Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Tryby jazdy w Leosiu (Eco-normal-sport)

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: Tryby jazdy w Leosiu (Eco-normal-sport)

Postprzez lycone » 30 listopada 2014, 17:24

Odbieralem samochód w połowie października i tryby działają ok. Jak zgasze silnik w trybie Sport to rano dalej mam sport. Dźwięk, kierownica i reakcja na gaz zostaje w Sport. Widocznie to poprawili.

Wysłane z mojego Note 2
lycone
Signo
Signo

Region: śląskie
Auto: Leon 5F
Silnik: turbo diesel inny

Reklama

Postprzez KAI » 30 listopada 2014, 20:56

Jak poprawili tzn. że i nam mogą wgrać poprawkę w sofcie.
KAI
KAI
Sport
Sport

Auto: SEAT LEON ST FR
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez michal99 » 2 grudnia 2014, 11:58

Ja swojego leona odbierałem we wrześniu. Tylko że on stał na salonie chyba od czerwca jako testowy. Niestety po zgaszeniu silnika, do sporta mi nie wraca... Mam na myśli to co i u Was - osiągi. Bo światełka się ładnie świecą na czerwono mimo wszystko :)
Póki co nie robię szumu - przy okazji jak będę coś załatwiał w ASO - poruszę tę sprawę.
michal99
Sport
Sport

Auto: Leon
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez Vampire1984 » 2 grudnia 2014, 12:02

Reszta działa jedynie reakcji na gaz nie trzyma ustawien

-- 2 grudnia 2014, 13:02 --

Reszta działa jedynie reakcji na gaz nie trzyma ostawień
Był: Toyota Yaris FL 1.0, Toyota Corolla IX 1.4, Honda Accord VII FL 2.0, Leon 5F 1.4 viewtopic.php?f=91&t=55743
Jest: MB A250 4M viewtopic.php?f=34&t=67730
|
My other car, would be a Jet Fighter
Vampire1984
Cupra
Cupra

Region: zachodniopomorskie
Auto: MB A250 4M W177
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez michal99 » 2 grudnia 2014, 14:29

A jest już jakieś jasne stanowisko w tej sprawie naszego producenta? To pewne że każdego czeka aktualizacja softu i będzie ok, czy póki co jeszcze jesteśmy w fazie rozeznawania sprawy? :)
michal99
Sport
Sport

Postprzez bob » 2 grudnia 2014, 17:20

Witam
U mnie nie ma żadnego problemu z zapamiętaniem trybu. Czy sport ,czy eko, zawsze po ponownym uruchomieniu samochodu tryb na którym był gaszony jest pamiętany ( świeci włącznik).
Może modele 2015 maja poprawiony soft?

A tak namarginesie to nie można ustawić doświetlania zakrętów :(( nie mam pojęcia dlaczego, a czy macie opcje delikatnego podnoszenia świateł mijania po przekorczeniu pewnej prędkości (115km/h)????
bob
Stella +
Stella +

Auto: ST FR

Postprzez Wojtaz666 » 2 grudnia 2014, 18:15

bob napisał(a):Witam
U mnie nie ma żadnego problemu z zapamiętaniem trybu. Czy sport ,czy eko, zawsze po ponownym uruchomieniu samochodu tryb na którym był gaszony jest pamiętany ( świeci włącznik).

A tak namarginesie to nie można ustawić doświetlania zakrętów :(( nie mam pojęcia dlaczego, a czy macie opcje delikatnego podnoszenia świateł mijania po przekorczeniu pewnej prędkości (115km/h)????

Cześć,

Kolego to że świeci włącznik to nie koniecznie musi być na tym trybie. Ważne żeby "but" był ten sam co był przed wyłączeniem auta :). Co do delikatnego podnoszenia, to działa to po przekroczeniu 110km/h i jedzie się kilkanaście (30?) sekund powyżej. Doświetlanie zakrętów aktywowano mi w ASO.
Wojtaz666
Sport
Sport

Auto: Leon 5F FR

Postprzez bob » 2 grudnia 2014, 18:45

Ok , jasne świecenie świeceniem, ale ... mam sprawdzone - dane ustawienie jest zapamiętane, a mam wrażenie ,że samo śwecenie to potwierdza, no może nie zawsze, ale u mnie tak.
bob
Stella +
Stella +

Postprzez Bart2001 » 3 grudnia 2014, 07:50

A tak namarginesie to nie można ustawić doświetlania zakrętów

Zgodnie z instrukcją przy oświetleniu LED nie ma opcji doświetlania zakrętów. Wiem że niektóre serwisy to uruchamiają ale nie jest to zgodne ze specyfikacją samochodu. Z informacji od dealera z Poznania m.in. uruchamianie takich funkcji i innych tego rzeczy są jednym z powodów wypowiadania umów dealerskich niektórym serwisom. Podobno kilkanaście dostało wypowiedzenia.
Bart2001
Signo
Signo

Postprzez szczeslaw » 3 grudnia 2014, 11:48

Bart2001, jakoś nie chce mi się wierzyć w to, żeby to był powód wypowiadania umów.
We Wrocławiu były 2 ASO. Obecnie nie ma żadnego. Jedno ASO włączało pewne funkcje, drugie nie włączało nic, m.in. dlatego, że nie umiało.
Oba straciły autoryzację.
Bardziej mi to wygląda na czyszczenie sieci dealerskiej z tych, którzy współpracowali z Iberią i dodatkowo wykorzystywanie monopolu do umożliwienia zarobku kolegom. We Wrocławiu będzie teraz (ale nie wiadomo dokładnie kiedy) jedno ASO - Lellek, który ma całą się salonów grupy VAG w różnych miastach Polski.
szczeslaw
Sport
Sport

Auto: Leon 5F FR 122 KM

Postprzez Bart2001 » 3 grudnia 2014, 13:45

Nie napisałem że był to jedyny powód, ale jeden z wielu. Zgadzam się VGP czyści pozostałości po Iberii i w to miejsce wstawia "swoje" z którymi już współpracuje przy VW, Skodzie czy Audi. Ale z pewnością fakt ten nie punktował na korzyść dotychczasowy dealerów.
Bart2001
Signo
Signo

Postprzez szczeslaw » 3 grudnia 2014, 19:16

Być może, choć tak jak mówiłem - jedno z Wrocławskich ASO nic nie włączało.
Swoją drogą VGP postępuję po chamsku względem Dealerów, ale i klientów. Żeby w dużym mieście nie było serwisu?
szczeslaw
Sport
Sport

Postprzez wodzik » 4 grudnia 2014, 21:04

@szczesław: a co i kiedy się stało z 2gim dealerem z okolic Dmowskiego?
Będziesz Miał Wydatki

Obrazek
wodzik
Signo
Signo

Auto: X3

Postprzez szczeslaw » 5 grudnia 2014, 07:34

Wygląda na to, że też im zabrali autoryzację. Nie dzwoniłem do PTHW, żeby to potwierdzać, ale na stronie Seata w chwili obecnej nie ma ani jednego ASO/Dealera we Wrocławiu, co potwierdza również odpowiedź, którą dostałem od nich na moje pytanie o serwisy.
PRAWDOPODOBNIE od 15 grudnia ma być otwarty Lellek, przy Audi na Karkonoskiej, ale to nic pewnego. Mieli mieć otwarte od 1 grudnia, ale mają opóźnienie w budowie.
szczeslaw
Sport
Sport

Postprzez Vampire1984 » 5 grudnia 2014, 07:40

W Słupsku tez likwidacja ASO i Dealera.
Był: Toyota Yaris FL 1.0, Toyota Corolla IX 1.4, Honda Accord VII FL 2.0, Leon 5F 1.4 viewtopic.php?f=91&t=55743
|
Vampire1984
Cupra
Cupra

Postprzez wodzik » 5 grudnia 2014, 08:26

PTHW nie żałuję... nie wywarli mnie pozytywnego wrażania jak byłem u nich. Dużo lepiej było w Terra Motor.
Generalnie szkoda, bo jak będzie tylko jeden dealer (Lellek) to nie będzie konkurencji - i wiadomo, nie będą się tak starać
Będziesz Miał Wydatki

Obrazek
wodzik
Signo
Signo

Auto: X3

Postprzez michal99 » 8 grudnia 2014, 08:13

Kolego, u mnie też swieci przycisk mode a silnik i tak działa w innym trybie... Sporta mi nie zapamiętuje na 100%. Mam wrażenie, że eco również. Obstawiałbym że silnik wraca do normala, a cała reszta jest w danym trybie wybranym wcześniej.
michal99
Sport
Sport

