Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Zakup Leona3, jakie doposażenie?

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: Zakup Leona3, jakie doposażenie?

Postprzez bvw08 » 13 listopada 2014, 13:36

Jeśli w seat sound system dokładają 2 głośniczki to nie warto, rozumie w vw system dynaudio zbudowany z naprawdę dobrych jakościowo komponentów i gra to wyśmienicie w porównaniu do standartowego audio, a navi wolę osobne urządzenie, lepsze jakościowo w każdej chwili można zaktualizować mapę i mieć podgląd na natężenie ruchu i korki
prawie 400Nm robi swoje :))
bvw08
Sport
Sport

Auto: ARL+

Reklama

Postprzez kososki » 13 listopada 2014, 15:40

wróciłem właśnie z jazdy Cuprą DSG i szczerze mówiąc nie zachwyciła mnie. Oczywiście nie twierdzę, że jest zła, ale nic specjalnego. Biegi zmienia płynnie, ale czasami np. zaskoczony byłem brakiem redukcji mimo takiej możliwości przy pełnym bucie w podłodze. Co zauważyłem też to przy końcu obrotów na ułamek sekundy przed zmianą biegu jakby słabł. Oczywiście przy zwykłej jeździe po mieście w trybie D to można czysta przyjemność jazdy automatem. Póki co wciąż mam mieszane uczucia, będę musiał się jeszcze raz przejechać manualem, ale na dzień dzisiejszy to raczej nie dopłacę 8k zł za DSG :)
kososki
Stella +
Stella +

Auto: Vectra
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Ocelot » 14 listopada 2014, 06:49

Witam szanownych forumowiczów. ;)

Po przeczytaniu kilku tematów stwierdziłem, że dołącze się do dyskusji. Mam nadzieję, że wybrałem dobry temat...
Niedługo planuję zakup Leona.
W związku z tym mam do Was kilka pytań, jednak na początek może przedstawię specyfikację, która mnie interesuje:

Seat Leon ST FR 1.4 TSI 125 KM
Cena podstawowa: 80 900 zł,

Dodatki:
Lakier metallic: 2394 zł (tu pewna wątpliwość, ale to będzie jedno z poniższych pytań),
Pakiet praktyczny: 509 zł,
Pakiet wspomagania jazdy: 1388 zł,
Pakiet Comfort (OPS, ACC i pakiet zimowy): 4701 zł

Łącznie: 89892 zł

Teraz może pytania:
1. W poprzednich postach wyczytałem, że rabat możliwy do uzyskania przy takiej troszkę bogatszej wersji jak FR to ok. 8%. W takim wypadku mógłbym liczyć na cenę samochodu ok. 82 700 zł. Pytanie: czy takie rabaty otrzymuje się przez cały rok, czy tylko ze względu na to, że zbliża się grudzień? Autko planuję zamówić dopiero na początku marca 2015 ze względu na to, że wtedy wracam z zagranicy.
Ponadto samochód kupiony będzie za gotówkę – czy w związku z tym można liczyć na większą przychylność salonu w kwestii rabatu?
2. Jaki jest mniej więcej okres oczekiwania na samochód po zamówieniu? Podczas jednej rozmowy w salonie w Poznaniu facet powiedział mi, że to około miesiąc. Oczywiście im krócej, tym lepiej. ;)
3. Kolor. Żonka życzy sobie, aby Leoś był biały. Mi to jak najbardziej odpowiada, gdyż trzeba przyznać, że wyjątkowo temu autu pasuje. Czy różnica między kolorami White niemetalizowanym, a metalizowanym Nevada White jest bardzo znacząca? Czy ktoś z Was widział oba auta i jak się prezentują? Czy warto dopłacać w tym wypadku do metallica ponad 1000 zł?
4. Funkcja „coming home” w światłach. Jak to działa w praktyce? Nigdy jeszcze nie miałem okazji zobaczyć i nie wiem „o co kaman”. ;)
5. Do wersji Style można zamówić za 941 zł pakiet rodzinny: kurtyny tylnych szyb i stoliczki. Jak to wygląda w przypadku wersji FR? Czy można coś takiego mieć?
6. Gdy byłem w salonie sprawdziłem, że do auta ładują (na całe szczęście) stary czynnik klimatyzacji R134. Mam nadzieję, że od nowego roku sytuacja się nie zmieni i nie włożą tam r1234yf. Po prostu chciałem zapytać, czy nie ma ku temu żadnych przesłanek, gdyż w sumie kilka aut konkurencji odrzuciłem z tego powodu. ;)
7. Teraz pytania laika odnośnie ubezpieczenia auta... Mam 25 lat, żadnych zniżek i będzie to mój pierwszy samochód. Z tego jakie mam wyobrażenie wydaje mi się, że na nowe auta wykupuje się w salonie ubezpieczenie pakietowe, na którego cenę zniżki - bądź ich brak, nie mają wpływu. Czy tak jest w rzeczywistości? Wychodziłoby na to, że każdy klient kupujący Leona z daną pojemnością silnika miałby prawie że taką samą cenę ubezpieczenia. Auto co prawda będzie miało współwłaściciela z pełnymi zniżkami, ale tylko ze względów prywatnych. Z tego co mi wiadomo nie pomoże mi to w uzyskaniu niższego ubezpieczenia, gdyż „salonowe” ubezpieczenie pakietowe i tak wychodzi taniej, niż kupowane oddzielnie nawet z pełnymi zniżkami. Jeśli się z czymś mylę to proszę mnie poprawić. ;)
8. W związku z powyższym, pytanie odnośnie alarmu. Czy warto doposażyć w niego auto za 1249 zł? Czy spowoduje to wyraźnie niższą kwotę ubezpieczenia?

