Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Front assist

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: Front assist

Postprzez Eleonor » 27 grudnia 2017, 13:00

AleX napisał(a):
valdes73 napisał(a):Obrazek

......Ciekawe czy to tylko jakaś funkcja "komputera" o którą mogę poprosić na serwisie (aktualizacja) czy faktycznie jakieś dodatkowe bajery? Mam cały najwyższy pakiet tych "drogowych dodatków"....

No właśnie ciekawe ... pytanie czy jeśli auto ma możliwości to czy serwis potrafiłby to włączyć w menu ..
Eleonor
Sport
Sport

Region: wielkopolskie
Auto: Ateca FR 2020 DSG
Silnik: DADA 1.5

Reklama

Postprzez valdes73 » 28 grudnia 2017, 08:19

Wysłałem zapytanie przed świętami do Seata, najpierw dostałem odpowiedź lakoniczną, masło maślane, w sumie przepisaną z instrukcji obsługi, ale kiedy posłałem im zdjęcie menu z zaznaczoną opcją hamowania przy manewrowaniu odpisali, że wysłali moje zapytanie do "specjalisty" - więc czekam na odpowiedź :) - jak tylko przyjdzie podzielę się nią z Wami na forum :)
valdes73
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez AleX » 28 grudnia 2017, 11:11

Świetna robota, bardzo czekam zwrotnie na odpowiedź! :)
AleX
Signo
Signo

Auto: Cupra300 4Drive
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez KubaaBia » 28 grudnia 2017, 11:45

Moze nie podobny temat ale byłem wczoraj na wizycie w seacie na przeglad zerowy po 1200km i nie wiem co ale właczyli mi cos takiego z e jak jade pozniej 20km i wykryja czujniki przod jakąs przeszkodze to od razu sie wlaczaja.przed tem tego nie miale a teraz to pomaga :) ale nie mam hamowania uatomatycznego..
KubaaBia
Sport
Sport

Region: podlaskie
Auto: Leon ST
Silnik: CDLD 2.0

Postprzez AleX » 28 grudnia 2017, 14:38

KubaaBia napisał(a):Moze nie podobny temat ale byłem wczoraj na wizycie w seacie na przeglad zerowy po 1200km i nie wiem co ale właczyli mi cos takiego z e jak jade pozniej 20km i wykryja czujniki przod jakąs przeszkodze to od razu sie wlaczaja.przed tem tego nie miale a teraz to pomaga :)

To jest chyba w każdym Leonie :)
AleX
Signo
Signo

Auto: Cupra300 4Drive

Postprzez KubaaBia » 28 grudnia 2017, 14:39

AleX napisał(a):
KubaaBia napisał(a):Moze nie podobny temat ale byłem wczoraj na wizycie w seacie na przeglad zerowy po 1200km i nie wiem co ale właczyli mi cos takiego z e jak jade pozniej 20km i wykryja czujniki przod jakąs przeszkodze to od razu sie wlaczaja.przed tem tego nie miale a teraz to pomaga :)

To jest chyba w każdym Leonie :)

W kazdym tak jest ze pozno sie załączaj ? tez to masz?
KubaaBia
Sport
Sport

Postprzez fantastyk » 29 grudnia 2017, 13:48

Na świeżo się podzielę opinią w temacie front assist (jeżdżę 2 miesiące):
- w aktywnym tempomacie w połączeniu z automatyczną skrzynią biegów działa super, pozwala na spokojną jazdę po autostradzie (jedyne co robię to zmieniam pasy ruchu), jest w stanie doprowadzić do całkowitego zatrzymania auta bez mojego udziału, nawet przy najmniejszej ustawionej odległości odstęp od pojazdu poprzedzającego jest dość spory, za każdym razem jak wykryje pojazd przede mną sygnalizuje to odpaleniem ikony samochodu, więc niejako uspokaja kierowcę, że "widzi". Można też z niego korzystać przy jeździe w korku (bez asystenta jazdy w korku), podczas ruszania trzeba jedynie dotknąć pedału gazu. Spokojnie rusza i spokojnie hamuje. Przy włączonym aktywnym tempomacie zasadniczo jest pewność, że zahamuje za każdym razem.
- bez uruchomionego tempomatu w ruchu ulicznym czasami wyświetla w dolnym lewym rogu info, że odleglośc od pojazdu poprzedzającego jest za mała, ale dzieje się to tylko przy większych prędkościach, przy wolnej jeździe w mieście nie reaguje w ogóle,
- kilka razy uruchomił się alarm (bez hamowania) wyświetliła się duża czerwona ikona na cały ekran - w sytuacjach gdy auto przede mną gwałtownie zahamowało, ale zareagowałem bez pomocy front assist
- raz mi się uruchomił podczas cofania w garażu, co ciekawe codziennie parkuję "przyklejając" się zderzakiem tylnym do opon leżących w garażu i FA nie interweniuje, może to zależeć od prędkości cofania,
- zasadniczo trudno znaleźc odpowiedź na to kiedy FA zadziała, a kiedy nie, ma zapewne swoją wewnętrzną logikę której jeszcze nie rozgryzłem, na wszelki wypadek nie osłabiam swojej czujności z powodu jego posiadania.
fantastyk
Stella
Stella

Auto: Leon FR DSG 2017

Postprzez tatian » 29 grudnia 2017, 18:39

FA masz z przodu, więc jak cofasz to nie zareaguje. Była już o tym mowa.
Obrazek
Był Seat Ibiza 1.2 (64 KM)
Był Seat Leon 1.9 TDI (110 KM)
Był Seat Leon 1.8 TSI (160 KM)
Był VW Golf MK VII 2.0 TDI (150 KM)
Był VW Golf 7.5 GTI (245 KM)
Jest Renault Clio IV 0.9 TCe (90KM)
tatian
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: Renault Clio IV
Silnik: inny

Postprzez arturek » 7 stycznia 2018, 21:54

Mi dzisiaj FA przyhamowało samochód zupełnie mnie zaskakując. Dopiero później na nagraniu z kamery zauważyłem, że samochód przede mną przejechał nad jakimiś śmieciami, które zaczęły lekko fruwać. Gdy dojechałem do nich system na chwilę użył hamulców i wyświetlił komunikat. Przyznam się, że było to dość niemiłe wrażenie. Przez chwilę obawiałem się, że to objaw jakiejś usterki i jeśli system zahamuje mocniej, to kierowca za mną może nie zdążyć zareagować. Z ponad 2-letniego doświadczenia wiem, że w pewnych sytuacjach FA może reagować niewłaściwie, ale po raz pierwszy widziałem, że nawet małe, nieistotne obiekty mogą być traktowane jak samochód i wywołać nieoczekiwane działanie systemu.
arturek
Stella
Stella

Auto: Leon 5F DSG
Silnik: benzyna turbo inny

Postprzez valdes73 » 15 kwietnia 2018, 13:38

AleX napisał(a):
valdes73 napisał(a):Obrazek

Mamy połowę kwietnia, pierwsze zapytanie wysłałem w połowie grudnia 2017r. i powiem Wam, że do dziś nie mam odpowiedzi od Seata a monitowałem trzykrotnie - za każdym razem ta sama odpowiedź :

"dziękujemy za kontakt i przepraszamy za zaistniałą sytuację. Nie otrzymaliśmy jeszcze odpowiedzi od specjalisty, prosimy o cierpliwość. Odpowiedź prześlemy jak najszybciej.
Z poważaniem,

Anna Rybarczyk | Centrum Informacji SEAT"

Kurde, może ten specjalista jest zwolnieniu lekarskim od grudnia, a mają tylko jednego specjalistę ? :D :D :D :D :D
valdes73
Stella +
Stella +

Postprzez KubaaBia » 15 kwietnia 2018, 13:48

To ja ostatnio wysyłałem zapytanie do Globalnego Seata na temat aktualizacjie firmware i z ich strony i po 4 dniach dostalem odpowiedz :)
Moze spróbuj tam ?
KubaaBia
Sport
Sport

Postprzez flito » 15 kwietnia 2018, 14:08

tatian napisał(a):FA masz z przodu, więc jak cofasz to nie zareaguje. Była już o tym mowa.

Zareaguje podczas parkowania. Spróbuj prosty test, cofaj z niewielką prędkością i niech ktoś Ci przebiegnie przed tylnym zderzakiem bardzo blisko auta. Leon stanie w miejscu jak wryty
flito
Signo
Signo

Auto: Seat LEON

Postprzez valdes73 » 15 kwietnia 2018, 14:26

KubaaBia napisał(a):To ja ostatnio wysyłałem zapytanie do Globalnego Seata na temat aktualizacjie firmware i z ich strony i po 4 dniach dostalem odpowiedz :)
Moze spróbuj tam ?

masz adres mailowy? chętnie tam spróbuję, już nie chodzi o samą odpowiedź w temacie ale chciałem wytestować kompetencjępolskiego działu Seat, bo jak na razie to lipaaaaaa....

flito napisał(a):
tatian napisał(a):FA masz z przodu, więc jak cofasz to nie zareaguje. Była już o tym mowa.

Zareaguje podczas parkowania. Spróbuj prosty test, cofaj z niewielką prędkością i niech ktoś Ci przebiegnie przed tylnym zderzakiem bardzo blisko auta. Leon stanie w miejscu jak wryty

wypróbuję na swoim rottweilerze :-P - ale mówisz, że tył też zadziała? tylko z ludźmi czy z przeszkodami nieruchomymi też? Aaa - no i przypadkiem nie masz dsg? Bo ktoś gdzieś pisał, że z dsg mają to hamowanie awaryjne do zera
valdes73
Stella +
Stella +

Postprzez KubaaBia » 15 kwietnia 2018, 14:37

Mi kazali odezwac sie do głównego dystrybutora Seata na Polske, oni maja pomóc.

Volkswagen Group Polska Sp. z o.o.
ul. Krańcowa 44
61-037 Poznań
Poland
National phone number: 800 800 801 (There is no international number)
Monday- Friday: 08:00- 22:00, Saturday: 08:00-14:00
www.seat-auto.pl
bokseat@seat-auto.pl
KubaaBia
Sport
Sport

Postprzez flito » 15 kwietnia 2018, 16:21

valdes73 napisał(a):wypróbuję na swoim rottweilerze - ale mówisz, że tył też zadziała? tylko z ludźmi czy z przeszkodami nieruchomymi też? Aaa - no i przypadkiem nie masz dsg? Bo ktoś gdzieś pisał, że z dsg mają to hamowanie awaryjne do zera

mam DSG, ale nic mi nie wiadomo o różnicy. W pracy natomiast mamy skody octavie, w manualu bez front assist. Kiedyś na pewniaka cofałem i nie zauważyłem słupka. Nim czujniki wydały dźwięk to auto stanęło jak wryte

jak parkujesz i masz obraz z czujników na ekranie, masz taki symbol (AΔ) ?
flito
Signo
Signo

Postprzez marekwar » 15 kwietnia 2018, 18:51

Odradzam zaufanie do front assist.
Właśnie wymieniłem przedni zderzak po tym jak nie zauważyłem barierki otaczającej latarnię na jednym z supermarketowych parkingów.
System zadziałał ale za późno - zabrakło może kilkunastu centymetrów i doszło do bum mimo małej prędkości.
marekwar
Sport
Sport

Region: łódzkie
Auto: Leon ST Xcellence

Postprzez Cobra_o7o » 15 kwietnia 2018, 19:20

flito napisał(a):W pracy natomiast mamy skody octavie, w manualu bez front assist. Kiedyś na pewniaka cofałem i nie zauważyłem słupka. Nim czujniki wydały dźwięk to auto stanęło jak wryte

Sugerujesz że wystarczą czujniki by samochód nie pozwolił wjechać w przeszkodę?
Skoda by tak miała a Seat nie? Seat tak nie ma, przynajmniej mój, zestaw czujników z kamerą.
Chyba że to kwestia prędkości, jakoś nie mam odwagi cisnąć do tyłu nie będąc pewnym co jest za zderzakiem a nigdy samochód nie zablokował mi ruchu. Spróbuje potestować na kartonach.
...
Przypomniało mi się coś - pierwsza jazda próbna Cuprą i moment parkowania pod salonem.
Manewr wyglądał tak że musiałem dojechać prostopadle przodem do zaparkowanych w linii Leonów by na wstecznym wjechać równolegle w oflagowane miejsce dla Cupry, obok drzwi do salonu.
No i handlowiec, który mi towarzyszył bardzo się zestresował gdy zatrzymałem samochód na zapałkę przed tymi Leonami.
Chciałem sprawdzić te systemy. FA nie zadziałał, czujniki parkowania zapiszczały po zatrzymaniu.
Cobra_o7o
Sport
Sport

Auto: odrzutowe
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez Swatek » 16 kwietnia 2018, 07:36

Cobra_o7o napisał(a):
flito napisał(a):W pracy natomiast mamy skody octavie, w manualu bez front assist. Kiedyś na pewniaka cofałem i nie zauważyłem słupka. Nim czujniki wydały dźwięk to auto stanęło jak wryte

Skoda by tak miała a Seat nie? Seat tak nie ma, przynajmniej mój, zestaw czujników z kamerą.
Chyba że to kwestia prędkości, jakoś nie mam odwagi cisnąć do tyłu nie będąc pewnym co jest za zderzakiem a nigdy samochód nie zablokował mi ruchu. Spróbuje potestować na kartonach.

Może to kwestia wersji wyposażenia. U mnie (testowane w kontrolowanych i niekontrolowanych warunkach 8) ) Przy spokojnym cofaniu auto zatrzyma się i system uchroni przed kolizją. Skrzynia manualna.
Swatek
Signo
Signo

Region: zachodniopomorskie
Auto: Leon KL ST

Postprzez KubaaBia » 16 kwietnia 2018, 08:31

Cobra_o7o napisał(a):

...
Przypomniało mi się coś - pierwsza jazda próbna Cuprą i moment parkowania pod salonem.
Manewr wyglądał tak że musiałem dojechać prostopadle przodem do zaparkowanych w linii Leonów by na wstecznym wjechać równolegle w oflagowane miejsce dla Cupry, obok drzwi do salonu.
No i handlowiec, który mi towarzyszył bardzo się zestresował gdy zatrzymałem samochód na zapałkę przed tymi Leonami.
Chciałem sprawdzić te systemy. FA nie zadziałał, czujniki parkowania zapiszczały po zatrzymaniu.

Miałem bardzo podobna sytuacje jak jezdzilem próbna Cupra ST i nie miałem do czynienia jeszcze z tymi systemiami ze niby sam zachamuje, to podobno to dziala powyzej jakiejs predkosci bo jak powoli parkowalem to az do czerwonej kreski na wyswietlaczu tak jak kierownik salonu mowil ale nic mi nie zachamowało, ale jak odebralem swojego i zona pierwszy raz parkowała pod domem i za szybko wjechala na miejsce parkingowe to czyjniki wykryly ze chyba jest za duza predkosc (i UWAGA) do "kraweznika" i sam zachamował auto (manual).
KubaaBia
Sport
Sport

Postprzez Sturnn » 16 kwietnia 2018, 09:00

Potwierdzam. U mnie DSG i przy cofaniu sam też hamulec w podłogę i koniec jazdy :)
Sturnn
Stella +
Stella +

Region: mazowieckie
Auto: Seat Leon ST FR

Postprzez marekwar » 16 kwietnia 2018, 14:36

To jeszcze raz napiszę. U mnie DSG i bęc na parkingu w słupek i.... zderzak wymieniony.
Tylko że do przodu.
marekwar
Sport
Sport

Postprzez AilO » 17 kwietnia 2018, 10:36

KubaaBia napisał(a):To ja ostatnio wysyłałem zapytanie do Globalnego Seata na temat aktualizacjie firmware i z ich strony i po 4 dniach dostalem odpowiedz
Moze spróbuj tam ?

Udało Ci się dostać jakąś sensowną odpowiedź? w sumie sam jestem ciekawy
AilO
Stella +
Stella +

Auto: leon
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez KubaaBia » 17 kwietnia 2018, 11:48

Taaa... Globalny odpisał to ;/ a pozniej napisalem do tego na Polske ktory skierował mnie do Lokalnego :roll: a lokalny nie odpisuje

We thank you for e-mail.

With regard to your query, our SEAT Authorised Services are always provided with all the updates and new versions, if there are available for your Leon ST. For this reason, it is our Importers and their Authorised Service Network in each country who give response to this kind of technical questions. In addition, please bear in mind that any version or update which might not be suitable for your vehicle may cause undesired results in the original properties of your vehicle. Thus, if you are willing to ask for a technical opinion, our suggestion would be that you visit one of the SEAT Authorised Services who are always provided with all the available updates and new versions by our Brand.

In addition, our Importer in Poland , Volkswagen Group Polska Sp. z o.ois also at your disposal for any matter that might concern you about our vehicles. Their contact details are:
KubaaBia
Sport
Sport

Postprzez sarius » 24 maja 2018, 20:56

Jak się upewnić, że ma się ten FA i hamowanie przy pakowaniu? Hamowanie w menu jest włączone. Może to faktycznie kwestia prędkości, ale jak nie zatrybi to nawet kartonem porysuję swój czarny lakier :D Mogę autem cofać pomału do czerwonych kresek i nic.
Z FA próbowałem machać nogą przed radarem i też nic. Auto się po prostu toczyło po zwolnieniu hamulca z DSG.
Miałem wzięty w Xcellence pakiet comfort+, tam aktywny tempomat występuje tylko z FA i ochroną pieszych, ale jak to sprawdzić to kurde nie wiem :DObrazek

Klepnięte na telefonie, więc przepraszam za ewentualną jakość posta ;)
Toledo 1.9 TDI ASV 110KM -> Leon ST Xcellence 5F8 1.4 DSG 150 KM MY18 :)
sarius
Signo
Signo

Region: dolnośląskie
Auto: Leon 3 ST 150KM DSG

Postprzez B3N » 24 maja 2018, 21:44

Panowie, jeśli dobrze pamiętam to jest ta funkcja może działać tak: (LEON FL XCELLENCE ) (sprawdzone empirycznie) (najłatwiej na cofaniu w krzaczki i inne rośliny)
Cofacie, cofacie powoooooli, i czujniki pikają, cofacie dalej powoli -> czujniki zaczynają dawać sygnał stały... czyli ok.20cm od przeszkody, ale wy cofacie dalej powoli, i uważam że komputer i czujniki są wstanie wykryć dokładniej przeszkodę i w momencie kiedy będzie 2cm lub nawet mniej według czujnika samochód zacznie nawalać pedałem hamulca (coś ala ABS ). Dotyczy to tylnych czujników a możliwe że i przednich czujników.
Podsumowując....cofacie , czujniki dają sygnał, wy go ignorujecie i nastepuje sygnal staly , a wy dalej go ignorujecie. Komputer wam pokazuje ze jestes za blisko ale wie dokladniej niz pokazuje Tobie ...ty ignorując to samochód zahamuje żeby ograniczyć stłuczkę

Ogólnie rzecz biorąc to samochód postara sie zahamować jak już macie się wpierdolić w przeszkodę. Sam zacznie nawalać pedałem hamulca, bo wykryje za blisko przeszkodę...coś jak ograniczanie skutków kolizji z przeszkodą.
B3N
Sport
Sport

Auto: SEAT LEON 5F FR

Postprzez kowalel » 24 maja 2018, 23:07

Funkcja ta zadziałała mi 2 albo 3 razy :) Za każdym razem razem było to w momencie dynamicznego ruszenia do tylu i na odległości około 0,5m od przeszkody. Testowałem również powolne cofanie ale zawsze kończyło się ono zatrzymaniem na przeszkodzie :)

Na ekranie dostajemy powiadomienie w stylu "Awaryjne hamowanie przy parkowaniu. Wciśnij hamulec aby kontynuować".
kowalel
Stella
Stella

Auto: leon

Postprzez KubaaBia » 25 maja 2018, 05:45

kowalel napisał(a):Funkcja ta zadziałała mi 2 albo 3 razy :) Za każdym razem razem było to w momencie dynamicznego ruszenia do tylu i na odległości około 0,5m od przeszkody. Testowałem również powolne cofanie ale zawsze kończyło się ono zatrzymaniem na przeszkodzie :)

Na ekranie dostajemy powiadomienie w stylu "Awaryjne hamowanie przy parkowaniu. Wciśnij hamulec aby kontynuować".

U mnie juz 4-5 razy to zadziałało z przednimi i tylnymi jak za szybko wjezdzalem na parking lub cofałem :D Ale nie widziałem tej informacji o awaryjnym hamowaniu :) Kolejny raz przypatrze się, ale tak jak kolega B3N powiedział, ochrona pieszych działa na podstawie radaru + czujniki przód/tył :)
Ale chętnie bym poczytał dokładniej na jakiej zasadzie te awaryjne hamowanie tył działa, czy tak jak kowalel mówi ze predkośc + odległość od czujników bo nie widze innego rozwiazania.
KubaaBia
Sport
Sport

Postprzez flito » 25 maja 2018, 08:05

spróbujcie cofać i niech ktoś Wam wbiegnie tuż przed czujniki... Auto stanie jak wryte.

Podczas parkowania ciężko "wywołać" tą funkcję.. Najlepiej działa gdy zrobicie to... nieświadomie:D Podczas dynamicznego parkowania nie zauważycie słupka. FA to wykryje i zatrzyma auto
flito
Signo
Signo

Postprzez sarius » 25 maja 2018, 08:20

flito napisał(a):spróbujcie cofać i niech ktoś Wam wbiegnie tuż przed czujniki... Auto stanie jak wryte.

Podczas parkowania ciężko "wywołać" tą funkcję.. Najlepiej działa gdy zrobicie to... nieświadomie:D Podczas dynamicznego parkowania nie zauważycie słupka. FA to wykryje i zatrzyma auto
Haha, poproszę teściową o taką przysługę :D

Klepnięte na telefonie, więc przepraszam za ewentualną jakość posta ;)
Toledo 1.9 TDI ASV 110KM -> Leon ST Xcellence 5F8 1.4 DSG 150 KM MY18 :)
sarius
Signo
Signo

Postprzez marekwar » 26 maja 2018, 14:01

Spróbujcie ruszyć do przodu zamiast do tyłu z ok. 50 cm od słupka. Z DSG to pozycja D zamiast R.
Chwila nieuwagi (i starych nawyków z manuala) kosztowała ubezpieczyciela 3500 a mnie podwyższenie składki na AC.
Oczywiście Front Assist oraz przednie czujniki całkowicie sprawne a słupek i do tego latarnia w polu widzenia systemów.
marekwar
Sport
Sport

Postprzez szadubaba » 26 maja 2018, 23:11

Z uporem maniaka bedziesz drazyl ten temat - miales pecha i tyle.

Mi tam samo zahamowalo pare razy, to samo w nowym Polo. Zycie.
szadubaba
Sport
Sport

Auto: Cupra 300

Postprzez tatian » 27 maja 2018, 06:59

A mi ostatnio ani front assist, ani czujniki parkowania nie zareagowały przy wjeździe do garażu przodem. Efekt przywaliłem w ścianę garażu. Na całe szczęście był to blaszak i o dziwo nic się nie stało, ramka oberwała jako pierwsza i jedyna mam nadzieję, nie mniej jednak czemu nic nie zadziałało nie wiem do dzisiaj, może kwestia upału.
Obrazek
tatian
Cupra
Cupra

Postprzez szadubaba » 27 maja 2018, 08:46

A wymuszasz ich reczne wlaczenie czy czekasz az same?
szadubaba
Sport
Sport

Auto: Cupra 300

Postprzez tatian » 27 maja 2018, 08:54

Czekam.
Obrazek
tatian
Cupra
Cupra

Postprzez marekwar » 27 maja 2018, 11:00

Tytuł wątku jest Front Assist i jak widać czasem zadziała, czasem nie.
Wniosek dla nowych właścicieli Leona którzy tu zajrzą - czytać raczej moje maniackie wpisy i mieć bardzo ograniczone zaufanie.
Co do pytania o włączenie systemu ostrzegania z przodu tuż przed nieplanowanym puknięciem to dobra rada.
Następnym razem jak puknę to włączę wcześniej.
marekwar
Sport
Sport

Postprzez flito » 31 maja 2018, 15:11

jakby ktoś bardzo chce przetestować hamowanie przy parkowaniu polecam spróbować zaparkować w gęstej wysokiej na 30 cm trawie. Dziś Leon by mi zęby wybił gdy chciałem po tej trawie przejechać. Cały czas czujniki z przodu wyly, ale gdy trawa zrobiła się wyższa to stanął jak wryty
flito
Signo
Signo

Postprzez artospaj » 12 czerwca 2018, 16:42

Mi się narazie potwierdza teoria, że te systemy są ograniczone software'owo - czyli są zaprogramowane żeby działały w określonych okolicznościach. Może to kwestia "pozycjonowania" w VAG, a może po prostu pewne sytuacje "kryzysowe" są przy takim zestawie czujników nie do odróżnienia od sytuacji drogowych.. Ciężka sprawa.

Przechodząc do konkretów - np. Front Assist podczas jazdy nie zareaguje kiedy z premedytacją będziesz trzymał gaz do dechy z wiarą, że auto nie wjedzie w dupę samochodu z przodu. Zareaguje natomiast, jeśli auto z przodu nagle zahamuje a u Ciebie nie będzie reakcji.

Moje doświadczenia na ten temat:
1. Jadę w lekkim korku, trochę się zluzowało - wszyscy przyspieszają, to i ja. Nagle auto przede mną hamuje, a ja akurat patrzyłem w lusterko. Front assist wyhamował samochód i uchronił mnie przed kolizją.
2. Jadę prawym pasem, samochód przede mną chce skręcić w prawo. Nie planuję hamowania, bo wg mojej oceny ominę pojazd. Gość trochę mocniej przyhamował przy skręcie - Front Assist wykrył potencjalną stłuczkę ale tym razem był wystarczający "margines" żeby zakończyło się na ostrzeżeniu i pisku.

Jeśli chodzi o awaryjne hamowanie na parkingu - również powolne i spokojne manewrowanie nie kończy się awaryjnym hamowaniem, ale np. dynamiczne dojeżdżanie do przeszkody już go aktywuje.

Mój przypadek - trochę za mocno odpuściłem hamulec przy cofaniu, będąc blisko przeszkody (inny samochód). Auto gwałtownie ruszyło do tyłu, ale zadziałał hamulec awaryjny i uratował mnie przed stłuczką.

Systemu ochrony pieszych nie udało mi się jeszcze zaobserwować w akcji.. w sumie to dobrze :)
artospaj
Stella +
Stella +

Auto: Leon X-Perience 2018

Postprzez flito » 12 czerwca 2018, 23:11

artospaj napisał(a):Jadę prawym pasem, samochód przede mną chce skręcić w prawo. Nie planuję hamowania, bo wg mojej oceny ominę pojazd. Gość trochę mocniej przyhamował przy skręcie - Front Assist wykrył potencjalną stłuczkę

KU PRZESTRODZE!
Miałem dokładnie taką samą sytuację. Przewoziłem stalową belkę długości od bagażnika przez tunel środkowy na podłokietniku kończąc..
Nie planowałem hamowania przy omijaniu, ale Front Assist zahamował za mnie.. Belka wbiła się w deskę, lekko wgniotła. Na szczęście kilka cm poniżej wyświetlacza... UFF :D

Przy przewożeniu rzeczy w tunelu warto wyłączyć front assist lub dobrze je zabezpieczyć przed przesunięciem
flito
Signo
Signo

Postprzez dragonflymr » 30 września 2018, 11:08

W moim odebranym w tym tygodniu (rok produkcji 2018) działa hamowanie przy cofaniu - sprawdzone wiele razy na krzakach w trakcie cofania :-)

Nie wiem jak Front Assist ale ACC hamuje samochód do zera nawet jak ten poprzedzający stoi. Scenariusz:
Ustawione ACC z najmniejszym odstępem od poprzedzającego
Dojazd do samochodu stojącego przed świałami
Samochód staje - dość daleko od poprzedzającego
Naciskam gaz - podjeżdżam kawałek, zaraz ACC hamuje, tak można kilka razy aż dystans jest OK :-)

-- 30 września 2018, 12:08 --

Jedno co mnie ciekawi to opis z instrukcji:
W zależności od wersji wyposażenia, funkcja ta może również włączyć hamulec awaryjny podczas jazdy do przodu.

Czy ktoś wie co jest potrzebne żeby ta funkcja działał w przypadku jazdy do przodu? U mnie na 100% nie działa bo jak przodem do chwastów podjeżdżam to tylko piszczą czujniki ale nie hamuje. Nie żebym jakoś bardzo chciał - czysta ciekawość :-)
dragonflymr
Sport
Sport

Auto: Cupra 300 ST

Postprzez sarius » 30 września 2018, 22:50

Spróbuj sobie wjechać w wysoką trawę ;)

sarius
Signo
Signo

Postprzez dragonflymr » 1 października 2018, 06:23

Nie raz próbowałem, wjazd w identyczne zarośla które powodują że przy cofaniu system daje po heblach nie powoduje żadnej reakcji - zero hamowania tylko info z czujników.
dragonflymr
Sport
Sport

Postprzez kamivil » 1 października 2018, 08:57

Tutaj chodzi o to, że jeśli sytuacja na drodze jest umiarkowana, acc wyhamowuje normalnie w ramach swojego zakresu pracy (acc wykorzystuje "chyba" max 70% siły hamowania) jednak gdy samochód poprzedzający zatrzyma się nagle, acc nie będzie w stanie zatrzymać pojazdu bezpiecznie i uruchomi hamulec awaryjny (ten sam co się aktywuje gdy się zagapimy i w porę nie zaczniemy hamować przed samochodem).
kamivil
Stella +
Stella +

Auto: Cupra 300 4Drive

Postprzez kondziow » 1 października 2018, 11:22

Narzekacie na ACC i Front Assista, a ostatnio miałem okazje jeździć nowymi Toyotam i ten ich system to jest istny dramat. Auta nie radzą sobie z wykrywaniem pochylenia jezdni i w sytuacji gdy wymijałem stojące przy drodze (a nie poruszające się) pojazdy, a droga zakręcała to samochód sam z siebie nagle dał na maksa po heblach. Jeździłem tą drogą często Leonem i nigdy tutaj Front Assist tak się nie zachował. Na tle Toyot i Renault system VAGowy jest zdecydowanie bardziej dopracowany.
Jest:
Leon Cupra 300 My2018 DSG
Było:
Leon FR 5F '16 1.8TSI DSG Alor Blue
Passat B6 '06 BWA@260KM by CompSport
kondziow
Signo
Signo

Region: małopolskie
Auto: Cupra 300 DSG

Postprzez dragonflymr » 1 października 2018, 12:14

kondziow napisał(a):Narzekacie na ACC i Front Assista, a ostatnio miałem okazje jeździć nowymi Toyotam i ten ich system to jest istny dramat. Auta nie radzą sobie z wykrywaniem pochylenia jezdni i w sytuacji gdy wymijałem stojące przy drodze (a nie poruszające się) pojazdy, a droga zakręcała to samochód sam z siebie nagle dał na maksa po heblach. Jeździłem tą drogą często Leonem i nigdy tutaj Front Assist tak się nie zachował. Na tle Toyot i Renault system VAGowy jest zdecydowanie bardziej dopracowany.

Na nic nie narzekam :-) System bardzo mi się podoba. Jedyne o co mi chodziło to wyjaśnienie zapisu z instrukcji:
"W zależności od wersji wyposażenia, funkcja ta może również włączyć hamulec awaryjny podczas jazdy do przodu."

czyli co jest potrzebne żeby system zadziałał przy wjeżdżaniu w krzaki przodem tak jak działa przy wjeżdżaniu tyłem - nie to że mam zamiar ale tak najprościej/bezpieczniej sprawdzić czy działa. Tył działa 100%, przód nigdy mi nie zahamował.
dragonflymr
Sport
Sport

Postprzez kamivil » 1 października 2018, 15:13

U mnie awaryjne zahamowanie aktywowane przez przednie czujniki włącza się zawsze jak chce wjechać do wąskiego garażu (po pół metra wolnej przestrzeni z każdej strony wjazdu) i robię to dość dynamicznie. Przy spokojnym wjezdzaniu dźwięk ciągły jest ale bez reakcji hamulcem.
kamivil
Stella +
Stella +

Auto: Cupra 300 4Drive

Postprzez dragonflymr » 1 października 2018, 15:32

kamivil napisał(a):U mnie awaryjne zahamowanie aktywowane przez przednie czujniki włącza się zawsze jak chce wjechać do wąskiego garażu (po pół metra wolnej przestrzeni z każdej strony wjazdu) i robię to dość dynamicznie. Przy spokojnym wjezdzaniu dźwięk ciągły jest ale bez reakcji hamulcem.

Może przód potrzebuje bardziej solidnej przeszkody niż tył? Jeszcze potestuję, warto wiedzieć czy to działa czy nie :-)
dragonflymr
Sport
Sport

Postprzez marekwar » 1 października 2018, 18:05

Inni to już zrobili...
https://youtu.be/Iqe-nMZSlt4
marekwar
Sport
Sport

Postprzez dragonflymr » 1 października 2018, 19:04

Taa, znam ten filmik, tyle że to chyba inny system niż ten odpowiedzialny za hamowanie przy cofaniu. Chyba że instrukcja po prostu odnosi się do Front Assist - jakoś tak jasno nie jest wyjaśnione :-(
dragonflymr
Sport
Sport

Postprzez marekwar » 1 października 2018, 22:05

Na pewno. Z tyłu nie ma radaru więc mogą działać wyłącznie czujniki ultradźwiękowe.
Z przodu działa radar i to on wyczuwa w ruchu zbyt szybkie zbliżanie się do poprzedzającego auta. I to na odległość kilkunastu a nawet kilkudziesięciu metrów - zależnie od prędkości. Algorytmy wyliczają jak w takich warunkach hamować. FA z przodu w takich sytuacjach na 100% nie wykorzystuje czujników zbliżeniowych - mają one bardzo mały zasięg.
U mnie w typowych sytuacjach FA reaguje, gdy za szybko podjeżdżam do poprzedzającego auta i wtedy alarmuje.
Jak wciskam hamulec to czasem włącza się już ABS choć nie hamuję awaryjnie.
Czyli działa.
Natomiast nigdy nie dziala gdy jadę po wysokiej trawie a czujniki piszczą.
Co więcej - FA nie zadziałał gdy omyłkowo wrzuciłem D zamiast R i przydzwoniłem w latarnię z około metra.
FA jest u mnie sprawny ale algorytmy napisane są dla innych warunków ruchu.
marekwar
Sport
Sport

Postprzez servo » 2 października 2018, 09:57

marekwar napisał(a):Z DSG to pozycja D zamiast R.
Daruj sobie te złośliwości, tylko poszukaj dokładnego opisu warunków zadziałania systemów :) Zauważysz, że... z tym jest bardzo słabo. Trudno otrzymać takie informacje przed zakupem.
Front assist wykrywa obiekty ruchome - aby nie wszczynać alarmu przy każdej latarni stojącej obok drogi, drzewie lub znaku drogowym. Dlatego kiedy jedziesz za jakimś autem i twój system śledzi ten pojazd przed tobą a on się zatrzyma - to system radarowy zauważy zatrzymanie pojazdu i twój Leon również stanie. Jeśli jednak nadjedziesz, w pobliże stojącego pojazdu - to zostanie on zignorowany jako fragment otoczenia. System uzna, że droga skręca przed pojazdem lub planujesz parkowanie... Pieszych system rozpozna, jeśli jedziesz wolno a pieszy przemieszcza się z lewej na prawo lub odwrotnie. Pieszego stojącego lub idącego wzdłuż drogi system nie rozpozna.

Zachar źle testował FA, stanowczo źle.

A automatyczne hamowanie przy parkowaniu musi mieć jakieś ograniczenia - inaczej nie dałoby się zaparkować do samej ściany w garażu. Te systemy autonomicznego hamowania przy parkowaniu i wykrywania pieszych to raczej "losowo rzucane koło ratunkowe" w pewnych sytuacjach, a nie "solidny i niezawodny pomocnik" :)
servo
Sport
Sport

Auto: Leon FR 5D 2018

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne