ja jeszcze nie odebrałem mojego Leona FR.
Powiedzcie - jak on to robi?
http://www.youtube.com/watch?v=VkMmC3sbeKo#t=01m01s
Szczególnie to mruganie na zmianę lewym i prawym mnie interesuje.
Pzdr
Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
daniel28 napisał(a):Nie róbmy bałaganu, zostańmy przy światłach.
daniel28 napisał(a):Nie róbmy bałaganu, zostańmy przy światłach.
Faktycznie Ledy dodają mu uroku, pomimo że świecą powiedzmy jak przeciętny xenon. No i oto chodzi, nie można mieć przecież wszystkiego.
szczeslaw napisał(a):W sumie trochę żałuję, że nie wziąłem w opcji asystenta świateł drogowych
Quarien napisał(a):Mam ten system i osobiście mógłbym bez niego żyć. Może w najgorszym wypadku nie mógłbym się zdecydować czy jest na tyle szaro żeby zmienić światła czy jeszcze dzienne dają radę. Ale oprócz tego - tylko bajer.
Quarien napisał(a):Aczkolwiek, inna sprawa. Mnie uczono aby światła zawsze wyłączać w samochodzie (akumulator i takie sprawy). Czy trzymanie gałki zawsze na "auto" podchodzi pod tę zasadę? Bo ja po uruchomieniu silnika przełączam światła z 0 na auto, jakbym robił to w "normalnym" samochodzie. Zastanawiam się, czy przypadkiem bardziej nowocześnie nie byłoby zostawienie tego przełącznika w tej pozycji na stałe.
Quarien napisał(a):Zastanawiam się, czy przypadkiem bardziej nowocześnie nie byłoby zostawienie tego przełącznika w tej pozycji na stałe.
swierg napisał(a):Quarien napisał(a):
Zastanawiam się, czy przypadkiem bardziej nowocześnie nie byłoby zostawienie tego przełącznika w tej pozycji na stałe.
Takie jest założenie tego systemu. Byłoby bardziej nowocześnie trzymanie non stop na "auto".
szczeslaw napisał(a):W sumie trochę żałuję, że nie wziąłem w opcji asystenta świateł drogowych. Wtedy absolutnie nie byłoby na co narzekać.
Quarien napisał(a):szczeslaw napisał(a):W sumie trochę żałuję, że nie wziąłem w opcji asystenta świateł drogowych
daniel28 napisał(a):Quarien napisał(a):szczeslaw napisał(a):W sumie trochę żałuję, że nie wziąłem w opcji asystenta świateł drogowych
Nie masz czego żałować mam tę funkcję i przestałem z niej korzystać, by nie drażnić innych użytkowników.
Mimo ustawień czułości tej funkcji, jazdy z odpowiednią prędkością, ta funkcja się nie sprawdza.
Powiedzmy na 5 aut, które się ze mną mijają, jedno z nich miga, bym zmienił na krótkie. To jeszcze nie to, co volvo i mercedesie.
daniel28 napisał(a):Nie masz czego żałować mam tę funkcję i przestałem z niej korzystać, by nie drażnić innych użytkowników.
peter85 napisał(a):np Audi jest tak że po włączeniu kierunkowskazu dzienne światło gaśnie
Żeby gasło nigdy nie widziałem.
http://www.youtube.com/watch?v=EMTCTJgMVBQ
To kamera koniec kropka.
peter85 napisał(a):Film na przykładzie Audi A4 około 35 sekundy jest pokazane że LEDY gasną a potem jest przeprogramowane VAGiem tak aby cały czas się paliły.
+1peter85 napisał(a):Na pewno nie kamera, wtedy migały by po obu stronach a zawsze miga tylko ta lampa w której akurat włączony jest kierunkowskaz.
1
http://www.youtube.com/watch?v=iEj1t9JISH0
8.55 migaja na zmiane jedne i drugie swiatla. Luknijcie filmiki wszystko zalezy jaka kamere maja czy 1080p/30 czy 1080p/60.
Vampire1984 napisał(a): Ok, nie mam zamiaru przekonywać i się droczyć:) Jest to wina kamery i 30 klatek na sekundę zamiast 60 po której oko ludzkie już nie rozróżnia migotania
Widziałem za to, że LED dzienny wtedy nieco przygasa - co z resztą w Leonie także się dzieje
Tuchola_BDG napisał(a):Zix, pulsowanie widoczne na filmikach z autocentrum to jest rzeczywiście normalka przy filmowaniu ledów, ale duskusja zaczęła się od tego filmiku:
https://www.youtube.com/watch?v=q2WVLe0AMLg#t=0m34s
I tutaj na bank to nie jest kamera
mczelny2401 napisał(a):W wersji full led mają świecić całe. Wyłączają się tylko przy otwartej klapie bagażnika
Światła do jazdy dziennej
Światła do jazdy dziennej są odrębnymi światłami umieszczonymi w reflektorach przednich. Jeśli aktywowano światła do jazdy dziennej, włączają się tylko te światła. Światła do jazdy dziennej włączają się za każdym włączeniem zapłonu, jeśli przełącznik znajduje się w położeniu lub , stosownie do natężenia światła zewnętrznego. Gdy przełącznik świateł znajduje się w położeniu , czujnik światła automatycznie włącza lub wyłącza światła mijania (w tym również oświetlenie tablicy rozdzielczej i przyrządów) lub światła do jazdy dziennej, w zależności od natężenia światła zewnętrznego.
UWAGA
● Nie należy jeździć z włączonymi światłami do jazdy dziennej, jeśli droga jest niedostatecznie oświetlona ze względu na warunki atmosferyczne lub świetlne. Światła do jazdy dziennej nie zapewniają wystarczającej ilości światła do należytego oświetlenia drogi, ani też odpowiedniej widzialności przez innych użytkowników drogi.
● W samochodach z konwencjonalnymi światłami tylnymi światła tylne nie włączają się wraz z zapaleniem świateł do jazdy dziennej. Samochód bez włączonych tylnych świateł może być niewidoczny dla innych kierowców w ciemności, podczas deszczu lub w warunkach ograniczonej widoczności.
Automatyczne sterowanie światłami mijania *
Automatyczne sterowanie światłami mijania jest przewidziane jedynie jako funkcja pomocnicza i nie jest w stanie prawidłowo rozpoznać wszystkich sytuacji na drodze.
Gdy przełącznik świateł znajduje się w położeniu , światła samochodu oraz oświetlenie tablicy rozdzielczej i przełączników włączają się i wyłączają automatycznie w następujących sytuacjach ››› zob. Światła do
jazdy dziennej na stronie 150:
Automatyczne włączanie świateł
Automatyczne wyłączanie świateł
Czujnik światła wykrywa ciemność, na przykład podczas przejazdu przez tunel.
Gdy wykryte zostanie dostateczne oświetlenie.
Czujnik deszczu wykrywa obecność deszczu i włącza wycieraczki przedniej szyby.
Gdy wycieraczki przedniej szyby są bezczynne przez kilka minut.
UWAGA
Niedostateczne oświetlenie drogi w warunkach, gdzie inni użytkownicy nie widzą zbyt dobrze samochodu lub wcale nie są w stanie go dostrzec, może być przyczyną wypadków.
● Funkcja automatycznych świateł mijania włącza światła mijania jedynie gdy nie ma zmian w natężeniu światła, a nie, na
przykład, w przypadku wystąpienia mgły.
Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 1 gość