Pozdrawiam i z góry dzięki wszystkim za odpowiedzi. ;)
Ocelot
Sport
Sport

Auto: Leon 5F ST FR
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez jaceku » 14 listopada 2014, 07:32

kososki napisał(a):wróciłem właśnie z jazdy Cuprą DSG i szczerze mówiąc nie zachwyciła mnie. Oczywiście nie twierdzę, że jest zła, ale nic specjalnego. Biegi zmienia płynnie, ale czasami np. zaskoczony byłem brakiem redukcji mimo takiej możliwości przy pełnym bucie w podłodze. Co zauważyłem też to przy końcu obrotów na ułamek sekundy przed zmianą biegu jakby słabł. Oczywiście przy zwykłej jeździe po mieście w trybie D to można czysta przyjemność jazdy automatem. Póki co wciąż mam mieszane uczucia, będę musiał się jeszcze raz przejechać manualem, ale na dzień dzisiejszy to raczej nie dopłacę 8k zł za DSG :)

takie wrażenia miałem, kiedy oglądałem testy przyspieszania Cupry z DSG...i czytałem też gdzieś o zawieszaniu siętego automatu w tym aucie... wypróbuj wersję z manualem, bo ja osobiście już drugi raz miałem jazdę próbną tym autem w ostatni weekend i mam jak najbardziej pozytywne wrażenia... jedyne minusy to oczywiście utrata trakcji na mokrym i nawierzchniach, które nie są idealnie gładkie...

Ocelot... skąd jesteś? dają jeszcze rabaty związane z wykonywanym zawodem (2%), więc może się załapiesz? Nie wiem czy wysokość (procentowo) rabatu jest skorelowana z wartością auta ale jeśli nie to popytaj w innych salonach... z tego co piszą koledzy i na podstawie swojej wlasnej wiedzy powiem Ci, że rabaty można dostać wyższe...
jaceku
Stella +
Stella +

Auto: Fiat
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez pinkibass » 14 listopada 2014, 08:18

Ocelot napisał(a):1.rabat

Można liczyć nawet na rabat na poziomie 10-12% u najlepszych dealerów - trzeba pytać. W marcu (jeśli to wchodzi w grę) można liczyć jeszcze na duży wybór aut z 2014 (może być problem ze znalezieniem auta z pakietem wspomagania jazdy)a to dodatkowe kilka tysięcy rabatu.

Ocelot napisał(a):2. Jaki jest mniej więcej okres oczekiwania na samochód po zamówieniu?

Zakładałbym raczej 2-3 miesiące. Auto 2014 od reki :)

Ocelot napisał(a):3. Kolor

Trzeba zdecydować samemu - różnica jest ale wybór zależy od upodobań. Candy jest cieplejszy, Nevada zimniejszy. Poniżej 2 zdjęcia porównawcze:
Tutaj z przodu Candy white, z tyłu Nevada;
Obrazek

A tutaj Nevada white z przodu, Candy z tyłu:
Obrazek

Ocelot napisał(a):4. Funkcja „coming home” w światłach. Jak to działa w praktyce?

Coming home - po wyłączeniu auta i otwarciu drzwi jeśli jest odpowiednio ciemno światła mijania zapalają się, żeby oświetlić drogę do domu (czas świecenia do ustawienia na radiu).
Leaving home odpowiednio - dochodząc do samochodu po odblokowaniu centralnego zamka światła się zapalają.

Ocelot napisał(a):6. Gdy byłem w salonie sprawdziłem, że do auta ładują (na całe szczęście) stary czynnik klimatyzacji R134.

Z tego co se orientuję to musieliby przerabiać cała\ą instalacje na nowy czynnik, więc wątpie. Z tego co pamętam VW powiedział, że nie będzie używał nowego czynnika ze względu na niebezpieczeństwo.

Ocelot napisał(a):7. Teraz pytania laika odnośnie ubezpieczenia auta...

Są pakiety dealerskie niezależne zupełnie od wieku/zniżek. Ja trafiłem akurat na promocje w Hestii i pakiet wyniósł 3% wartości samochodu (bo tak to sobie wyliczają)
Ocelot napisał(a):8. W związku z powyższym, pytanie odnośnie alarmu. Czy warto doposażyć w niego auto za 1249 zł?

Tylko dla własnego spokoju. W salonie powiedzieli mi, że nie ma obecnie takiego wymogu
pinkibass
Sport
Sport

Auto: Leon 5F FR 1.4 140KM
Silnik: benzyna turbo inny

Postprzez trzcina » 14 listopada 2014, 08:37

Ocelot napisał(a):Witam szanownych forumowiczów. ;)

Po przeczytaniu kilku tematów stwierdziłem, że dołącze się do dyskusji. Mam nadzieję, że wybrałem dobry temat...
Niedługo planuję zakup Leona.
W związku z tym mam do Was kilka pytań, jednak na początek może przedstawię specyfikację, która mnie interesuje:

Seat Leon ST FR 1.4 TSI 125 KM
Cena podstawowa: 80 900 zł,

Dodatki:
Lakier metallic: 2394 zł (tu pewna wątpliwość, ale to będzie jedno z poniższych pytań),
Pakiet praktyczny: 509 zł,
Pakiet wspomagania jazdy: 1388 zł,
Pakiet Comfort (OPS, ACC i pakiet zimowy): 4701 zł

Łącznie: 89892 zł

Teraz może pytania:
1. W poprzednich postach wyczytałem, że rabat możliwy do uzyskania przy takiej troszkę bogatszej wersji jak FR to ok. 8%. W takim wypadku mógłbym liczyć na cenę samochodu ok. 82 700 zł. Pytanie: czy takie rabaty otrzymuje się przez cały rok, czy tylko ze względu na to, że zbliża się grudzień? Autko planuję zamówić dopiero na początku marca 2015 ze względu na to, że wtedy wracam z zagranicy.
Ponadto samochód kupiony będzie za gotówkę – czy w związku z tym można liczyć na większą przychylność salonu w kwestii rabatu?
2. Jaki jest mniej więcej okres oczekiwania na samochód po zamówieniu? Podczas jednej rozmowy w salonie w Poznaniu facet powiedział mi, że to około miesiąc. Oczywiście im krócej, tym lepiej. ;)
3. Kolor. Żonka życzy sobie, aby Leoś był biały. Mi to jak najbardziej odpowiada, gdyż trzeba przyznać, że wyjątkowo temu autu pasuje. Czy różnica między kolorami White niemetalizowanym, a metalizowanym Nevada White jest bardzo znacząca? Czy ktoś z Was widział oba auta i jak się prezentują? Czy warto dopłacać w tym wypadku do metallica ponad 1000 zł?
4. Funkcja „coming home” w światłach. Jak to działa w praktyce? Nigdy jeszcze nie miałem okazji zobaczyć i nie wiem „o co kaman”. ;)
5. Do wersji Style można zamówić za 941 zł pakiet rodzinny: kurtyny tylnych szyb i stoliczki. Jak to wygląda w przypadku wersji FR? Czy można coś takiego mieć?
6. Gdy byłem w salonie sprawdziłem, że do auta ładują (na całe szczęście) stary czynnik klimatyzacji R134. Mam nadzieję, że od nowego roku sytuacja się nie zmieni i nie włożą tam r1234yf. Po prostu chciałem zapytać, czy nie ma ku temu żadnych przesłanek, gdyż w sumie kilka aut konkurencji odrzuciłem z tego powodu. ;)
7. Teraz pytania laika odnośnie ubezpieczenia auta... Mam 25 lat, żadnych zniżek i będzie to mój pierwszy samochód. Z tego jakie mam wyobrażenie wydaje mi się, że na nowe auta wykupuje się w salonie ubezpieczenie pakietowe, na którego cenę zniżki - bądź ich brak, nie mają wpływu. Czy tak jest w rzeczywistości? Wychodziłoby na to, że każdy klient kupujący Leona z daną pojemnością silnika miałby prawie że taką samą cenę ubezpieczenia. Auto co prawda będzie miało współwłaściciela z pełnymi zniżkami, ale tylko ze względów prywatnych. Z tego co mi wiadomo nie pomoże mi to w uzyskaniu niższego ubezpieczenia, gdyż „salonowe” ubezpieczenie pakietowe i tak wychodzi taniej, niż kupowane oddzielnie nawet z pełnymi zniżkami. Jeśli się z czymś mylę to proszę mnie poprawić. ;)
8. W związku z powyższym, pytanie odnośnie alarmu. Czy warto doposażyć w niego auto za 1249 zł? Czy spowoduje to wyraźnie niższą kwotę ubezpieczenia?

Pozdrawiam i z góry dzięki wszystkim za odpowiedzi. ;)

Więc po kolei:

1) Ja dostałem rabat 8.5% na podobnie ustaloną FR z dokładnie tym samym silnikiem. Przy czym to było w czasach gdy pakiet comfort był za "darmo". Generalnie więcej niż 8/8.5% będzie ciężko wyciągnąć. Chyba że jesteś z grup zawodowych, wtedy sprzedawca dostaje 2% zwrotu, który może (ale nie musi) zamienić na rabat.

@pinkibass

11-12% jest możliwe gdy wchodzisz na kwoty powyżej 100 000. A przynajmniej ja nie słyszałem żeby ktoś dostał lepszy rabat na słabsze silniki.

2) Ja czekałem na samochód 3 miesiące z czego 1 miesiąc poświęcony był na 'urlop' dla fabryki. Ciężko mi uwierzyć w 1 miesiąc, tym bardziej że na zagranicznych forum ludzie piszą o dużo dłuższych okresach. Mówię o samochodzie w bardzo podobnej konfiguracji do twojej.

3) Nevada jest moim zdaniem dużo ładniejsza. Jest bardziej kremowa, zimna, ładnie prezentuje się w słońcu i sprawa wrażenie koloru premium. 'Podstawowy' biały wygląda moim zdaniem dużo gorzej, nie polecam (to już lepiej wziąć podstawowy czerwony).

4) Nie posiadam, więc nie wiem ;) Z tego co czytałem w instrukcjach to zostawia świała włączone przez X czasu po wyłączeniu silnika/zamknięciu samochodu.

5) Cennik ci na to odpowie. Jeżeli ten zestaw ma cenę dla wersji FR, tzn że możesz. Jeżeli jest kreska, tzn. że nie możesz ;)

6) Musisz pytać sprzedawcy/importera. Ale wydaję mi się że nie jest to powód do tego żeby samochodu nie kupować, ale każdy mierzy swoją miarą.

7) Ubezpieczenie w pakiecie dealerskim to 3% wartości samochodu. Niezależnie od wysokości obecnych zniżek. Taki pakiet można wykupić przez 3 lata. W przypadku twojej ceny byloby to około 2400PLN. Nie da się znaleźć lepszej oferty na rynku. Dodatkowo po okresie promocyjnych pakietów dealerskich zniżki zostają z tobą. Sądzę że nie robi różnicy ile masz lat, ale o to trzebaby dopytać. Ubezpieczenie jest bardzo atrakcyjne.

8) Włożenie alarmu spowoduje wzrost ubezpieczenia, bo zwiększy kwotę na fakturze ;) Niektórzy dealerzy mówili mi że samochodu powyżej 75 000 nie da się ubezpieczyć bez alarmu, ale w Seacie nie było z tym problemu (ubezpieczenie w PZU).

Ciężko powiedzieć jak to wszystko będzie się kształtowało za 3/4 miesiace. Pamiętaj też że zamówić możesz teraz, a zapłacić przy odbiorze w międczyczasie auto 'będzie się robić' ;)
trzcina
Stella +
Stella +

Auto: Leon ST 1.4 125

Postprzez Poli241 » 14 listopada 2014, 08:39

Ocelot napisał(a):5. Do wersji Style można zamówić za 941 zł pakiet rodzinny: kurtyny tylnych szyb i stoliczki. Jak to wygląda w przypadku wersji FR? Czy można coś takiego mieć?

W wersji FR masz sportowe fotele, wiec nie bedziesz mial stoliczkow ani skladanego oparcia fotela pasazera. Co do kurtyn tylnych szyb to nie wiem. Jak ja zamawialem swojego ST FR to takiej opcji nie mialem.
Poli241
Stella
Stella

Auto: SEAT Leon ST FR

Postprzez pinkibass » 14 listopada 2014, 09:30

trzcina napisał(a):11-12% jest możliwe gdy wchodzisz na kwoty powyżej 100 000. A przynajmniej ja nie słyszałem żeby ktoś dostał lepszy rabat na słabsze silniki.

Da się :) - a przynajmniej mi taki proponowano. nie pamiętam ceny wyjściowej co do grosza bo było to przed zmianami w cenniku i jeszcze MY'14 ale przy cenie wyjściowej na poziomie 85000 propozycja była w okolicach 76000. Może to był jednak jednostkowy przypadek - czasem np. dealerowi brakuje jednej sztuki, żeby wyrobic target :)

Jakby nie było - warto powysyłać zapytania, pojeździć, postraszyć oferta konkurencji :)
pinkibass
Sport
Sport

Postprzez lycone » 14 listopada 2014, 10:08

Oglądając zdjęcia wstawione wyżej można dojść do wniosku, że samochody z podstawowym "białym" lakierem sa żółte :D

Wysłane z mojego Note 2
lycone
Signo
Signo

Region: śląskie
Auto: Leon 5F

Postprzez raflo83 » 14 listopada 2014, 10:32

lycone napisał(a):Oglądając zdjęcia wstawione wyżej można dojść do wniosku, że samochody z podstawowym "białym" lakierem sa żółte

widziałem na żywo zwykły biały vs Nevada White i jest róznica. Jak widzisz tylko zwykły biały, to wydaje się biały, ale jak obok widzisz Nevada white, to zwykły biały wydaje się żółty :)
Był: Seat Leon Cupra 1P
Jest: Seat Leon Cupra 5F viewtopic.php?f=91&t=50354
raflo83
TopSport
TopSport

Auto: Cupra 5F
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez pinkibass » 14 listopada 2014, 11:26

raflo83 napisał(a):widziałem na żywo zwykły biały vs Nevada White i jest róznica. Jak widzisz tylko zwykły biały, to wydaje się biały, ale jak obok widzisz Nevada white, to zwykły biały wydaje się żółty

Co kto lubi.
Mi tam się nawet ten Candy podoba.
Można go nazwać perłowym bardziej niż białym.
Ale w kwestii białości, co widać na zdjęciach, różnica jest ogromna.
pinkibass
Sport
Sport

Postprzez daniel28 » 14 listopada 2014, 14:26

1- rabat można uzyskać dużo wyższy, może przemyśl bo warto rozważyć 1.8 z dobrym rabatem wyjdzie nie wiele droższy od 1.4 . Przeczytaj jak ja dostałem 18 % , jak ci nie przeszkadza status auta << demo bez przebiegu>> i teoretycznie drugi właściciel.

7 - ubezpieczenie tak jak wyżej , przez pierwsze 3 lata masz pakiet na 3 % . Napiszę ci jak to u mnie zawsze wyglądało i będzie wyglądało na przykładzie leona. Mam 29 l , współwłaściciel mam 60 % oc ,60 ac.
Pierwsza składka na leona od 100 000 zł - 3000 zł
Utrata wartości przez pierwsze 3 lat jest najwyższa więc w tym roku eurotax wyliczył mi na 71 000 zł - 2300 zł składka.
Za rok auto będzie warte połowę wartości ceny nowego , więc około 57000 - składka 1800 zł
Po pakiecie serwisowym, czyli składka będzie liczona już normalnie , bez żadnych ulg, z tym że auto będzie warte około 45 000 , więc składka zostanie na poziomie 2000 zł .
Więc możesz sobie średnio założyć , że składki dla ciebie przez pierwsze 5-6 lat, będą oscylować w granicy 1800 zł , pózniej będzie tylko taniej :-D
daniel28
TopSport
TopSport

Auto: 5F 1.8 + Yamaha fz6

Postprzez kapishon » 14 listopada 2014, 15:42

Ja zamawiałem końcem sierpnia. Cennikowo wyszło 102tys. dostałem 9% rabatu + 1000zł na akcesoria, ale wtedy był jeszcze pakiet comfort+ za darmo a gratów cennikowo za około 6000tys zł.

Auto do produkcji to czas oczekiwania około 3m

Kurtyny i stoliczki tylko w wersji Style

Słyszałem taką opinie, że PL nie zgodziła się ostatecznie na nowy czynnik stąd znów w nowych autach jest dawany stary.

Jeżeli bierzesz pakiet dilerski to nie ma znaczenia czy masz już zniżki czy nie. Obecnie przy Leonie jest to 2,99% wartości fakturowej auta.

Jeżeli chodzi o TU z którymi współpracuje VGP (Allianz i Hestia) w Ogólnych Warunkach Umowy jest napisane, że wymaga się jedno zabezpieczenie auta dla aut do 100tys zł, dwa nie zależne zabezpieczenia dla auto 100-200tys zł i 3 dla aut powyżej 200tys zł.
Więc skoro auto standardowo ma immobilizer to dodatkowe zabezpieczenie nie będzie wymagane przez TU.
Ja dla świętego spokoju sobie Alarm fabryczny wiozłem.
VW T-ROC R 2.0 TSI DNFC 2022r.
VW Touran Highline Manual 1.5 TSI DXDB 2023r.
kapishon
Signo
Signo

Region: podkarpackie
Auto: VW T-ROC R
Silnik: inny

Postprzez Ocelot » 16 listopada 2014, 03:18

Wszystkim dziękuję bardzo za wyczerpujące odpowiedzi. ;) Jestem za granicą i z tego powodu nie mogę po prostu wybrać się do salonu i popytać. Żałuję tylko, że z zamówieniem auta muszę czekać aż do marca ehh... Niestety wtedy dopiero wracam. Nawet jeśli miałbym kogo posłać z zaliczką zamówić samochód już teraz, to przecież nie będę go kupował i ustalał ceny przez telefon, bo to tak jakoś dziwnie... Trzeba się porządnie na żywo potargować. ;)
Dzięki jeszcze raz, trzymajcie się. :)
Ocelot
Sport
Sport

Postprzez raflo83 » 16 listopada 2014, 10:15

Ocelot napisał(a):Nawet jeśli miałbym kogo posłać z zaliczką zamówić samochód już teraz, to przecież nie będę go kupował i ustalał ceny przez telefon, bo to tak jakoś dziwnie...

czemu nie? Ja tak zrobiłem, dealera zobaczę dopiero w dniu odbioru, a co do negocjacji, to telefonicznie jak najbardziej wynegocjujesz :) Jest 21 wiek, zaliczka na konto i tyle. Jak zamówisz w Marcu, to będziesz miał dopiero w Czerwcu. Pozostaje jedna wątpliwość - na ile lepsze/gorsze oferty będą na początku roku na samochód do konfiguracji lub też możesz mieć szczęście i kupić samochód z placu, który będzie pasował w specyfikacji.
Był: Seat Leon Cupra 1P
Jest: Seat Leon Cupra 5F viewtopic.php?f=91&t=50354
raflo83
TopSport
TopSport

Auto: Cupra 5F

Postprzez owczy » 26 listopada 2014, 23:36

Mam pytanie odnośnie felg. Mianowicie jestem zdecydowany na leona III 1.4 tsi 150km i zauroczony opcjonalnymi felgami preformance 18', jednakże nie mam możliwości aby wypróbować tego profilu podczas jazdy, gdyż żaden salon w okolicy nie oferuje aut z takimi kołami. Czy jest ktoś kto jeździł na felgach 17 i 18? chiciałbym dowiedzieć się jak znaczna jest między nimi różnica, czy przypadkiem nie jest tak, że na 17 (które testowałem) jest bardzo komfortowo, a na 18 łamie cię na kazdej nierownosci. Zdania opisane podczas testów które czytałem są mocno podzielone, dlatego też nie wiem na co postawić :)
owczy
Stella
Stella

Auto: Leon 5F FR

Postprzez kamatosek » 27 listopada 2014, 00:25

Leon FR na Felgach 18" i seryjnych oponach jest przyjemnie miekki :)
Po prostu zawieszenie jest komfortowe

Po roku używania w Warszawie zero obtarć na felgach.
Jakbym kupował drugi raz też byłyby te felgi 18"
kamatosek
Signo
Signo

Auto: Seat Leon III 1.8 FR
Silnik: CJSA 1.8

Postprzez Zix » 27 listopada 2014, 08:06

Moim zdaniem różnica jest niewielka pomiędzy 17 i 18 (mam teraz zimówki 17")
Ja bym brał 18".
Leon ST FR TDI 184 DSG viewtopic.php?f=91&t=45699
Obrazek
Zix
Sport
Sport

Auto: Leon ST FR 184

Postprzez lycone » 27 listopada 2014, 09:30

Też bałem się 18", ale jeździ się naprawdę super. Samochód pewbie trzyma się drogi. Teraz mam zimowe 205/55r16 i jest bardzo gumowato :D

Wysłane z mojego Note 2
lycone
Signo
Signo

Region: śląskie
Auto: Leon 5F

Postprzez kapishon » 27 listopada 2014, 12:25

Ja dwa dni temu odebrałem auto. W prawdzie zamówiłem na seryjnych 17", ale założyłem na to zimówki 225/45 R17 i powiem szczerze jest dobrze, nawet bardzo dobrze. Auto połyka wszelkie nierówności super komfort jazdy w żaden sposób nie ucierpiał. Więc na sezon wiosenno-letni muszę szykować się na jakieś 18".
VW T-ROC R 2.0 TSI DNFC 2022r.
VW Touran Highline Manual 1.5 TSI DXDB 2023r.
kapishon
Signo
Signo

Region: podkarpackie
Auto: VW T-ROC R
Silnik: inny

Postprzez wodzik » 27 listopada 2014, 20:58

Panowie, jak słyszę co piszecie o komforcie jazdy leonem na 17" lub 18" felgach to chyba nie wiecie co to komfort :x najlepiej udajcie się na jazdę testową CUPRĄ (ale z regulacją twardości zawieszenia )... Leon nawet na 16" ma co najwyżej oferuje akcpetowalny komfort podróżowania... sorry, ale koncernowa Octavia lub Golf znaczniej lepiej resorują.
Nie ma co się obrażać, natura Leona jest sportowa to czyni go bardziej twardym...
Będziesz Miał Wydatki

Obrazek
wodzik
Signo
Signo

Auto: X3

Postprzez Vampire1984 » 27 listopada 2014, 21:52

Tez mam takie zdanie, leon na belce skrętnej to bije to zawieszenie na każdej dziurze szczególnie czuć to na 17" ale już na 15 to mi się dużo lepiej jeździ po mieście niż na 17 a mam tak dziurawe drogi ze co chwile łubu-du łubu-du z tylnego zawieszenia...Koledzy maja wersje z wielowahaczem i to inna bajka niestety:(
Był: Toyota Yaris FL 1.0, Toyota Corolla IX 1.4, Honda Accord VII FL 2.0, Leon 5F 1.4 viewtopic.php?f=91&t=55743
Jest: MB A250 4M viewtopic.php?f=34&t=67730
|
My other car, would be a Jet Fighter
Vampire1984
Cupra
Cupra

Region: zachodniopomorskie
Auto: MB A250 4M W177

Postprzez owczy » 27 listopada 2014, 22:04

Dziekuje wszystkim bardzo za pomocne odpowiedzi :) zastanawiam sie tylko, bo w czasie gdy jeszcze nie dotarlem do salonu leona i rozwazalem nowego peugeota 308, to w katalogu podane byly rozne dane dotyczace przyspieszenia auta odpowiednio w wersjach z felgami o jeden cal mniejszymi i wiekszymi - z wiekszymi osiagi byly gorsze nawet o 0,5s. dodam, iz wersja silnikowa byla identyczna. jednak w zadnym innym salonie nie spotkalem sie z tego typu statystyka. orientuje sie ktos czy faktycznie wieksza felga=pogorszenie dynamiki? probowalem znalezc o tym informacje na internecie, jednakze nie znalazlem odpowiedzi :?
owczy
Stella
Stella

Postprzez Vampire1984 » 27 listopada 2014, 22:08

To dane katalogowe często są blednie przepisane lub napisane. Kilka kg różnicy aż takiej nie powinno robić w rozmiarze felg
Był: Toyota Yaris FL 1.0, Toyota Corolla IX 1.4, Honda Accord VII FL 2.0, Leon 5F 1.4 viewtopic.php?f=91&t=55743
|
Vampire1984
Cupra
Cupra

Postprzez kamatosek » 27 listopada 2014, 22:33

Przy słabym silniku różnica przyspieszenia na felgach 16" vs 17" będzie ogromna,

Szerokość opon 205mm vs 225mm

jesli ten sam samochod będziemy zestawiać w konfiguracje 17" vs 18" osiągi beda bardzo podobne :D
kamatosek
Signo
Signo

Auto: Seat Leon III 1.8 FR
Silnik: CJSA 1.8

Postprzez borowa » 27 listopada 2014, 22:42

wodzik, ja byłem zaskoczony komfortem, tryb Cupra +19"... dla mnie było idealnie :ok:
borowa
Cupra
Cupra

Region: lubelskie
Auto: CUPRA ST 385

Postprzez KAI » 28 listopada 2014, 00:34

Vampire1984 napisał(a):Tez mam takie zdanie, leon na belce skrętnej to bije to zawieszenie

Ja mam wielowahacz z tyłu i 18" i komfort uważam za naprawdę przyzwoity.
Oczywiście jak na zawieszenie sportowe...
KAI
KAI
Sport
Sport

Auto: SEAT LEON ST FR
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez szczeslaw » 28 listopada 2014, 07:28

wodzik, zgadzam się, że Leon FR na 17" i 18" nie jest szczególnie komfortowy. Ale to natura zwieszenia sportowego. Style dostępny jest z takim samym zawieszeniem jak Golf czy Octavia i komfort jest wtedy porównywalny. Do Golfa i Audi A3 również można DOKUPIĆ w opcji zawieszenie sportowe i wtedy jest ono identyczne jak w Leonie FR.
Vampire1984, znowu trochę dramatyzujesz. Belka w Leonie sprawdza się bardzo dobrze. Nie zauważyłem u siebie, żeby coś biło. I wcale nie ma takiej dużej różnicy między belką, a wielowahaczem. Największa różnica jest... w kosztach serwisowania ;)
owczy, tak jak napisał kamatosek - jest różnica w osiągach i spalaniu, która wynika głównie z innej szerokości opony. Jednak o 2cm szersza guma, zwiększa dość znacznie opory toczenia.
szczeslaw
Sport
Sport

Auto: Leon 5F FR 122 KM

Postprzez Vampire1984 » 28 listopada 2014, 08:08

@KAI
Wersja 1.8 Leona jedzie się super bo miałem nie dawno okazje w salonie takim się przejechać kilkadziesiąt km

@szczeslaw
Nie wiem czy dramatyzuje czy nie ale jedno wiem ze nie jednym jeździłem wiec mam porównanie z kilkunastoma modelami wraz z ich rożnymi markami. . Jechałem golfem z wielowahaczem 1.4/122km focus mazda3,6 i40(choć to o klasę wyżej) ceed/i30 jak i jechałem z belka(rapid octavia polo astra corolla civic) i dla mnie jest duża różnica. Na prostej drodze owszem nie ma ale wystarczy ze się przejedzie tory kostkę brukowa dziury i od razu wyczuje czy to belka czy wahacz nawet bez takiej informacji od sprzedawcy czy znajomego.
No ale to nie temat o wyborze zawieszenia a o doposażeniu wiec .
|
Vampire1984
Cupra
Cupra

Postprzez Zix » 28 listopada 2014, 08:17

wodzik napisał(a):jak słyszę co piszecie o komforcie jazdy leonem na 17" lub 18" felgach to chyba nie wiecie co to komfort

Przesadzasz. Ja mam DCC, ale zrobiłem kilkaset kilometrów Leonem ze standardowym zawieszeniem i jest wystarczająco komfortowo. Nie jest to co prawda taki komfort jak w Twoim X3 (jeździłem trochę X4 więc mam porównanie, najbardziej miękkie BMW jakie prowadziłem, a było ich trochę ;) ), ale jest sprężyście i na dziurach nie łupie jakoś strasznie.
Moim zdaniem standardowe zawieszenie FR to coś pomiędzy ustawieniem "normal", a "sport" z DCC.
Obrazek
Zix
Sport
Sport

Postprzez Vampire1984 » 28 listopada 2014, 08:24

Bez sensu taka dyskusja...dla jednego German Style totalna gleba gdzie prześwit to 1cm a samochód jedzie jak na resorach piórowych to super a dla innych to nieporozumienie wiec skończcie ta dyskusje bo każdy ma inny gust co do twardości zawieszenia
|
Vampire1984
Cupra
Cupra

Postprzez Zix » 28 listopada 2014, 08:29

Tyle, że nie piszemy tu o german style i innym tuningu garażowym, a o opcjach wyposażeniowych naszych Leonów i dyskusja jest bardzo ciekawa. :)

Inna rzecz, że zależy kto ma jakie porównanie. Jak ktoś wcześniej jeździł Renault Megane czy innym Peugeotem to FR będzie dla niego mega-twardy. Ja przesiadłem się z Audi z zawieszeniem z S4 i FR tłumi bardzo podobnie, jest chyba nawet bardziej komfortowy.
Obrazek
Zix
Sport
Sport

Postprzez Vampire1984 » 28 listopada 2014, 08:33

Ale się sprzeczacie które bardziej komfortowe co jest odczuciem jak sam zauważyłeś indywidualnym :-D
|
Vampire1984
Cupra
Cupra

Postprzez Zix » 28 listopada 2014, 08:37

Nie sprzeczamy się - dyskutujemy. Po to jest to forum.
Obrazek
Zix
Sport
Sport

Postprzez Vampire1984 » 28 listopada 2014, 08:44

"sprzeczacie" o tak :D
|
Vampire1984
Cupra
Cupra

Postprzez owczy » 28 listopada 2014, 10:23

dzieks wielkie rowniez za odpowiedzi dotyczace mojego pytania o rozmiar kol=dynamike! :) teraz juz rozumiem :) jak juz odbiore auto to chetnie zostane tu na dluzej :-)
owczy
Stella
Stella

Postprzez Dako » 29 listopada 2014, 17:31

Tak z innej beczki:

"System przypominający o obowiązku zapinania pasów bezpieczeństwa przy przednich fotelach" da się to jakoś wyłączyć?
Dako
Stella
Stella

Auto: Miejskie sport coupe

Postprzez bmelon » 29 listopada 2014, 22:17

Zapinając pasy.
bmelon
Sport
Sport

Auto: Leon ST
Silnik: benzyna 1.8

Postprzez Wojtaz666 » 29 listopada 2014, 22:20

bmelon napisał(a):Zapinając pasy.
hue hue :)... lub VCDS'em.
Wojtaz666
Sport
Sport

Postprzez Ocelot » 15 grudnia 2014, 01:57

Czy Wy też mieliście problemy jak wyposażyć Wasze autko? ;) Za parę dni musiałbym zacząć dzwonić po salonach, a tutaj dalej nie mogę się zdecydować...

Mowa o ST FR. Skrótowo wersje które dopuszczam:
1) 1.4 125 km + pakiet praktyczny, wspomagania, comfort i lakier metalizowany,
2) 1.4 150 km ACT + pakiet praktyczny, lakier metalizowany i czujniki tylne,
3) 1.8 180 km + pakiet praktyczny, czujniki tylne...

Pierwsza opcja daje mi nieco za słaby dla mnie silnik ale dobre wyposażenie. ;) Druga opcja jest ok, boję się jedynie odłączania cylindrów i tego jakie z tym silnikiem mogą być później z tego powodu problemy... gdyby nie ACT byłby to złoty środek. Opcja trzecia - no cóż... nie mam na nią za bardzo finansów i musiałbym tutaj odpuścić mój wymarzony lakier Nevada White. :-D Co sądzicie?
Ocelot
Sport
Sport

Postprzez michal99 » 15 grudnia 2014, 07:49

Ja osobiście mam 1.4 122 + nie pamiętam dokładnie tych nazw, ale: alarm fabryczny, "pakiet praktyczny", oświetlenie led wewnątrz. Jestem w pełni zadowolony :) brałbym opcję 1. Osobiście mam lakier standardowy red, więc zbiło mi to trochę cennik... Co do silnika - czasami mówię "przydałoby się te 150km..." ale tak patrząc realnie, zależy jak się człowiek porusza. Jak się ma na codzień mało miejsc do ciśnięcia to szkoda dopłacać za dodatkową moc. Jedyna rzecz o jakiej jeszcze mi się marzy - okleić dach na czarno (kolor taki jak FR ma wstawki w zderzaku czy lusterkach).
PS: drugiej opcji bym nie wziął właśnie z uwagi na to co piszesz. Silnik :)
michal99
Sport
Sport

Auto: Leon

Postprzez Vampire1984 » 15 grudnia 2014, 08:46

Wez pod uwagę taka konfiguracje:
Alarm, boczne poduszki z tyłu, elektryczny fotel(bardzo wygodne a i nie drogie rozwiązanie), Zestaw Media System Plus 5,8"(z tym zestawem wyświetlacz jest duuuzo lepszy a i pozwala na rozbudowę systemu głośników itd), czujniki p/t OPS, Pakiet diodowego oświetlenia wnętrza(nie wysoka cena za zmianę zwykłych żarówek na ledowe w środku), Pakiet schowków(przydatne te schowki pod fotelami), Pakiet Dynamiczny(aktywne zawieszenie na nasze drogi jest świetne), Relingi dachowe czarne. -> Wychodzi mi 87 tys(1.4/125, Red Emocion) a i dużo więcej oferuje chyba ze na mus potrzebujesz aktywnego tempomatu z podgrzewanymi fotelami spryskiwaczami, Light Assis+Lane Assist, czujnik deszczu+świateł.
Duzo jeździsz po autostradach oraz w nocy?
|
Vampire1984
Cupra
Cupra

Postprzez pinkibass » 15 grudnia 2014, 09:16

Ocelot, a czy zakładałeś jakiś % rabatu?
Bo może się okazać, że po rabatach i z Twoim budżetem będziesz mógł nawet do tego 1.8 dołożyć jakieś extrasy :)
pinkibass
Sport
Sport

Postprzez Oracle » 15 grudnia 2014, 12:05

Ocelot napisał(a):Druga opcja jest ok, boję się jedynie odłączania cylindrów i tego jakie z tym silnikiem mogą być później z tego powodu problemy... gdyby nie ACT byłby to złoty środek.

Nie jestem pewien, czy jest się czego bać. Biorąc pod uwagę, że ACT działa tylko w momentach mniejszego zapotrzebowania na moc, to raczej nie dojdzie do "ukręcenia" wału korbowego na skutek odłączenia środkowych cylindrów, bo korbowody przy takiej pracy nie będą generowały zbyt wielkich momentów skręcających wał. Jeżeli chodzi o sam mechanizm odłączania cylindrów, to jest to realizowane na podobnej zasadzie, jak system Valvelift w silniku 1.8 TSI, tyle, że w 1.8 są przesuwane krzywki na wydechowym wałku rozrządu i przez to można sterować wzniosem zaworów, a w 1.4 ACT zamiast zmiany krzywki, ta odsuwa się po prostu na bok i zamyka zawory (tyle, ze w przeciwieństwie do 1.8, jest to realizowane zarówno na "ssącym", jak i na "wydechowym" wałku).

Tak działa ACT (znany w Audi jako COD):
https://www.youtube.com/watch?v=8AQPw5wiP8Q

A tak Valvelift:
https://www.youtube.com/watch?v=4AQgiAulFcM

Valvelift to już nie jest chyba jakaś nowość i nie słyszałem, żeby się komuś rozsypał, więc chyba nie ma powodu panikować z tym ACT. :-)
Oracle
Sport
Sport

Auto: Audi A5

Postprzez Ocelot » 16 grudnia 2014, 19:22

@michal99 - Faktycznie raczej zostanę przy 1.4 125 km. Zapas mocy to fajna rzecz, ale ten silnik powinien jednak spełnić moje oczekiwania. :)

@Vampire1984 - zrewidowałem swoje poglądy i faktycznie wybiorę konfigurację podobną do tej, którą opisałeś. Elektryczny fotel "wymaga zamówienia foteli skórzanych lub z Alcantary z pakietem zimowym". Żadnej z tych rzeczy nie planuję, więc ta przyjemna opcja odpada.

@pinkibass - oczywiście doliczyłem już wcześniej rabat w wysokości 8%, a prawdę mówiąc mam nadzieję, że da się uszczknąć jeszcze odrobinkę więcej. ;)
Ocelot
Sport
Sport

Postprzez XGrzesX » 17 grudnia 2014, 14:42

Panowie, chciałbym dokupić metalową końcówkę do obudowy kluczyka (z VW golf). Ktoś kiedyś podawał jaki ma numer ta część ale nie mogę tego nigdzie znaleźć. Ktoś pamięta ?
XGrzesX
Stella +
Stella +

Auto: Leon III

Postprzez Oracle » 17 grudnia 2014, 16:13

Oracle
Sport
Sport

Auto: Audi A5

Postprzez Vampire1984 » 20 grudnia 2014, 21:54

Co do dopłaty do Seat Sound System... Koszty 2 głośników w netto:
Subwoofer 5F0035382: 62,62 Euro
Centralny 5F0035397 : 8,66 Euro
|
Vampire1984
Cupra
Cupra

Postprzez pinkibass » 20 grudnia 2014, 23:29

Powiedziałbym, że podejrzanie tanio jak na fabryczny sprzęt - szczególnie ten subwoofer
pinkibass
Sport
Sport

Postprzez Vampire1984 » 21 grudnia 2014, 09:27

Pisałem ze dopłata ponad 1100 to gruba przesada za dwa taniutkie głośniczki. Choć pytanie czy można wstawić każdy sub w miejsce fabrycznego to ra,z dwa czy można darować sobie sub z tylu i wmontować jakiś słabszy do przodu(jeśli inne poza fabrycznym by nie mieściły się z tylu) czy jest to niezbyt fortunne miejsce na suba w desce rozdzielczej.
|
Vampire1984
Cupra
Cupra

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne