia 2017, 11:09

Jest dokładnie tak. Można też pociągnąć manetkę tempomat i ruszy.
trezor
Sport
Sport

Postprzez marekwar » 26 sierpnia 2017, 19:35

karpiuldz napisał(a):Mam DSG i asystenta jazdy w korku. Lane asist działa przy każdej prędkości. Auto samo nie ruszy w korku. Wystarczy musnąć gaz i dać autu znać że chcemy ruszyć a on się rozpędzi do prędkości z tempomatu. Jeżeli zatrzymany się tylko na chwilę to wtedy ruszy sam. Jak już się autohold załączy to trzeba ruszyć.

To mam problem ze zrozumieniem. Ja nie brałem asystenta jazdy w korku a moje auto zachowuje się jak Twoje.
To jaka jest różnica auta z DSG, lane assist i adaptacyjnym tempomatem a tym, który ma to samo a dodatkowo ma asystenta jazdy w korku?
marekwar
Sport
Sport

Postprzez trezor » 26 sierpnia 2017, 19:57

Moim zdaniem tym, że line assist działa również w korku.
trezor
Sport
Sport

Postprzez marekwar » 26 sierpnia 2017, 20:24

To co robi lane assist w korku - utrzymuje automatycznie auto pomiędzy liniami wyznaczającymi pas ruchu?
Tak przynajmniej działa przy szybkiej jeździe na autostradzie. Sorki za pytania ale nigdzie nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi.
marekwar
Sport
Sport

Postprzez trezor » 26 sierpnia 2017, 20:50

Tak.
trezor
Sport
Sport