Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Czujnik świateł/deszczu - pakiet praktyczny

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: Czujnik świateł/deszczu - pakiet praktyczny

Postprzez zgrzyt » 8 marca 2020, 18:19

kapitan silver napisał(a):Musisz zdjąć lusterko żeby go zobaczyć. Wizualnie wygląda tak samo jak czujnik z opcją światła i deszczu. Wszystko jest opisane w pierwszym poście przez kolegę Wojtaz666.

Ok, to rozumiem, bardziej chodzi mi o to czy widać go z zewnątrz, bo wydaje mi się że jak byłem przy aucie z czujnikiem świateł / deszczu to widać było z zewnątrz ten element, nie wiem jak to nazwać, sensor ? A u siebie nie widzę nic, czarna plama.
Był: Leon 1.9 ASV
Był: Golf Plus 1.9 BXF+ :)
Jest: Leon ST FR
zgrzyt
Stella +
Stella +

Region: małopolskie
Auto: Leon ST FR
Silnik: benzyna 1.4

Reklama

Postprzez kapitan silver » 9 marca 2020, 13:46

zgrzyt napisał(a):
kapitan silver napisał(a):Musisz zdjąć lusterko żeby go zobaczyć. Wizualnie wygląda tak samo jak czujnik z opcją światła i deszczu. Wszystko jest opisane w pierwszym poście przez kolegę Wojtaz666.

Ok, to rozumiem, bardziej chodzi mi o to czy widać go z zewnątrz, bo wydaje mi się że jak byłem przy aucie z czujnikiem świateł / deszczu to widać było z zewnątrz ten element, nie wiem jak to nazwać, sensor ? A u siebie nie widzę nic, czarna plama.

Czarna plama bo zamiast sensorów jest coś na zasadzie zaślepki.

-- 9 marca 2020, 13:46 --

https://allegro.pl/oferta/czujnik-senso ... 7387332838

Tak to pewnie wygląda u Ciebie (nie sugeruj się opisem bo to bzdura i dla tego widać tylko czarną plamę )

https://allegro.pl/oferta/czujnik-senso ... 7223821076

A taki musisz kupić ( tylko nowy )
kapitan silver
Stella +
Stella +

Region: łódzkie
Auto: leon 5F FR
Silnik: DADA 1.5

Postprzez zgrzyt » 19 marca 2020, 21:32

I już wszystko wiem, kolego kapitan silver bardzo dziękuję za podpowiedzi i wyjaśnienia, pozdrawiam!

Czy jest tu ktoś z okolic Krakowa, kto mógłby zakodować to ustrojstwo po montażu ?

-- 19 marca 2020, 21:32 --

Czujnik zamontowany i zakodowany, działa jak należy, dzięki jeszcze raz koledzy za wskazówki udzielone tu i na PRIVie.

Pojawił się jednak inny problem, elektryk nie jest w stanie zakodować funkcji Coming Home/Leaving Home, nie wiem dokładnie w czym jest problem, ale mniej więcej mówił coś że "sterownik nie przyjmuje loginu i jest zablokowane wprowadzanie zmian".
Czy ktoś coś wie lub podejrzewa w czym może tkwić problem ? Chcę tą funkcję mieć aktywną, a tu jednak zonk.
Był: Leon 1.9 ASV
Był: Golf Plus 1.9 BXF+ :)
Jest: Leon ST FR
zgrzyt
Stella +
Stella +

Auto: Leon ST FR
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez kapitan silver » 3 maja 2021, 18:35

Koledzy miałbym prośbę do posiadających funkcję leaving home i i przełącznik świateł z funkcją auto. A mianowicie czy mógłby ktoś sprawdzić u siebie czy przełącznik i wtyczka mają wszystkie 10 pinów bo u mnie jest 9 i za cholerę nie mogę tego uruchomić po mimo aktywacji tej funkcji w menu systemu. Z góry dziękuje.

-- 3 maja 2021, 18:35 --

kapitan silver napisał(a):Koledzy miałbym prośbę do posiadających funkcję leaving home i i przełącznik świateł z funkcją auto. A mianowicie czy mógłby ktoś sprawdzić u siebie czy przełącznik i wtyczka mają wszystkie 10 pinów bo u mnie jest 9 i za cholerę nie mogę tego uruchomić po mimo aktywacji tej funkcji w menu systemu. Z góry dziękuje.

Panowie ponawiam prośbę
kapitan silver
Stella +
Stella +

Postprzez rogerdaroger » 17 czerwca 2021, 20:36

Witam, potrzebuję pomocy, a mianowicie przy próbie kodowania świateł wywaliło mi błąd: usterka regulacja zasięgu reflektorów. Czy ktoś byłby mi wstanie pomóc?
rogerdaroger
Stella
Stella

Auto: Seat Leon
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez mateusz0 » 18 czerwca 2021, 07:26

Zrób nastawy podstawowe, a następnie po chwili potwierdzanie nastaw i powinno wrócić do normy.
mateusz0
Stella
Stella

Auto: Seat Leon 5F
Silnik: DPCA 1.5

Postprzez rogerdaroger » 24 czerwca 2021, 13:08

mateusz0 napisał(a):Zrób nastawy podstawowe, a następnie po chwili potwierdzanie nastaw i powinno wrócić do normy.

Dzięki, to pomogło. Niestety wywala mi jeszcze kominkuat Usterka: usterka oświetlenia samochodu. Na VCDS pokazuje mi błąd od przełącznika świateł - nieprawidłowy sygnał. Czy to będzie wadliwy przełącznik czy coś muszę zakodować więcej?
rogerdaroger
Stella
Stella

Postprzez mateusz0 » 24 czerwca 2021, 16:06

Pytanie co kodowałeś wcześniej w związku z lampami ? (przed usterką o zasięgu) wycofałeś zmiany ? czy tylko zrobiłeś nastawy ? jaki błąd (kod błędu) pokazuje ? wcześniej przełącznik działał normalnie ?
mateusz0
Stella
Stella

Postprzez rogerdaroger » 27 czerwca 2021, 10:32

Wycofałem wszystkie zmiany, nic nie zakodowałem nowego, czujnik działa tak jak powinien. Przełącznik kupiłem nowy, ale obawiam się że jest to jakiś lipny zamiennik. Kod błędu to 919560, B126A 29 [008]
Błąd ten pokazuje jeśli przełącznik jest na auto, w pozycji 0 albo włączane światła komunikat znika
rogerdaroger
Stella
Stella

Postprzez mateusz0 » 28 czerwca 2021, 11:18

rogerdaroger napisał(a):Wycofałem wszystkie zmiany, nic nie zakodowałem nowego, czujnik działa tak jak powinien. Przełącznik kupiłem nowy, ale obawiam się że jest to jakiś lipny zamiennik. Kod błędu to 919560, B126A 29 [008]
Błąd ten pokazuje jeśli przełącznik jest na auto, w pozycji 0 albo włączane światła komunikat znika

Jeśli pozostałe tryby działają (0, światła pozycyjne i mijania) oraz poprzedni przełącznik działał na Auto to ten musi być jakiś wadliwy. Najprościej podmienić z kimś na chwilę i sprawdzić.

Zakładam, że kupiłeś taki sam jak ten poprzedni który działał (ten sam numer części) ? te przełączniki się mogą różnić (np brak halogenów z przodu)

-- 28 czerwca 2021, 12:17 --

kapitan silver napisał(a):Koledzy miałbym prośbę do posiadających funkcję leaving home i i przełącznik świateł z funkcją auto. A mianowicie czy mógłby ktoś sprawdzić u siebie czy przełącznik i wtyczka mają wszystkie 10 pinów bo u mnie jest 9 i za cholerę nie mogę tego uruchomić po mimo aktywacji tej funkcji w menu systemu. Z góry dziękuje.

-- 3 maja 2021, 18:35 --

Panowie ponawiam prośbę

W leonie z 2020r mam przełącznik o nr 5G0941431AF który ma 10 pinów natomiast we wtyczce do niego jest 9 kabli (7 pin jest pusty)
mateusz0
Stella
Stella

Postprzez kapitan silver » 28 czerwca 2021, 16:53

mateusz0 napisał(a):W leonie z 2020r mam przełącznik o nr 5G0941431AF który ma 10 pinów natomiast we wtyczce do niego jest 9 kabli (7 pin jest pusty)

zakładam że masz leaving home

Nr przełącznika mam identyczny z tym że w przełączniku i we wtyczce mam 9 pinów ( w obydwóch brak 7 pin )
kapitan silver
Stella +
Stella +

Postprzez mateusz0 » 29 czerwca 2021, 08:09

tak mam coming/leaving home. Coś musisz mieć źle zakodowane. Trzeba by porównać kodowania z innym autem bo ewidentnie czegoś jeszcze brakuje. Odezwij się na fejsie to spróbujemy porównać kodowania
mateusz0
Stella
Stella

Postprzez kapitan silver » 29 czerwca 2021, 10:32

mateusz0 napisał(a):tak mam coming/leaving home. Coś musisz mieć źle zakodowane. Trzeba by porównać kodowania z innym autem bo ewidentnie czegoś jeszcze brakuje. Odezwij się na fejsie to spróbujemy porównać kodowania

Dzięki wielkie. Teraz jest już pewne że błąd jest w kodowaniu
kapitan silver
Stella +
Stella +

Poprzednia strona

Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne