Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
biz0n napisał(a):Ludzie, korektę się robi na stacji diagnostycznej, nie na pałe.
Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
marekwar napisał(a):A jak to się robi?
Cobra_o7o napisał(a):gdybyś postawił coś/kogoś na granicy zasięgu i pidał odległość do zderzaka to mógłbym zrobić coś podobnego i byłoby co porównywać.
Oczywiście na płaskim terenie.
Zdjęcie z tych pomiarów też wskazane by móc ocenić miękkość granicy światła.
marekwar napisał(a):W Leonie mam cykora bo muszę w ciemnościach zwalniać, zwłaszcza na drogach bez linii.
piorun napisał(a):Do długich nie mam zastrzeżeń.
biz0n napisał(a): korektę się robi na stacji diagnostycznej,
komoornik napisał(a):Mowa o delikatnym podniesieniu snopu światła a nie regulacji na pałę.
michal99 napisał(a):A w jaki sposób się sprawdza w warunkach domowych czy nie oślepia innych?
michuFR napisał(a):A wiesz w która stronę kręcić śrubami regulacyjnymi?
Uważam iż w moim poprzednim aucie też z VAG-a z 2002 roku, zwykłe światła mijania lepiej (dalej) świeciły niż ten na led-ach w Leonie.
Wg Twojej teorii przyrządy na stacjach są zbędne. Wystarczy ściana. Zastanów się co piszesz. Takie samowolne ustawianie powinno być karane.komoornik napisał(a):Najbardziej polecam np. parking podziemny, stanąć sobie kilka metrów od ściany - zaznaczyć sobie obecny stan czy zmierzyć wysokość snopu i podnieść o powiedzmy 0.5-1cm w górę.
szczepan napisał(a):Wg Twojej teorii przyrządy na stacjach są zbędne.
szczepan napisał(a):Wg Twojej teorii przyrządy na stacjach są zbędne. Wystarczy ściana. Zastanów się co piszesz. Takie samowolne ustawianie powinno być karane.komoornik napisał(a):Najbardziej polecam np. parking podziemny, stanąć sobie kilka metrów od ściany - zaznaczyć sobie obecny stan czy zmierzyć wysokość snopu i podnieść o powiedzmy 0.5-1cm w górę.
maciek89 napisał(a):szczepan napisał(a):Wg Twojej teorii przyrządy na stacjach są zbędne.
Oj chyba widzisz coś, co jest napisane niewidzialną czcionką, bo ja nie widzę, żeby kolega napisał, że przyrządy na stacjach są zbędne.
Na ścianie możesz ustawić światła równie dobrze, co diagnosta. A i diagnosta może Ci ustawić źle. Nowe auto przecież przechodzi przegląd zerowy, a ja miałem lewe ustawione za wysoko.
Wracając jednak do Twojego toku rozumowania- trudno żeby samowolne ustawianie świateł było karalne skoro sam Instytut Transportu Samochodowego wydał instrukcję jak to poprawnie zrobić. A to w ramach "Inicjatywy dobrych świateł samochodowych" pod patronatem: Ministerstwa Infrastruktury i Rozwoju, Policji, Krajowej Rady Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego oraz Inspekcji Transportu Drogowego. To właściwie zamyka sprawę, chyba, że chcesz z tym dyskutować.Gdyby tak każdy co pół roku sobie kontrolował / ustawiał światła na parkingu podziemnym z równą płaszczyzną (lub naturalnie jeździł w tym celu do stacji kontroli) to po drogach jeździłoby się dużo przyjemniej. Nie musimy mazać po ścianie- wystarczy taśma malarska.
Link do instrukcji: http://swiatla.its.waw.pl/doc_media/mat ... _wiate.pdf
Jeżeli Ledy uznamy za światła halogenowe czy ksenony. Ja nie jestem w stanie nawet gdybym dołożył najwyższej staranności stwierdzić, że prawidłowo światła zostały ustawione na podstawie tej instrukcji. Odległość, prostopadłość, oś pojazdu, środek reflektorów itd. W związku z powyższym zmuszony jestem korzystać z SKPmaciek89 napisał(a):wydał instrukcję jak to poprawnie zrobić.
szczepan napisał(a):Jeżeli Ledy uznamy za światła halogenowe czy ksenony. Ja nie jestem w stanie nawet gdybym dołożył najwyższej staranności stwierdzić, że prawidłowo światła zostały ustawione na podstawie tej instrukcji. Odległość, prostopadłość, oś pojazdu, środek reflektorów itd. W związku z powyższym zmuszony jestem korzystać z SKPmaciek89 napisał(a):wydał instrukcję jak to poprawnie zrobić.
komoornik napisał(a):I oczywiście można zmienić adaptację zakresu prędkości.
michuFR napisał(a):Miał ktoś problem z niechowającym się w zderzak, spryskiwaczem lampy?
miroA3 napisał(a):Pytanie szczegolnie do posiadaczy wesji poliftowych ( FL )
czy w leonie przy oswietleniu led, system spryskow ( a co za tym idzie pozimowania ) jest w standardzie ?
czy tez niektorym sie wydaje ze go maja, a wcale tak nie jest...
dlaczego pytam,
otoz w a3 8V FL przy swiatlach led ( jak rowniez przy tanszych xenon ) system spryskow jest za doplata,
tylko przy matrix jest w standardzie, rowniez s3 przy led ma spryski w standardzie.
tak samo jest w a4 b9 ( tu jeszcze przy xenon dostajemy z tylu zwykle swiatla zarowkowe ) skoro tak tna koszta w premium, to tym bardziej w seacie..
to co nakazuje prawo, vag omija zmniejszeniem mocy, a kazda a3 ma przynajmniej zaslepki na zderzaku !
sprawdzcie czy macie fizycznie spryski i poziomowanie,
nawet po kodach wyposazenia 8X0 nie ma spryskiwaczy, 8X1 są.
szadubaba napisał(a):No nie wiem czy to duza strata nie miec spryskiwaczy, w Leonie one jedynie robia syf dookola i idzie plynu jak cholera a w zime i tak trzeba szmata przetrzec lampy zeby bylo cos widac
mczelny2401 napisał(a):zmniejszyć cylke spryskiwań reflektorów
Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości