Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Dach Panoramiczny - opinie, porady, problemy

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Dach Panoramiczny - opinie, porady, problemy

Postprzez maison » 9 maja 2014, 15:00

Tak jak w temacie.
Wątek dotyczy dachu panoramicznego w Leonie 5F.
Opinie użytkowników Leonów 5F, za i przeciw posiadaniu dachu panoramicznego, czy warto dołożyc taką opcję, problemy, porady, użytkowanie, zdęcia filmiki.
maison
Stella +
Stella +

Region: podkarpackie
Auto: Leon ST FR ACT 150KM
Silnik: benzyna 1.4

Reklama

Re: Dach Panoramiczny - opinie, porady, problemy

Postprzez Vampire1984 » 9 maja 2014, 17:07

Moja opinia co do dachu panoramicznego. Hm super sprawa przejasnia wnetrze i...tyle;) Minus zmniejsza bezpieczenstwo poprzez zmniejszenie sztywnosci dachu przy dachowaniu. Dachy szkklane sa extra ale watpie by specjalnie wzmacniali slupki i reszte blachy na dachu bo ktos zamowil szyberdach
Był: Toyota Yaris FL 1.0, Toyota Corolla IX 1.4, Honda Accord VII FL 2.0, Leon 5F 1.4 viewtopic.php?f=91&t=55743
Jest: MB A250 4M viewtopic.php?f=34&t=67730
|
My other car, would be a Jet Fighter
Vampire1984
Cupra
Cupra

Region: zachodniopomorskie
Auto: MB A250 4M W177
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez psiko » 9 maja 2014, 17:53

Mam ST z panoramicznym dachem.
Dach jest bardzo duży i jest super zabawą dla dzieci.
Kierowca normalnie jadąc nie zwraca na niego uwagi.
Słabym punktem jest elektryczna roleta ze względu na
to że jest ażurowa. Dach nie trzeszczy i nie przecieka ;-)
Na dzień dzisiejszy kupił bym go jeszcze raz.
Obrazek

Była Cupra :-( Altea XL :-( Leon ST FR :-(
psiko
Sport
Sport

Auto: VW B7 Variant
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez Zix » 10 maja 2014, 08:15

Cozy faktycznie jak się zamówi ten dach to nie ma w środku oświetlenia LED? Jeśli tak to jakich lampek nie ma? Tych czerwonych diod z ambient light?
Leon ST FR TDI 184 DSG viewtopic.php?f=91&t=45699
Obrazek
Zix
Sport
Sport

Auto: Leon ST FR 184

Postprzez daniel28 » 10 maja 2014, 11:50

DLA mnie to zbawienie klimatyzacja zabija moje zatoki i gardło :-D Więc tak co do plusów to zawsze dodatkowe okno ,wpada dużo światła można się opalić ,fajnie wieje bo bańce :-D przy słabej pogodzie ,w deszczu można go uchylić do góry i problem parujących szyb nigdy nas nie dopadnie .Minus to chyba cena mógł by kosztować 2000 zł a tak trochę za drogi ale go kupiłem i jestem zadowolony .A i jeszcze jedno można przykozaczyc i otworzyć go z pilota :-P
daniel28
TopSport
TopSport

Auto: 5F 1.8 + Yamaha fz6

Postprzez psiko » 10 maja 2014, 13:11

Zix napisał(a):Cozy faktycznie jak się zamówi ten dach to nie ma w środku oświetlenia LED? Jeśli tak to jakich lampek nie ma? Tych czerwonych diod z ambient light?

Czerwone diody są :-)
Nie można zamówić oświetlenie wnętrza diodowego.
Widziałem te fabrycznie diody nic rewelacyjnego.
Można kupić i wstawić samemu
http://www.motohid.pl
Obrazek

psiko
Sport
Sport

Postprzez opst » 10 maja 2014, 16:25

Zix napisał(a):Cozy faktycznie jak się zamówi ten dach to nie ma w środku oświetlenia LED? Jeśli tak to jakich lampek nie ma? Tych czerwonych diod z ambient light?

Oświetlenia LED nie ma w przypadku ST (tak mi się wydaje) - mam otwierany dach i oświetlenie LED w wersji 5d.
Co do zalet ... małżonce się bardzo podoba jeżdżenie z dziurą nad głową. samochód moim zdaniem wygląda lepiej.
Co do wad ... w zestawie głośnomówiącym słychać przy otwartym dachu głównie wiatr. kolejny element, który może się zepsuć. w środku jest nieco niżej.
co do głosów dotyczących utraty sztywności i zmniejszenia bezpieczeństwa, to pozwolę sobie polemizować - rozmieszczenie elementów "spinających" konstrukcje jest takie samo w obu wersjach. różni się jedynie "wypełnieniem"
generalnie fajny gadżet i tym, którzy mogą sobie nań pozwolić polecam.
opst
Stella +
Stella +

Auto: leon 1.4.fr

Postprzez Pralka Boga » 12 maja 2014, 12:11

A powiecie mi jak się ma montowanie relingów dachowych gdy ma się ten panoramiczny dach?
Pralka Boga
Stella
Stella

Auto: Leon FR 1.4 150km

Postprzez psiko » 12 maja 2014, 12:22

Pralka Boga napisał(a):A powiecie mi jak się ma montowanie relingów dachowych gdy ma się ten panoramiczny dach?

Dziwne pytanie.
Relingi są w st czy jest dach panoramiczny czy go nie ma.
Może pytasz o belki na dach.
Nie mam belek ale nie będą przeszkadzały w otwarciu dachu.
Najlepiej sprecyzuj pytanie :-)
Obrazek

psiko
Sport
Sport

Postprzez miroA3 » 12 maja 2014, 12:33

psiko napisał(a):Nie mam belek ale nie będą przeszkadzały w otwarciu dachu.

no w SC albo 5D moga przeszkadzac

w zasadzie tytul tematu jest dziwny,
bo prawdziwa panorama to jest w ST, ta przypominajaca open-sky w a3 sportback ( tez nie do konca, bo w a3 sie nie otwiera calkowicie )

Obrazek

a w SC i 5D to taki duzy szyberdach, a jeszcze jak sie otworzy...
maga kupa z tym materialem zwijanym, jak w citroenie 2cv, bedzie mialo co trzeszczec i stukac na wybojach

Obrazek

Obrazek
miroA3
FR
FR

Region: małopolskie
Auto: FR 2.0 TSI
Silnik: CCZB 2.0

Postprzez Pralka Boga » 12 maja 2014, 13:09

Zamówiłem Leona FR 5D z szyber dachem i ciekaw jestem czy będę mógł wozić rowery na dachu czy zostaje hak :)
Pralka Boga
Stella
Stella

Auto: Leon FR 1.4 150km

Postprzez Cro0lick » 29 sierpnia 2016, 12:24

Czy ktoś ma jakieś rzetelne dane odnoście dodatkowej wagi związanej z dachem w Leonie ST? Najlepiej porównanie dwóch Leonów z indetycznymi silnikami/wyposażeniem itd. i różniących się tylko dachem (względnie Golfów lub Octavii, gdzie chyba dach jest taki sam). Szukałem po internetach i ludzie rzucają różne wartości. Od 30 do 200kg. Obie wartości wydają mi się podejrzane.
Ja mam w dowodzie 1202kg masy własnej przy ST FR 1.4TSI 150KM z pakietem Techno. I nie spodziewam się, żeby to było z uwzględnieniem dachu, bo to jest nawet mniejsza masa niż w oficjalnych danych na stronie Seata.
Może ktoś ma identyczne auto, bez dachu? Ile masy jest w dowodzie?
Jeśli każde auto jest ważone do homologacji, to w zasadzie ta masa powinna uwzględniać konkretny model z dachem lub bez.
Cro0lick
Stella +
Stella +

Auto: Leon 5F

Postprzez wsowa » 29 sierpnia 2016, 23:51

Też mam 1202kg wpisane, a dachu szklanego w moim Leonie nie mam.
wsowa
Sport
Sport

Auto: Leon ST FR 1.4 150KM

Postprzez Cro0lick » 15 września 2016, 09:04

Może kiedyś znajdę chętnego właściciela identycznego Leona jak mój, bez dachu, który będzie miał ochotę zważyć auto.

A jeśli chodzi o opinie o dachu, to od siebie mogę dodać:
- Jeśli do tej pory często jeździłeś z otwartymi oknami (bo tak lubisz) to otwierany dach na pewno Ci się spodoba
- Jeśli jeździsz dużo z prędkościami autostradowymi to niestety dach staje się mało użyteczny - w okolicach 100kmh jeszcze nie jest tak źle - oczywiście głośno, ale moim zdaniem i tak nieco ciszej niż przy otwartych oknach bocznych. Natomiast już >120kmh jest za głośno i pozostaje tylko opcja uchylenia dachu.
- Trzeba nieco uważać na otoczenie - liście, jakieś paprochy z drzew wpadają od razu do środka jeśli stanie się akurat pod jakimś pylącym drzewem.
- Idealna sprawa na spokojne przejażdżki wakacyjne/podmiejskie kiedy jedziemy 50-90kmh. Wtedy po opuszczeniu wszystkich szyb i otwarciu dachu jest prawie jak w cabrio.
- Prowadzenie - Póki co moje subiektywne odczucie jest takie, że Leon w ogóle prowadzi się gorzej niż poprzednia Ibiza 6L ( :shock: ). Niezależnie od tego uważam, że brak dachu nadal nie robi z tego samochodu auta sportowego. Leon to dynamiczny kompakt, z dachem może nawet być i mniej dynamiczny, ale jak dla kogoś ta różnica jest ważna, to niech (serio) idzie w Cuprę, RS3, itp.
Cro0lick
Stella +
Stella +

Postprzez kamivil » 3 lipca 2018, 13:03

Czy ktoś zauważył taką przypadłość w przypadku panoramicznego dachu w ST, że roleta odsunięta do samego końca, sama zaczyna się dosuwać? Nie wiem kiedy to się dzieje, ale jak zostawiam samochód z roletą w pełni odsuniętą, następnego dnia jest jakieś 10 cm przysunięta, następnego dnia kolejne 10 cm. W dłużej perspektywie czasu nie sprawdzałem, czy zasunie się do końca. Na początku myślałem, że to może z powodu wysokiej temperatury otoczenia samochód jest tak inteligentny, że zapobiega nagrzaniu samochodu, ale to był błędny trop.
kamivil
Stella +
Stella +

Region: mazowieckie
Auto: Cupra 300 4Drive

Postprzez Kusza » 3 lipca 2018, 13:40

kamivil napisał(a):Czy ktoś zauważył taką przypadłość w przypadku panoramicznego dachu w ST, że roleta odsunięta do samego końca, sama zaczyna się dosuwać? Nie wiem kiedy to się dzieje, ale jak zostawiam samochód z roletą w pełni odsuniętą, następnego dnia jest jakieś 10 cm przysunięta, następnego dnia kolejne 10 cm. W dłużej perspektywie czasu nie sprawdzałem, czy zasunie się do końca. Na początku myślałem, że to może z powodu wysokiej temperatury otoczenia samochód jest tak inteligentny, że zapobiega nagrzaniu samochodu, ale to był błędny trop.

Nie zauważyłem u siebie tak "inteligentnej" rolety :shock:
Kusza
Signo
Signo

Auto: Cupra ST 300 4x4
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez adam_waw » 3 lipca 2018, 14:00

kamivil napisał(a):Czy ktoś zauważył taką przypadłość w przypadku panoramicznego dachu w ST, że roleta odsunięta do samego końca, sama zaczyna się dosuwać? Nie wiem kiedy to się dzieje, ale jak zostawiam samochód z roletą w pełni odsuniętą, następnego dnia jest jakieś 10 cm przysunięta, następnego dnia kolejne 10 cm. W dłużej perspektywie czasu nie sprawdzałem, czy zasunie się do końca. Na początku myślałem, że to może z powodu wysokiej temperatury otoczenia samochód jest tak inteligentny, że zapobiega nagrzaniu samochodu, ale to był błędny trop.

A mi się wydaje, że takie zjawisko ma miejsce. Czasem wracam do auta i roleta jest częściowo zasunięta. Myślę, że ma to miejsce raz na kilka tygodni. Wciąż obserwuję to zjawisko, ale mój trop jest taki, że może się tak dziać przy intensywnych opadach deszczu (choć może tylko mi się tak zdaje)...
adam_waw
Stella +
Stella +

Auto: Leon ST FR
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez Kusza » 3 lipca 2018, 14:12

Może kolego zamykasz auto np. trzymając dłużej przycisk na pilocie w celu złożenia lusterek, zamknięcia okien itp i wtedy roleta też się zaczyna zasuwać jeżeli jest odsłonięta.
Kusza
Signo
Signo

Postprzez dudek_jd » 3 lipca 2018, 14:52

jest dokładnie tak jak piszę kolega Kusza, roleta zasuwa się po przytrzymaniu guzika :P po tym poznaję czy żona składała lusterka czy nie ;)
-Dobrze Pan jeździ?
-Nie, ale szybko.
dudek_jd
Sport
Sport

Postprzez old_school_baby » 3 lipca 2018, 15:45

Jeśli to co piszecie o pilocie to prawda to roleta prawdopodobnie by się zamykała do końca. Mi się wydaje że po prostu nie ma żadnej blokady i od wstrząsów sama się przesuwa - mam dokładnie to samo i pytałem w serwisie Maran o to. Ale jedyne co powiedzieli że nie ma akcji serwisowej na to.
old_school_baby
Signo
Signo

Auto: Leon 3 FR ST

Postprzez B3N » 3 lipca 2018, 16:14

old_school_baby napisał(a):Jeśli to co piszecie o pilocie to prawda to roleta prawdopodobnie by się zamykała do końca. Mi się wydaje że po prostu nie ma żadnej blokady i od wstrząsów sama się przesuwa - mam dokładnie to samo i pytałem w serwisie Maran o to. Ale jedyne co powiedzieli że nie ma akcji serwisowej na to.

Nope... okno dachowe zamyka sie dopóki trzymasz przycisk..puścisz to sie zatrzyma, więc trzymając przycisk nigdy idealnie go nie puścisz i stąd różnice w rolecie.
Najpierw domyka się okno a potem pewnie roleta, i minie raz 1 sekunda zanim puścisz a raz 2 stąd różnice.
B3N
Sport
Sport

Auto: SEAT LEON 5F FR

Postprzez Kusza » 3 lipca 2018, 17:43

old_school_baby napisał(a):Jeśli to co piszecie o pilocie to prawda to roleta prawdopodobnie by się zamykała do końca. Mi się wydaje że po prostu nie ma żadnej blokady i od wstrząsów sama się przesuwa - mam dokładnie to samo i pytałem w serwisie Maran o to. Ale jedyne co powiedzieli że nie ma akcji serwisowej na to.

Roleta nie ma prawa się sama przesuwać.
Jest tak jak kolega B3N pisze.
Kusza
Signo
Signo

Postprzez piorun » 4 lipca 2018, 07:34

Okno i roleta domykają się jednocześnie.
Roleta domyka się tak długo jak trzymasz wciśniety przycisk na pilocie, czy to żeby zamknąc lusterka czy tez domknąć szyby/dach.
Jezeli regulanie składasz w ten sposób lusterka to za każdym razem roleta minimalnie się dosuwa.
Potestuj sobie trzymając wciśniety przycisk na pilocie i wszystko będzie jasne.
piorun
Signo
Signo

Auto: Seat Leon 5F

Postprzez kamivil » 4 lipca 2018, 10:13

piorun napisał(a):Okno i roleta domykają się jednocześnie.
Roleta domyka się tak długo jak trzymasz wciśniety przycisk na pilocie, czy to żeby zamknąc lusterka czy tez domknąć szyby/dach.
Jezeli regulanie składasz w ten sposób lusterka to za każdym razem roleta minimalnie się dosuwa.
Potestuj sobie trzymając wciśniety przycisk na pilocie i wszystko będzie jasne.

Mata Pany rację. Domykanie szyberdachu tak, ale rolety? Nigdy bym nie pomyślał. Dzięki za wyjaśnienie!
kamivil
Stella +
Stella +

Auto: Cupra 300 4Drive

Postprzez old_school_baby » 5 lipca 2018, 11:29

Hmm to bardzo dziwne co piszecie, każde auto ma domykanie szyb i tego dachu z pilota? Ja jak trzymam przycisk to nic mi się nie domyka (oprócz lusterek które składam bardzo sporadycznie).

Kusza napisał(a):Roleta nie ma prawa się sama przesuwać.

No też tak myślałem ale jednak moim zdaniem to robi, co ją niby blokuje aby tego nie robiła podczas wstrząsów?

Swoją drogą czy ktoś z was to sprawdzał? możecie nagrać filmik i pokazać jak to się sama po trochu zasuwa przytrzymując pilota na chwilę tak jak piszecie?
old_school_baby
Signo
Signo

Auto: Leon 3 FR ST

Postprzez dudek_jd » 5 lipca 2018, 12:52

Proszę bardzo wszystkim niedowiarkom i poszukiwaczom teorii spiskowych :P
https://youtu.be/YNzUWRp8owk

Co do otwierania i zamykania okien wejdź w menu auta->otwieranie zamykanie->otwieranie komfort i ustaw na wszystkie. Jak będziesz trzymał guzik otwierania otworzą Ci się wszystkie okna+okno dachowe. Jak naciśniesz zamykanie to zamykają się okna, okno dachowe, lusterka i roleta. W jedną i druga stronę działa do momentu puszczenia przycisku a nie do pełnego otwarcia/zamknięcia. Dziękować nie musisz.
-Dobrze Pan jeździ?
-Nie, ale szybko.
dudek_jd
Sport
Sport

Postprzez jedreg » 9 lipca 2018, 11:10

Witajcie,
podłączę się do tematu ale pod innym kątem. Mam dach panoramiczny w A3 sporback a przymierzając się do Cupry ST mam z tego powodu dylemat. W Cuprze tak jak w A3 roleta dachu to perforowany materiał, który poza lekkim cieniem nie robi zasadniczo nic. Latem w aucie jest jak na patelni bo przebijające się słońce ogrzewa czarną skórzaną tapicerkę. Jestem zimnolubny wiec to generalnie cierń na d*pie. Mimo tego waham się bo przyzwyczajenie do panoramy robi swoje.

Pytanie do użytkowników panoramy w Leonie:
1) czy kabina nagrzewa się wyraźnie mocniej niż w pełni zapuszkowanej kabinie?
2) czy szkło dachu ma filtry podczerwienie (o ile ktoś drążył temat)?
3) czy ktoś myślał lub wykonał oklejnie szyb dachowych folią przeciwsłoneczną?
4) czy występuje roleta (postmarketowa) z pełni blokująca światło jak w innych markach aut?

pozdrawiam,
andrzej
jedreg
Signo
Signo

Region: małopolskie
Auto: Cupra 300 ST 4Drive

Postprzez dudek_jd » 9 lipca 2018, 12:21

1-nie, jeśli zasłonisz tą roletę, jak zostawisz otwartą no to pierwsze 2-3 minuty w aucie przyjemne nie są. Termometrem Ci tego nie poprę, możliwe że wtedy różnice by wyszły ale mi osobiście to nie przeszkadza- tu już kwestia indywidualna.
2-nie
3-ja nie
4- nie wiem. Tapicer na pewno dałby radę to ogarnąć
Myślę że jak masz taki dach w A3 to identyko jest w Leonie- jak tam Ci to przeszkadza to i w Leo będzie Ci przeszkadzało. Ja pierwsze kilometry po postoju w upale robię po prostu na otwartych szybach i dachu i tyle.
-Dobrze Pan jeździ?
-Nie, ale szybko.
dudek_jd
Sport
Sport

Postprzez piorun » 9 lipca 2018, 12:24

Wcześniej miałem Qashqai'a gdzie roleta była twarda, panelowa nieprzepuszczająca światła i było nieco lepiej gdy samochód stał w pełnym słońcu. Ale słów "wyraźnie mocniej" raczej bym nie użył jeżeli chodzi o nagrzewanie się wnętrza, też była sauna.
Fakt faktem, że taka perforowana roletka to dla mnie raczej kiepskie rozwiązanie, żona w Skodzie ma tak samo także wychodzi na to, że po prostu VAG ma taki standard.
piorun
Signo
Signo

Auto: Seat Leon 5F

Postprzez Kusza » 9 lipca 2018, 13:02

jedreg napisał(a):Witajcie,
podłączę się do tematu ale pod innym kątem. Mam dach panoramiczny w A3 sporback a przymierzając się do Cupry ST mam z tego powodu dylemat. W Cuprze tak jak w A3 roleta dachu to perforowany materiał, który poza lekkim cieniem nie robi zasadniczo nic. Latem w aucie jest jak na patelni bo przebijające się słońce ogrzewa czarną skórzaną tapicerkę. Jestem zimnolubny wiec to generalnie cierń na d*pie. Mimo tego waham się bo przyzwyczajenie do panoramy robi swoje.

4) czy występuje roleta (postmarketowa) z pełni blokująca światło jak w innych markach aut?

pozdrawiam,
andrzej

1) według mnie podobnie, nie widzę różnicy na korzyść braku panoramy;
2) nie wiem;
3) nie robiłem, szkoda kasy jest dla mnie wystarczająco przyciemniona;
4) nie wiem, ta perforowana jak dla mnie jest wystarczająca;
Kusza
Signo
Signo

Postprzez paszczakus » 26 lipca 2018, 14:46

1 jeśli zasłonię roletą to jest ok na pełnym słońcu
2 nie wiem
3 jest wystarczająco ciemna - w razie czego roleta jest
4 ta jest wystarczająca - skóra się nie nagrzewa jak świeci

Ja mam inne pytanie bo od zawsze mnie nurtuje a w instrukcji nic nie znalazłem - jeśli przytrzymamy przód gałki w miejscu gdzie są kropeczki to dach się uchyli na 1,5 cm, pytanie jak wrócić aby się zamknął bo do tej pory robie tak że trzeba przekręcić gałkę na pozycję otwartą i od razu przekręcić na pozycję 0 i wtedy się zamknie.
paszczakus
Stella
Stella

Auto: Leon X-perience

Postprzez dudek_jd » 26 lipca 2018, 15:20

paszczakus napisał(a):Ja mam inne pytanie bo od zawsze mnie nurtuje a w instrukcji nic nie znalazłem - jeśli przytrzymamy przód gałki w miejscu gdzie są kropeczki to dach się uchyli na 1,5 cm, pytanie jak wrócić aby się zamknął bo do tej pory robie tak że trzeba przekręcić gałkę na pozycję otwartą i od razu przekręcić na pozycję 0 i wtedy się zamknie.

Mówisz o uchyleniu samej tylnej części? Jeśli tak to otwierasz naciskając tylną część pokrętła w górę, a zamykasz chwytając tą wybrzuszoną część gałki i pociągasz ją w dół. A jeśli chodzi o coś innego to wyślij fotkę o jaką pozycję dachu Ci chodzi.
-Dobrze Pan jeździ?
-Nie, ale szybko.
dudek_jd
Sport
Sport

Postprzez paszczakus » 26 lipca 2018, 18:04

[/quote]Mówisz o uchyleniu samej tylnej części? Jeśli tak to otwierasz naciskając tylną część pokrętła w górę, a zamykasz chwytając tą wybrzuszoną część gałki i pociągasz ją w dół. A jeśli chodzi o coś innego to wyślij fotkę o jaką pozycję dachu Ci chodzi.[/quote]

Jestes mistrzem , 1,5 roku to rozkminialem dzieki ;)
paszczakus
Stella
Stella

Auto: Leon X-perience

Postprzez dudek_jd » 9 sierpnia 2021, 12:46

patrzę że nic tu u nas nie ma na temat odpływów w panoramie i wszystkim posiadaczom tego cudeńka przypominam żeby (póki jest w miarę pogoda) przepłukali odpływy... ileż ja się teraz strachu najadłem. Mianowicie zabrałem się za trzepanie dywanika kierowcy, patrze a on mokry od spodu. Test butelki i woda leci po słupku ciurkiem! Wsadziłem linkę stalową w obydwa odpływy, jeden zblokował się po 10cm, drugi pod koniec odpływu. Przednie odpływy mają zakończenie w komorze silnika- żeby się do nich dopchać należy zdjąć uszczelkę podszybia, podnieść styropian na bocznym szwie błotnika, podnieść zawleczki (po jednej na stronie) i wyciągnąć dwie wsuwki od strony komory silnika i (co jest najgorszą robotą) zdemontować osłonę filtra kabinowego od strony pasażera. Odpływy są w rogach komory ALE- to wszystko jest prawdopodobnie niepotrzebną pracą !!! jak miałem wszystko na wierzchu to przelałem przez każdy odpływ około 2L ciepłej wody i wszystkie zatory puściły- dlatego przypomniam jeszcze raz CZAS NA PŁUKANKO ODPŁYWÓW !! 8) Pozdro
-Dobrze Pan jeździ?
-Nie, ale szybko.
dudek_jd
Sport
Sport

Postprzez Tomektr » 9 sierpnia 2021, 20:18

Jeszcze są odpływy w tylnych słupkach
Tomektr
TopSport
TopSport

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: Leon FR MY18 150KM
Silnik: CZEA 1.4

Postprzez bayerman » 10 sierpnia 2021, 07:01

Tomektr napisał(a):Jeszcze są odpływy w tylnych słupkach

Dokładnie, temat jakby coś związany z udrożnieniem:
viewtopic.php?f=87&t=69552
bayerman
Stella
Stella

Region: śląskie
Auto: Seat Leon 3
Silnik: CHGA 1.6

Postprzez mczelny2401 » 10 sierpnia 2021, 07:34

paszczakus napisał(a):
Mówisz o uchyleniu samej tylnej części? Jeśli tak to otwierasz naciskając tylną część pokrętła w górę, a zamykasz chwytając tą wybrzuszoną część gałki i pociągasz ją w dół. A jeśli chodzi o coś innego to wyślij fotkę o jaką pozycję dachu Ci chodzi.[/quote]

Jestes mistrzem , 1,5 roku to rozkminialem dzieki ;)[/quote]

A wystarczyło zaglądnąć do instrukcji bo jest tam to ładnie opisane :wink:
Był Leon 1M (ASV 110KM)
Był Leon 1M (ASZ 130KM)
Był Leon 5F (CKFC 150KM)
Jest Leon 5F ST (DKZA 190KM)
mczelny2401
FR
FR

Auto: Leon ST FR