Postprzez Zix » 8 grudnia 2014, 08:52

U mnie zapamiętuje wszystko (DCC, kierownica, gaz), zmienia mi tylko zawsze skrzynię z S na D.
Leon ST FR TDI 184 DSG viewtopic.php?f=91&t=45699
Obrazek
Zix
Sport
Sport

Auto: Leon ST FR 184

Postprzez michal99 » 8 grudnia 2014, 10:29

A no właśnie... czyli może jest tak, że a automacie pamięta, a w zwykłych skrzyniach nie. Ja mam skrzynię manualną.
EDIT: Dzwoniłem właśnie do ASO, rżną głupa że niby mieli jakiś taki przypadek że klientowi się wydawało że mu tryb działa nie tak trzeba. No i gość generalnie mi wciskał że jak się świeci dany tryb to wszystko jest ok. Mówię, że nie no to wiadomo "proszę do nas przyjechać". No ale z racji że przez jakieś dziwne podejście seata straciłem ASO blisko domu, najbliższe mam oddalone o 150km to póki co się nie wybieram... chyba że coś się popsuje poważniejszego.
michal99
Sport
Sport

Postprzez bob » 8 grudnia 2014, 14:23

michal99 napisał(a):

Kolego, u mnie też swieci przycisk mode a silnik i tak działa w innym trybie... Sporta mi nie zapamiętuje na 100%. Mam wrażenie, że eco również. Obstawiałbym że silnik wraca do normala, a cała reszta jest w danym trybie wybranym wcześniej.

Może nie wyraziłem się precyzyjnie.
Po ponownym uruchomieniu świeci przycisk node i DZIAŁA ten tryb na którym wyłączyłem samochód. Poznaję, bo w sporcie ciężej kręci się kierownicą ( trudno wyjeżdża mi się z garażu) a silnik szybciej i mocniej reaguje na pedał gazu. Mam skrzynię manualną.

Pozdrawiam
bob
Stella +
Stella +

Postprzez Vampire1984 » 8 lutego 2015, 17:33

Masz silnik 1.8 wiec to tez robi różnicę(może):)

-- 8 lutego 2015, 17:33 --

Będąc na naprawie gwarancyjnej z plastikami, zawieszeniem oraz tymi trybami, to w ASO w gdynii na morskiej powiedzieli mi ze już taki przypadek był, kontaktowali się z producentem i jest to zamierzone wszystko-powrót do trybu ECO jeśli chodzi o reakcje na gaz. Coz trza się z tym pogodzić myślę lub ich cisnąc, może producent da aktualizacje oprogramowania w jakiejś przyszłości
|
Vampire1984
Cupra
Cupra

Postprzez michal99 » 10 lutego 2015, 17:09

Apropo trybów - swego czasu bankowo mi nie pamiętał trybu sport. Ostatnio przez przypadek jeździłem na sporcie no i na ciepłym silniku zauważyłem że pamięta tego sporta po zgaszeniu auta. Dałem się przejechać osobie postronnej i również ona stwierdziła ze czuć sporta. Na zimnym nie sprawdzałem czy pamięta ustawienia. W serwisie bylem, zgłaszałem, gościu tez się przejechał, stwierdził że dla niego jest sport. Coś tam przebąkiwał, że niby czasami trzeba wcisnąć kick down aby się uaktywniły jakieś ustawienia. O ideach eko, że dlatego nie wraca do sporta nic nie opowiadał.
michal99
Sport
Sport

Postprzez SauronRzeznik » 11 lutego 2015, 11:49

Vampire1984 napisał(a):Będąc na naprawie gwarancyjnej z plastikami, zawieszeniem oraz tymi trybami, to w ASO w gdynii na morskiej powiedzieli mi ze już taki przypadek był, kontaktowali się z producentem i jest to zamierzone wszystko-powrót do trybu ECO jeśli chodzi o reakcje na gaz. Coz trza się z tym pogodzić myślę lub ich cisnąc, może producent da aktualizacje oprogramowania w jakiejś przyszłości

Bzdura. Mi - odpukać - pamięta i pamiętał tryby od początku. Tak samo w Leonach FR którymi w 2013 jeździłem testowo.

Jak się decydowałem na Leona, to rywalem była Giulietta i fakt że tam się tryb zawsze przestawiał z Dynamic na Normal był dla mnie właśnie jednym z powodów jej odrzucenia.

Ignorancja w ASO jest niestety straszna i widać to po tym forum - jednemu mówią to, drugiemu tamto.
SauronRzeznik
Signo
Signo

Auto: Leon 5F FR

Postprzez michal99 » 11 lutego 2015, 12:15

SauronRzeznik napisał(a):Ignorancja w ASO jest niestety straszna i widać to po tym forum - jednemu mówią to, drugiemu tamto.

Są użytkownicy, którym nie pamięta trybów, lub pamięta lub nie.

A ignorancja w ASO jest spowodowana głównie jednym czynnikiem - traktowaniem ich w ten sposób przez VGP. Mi gość w ASO powiedział jasno - bez błędów w kompie nie kiwniemy nawet palcem aby cokolwiek wymieniać bo takie mamy odgórnie wymogi. Aktualizacja softu jeśli nawet dla auta jest - póki nie dostaną podpowiedzi od producenta, również nawet gdybym chciał, nie zrobią. Soryy za offtop ale taka jest nasza sytuacja z VGP :) ASO nie może zrobić za wiele bo boi się że nie dostanie $$$$$$$$ za robotę.
michal99
Sport
Sport

Postprzez Raynold » 11 lutego 2015, 21:20

szczeslaw napisał(a):Wygląda na to, że też im zabrali autoryzację. Nie dzwoniłem do PTHW, żeby to potwierdzać, ale na stronie Seata w chwili obecnej nie ma ani jednego ASO/Dealera we Wrocławiu, co potwierdza również odpowiedź, którą dostałem od nich na moje pytanie o serwisy.
PRAWDOPODOBNIE od 15 grudnia ma być otwarty Lellek, przy Audi na Karkonoskiej, ale to nic pewnego. Mieli mieć otwarte od 1 grudnia, ale mają opóźnienie w budowie.

Z autoryzacją musiałabyć jakaś większa akcja. W listopadzie traciło ją golemo w KRK (obsługiwali kilka marek), które miałem pod nosem. Pozostała bodajże tylko motogabra. W okolicach jest jeszcze dynamica w Myślenicach.
Raynold
Sport
Sport

Auto: Leon FR DSG

Postprzez michal99 » 11 lutego 2015, 22:01

Motogabra nie ma. Tylko dynamica.
michal99
Sport
Sport

Postprzez Raynold » 11 lutego 2015, 22:06

No to w KRK też nie ma ASO Seat... Gdy dzwoniłem do motog. w okolicach lis/gru jeszcze mieli.
Raynold
Sport
Sport

Postprzez Zix » 12 lutego 2015, 09:53

To najbliżej chyba teraz macie Katowice/Gliwice/Bielsko

-- 12 lutego 2015, 09:53 --

Swoją drogą to na Śląsku jest teraz najlepsza sytuacja. ;)
Leon ST FR TDI 184 DSG viewtopic.php?f=91&t=45699
Obrazek
Zix
Sport
Sport

Auto: Leon ST FR 184

Postprzez knt » 12 lutego 2015, 10:56

Witam,

Co prawda mam na liczniku 500 parę przejechanych kilometrów, ale u mnie tryb jest zapamiętywany.
Z Krakowa najbliżej do Jawornika do ASO.

Pozdrawiam
knt
knt
Stella
Stella

Auto: Seat Leon ST

Postprzez Gecon » 27 lutego 2015, 14:59

Vampire1984 napisał(a): w jakiejś przyszłości

Zaopatrz sie w ODIS-E i bedziesz mogl aktualizowac wszystkie sterowniki itd
Gecon
Sport
Sport

Auto: 5F DSG Style

Postprzez KAI » 28 lutego 2015, 01:49

Vampire1984 napisał(a): ASO w gdynii na morskiej powiedzieli mi ze już taki przypadek był, kontaktowali się z producentem i jest to zamierzone wszystko-powrót do trybu ECO jeśli chodzi o reakcje na gaz. Coz trza się z tym pogodzić myślę lub ich cisnąc, może producent da aktualizacje oprogramowania w jakiejś przyszłości

Dziwne tylko, że niektórzy z forum twierdzą, że im to działa ;)
KAI
KAI
Sport
Sport

Auto: SEAT LEON ST FR

Postprzez Misiek3city » 28 lutego 2015, 02:20

Wszystko działa od początku. Skrzynia manual. Po włączeniu silnika wskakuje ostatni wybrany tryb.
Misiek3city
Signo
Signo

Auto: Seat Leon ST FR

Postprzez michal99 » 28 lutego 2015, 08:11

Wynika z tego, że sam serwis nie do końca wie o co chodzi. W jednym ASO mówią, że to jakieś super względy ECO i ma nie działać, a w innym mówią, że na szkoleniach ich nic takiego nie uczyli - ma po prostu działać zawsze i już (ja uzyskałem taką odpowiedź).
A u mnie jest tak: zauważyłem, że raz działa, raz nie działa. Kiedyś jak byłem w ASO w tej sprawie, przejechaliśmy się i o dziwo działał. Wczoraj jechałem do sklepu, mówię sprawdzę. No i po zakupach już się nie załączył sport. Czasami odnoszę wrażenie, jak by na zimnym silniku mi tylko nie działał - no ale to takie odczucia i mogą być mylne.
Napiszę chyba do seata oficjalnie i się dowiemy o co tak naprawdę chodzi.
michal99
Sport
Sport

Postprzez MichałM » 29 grudnia 2015, 23:00

Cześć Ludzie :-D Na forum jestem nowy (wcześniej przez kilka miesięcy skrzętnie je wertowałem).

Od października tego roku mam Leona FR 1,8 TSI. Jakiś czas temu zauważyłem, że system start stop/stop u mnie nie działa. Pojechałem z tą informacją do ASO w Poznaniu i panowie stwierdzili, że mam uszkodzony moduł odpowiedzialny za działanie ww systemu. Moduł jest własnie wymieniany...

Kolejną kestią jest działanie trybów jazdy - u mnie nie zmienia się reakcja na gaz ani też dźwięk. Panów z ASO, po tym jak pokazałem im ten wątek, sprawa zaintrygowała 8) Autem jechało 3 mechaników i każdy mówił co innego na temat różnic lub ich braku pomiędzy trybami jazdy... Poprosiłem więć ich aby zdemontowali osłonę pod maską na wysokości podszybia. Okazało się, że w moim aucie nie ma żadnego generatora dźwięku... Auto było podpięte pod komputer i nie znaleziono nic niepokającego.

Mój Leon został wyprodukowany 1.08.2015. Teraz pytanie - czy ktoś z Was miał podobne ekscesy z autem z tego rocznika? Zanim napiszę do Seata w tej sprawie, chciałbym zasięgnąć informacji od Was. Proszę użytkowników, którzy mieli robioną aktualizację oprogramowania o podanie ASO, celem kontaktu. Dziękuję.
MichałM
Stella +
Stella +

Auto: Leon FR 1.8 TSI

Postprzez Raynold » 29 grudnia 2015, 23:04

MichałM napisał(a):Cześć Ludzie :-D Na forum jestem nowy (wcześniej przez kilka miesięcy skrzętnie je wertowałem).

Od października tego roku mam Leona FR 1,8 TSI. Jakiś czas temu zauważyłem, że system start stop/stop u mnie nie działa. Pojechałem z tą informacją do ASO w Poznaniu i panowie stwierdzili, że mam uszkodzony moduł odpowiedzialny za działanie ww systemu. Moduł jest własnie wymieniany...

Kolejną kestią jest działanie trybów jazdy - u mnie nie zmienia się reakcja na gaz ani też dźwięk. Panów z ASO, po tym jak pokazałem im ten wątek, sprawa zaintrygowała 8) Autem jechało 3 mechaników i każdy mówił co innego na temat różnic lub ich braku pomiędzy trybami jazdy... Poprosiłem więć ich aby zdemontowali osłonę pod maską na wysokości podszybia. Okazało się, że w moim aucie nie ma żadnego generatora dźwięku... Auto było podpięte pod komputer i nie znaleziono nic niepokającego.

Mój Leon został wyprodukowany 1.08.2015. Teraz pytanie - czy ktoś z Was miał podobne ekscesy z autem z tego rocznika? Zanim napiszę do Seata w tej sprawie, chciałbym zasięgnąć informacji od Was. Proszę użytkowników, którzy mieli robioną aktualizację oprogramowania o podanie ASO, celem kontaktu. Dziękuję.

Cześć. Nie ten rocznik, więc w skrócie. Przy profilach jazdy najbardziej wyczuwałem kierownicę (siła wspomagania), więc ustawiłem sobie taką samą na wszystkich. Światełka na drzwiach to bajer, reakcja na gaz też .. de facto inna zależność wciśnięcia pedału gazu (potecjometru) do reakcji. Są jeszcze inne elementy dostępne tylko w DSG, m.in. tryb sport defautlowo ustawia skrzynię na S, Normal na D, Eco na E.
Raynold
Sport
Sport

Postprzez MichałM » 29 grudnia 2015, 23:24

Raynold, dzięki za info. Tak, jak napisałeś odczuwalna jest tylko mniejsza siła wspomagania w trybie sport. Co do skrzyni, u mnie jest ona w wersji manualnej, więc jej praca się nie zmienia. Jestem trochę zawiedziony, bo myslałem, że różnica pomiędzy trybami jazdy będzie odczuwalna jak np. w przypadku DNA AlfyRomeo... A jak wygląda u Ciebie zmiana dzwięku silnika - występuje ona w ogóle, czy też nie?

Zdaję sobie sprawę, że to wszystko są tylko gadżety i poza charakterysytką pracy układu kierowniczego nie mają one wpływu na jazdę. Nie mniej jednak powinny one działać, tym bardziej w nowym aucie.
MichałM
Stella +
Stella +

Postprzez Raynold » 29 grudnia 2015, 23:27

Jeżeli jest jakaś zmiana barwy dźwięku silnika, to jej nie zauważam (komputer pokazuje obecność tzw. acutatora).
Raynold
Sport
Sport

Postprzez daniel28 » 30 grudnia 2015, 00:39

Raynold napisał(a):Jeżeli jest jakaś zmiana barwy dźwięku silnika, to jej nie zauważam (komputer pokazuje obecność tzw. acutatora).

Coś jest u ciebie nie tak. W trybie sport zmiana jest kolosalna, czasami przełączam w tryb eco bo męczy uszy to buczenie.
daniel28
TopSport
TopSport

Auto: 5F 1.8 + Yamaha fz6

Postprzez Raynold » 30 grudnia 2015, 00:42

Jest to możliwe, ale bardziej istotna jest dla mnie charakterystyka jazdy niż dźwięk i kolor podświetlania drzwi. Charakterystyka jazdy, czyli coś więcej niż sposób interpretacji potencjometru z pedału gazu.
Raynold
Sport
Sport

Postprzez MichałM » 30 grudnia 2015, 09:17

daniel28, a możesz napisać, w którym ASO dokonywałeś aktualizacji oprogramowania? Moje ASO twierdzi, że rzeczywistą różnicę miedzy trybami można poczuć tylko w Cuprze. Jeździłem tym autem i faktycznie zmiany charakterystyki były odczuwalne. W moim aucie, po podłączeniu pod komputer nie ma czegoś takiego jak sound actor - w Cuprze owszem, można nawet zmienić siłę jego wpływu (50 lub 100%).

Ba, jak pisałem w pierwszym poście - u mnie nie ma fizycznie tego urządzenia pod maską. Wg mnie mogą być tego 2 przyczyny:

1. W atuach z 2015 już go nie montują.
2. Podczas montażu auta i jego konfiguracji popełniono błąd.

Chciałbym zdobyć od Was jak najwięcej inforamacji, żeby mieć argumenty w rozmowie z Seatem.
MichałM
Stella +
Stella +

Postprzez MichałM » 30 grudnia 2015, 09:17

daniel28, a możesz napisać, w którym ASO dokonywałeś aktualizacji oprogramowania? Moje ASO twierdzi, że rzeczywistą różnicę miedzy trybami można poczuć tylko w Cuprze. Jeździłem tym autem i faktycznie zmiany charakterystyki były odczuwalne. W moim aucie, po podłączeniu pod komputer nie ma czegoś takiego jak sound actor - w Cuprze owszem, można nawet zmienić siłę jego wpływu (50 lub 100%).

Ba, jak pisałem w pierwszym poście - u mnie nie ma fizycznie tego urządzenia pod maską. Wg mnie mogą być tego 2 przyczyny:

Chciałbym zdobyć od Was jak najwięcej inforamacji, żeby mieć argumenty w rozmowie z Seatem.
MichałM
Stella +
Stella +

Postprzez szczeslaw » 30 grudnia 2015, 10:34

MichałM, różnicę między trybami czuję nawet u siebie, w 1.4 122KM. Nie jest ona jakaś drastyczna, ale zdecydowanie wyczuwalna.
Jeżeli ASO twierdzi, że rzeczywistą różnicę można poczuć tylko w Cuprze, to... zmień ASO ;)
Nie jeździłem 1.8, ale w Cuprze chyba nawet mniej odczuwałem różnicę między trybami pracy silnika, niż w swoim 1.4. Oczywiście w Cuprze dochodzi dodatkowo różnica w zawieszeniu (u siebie nie mam DCC) i oczywiste różnice w przypadku DSG. Ale jeśli chodzi o sam silnik (a właściwie pedał gazu) to chrzanią w tym twoim ASO.
szczeslaw
Sport
Sport

Postprzez michal99 » 30 grudnia 2015, 10:37

Ja w swoim 1.4 122 również czuję różnicę na sporcie. Kierownica zaczyna ciężej chodzić i silnik zdecydowanie szybciej reaguje na pedał gazu. Rwie się jak mały piesek :)
michal99
Sport
Sport

Postprzez sdss » 30 grudnia 2015, 10:44

Dokładnie.
Obrazek Leon ST DSG
Obrazek Fabia 3
sdss
Sport
Sport

Auto: Leon ST FR
Silnik: CDLA 2.0

Postprzez Pik » 30 grudnia 2015, 11:11

No dobrze, ale co na to ASO? Wyczuwanie różnych trybów może być dyskusyjne, ale tu nie pola do wątpliwości - brakuje fizycznie podzespołu auta, które zgodnie z informacjami i specyfikacjami producenta powinno być.
Pozdrawiam
Pik
Moja Cupra 5F
Pik
FR
FR

Auto: Cupra 5F MY16
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez daniel28 » 30 grudnia 2015, 11:12

MichałM napisał(a):daniel28, a możesz napisać, w którym ASO dokonywałeś aktualizacji oprogramowania? Moje ASO twierdzi, że rzeczywistą różnicę miedzy trybami można poczuć tylko w Cuprze. Jeździłem tym autem i faktycznie zmiany charakterystyki były odczuwalne. W moim aucie, po podłączeniu pod komputer nie ma czegoś takiego jak sound actor - w Cuprze owszem, można nawet zmienić siłę jego wpływu (50 lub 100%).

Maran WAWA. Jak chcesz, podam ci mój vin i niech sprawdzą w twoim Aso co mi robili.
daniel28
TopSport
TopSport

Auto: 5F 1.8 + Yamaha fz6

Postprzez Vampire1984 » 30 grudnia 2015, 13:03

Zmien ASO Michal:D
|
Vampire1984
Cupra
Cupra

Postprzez MichałM » 30 grudnia 2015, 16:46

Panowie, dzięki za taki odzew. Odebrałem dziś auto po wymianie modułu start/stop - teraz muszę pamiętać, żeby przed każdy odpaleniem silnika go wyłączyć :mrgreen:

Co do trybów jazdy i braku zmiany dzwięku - wymogłem na ASO napisanie na zleceniu naprawy informację, że pomiędzy trybami nie ma żadnej różnicy oraz informację, że w moim aucie nie ma urządzenia generującego dźwięk (R214). Teraz mam podstawy, żeby napisać maila do Seata. Jednocześnie będę kontaktował się z drugim ASO w Poznaniu i Maran w W-wie (daniel28, dzięki).

Jak dostanę już konkretne info, podzielę się z Wami.
MichałM
Stella +
Stella +

Postprzez boban » 12 stycznia 2016, 18:14

Panowie mam takie pytanko,mam DSG i ustawiłem sobie na indywidualnym profilu m.in. silnik na sport, ale po odpaleniu auta nie ustawia się DSG na "S"... Myślałem że może musi się zagrzać, albo olej osiągnie odp. temperaturę, ale raczej nie...Czy tak powinno być ? czy tak jest również w trybie Sport? Czy po prostu za krótka była trasa i ma jakieś zabezpieczenie zanim przełączy na 'S'. Temperatura oleju była ok.80-85 st.
boban
Sport
Sport

Region: śląskie
Auto: Leon X-perience

Postprzez Cyanide » 12 stycznia 2016, 18:30

Musisz w trybie D pociągnąć dźwignie do siebie, skrzynia przełączy się na S bez względu na temperaturę itp. Możesz to zrobić w każdym trybie jazdy. Tak samo w trybie Cupra mając tryb S poprzez pociągnięcie do siebie dźwigni skrzynia przejdzie w tryb D mimo, że reakcja na gaz, zawieszenie itp. pozostaną w trybie Cupra.
Cyanide
Sport
Sport

Auto: Cupra 280

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne