Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Zakup Leona3, jakie doposażenie?

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

chlapacze

Postprzez korek16 » 14 kwietnia 2014, 16:54

Czy ktoś wie gdzie można kupić chlapacze ?.
Dzisiaj zadzwoniłem do seata i doznałem szoku bo za komplet chlapaczy powiedzieli mi 700 zł.
300 przód i 400 tył. To jest kawałek plastiku a cena jak by ze złota.
2.0 tdi 184 fr.
korek16
Stella +
Stella +

Auto: LEON 5F FR
Silnik: turbo diesel inny

Reklama

Re: chlapacze

Postprzez m_adam » 14 kwietnia 2014, 20:42

Oryginałow nigdzie indziej jeszcze nie znalazłem...
Mnie taż ta cena powaliła, ale jako że na razie mają monopal na chlapacze to może wytarguję dobry rabat na nie.
Zamówiony Seat Leon ST FR 1.4 140 KM (będzie 1.4 150 KM ACT) plus wszystkie dodatki bez skóry i szyberdachu.
Dostawa już w końcówce czerwca!
m_adam
Stella +
Stella +

Auto: Leon ST
Silnik: benzyna turbo inny

Postprzez korek16 » 15 kwietnia 2014, 09:41

To daj znać za ile kupiłeś. A tak ciekawe za ile będą podróbki robione ?
2.0 tdi 184 fr.
korek16
Stella +
Stella +

Auto: LEON 5F FR

Postprzez sensei » 15 kwietnia 2014, 11:03

Też myślałem o chlapaczach, ale chyab nie ma co liczyć na szybkie pojawienie się zamienników... także raczej zaiwestuję w środek do usuwania asfaltu z karoserii i obowiązkowo raz w tygodniu kąpiel :-D
No i średnio się te chlapacze komponują z całością auta...
sensei
Stella +
Stella +

Region: mazowieckie
Auto: Leon 5F FR 122KM
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez bbr » 15 kwietnia 2014, 19:14

Dostałem w cenie auta, więc targujcie się. :-D

Ja dziękuję jak mam mieć zachlapany tył i drzwi. :roll:
...brat, na fali latam...
bbr
Stella +
Stella +

Auto: 5f
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez m_adam » 21 kwietnia 2014, 20:57

Na razie nie ma chlapaczy na tył do ST. :?
Zamówiony Seat Leon ST FR 1.4 140 KM (będzie 1.4 150 KM ACT) plus wszystkie dodatki bez skóry i szyberdachu.
Dostawa już w końcówce czerwca!
m_adam
Stella +
Stella +

Zakup Leona3, jakie doposażenie?

Postprzez peper » 23 czerwca 2014, 20:00

Koledzy nadszedł czas zmiany na młodszy model, ale w co ewentualnie warto doposażyć auto?
Na pewno wiem jedno nie che już kopciucha :) czyli będzie 1.8 tsi, choć 1.4 taniej wyjdzie, ale nastawiam się na 1.8 w wersji FR. Standard tej wersji jest znany... ale właśnie co warto dodatkowo dołożyć??? i tak samo nie wiem jaki kolor, aktualnie mam 1P czarnego - ale już nie chcę czarnego auta :). Biały kolor wygląda fajnie, z tym że są chyba dwa białe lakiery... z kolei moja druga połówka dzisiaj widziała nowego leona w kolorze zieleni, znalazłem kolor nazywa się Lima Green.... posiada ktoś ? osobiście wolę biały... jak z utrzymaniem czystości lakieru białego ? a najważniejsze jak w temacie na co warto wyłożyć dodatkowo $.

pozdrawiam
Leon 1P 1.9 BLS
peper
Stella +
Stella +

Auto: Leon1P

Re: Zakup Leona3, jakie doposażenie?

Postprzez pinkibass » 23 czerwca 2014, 20:37

Biały jak to biały - każdy wjazd w kałużę powoduje usranie całego boku - niestety widać to dość dobrze.
Plus jest taki, że jeśli jest pogodnie, to nie widać tak siadającego na nim kurzu tak jak na kolorze czarnym.
Najlepszy srebrny, ale jakoś nie wygląda :)
Ja bym się nie zamienił na czarny, ale jak boisz się białego to polecam Alor Blue - jest nieziemski i jeśli miałbym się zamienić to tylko na taki :)

Do 1.8 tsi masz darmowy pakiet Sport+ i tam trochę bajerów jest - oprócz lepszego radia niezbyt potrzebnych (seryjne głośniki grają naprawdę bardzo dobrze), ale jak dają...
Z dodatków koniecznie Pakiet praktyczny (czujnik deszczu i światła).
Ja polecam od siebie czujniki parkowania - nie mam i trochę ich brakuje.
Na ACC sporo osób narzeka, ale sporo osób tez chwali :)
Jeśli niekoniecznie chcesz mieć cały czas dość sprężyste zawieszenie to zatsanó się nad DCC, choć dla mnie nie jest to must-have.
pinkibass
Sport
Sport

Auto: Leon 5F FR 1.4 140KM

Postprzez TeddyBB » 23 czerwca 2014, 20:47

W kwestii wyposażenia nie pomogę, ale dzisiaj przejeżdżająć obok salonu seata mój wzrok wbił się w taki oto egzemplarz wystawiony na zewnątrz, w takim oto kolorze :shock: :
Obrazek
Cała galeria
Red line once a day keeps the carbon away.
TeddyBB
Sport
Sport

Auto: 1P
Silnik: BWJ 2.0

Postprzez pinkibass » 23 czerwca 2014, 20:54

TeddyBB napisał(a):w takim oto kolorze

Alor Blue

Jest boski.
Chyba w dziale z autami ktoś nawet wrzucił zdjęcia samochodu w tym kolorze- w słońcu wygląda równie wybornie.

[EDIT]
O, znalazłem: http://leonclub.pl/forum/viewtopic.php?f=91&t=44204
pinkibass
Sport
Sport

Auto: Leon 5F FR 1.4 140KM

Postprzez TeddyBB » 23 czerwca 2014, 20:58

pinkibass napisał(a):O, znalazłem: viewtopic.php?f=91&t=44204

He he, jakie opinie innych osób o tym właśnie kolorze. No to kwestia koloru załatwiona :mrgreen:
Red line once a day keeps the carbon away.
TeddyBB
Sport
Sport

Auto: 1P
Silnik: BWJ 2.0

Postprzez daniel28 » 23 czerwca 2014, 21:08

Postaram być się obiektywny.

Silnik- jeżeli jeździsz głównie w mieście bądź dojeżdżasz
do miasta na dystansie około 15km, lepszym wyborem będzie 1.4.

W mieście do 4000 obr auta zachowują się podobnie, z tym że 1.4 będzie bardziej ekonomiczny. Na dystansie 15 km silnik 1.8 nie będzie na tyle rozgrzany, by skorzystać z jego przewagi w górnym zakresie obrotów, więc znów przewaga dla 1.4.

1.8 sprawdzi się na odcinkach 40 -50 km, gdzie przy jeździe stałej,auta spalą tyle samo, ale zawsze będziesz miał lepszą dynamikę z ostatnich biegów.

Skrzynia biegów- manual jest mniej precyzyjny niż ten w 1.P . Wyciągam średnią z opinii użytkowników, gdzie zdania są podzielone, moje zdanie- skrzynia jest tandetna, czuć dziwne haczenia, przy redukcji w dół trzeba zjechać dobrze z obrotów, żeby było w miarę płynnie, świadczy o jej słabej synchronizacji. W dodatku mam problem z biegiem wstecznym, ale to odosobniony przypadek. Więc tu tylko dsg - nikt nie narzeka wręcz przeciwnie.

Z wyposażenia dodatkowego, jeżeli budżet pozwala :

- dach panoramiczny

- sound system

- navi - jedyna wada to drogie mapy, ale działa świetnie

- czujniki parkowania

- ACC

- felgi - najlepiej standard FR, by szybko sprzedać i kupić coś ciekawszego

- skóra-pięknie pachnie, jest dobrej jakości, nie jest plastikowa jak w 1P

kolor ALOR BLUE :-D :-D
daniel28
TopSport
TopSport

Auto: 5F 1.8 + Yamaha fz6

Postprzez psiko » 23 czerwca 2014, 21:09

Polecam alcantarę, DCC, sound system,
czujniki parkowania,osiemnastki i szklany dach.
Ja po przejechaniu się autostradą żałuję że nie mam ACC.
Kolor to rzecz gustu mam biały metalic mieszkam
w Wawie i przy dobrym wosku nie jest trudny do utrzymania.
No i tylko ST ;-)
Obrazek

Była Cupra :-( Altea XL :-( Leon ST FR :-(
psiko
Sport
Sport

Auto: VW B7 Variant

Postprzez Zix » 23 czerwca 2014, 21:38

Ja mam trochę tych dodatków i powiem szczerze, że prawie z niczego bym nie rezygnował. OPS - Must have, DCC - nie chciałem, ale działa fenomenalnie, tak samo ACC, niby zbędny bajer, ale jak to działa!
Navi taka sobie, ale dzięki niej mam kolorowy wyświetlacz pomiędzy zegarami.
Seat sound przy cenie całego auta myślę, że warto.
Skóry z pakietem zimowym - drogie, ale bardzo przyjemne.
DSG z łopatkami zmiany biegów - dla mnie podstawowe kryterium wyboru mojego Leona.

Z rzeczy, które mam, a sam bym nie zamówił to Pakiet bezpieczeństwa i
preinstalacja haka holowniczego.

Mój kolor to szary, co prawda nie ten odcień co chciałem, ale jest dobrze - dopiero z bliska widać, że jest nieumyty. ;)

Reasumując - kup tyle na ile Cię stać. Myślę, że ze wszystkiego co dobierzesz będziesz zadowolony.
Leon ST FR TDI 184 DSG viewtopic.php?f=91&t=45699
Obrazek
Zix
Sport
Sport

Auto: Leon ST FR 184

Postprzez piotrek84 » 23 czerwca 2014, 21:38

Ja do FRki dorzucilem lepsze multimedia z 10 glosnikami, optyczny system parkowania jest rewelacyjny.
Pakiet praktyczny obowiazkowo i polecam alcantare. Ja nie wzialem i troche zaluje. W testowym aucie byla i sie mnie slizgalem w fotelu. Mam 1.4 140KM i mocy nq codzien nie brakuje, chociaz juz bym wymienił na 1.8 z dsg.
piotrek84
Stella +
Stella +

Region: dolnośląskie
Auto: leon 5f fr
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez endriume81 » 23 czerwca 2014, 22:04

Witam,
Stałem przed tym samym dylematem, ostatecznie wybrałem 1.4 TSI 150KM , różnica w przyśpieszeniu do w setki w odniesieniu do 1.8TSI to 0.3 sekundy, moment obrotowy ten sam, więc moim zdaniem to takie optimum. Dodatki ja wzìąłem dach szklany - wygląda nieziemsko, pakiet praktyczny, pakiet zimowy chociaż zastanawiałem się nad webasto ale seryjnie nie montują a autko i tak będzie garażowane. Czujniki parkowania przynajmniej tył i dla mnie to najważniejsze dodatki. Navi nie chciałem bo moim zdaniem to przegięcie, głośniki to mogę sobie sam domontować i radio może w przyszłości też wymienie. Kolor chciał em czarny ale obecnie mam 2 auta w czarnym i powiedziałem że wystarczy, biały jext piękny ale smoła na naszych drogach doprowadza mnie do szału, więc wybrałem Technic Grey, warty rozważenia jest też Pireneos....
endriume81
Stella +
Stella +

Auto: Seat

Postprzez Gecon » 24 czerwca 2014, 04:46

endriume81 napisał(a):zastanawiałem się nad webasto ale seryjnie nie montują

Oczywiście że montują, chciałem sobie zamówić w moim Style ale jakoś się rozmyśliłem, co prawda auto zamawiałem w Danii ale webasto miało być montowane w fabryce więc i na rynek Polski pewnie też można to zamówić
Gecon
Sport
Sport

Auto: 5F DSG Style

Postprzez endriume81 » 24 czerwca 2014, 08:15

No właśnie dieler z Wrocławia powiedział że nie montują w fabryce, nie montują w serwisie I nie mają żadnej firmy godnej polecenia, więc zrobię to ewentualnie po gwarancji.
endriume81
Stella +
Stella +

Postprzez Zix » 24 czerwca 2014, 09:05

endriume81 napisał(a):... 1.4 TSI 150KM , różnica w przyśpieszeniu do w setki w odniesieniu do 1.8TSI to 0.3 sekundy, ...

Trzeba pamiętać, że 1.8 ma wielowahacz z tyłu.
Obrazek
Zix
Sport
Sport

Postprzez griszka » 24 czerwca 2014, 13:00

Według mnie kolor biały jest stworzony dla tego auta! Też miałem wcześniej 1P czarnego, teraz jeżdżę 5f biały metalic i mam porównanie co do utrzymania czystości. Krótko mówiąc mam wrażenie jakby to auto w ogóle się nie brudziło!!! Mycie czarnego lakieru praktycznie mijało się z celem bo po 2 dniach miałem kurz, pył i cały miejski syf. Teraz jest to kompletnie niewidoczne. Rzeczywiście jedyne na co można narzekać to kałuże i brudne boki, no ale nie przesadzajmy, na kałuże to żaden lakier nie poradzi, a już na pewno nie czarny :)
Co do wyposażenia...ja mam manualną skrzynię i nie zgadzam się z opiniami, że jest nieprecyzyjna. Moim zdaniem jest świetna, a w porównaniu do 1P to odczujesz różnicę na plus. Polecam seat sound, pakiet praktyczny i czujniki parkowania (ja mam tylko z tyłu i w zupełności mi to wystarcza, przy takich gabarytach auta i widoczności, przednie czujniki są naprawdę zbędne). Pakiet schowków też polecam, tym bardziej że cena jest niewielka, a jest bardzo praktyczny.
griszka
Stella
Stella

Auto: Seat Leon 1.6

Postprzez Zix » 24 czerwca 2014, 13:11

griszka napisał(a): Pakiet schowków też polecam, tym bardziej że cena jest niewielka, a jest bardzo praktyczny.

Co jest w tym pakiecie?
Jeśli schowek pod panelem klimatyzacji to jest ok imo okropny. Dużo lepiej to wygląda bez tej klapki, ale za to z chromem.
Jakie jeszcze są tam schowki? U mnie nie ma tego pakietu, a ze schowków to mam jeszcze schowki pod oboma przednimi fotelami.
Obrazek
Zix
Sport
Sport

Postprzez arturek » 24 czerwca 2014, 19:14

Zix napisał(a):
griszka napisał(a): Pakiet schowków też polecam, tym bardziej że cena jest niewielka, a jest bardzo praktyczny.

Co jest w tym pakiecie?
Jeśli schowek pod panelem klimatyzacji to jest ok imo okropny. Dużo lepiej to wygląda bez tej klapki, ale za to z chromem.
Jakie jeszcze są tam schowki? U mnie nie ma tego pakietu, a ze schowków to mam jeszcze schowki pod oboma przednimi fotelami.

W moim jest zamykany płytki schowek (akurat na drobiazgi typu piloty) z lewej strony kierownicy. Poza tym ten z klapką oraz pod fotelami. I to chyba wszystko.
arturek
Stella
Stella

Auto: Leon 5F DSG

Postprzez Zix » 24 czerwca 2014, 19:26

Ten schowek z lewej strony kierownicy jest w każdym Leonie. Ja nie mam tego pakietu, a mam wszystkie te schowki poza tym pod klimą, który mi się notabene nie podoba. ;)
Co do schowków pod fotelami to ja je mam, ale wydaje mi się, że w autach dostarczanych teraz już ich nie ma, albo jest tylko jeden - chyba po to, żeby uzasadnić ten pakiet. Moje auto jest ze stycznia.
Obrazek
Zix
Sport
Sport

Postprzez szczeslaw » 24 czerwca 2014, 19:36

Nie mam pakietu schowkow, a schowek przy kierownicy też mam. Pod fotelami tylko 1 - po stronie kierowcy. Moim zdaniem również ta klapka jest kiepska, a i sam schowek nie ma wtedy gumy w środku, tylko goły plastik. Moim zdaniem to minus.
Wydaje mi się, że pakiet zawiera też "kieszonki" przy nadkolach w bagażniku. Jedyna rzecz przydatna w tym pakiecie.
Gdybym obecnie miał kupować, to do standardu FR musowo dobralbym ACC, czujniki parkowania, czujniki deszczu i światła (must have! - to mam) i chyba tyle. Przydałoby się jeszcze DCC, ale to spory wydatek i nie jest konieczne. Silnik 1,8 też mile widziany. Co do DSG mam mieszane uczucia.
Na pewno nie bralbym navi, bo jest po prostu za droga, a mam w telefonie. Sound system też odpada - głośniki te same co w standardzie, tylko dodatkowo centralny i sub. A że nie lubię "umc umc", a wole dobrze kontrolowany bas, to standard w zupełności mi wystarcza.
Kolor to kwestia gustu.
szczeslaw
Sport
Sport

Auto: Leon 5F FR 122 KM

Postprzez rafko1 » 24 czerwca 2014, 20:50

Kolego kolor Nevada White jest super .Auto jest widoczne ,widać dobrze wszystkie wytłoczenia na karoserii a przed wszystkim samochód optycznie robi wrażenie większego
rafko1
Sport
Sport

Auto: SEAT LEON 5F STYLE

Postprzez SauronRzeznik » 25 czerwca 2014, 18:54

Nie przesadzałbym z dodawaniem opcji, albo poczekał na wyprzedaże. Może się okazać, że po dodaniu wszystkich - fakt, fajnych - VAGowskich cudów w stylu ACC, DCC czy DSG, Leon wyjdzie podobnie do Golfa (a jest od niego dużo gorzej wykonany, w dodatku poszczególne opcje są droższe w Seacie niż w VW!).

Moim zdaniem FR jest już całkiem dobrze wyposażony, a must-haves to najwyżej:
- OPS - czujniki przód/tył (cena konkurencja w porównaniu do samego tyłu)
- pakiet praktyczny
- pakiet diodowego oświetlenia wnętrza

Do rozważenia:
- navi jest niezłe, ale dużo za drogie (zaletą jest lepszy wyświetlacz między zegarami)
- pakiet zimowy (lepiej mieć niż nie mieć, ale ja np. jeżdzę garaż-garaż, więc specjalnie nie odczuwam braku)
- ACC, DSG, DCC

Nie warto:
- dach panoramiczny w 3d/5d (wygląda fajnie z zewnątrz, ale to de facto niewielki szyberdach)
- pakiety bezpieczeństwa i wspomagania jazdy (choć Lane Assist działa dobrze, to w PL jest za mało dobrych dróg)

W wersji 1.8 TSI warto dobrać któryś z promocyjnych pakietów.

Kolor - ja mam czerwony, jest darmowy i wygląda dobrze (to fajny, klasyczny odcień, nie za jasny).
SauronRzeznik
Signo
Signo

Auto: Leon 5F FR

Postprzez endriume81 » 26 czerwca 2014, 21:34

W związku z tym że czekam na mojego Seata wpadają mi do głowy jeszcze pomysły dołożenia czegoś I chciałbym zapytać osoby posiadające to wyposażenie, czy warto domówić:
1.Pakiet wspomagania jazdy - przedewszystkim asystent pasa ruchu - czy korzystacie?
2. Zestaw Media System Plus - czy warto dopłacać do standardowego radia? Czy w schowku wtedy jest wejście na 2 karty SD i CD?
3.Aktywny tempomat ACC - co myślicie na ten temat?
Z gory dziękuje.[picasa][/picasa]
endriume81
Stella +
Stella +

Postprzez swierg » 27 czerwca 2014, 07:47

endriume81, czy warto domówić pozycje 1 i 3 to zależy ile jeździsz po autostradach i ekspresówkach. To systemy typowo autostradowe, więc jak 90% jeździsz po mieście to chyba nie warto, bo albo nie będziesz używał albo będziesz z uporem próbował je sprawdzać w mieście i narzekał, że kiepsko działają. Na YouTube pojawiły się testy ACC w mieście i narzekania, że nie działa jak powinno. Testowanie ACC w mieście uważam, za kompletny bezsens, bo Leon to nie klasa S czy A8, gdzie auto ma robić "wszystko" za kierowcę zarówno w korku, jak i na autostradzie. W Leonie ACC jest typowo autostradowym systemem.
swierg
Sport
Sport

Auto: Leon 1P
Silnik: BKD 2.0

Postprzez Zix » 27 czerwca 2014, 08:19

Kompletnie się nie zgadzam z powyższą opinią.
ACC działa świetnie również w mieście, np. w wolno poruszającym się korku. Oczywiście z DSG.
Filmiki na YT gdzie słabo to działa to właśnie w manualu, ludzi się dziwią, że im biegów nie zmienia...
Nie chce mi się wałkować, ale tutaj kolega arturek to świetnie opisał:
viewtopic.php?f=87&t=45691#p551338

Odnośnie pytań kolegi:
1. NIe wiem - nie mam tego, ale tak jak byłem sceptyczny wobec tego i wobec ACC, tak teraz uważam, że w połączeniu z ACC właśnie może to być całkiem fajne
2. Moim zadaniem warto
3. Zdecydowanie warto, ale w połączeniu z automatem.
Obrazek
Zix
Sport
Sport

Postprzez SauronRzeznik » 27 czerwca 2014, 08:25

@endriume81

Ad 1 - nie warto. Sam system działa bardzo dobrze - w połączeniu z ACC to może być prawdziwy autopilot - ale w Polsce jego zastosowanie jest ograniczone do autostrad/ekspresówek. Na zwykłych drogach/w mieście albo się nie włączy (bo nie "widzi" linii), albo co gorsza wręcz irytuje (bo celowo chcesz najeżdżać linie, albo pas jest na tyle wąski że korekty są za częste).
Ad 2 - jeśli w zestawie masz lepszy wyświetlacz między zegarami, to warto.
SauronRzeznik
Signo
Signo

Auto: Leon 5F FR

Postprzez Zix » 27 czerwca 2014, 08:36

SauronRzeznik napisał(a):@endriume81
Ad 2 - jeśli w zestawie masz lepszy wyświetlacz między zegarami, to warto.

Do tego niestety trzeba Navi zamówić.
Obrazek
Zix
Sport
Sport

Postprzez Raynold » 27 czerwca 2014, 11:20

ad 3. zdecydowanie tak przy DSG + w tym kontekście niewiele kosztujący system awaryjnego hamowania. Oby go nigdy nie używać, ale jak Ci zadziała raz na 2 lata, to stwierdzisz, że było warto.
Raynold
Sport
Sport

Auto: Leon FR DSG

Postprzez Vampire1984 » 27 czerwca 2014, 13:32

1. Mam, ale nie miałem wyboru, taki był na "stanie" z tamtego rocznika:D. Nie, nie używam żadnych wspomagaczy pasów, tempomatów i innych cudów, bo rozleniwiają.
2. Ja mam z Navi, wiec jeden slot zajmuje mi nawigacja, ale plusem jest lepszy i większy wyświetlacz oraz kolorowy MFD.
3. Jak wyżej, tylko z dsg.
Był: Toyota Yaris FL 1.0, Toyota Corolla IX 1.4, Honda Accord VII FL 2.0, Leon 5F 1.4 viewtopic.php?f=91&t=55743
Jest: MB A250 4M viewtopic.php?f=34&t=67730
|
My other car, would be a Jet Fighter
Vampire1984
Cupra
Cupra

Region: zachodniopomorskie
Auto: MB A250 4M W177

Postprzez arturek » 27 czerwca 2014, 19:48

1. Asystent pasa ruchu jest wygodny przy jeździe autostradą/ekspresówką, ale działa też całkiem dobrze (choć nie idealnie) na zwykłych drogach. Włącza się powyżej 60km/h więc w mieście raczej mało przydatny. W trybie centrowania na pasie ruchu działa jak bardzo inteligentne wspomaganie kierownicy (choć wtedy brakuje nieco asystenta omijania studzienek :-)). Z asystenta świateł długich jeszcze nie korzystałem. Nie jestem pewien, czy ten pakiet nie obejmuje także automatycznego przełączania świateł dziennych na mijania - bardzo miłą funkcję.
2. Ekran 5'' wydawał mi się dużo za mały (wrażenie potęgowane przez spory obszar plastiku wokół ekranu), więc 5,8'' wygrał. Ma jedno wejście SD i jedno USB. Dwa SD ma navi, ale jedno jest na mapy. CD jest na szczęście schowane - obecnie coraz mniej użyteczna opcja, zwłaszcza gdy ma się dostęp do SD lub USB. Ma też czasami użyteczne sterowanie głosowe.
3. Przyznam, że jestem wielkim zwolennikiem ACC z DSG. Działa naprawdę nieźle. Zwykle korzystam z niego, gdy muszę jechać ze stałą prędkością (jako to tempomat), ale często też do przyspieszania, gdy przede mną coś przyspiesza wolniej niż ja bym chciał. Hamowanie (coś, o czym się słyszy najczęściej) wykonywane przez ACC jest dla mnie zbyt stresujące, więc zwykle hamuję sam. W każdym razie polecam ACC zwłaszcza, że w zestawie dostaje się Front Assist, który zapobiega lub zmniejsza skutki niektórych kolizji.
arturek
Stella
Stella

Auto: Leon 5F DSG

Postprzez Vampire1984 » 27 czerwca 2014, 19:53

Jeżeli chodzi o asystenta świateł długich, to działa bardzo dobrze:). Ustawiasz na Auto i zapominasz o światłach:D
Był: Toyota Yaris FL 1.0, Toyota Corolla IX 1.4, Honda Accord VII FL 2.0, Leon 5F 1.4 viewtopic.php?f=91&t=55743
Jest: MB A250 4M viewtopic.php?f=34&t=67730
|
My other car, would be a Jet Fighter
Vampire1984
Cupra
Cupra

Region: zachodniopomorskie
Auto: MB A250 4M W177

Postprzez endriume81 » 30 czerwca 2014, 20:39

Koledzy Dziękuje...dzisiaj domówiłem ACC - aktywny tempomat...ale pomimo upływu miesiąca dalej nie ma zaplanowanego auta do produkcji :cry:
endriume81
Stella +
Stella +

Postprzez Raynold » 30 czerwca 2014, 20:49

Zakładam, że poinformowali CIę, iż fabryka nie produkuje w sierpniu? ;)
Raynold
Sport
Sport

Auto: Leon FR DSG

Postprzez bmelon » 21 lipca 2014, 11:03

Nie otwieram nowego tematu - ponieważ ten jest pokrewny - związany w doposażeniem. Zamówiłem Leona ST w wersji FR z opcją otwieranego dachu. Jako opcję w konfiguratorze zawarłem siatkę dzielącą przestrzeń ładunkową bagażniaka od przestrzeni pasażerskiej. W momęcie zamawiania zostałem poinformowany, iż siatkę wyklucza szklany danch. Tak też było opisane w konfiguratorze, jednak konfigurator dopuszczał zaznaczenie tej opcji momimo szklanego dachu.

Zastanawie mnie kwestia dlaczego nie ma możliwości zamontowania siatki. Czy auto nie posiada od razu osprzętu do instalacji takiej siatki. Sprawa jest dla mnie instotna ze względu na fakt dziecka oraz wózka, który pakuję do bagażnika i niejednokrotnie bagaż wystaje ponad siedzenie. Czy rzeczywiście tak jest? Czy jest może coś akcesoryjnego co daje taką możliwość?
bmelon
Sport
Sport

Silnik: benzyna 1.8

Postprzez maison » 21 lipca 2014, 15:27

Też zamówiłem taką siatkę i muszę niej zrezygnować tak samo jak z pakietu led wewnętrznego. Wszysko przez opcję szklanego dachu. Jeżeli chodzi o siatkę, to nie jest dostępna z panoramą ze względu na to,że po złożeniu oparć tylnych foteli siatkę można przypiąć aż pod dach tuż za oparciami foteli przednich (siatka jest przymocowana do oparć foteli tylnych od strony bagażnika). Konstrukcja szklanego dachu uniemożliwia to przypięcie i niestety siatki z panoramą nie zakupimy. Szkoda bo jest to dobry patent aby rzeczy z bagażnika nie przedostały się do przodu auta. Akcesorium takiego nie ma.

-- 21 lipca 2014, 15:27 --

Dla zobrazowania siatki w leonie ST poniższy filmik (03:38min):

http://www.youtube.com/watch?v=HCx7HmZsV5Q
maison
Stella +
Stella +

Region: podkarpackie
Auto: Leon ST FR ACT 150KM

Postprzez bmelon » 21 lipca 2014, 15:31

Rozumiem, iż nie ma możliwości przypięcia siatki ze szklanym dachem w przypadku, kiedy złożymy fotele z tyłu i powiększamy przestrzeń ładowną na max, tak aby siatka zabezpieczała nas zaraz za fotelami przednimi.

Jednak, co w sutuacji, kiedy używamy siatki w przypadku, kiedy sidzenia z tyłu zachowują funkcjonalność "siedzenia" (czyli są złożone tak jak do siedzenia) - czy w takiej sytuacji nie ma również możliwości rozłożenia siatki przez fakt posiadania dachu szklanego?

Do czego w 2gim opisanym wyżej opisanym scenariuszu jest taka siatka mocowana?

(U mnie w stanym aucie były słupkach z tyłu odpowiednie otwory, w które wchodziła siatka a u dołu mocowało się ją do specjalnego uchwytu, wykorzystywanego co mocowania siatki podłogowej na zakupy).
bmelon
Sport
Sport

Postprzez maison » 21 lipca 2014, 15:45

Dach panoramiczny zaburza przymocowanie siatki tylko za fotelami przednimi. Pewnie Seat stwierdził, że skoro jednej z opcji przymocowania siatki nie można mieć przy dachu panoramicznym, to siatki nie będzie z dachem wcale. Do mocowania służą specjalne otwory jak w większości VAG.
maison
Stella +
Stella +

Region: podkarpackie
Auto: Leon ST FR ACT 150KM

Postprzez bmelon » 21 lipca 2014, 16:49

Ale pewnie trzeba takie otwory zamówić w opcji siatki bo jak przygladalem się w salonie seata Leonowi, który nie miał szklanego dachu i siatki to w słupkach nie było też otworów do jej mocowania.
bmelon
Sport
Sport

Postprzez szczeslaw » 21 lipca 2014, 17:27

A może problemem jest po prostu to, że w wersji z dachem panoramicznym odległość między dachem z podsufitką jest zdecydowanie większa, niż bez tego dachu. W końcu trzeba gdzieś ukryć mechanizm.
szczeslaw
Sport
Sport

Auto: Leon 5F FR 122 KM

Postprzez aroslaw75 » 21 lipca 2014, 18:00

Przy zamówieniu szlanego dachu od roku modelowego 2015 oświetlenie ledowe jest w standarcie.
Seat Ibiza 6K FL 1.4 (2002-2004)
Seat Leon 1M 1.6 (2004-2006)
Seat Leon 1P 1.9 (2006-2017)
Seat Leon FR ST 1.4 ACT (2014-....)
Seat Ibiza KJ 1.0 TSI
Pozdrawiam Arek

Drukarnia http://www.risani.go3.pl
http://www.zksrow.rybnik.com.pl/
aroslaw75
TopSport
TopSport

Auto: Seat Leon FR ST

Re: Odp: Zakup Leona3, jakie doposażenie?

Postprzez bmelon » 21 lipca 2014, 20:57

aroslaw75 napisał(a):Przy zamówieniu szlanego dachu od roku modelowego 2015 oświetlenie ledowe jest w standarcie.

Wewnętrzne czy zewnętrzne.
bmelon
Sport
Sport

Postprzez aroslaw75 » 21 lipca 2014, 21:21

bmelon, mówimy o oświetlenie wewnetrznym.
Seat Ibiza 6K FL 1.4 (2002-2004)
Seat Leon 1M 1.6 (2004-2006)
Seat Leon 1P 1.9 (2006-2017)
Seat Leon FR ST 1.4 ACT (2014-....)
Seat Ibiza KJ 1.0 TSI
Pozdrawiam Arek

Drukarnia http://www.risani.go3.pl
http://www.zksrow.rybnik.com.pl/
aroslaw75
TopSport
TopSport

Auto: Seat Leon FR ST

Postprzez bmelon » 22 lipca 2014, 06:36

To ciekawa sprawa mnie dealer poinformował, kiedy w zeszłym tygodniu składałem zamówienie na Leona ST, iż Led wewnętrzny z opcją otwierany dach nie działa, tak jak jest to opisane w konfiguratorze na stronie seata.

Jednak ze strony dealera doświadczyłem małą dozę niekompetencji, tak więc być może to niewiedza konkretnego sprzedawcy. Jako rezultat w.w zamawiając nie zaznaczyłem opcji Led.

Bazując na Twojej informacji aroslaw75 mogę się spodziewać Led wew mojego pojazdu?

Co jest podstawą Twojego przekazu o standardzie Led przy szklanym dachu?

Chciałbym powołać się na konkretne źródło komunikując tą informację do dealera.
bmelon
Sport
Sport

Postprzez bmelon » 22 lipca 2014, 09:17

Hej, czy osoby mające zainstalowene chlapacze przód i tył mogłby napisać czy sprawdzają się? Ewentualnie jakieś fotki można prosić o wklejenie? Z góry dziękuje.
bmelon
Sport
Sport

Postprzez endriume81 » 22 lipca 2014, 20:43

do bmelon
ściągnij proszę aktualny katalog(cennik) tak jest napisane że style i fr mają w standardzie oświetlenie wew. led. Cena dachu dla tych wersji również wzrosła...
endriume81
Stella +
Stella +

Postprzez lycone » 22 lipca 2014, 21:10

Jak byłem na jeździe testowej zapomniałem zajrzeć do schowka. Jest on klimatyzowany jak w Golfie GTD?
lycone
Signo
Signo

Region: śląskie
Auto: Leon 5F

Następna strona

Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne