Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
feels3 napisał(a):Gaz w podloge i niech jedzie samo, tego naprawdę dzisiaj kierowca sportowego auta oczekuje?
Widze ze należę do wymierajacej mniejszości która ceni sobie wyzwania za kółkiem.
gumbas napisał(a):Ale wiecie że to jest dyskusja o wyższości świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocą
amen.maciek89 napisał(a):Może gdybyś miał ze 100 KM więcej to cześciej byś robił przedziały 100-200Wyprzedzanie na trasach to zwykle jest 100+. Tak wiem- przepisy. Bo wszyscy jeździmy zgodnie z nimi. Kurcze tyle stron w temacie Cupra już jest... Ile można o tym samym? No nie rozumiem, co niektórym tak w Cuprze nie pasuje, nie mając tego samochodu, żeby się czepiać. Szczególnie, że jeśli ktoś ma kombiaka to ma teraz wybór- dopłacasz do haldexa, albo nie i temat zamknięty... Myślę, że na poprzedniej stronie zostało napisane wszystko, a na podstawie topicu "nowa Cupra już jest" można napisać całkiem grubą książkę.
I znowu ten sam argument, że Cupra to w ogóle bez sensu, bo lepiej kupić słabsze daily, a na tor coś zbudować od podstaw... Kurde a wg mnie to za pieniądze wydane na Cuprę lepiej kupić kawalerkę w Radomiu, do jazdy na codzień Passka B5 (można się szarpnąć na 4Motion żeby na mokrym ze świateł wyrwać na przodzie), kawalerkę wynająć i mieć kasę co miesiąc na gokarty. Interes życia i opon nie trzeba kupować co chwilę.
gumbas napisał(a):Wciąga do środka zakrętu. Szpera jako że w Cuprze jest prawdziwa, mechaniczna to co do zasady działa cały czas.
AleX napisał(a):michal2-4 napisał(a):Dokładnie, samochód będę brał w leasing. Wiem, że na co dzień 4x4 jest bardziej praktyczne i niweluje WH, kwestia jest tylko czy nie zabierze Cuprze sportowego charakteru i przyspieszenia
Dokładnie to sprawdzał Saturday Car Fever w swoich filmikach na YouTube. Jest też porównanie Cupra 290 vs 300 4x4. Odpowiada dokładnie na Twoje pytanie
Na moją 4x4 będę czekał jeszcze pewnie 3 tygodnie - także z ew. moją opinią na ten temat przyjdzie jeszcze chwile poczekać
Cobra_o7o napisał(a):A ja mam wrażenie że z tym narzekaniem na ośkę gdy pokazało się 4x4 jest trochę jak z narzekaniem na elektryczny ręczny - niby lepiej mieć dźwignię analogową ale i tak w praktyce prawie nikt jej nie wykorzystuje, ale większość psioczy że jest elektryczna.
Potem niektórzy kupują inny samochód, który ma ten ręczny, skorzystają z niego raz, no bo przecież dla niego zmienili samochód, a potem ręczny "pracuje" tylko na postoju.
pafcio napisał(a):Nie. Jest dokładnie taki sam jak FWD.
gdx napisał(a):Miałem dziś jazdę cupra 4x4 dsg. Reaguje na gaz szybciej niż moje 13 letnie V8. Na daily car się nadaje. I przy 140 nie pływała, a to w kompaktowych nie takie pewne.
I niech sobie ma ten elektryczny ręczny. Gorzej przywyknąć będzie do plastików we wnętrzu.
Ale ogólnie ok. Tylko ten czarny sufit.... Ale szkło jest obowiązkowe i powinno być lepiej.
iacoski napisał(a):Atrybutem dzikości? Chyba atrybutem niespełnionych rajdowców tudzież drifterów, którzy zakręt na ręcznym uznają za drift lub rajdowy slajd.
Cupra jest zajebistym sprzętem ale nigdy nie będzie ani samochodem rajdowym ani samochodem do driftu - więc po co ten ręczny? Na tor? Co będziesz tym ręcznym na torze robił?
gumbas napisał(a):O której części toru w Kielcach mówisz? Bo tam normalnie jest owal, tor kartingowy albo kawałek leśny jechany tam i z powrotem. I prawdę mówiąc jedynie na kartingowym jestem w stanie sobie wyobrazić potrzebę używania ręcznego, ale to nie są do końca prawdziwie torowe warunki.
maciek89 napisał(a):Oj to ile płaczu musi być na forum Audi, że nie ma nic pośredniego między 1.4 , a S3.![]()
maciek89 napisał(a):Na suchym trakcyjny dramat w FWD? Dobra opona i trakcja jest super, a przyczepność w zakręcie niemal nieograniczona na mokrym zgoda- dwa pierwsze biegi ostrożnie się obchodzimy z pedałem gazu. Na torze w suchych warunkach FWD objedzie 4Drive bez problemu. Nie patrz na czasy, które ktoś kiedyś wrzucił, bo to nie ma dużej wartości. Cupra 300 szczególnie na szybkim torze na pewno osiągnie wyraźnie lepszy czas od 4Drive. Już słabsza Cupra 280 kręciła zawsze lepszy czasy od Golfa R czy S3. Jeśli zamierzasz jeździć po torze to nie wiem, czy to był dobry wybór- tu raczej rozważyłbym Tyle R, czy właśnie Fokę. Focus RS może miał trochę przypałów ale jest gwarancją, a jak ma być fun no to pod tym względem Focus rozjeżdża Cuprę i tu nie ma o czym dyskutować. Chociaż wcale od Cupry nie jest szybszy ale nie musi być. Co do gwarancji to w Seacie też nie możesz używać go do sportowej jazdy i jest to uwzględnione w garancji. Jazda ssportowa czyli udział w zawodach sportowych, a nie ściganie się że świateł z passatami Cupra ST 4Drive to bardzo fajny kompromis pomiędzy praktycznością, a frajdą. Superb kombi TDI w tej cenie bije cuprę praktycznością, a Focus RS, czy Mustang GT bije ją pod względem frajdy ale przynajmniej nie musimy kupować dwóch aut. Jeśli małżonce się nie podobał Golf to jeszcze była alternatywa w postaci S3 SB- przede wszystkim wnętrze ma piękne i dużo lepsze jakościowo niż leon
wazon83 napisał(a):Na torze fwd objedzie 4x4, to jakim cudem na saschenring 4x4 jest o 2 sek. szybsze od fwd? Na tym samym torze Cupra 4x4 objeżdża też Golfa R, który uzyskał czas 1:41,73 vs 1:40,16 cupry 4x4. Te czasy zostały wrzucone w latach 2016 i 2017, więc nie wiem, co masz im do zarzucenia.
Co do Focusa uważam, że jednak nie jesteś na bieżąco z tematem, jeśli chodzi o awaryjność silników. Ford do tej pory nie zrobił nic, by zmienić ich konstrukcję. Problem z uszczelką pod głowicą występuje tak jak występował wcześniej. Nie widzę sensu w kupowaniu auta, które ma globalny problem z niezawodnością i w każdej chwili może stanąć na drodze. Dopiero w grudniu 2017 pojawiło się deklaracja Forda, jakoby znalazł rozwiązanie problemu. Czy skuteczne? To się okaże.
Hondę Type R przemilczę. Jeździ dobrze, wygląda tragicznie. To nie dla mnie.
Co do S3, nie widzę sensu dopłacania kilkudziesięciu tysięcy zł za lepsze plastiki i 7-biegowe dsg.
Co do Superba, to już serio nie wiem, z czym do ludzi. W czym ten samochód przerasta Cuprę poza większym bagażnikiem i przestronniejszym wnętrzem. Osiągi dużo gorsze, szczególnie gdy porównać przyspieszenie do 0 do 200 km/h, nie wspominając już o elastyczności. Jakby tego było mało zawieszenie w Superbie nie jest zestrojone sportowo. IMO, samochód z innej bajki. Niewart tych pieniędzy.
maciek89 napisał(a):
Tylko mam im do zarzucenia to, że są nic nie warte. Ktoś kiedyś starą Cuprą 280 przejechał tor i wrzucił taki czas. Potem ktoś przejechał Cuprą 300 4d i też wrzucił czas. Pokaż proszę jakieś porównanie Cupry 300 4D oraz Cupry 300 FWD na jakimkolwiek torze w dobrych warunkach, gdzie 4Drive wykręca lepszy czas. Ja kiedyś jakiegokolwiek porównania bym nie widział nawet na ciasnym pseudotorze to Golf R był wolniejszy od Cupry 280 pomimo mniejszej o 20 KM mocy.
Za DSG nie ale za plastiki, za brak wpadek jakościowych i to, że jakoś to wnętrze stylowo wygląda w przeciwieństwie do Leona to IMO tak. Dopłata nie jest dużaRóżnica w utracie wartości po 3 latach i tak by tę różnicę w dużym stopni skompensowała.
Masz w zwyczaju odpowiadać zanim wyraźnie przeczytasz, albo czytasz co drugie słowo.
Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość