Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Leon 1,8TSI czy CUPRA 280 KM - jaki wybór/spalanie

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Leon 1,8TSI czy CUPRA 280 KM - jaki wybór/spalanie

Postprzez jaceku » 31 października 2014, 23:45

Rozważam zakup Leona i przeanalizowalem dwie wersje:

1.SEAT Leon FR 1,8 180 KM (manual)
Dodatki:
kolor metalik
System nagłośnienia SEAT z 10 głośnikami
System DAB
System nawigacji z kolorowym ekranem dotykowym o wielkości 5,8" (3,9 tys zł)
Czujniki parkowania z przodu i z tyłu z systemem OPS (Optyczny System Parkowania)
Elektr otwierany dach panoramiczny,
Pakiet Dynamiczny
Pakiet aerodynamiczny
Cena katalogowa 118 071 zł

2. SEAT Leon CUPRA 280 KM (manual)
Dodatki:
kolor metalik
System nagłośnienia SEAT z 10 głośnikami
System nawigacji z kolorowym ekranem dotykowym o wielkości 5,8" (3,9 tys zł
Czujniki parkowania z przodu i z tyłu z systemem OPS (Optyczny System Parkowania)
Elektr otwierany dach panoramiczny,
Cena katalogowa 128 045 zł

Cena aut przy uwzględnieniu aktualnych rabatów wyniosłaby 105/115 tys zł.

Sugerujecie tutaj wybór Cupry, który wydaje się optymalny biorąc pod uwagę niewielką różnicę cen zakupu obu aut.
Aczkolwiek czy bierzecie pod uwagę różnicę kosztów eksploatacji obu aut (zużycie paliwa)?
Nie miałem okazji porównać obu aut, bo nie znalazłem wersji 1,8 do jazd próbnych... ale CUprą jeździłem cały dzień...

- CUPRA z przebiegiem 100km (nowa) przy rozgrzanym silniku, potrzebowala minimum 7,7 l/100 paliwa (tryb mieszany-głównie miedzymastowo, bardzo bardzo spokojnie, dystans 22 km);
- przy naprzemian b.dynamicznej i spokojnej jeździe miejskiej auto potrzebowało 11-12 l/100,
- najgorzej było jak odpaliłem auto z zimnym silnikiem (rano były tylko 3 stopnie)to zużycie paliwa przy praktycznie spokojnej jeździe z Gliwic do Jastrzebia (jadąc A1)z prędkością do 120 a maks 140 km/h wyniosło ok 9,2 l/100 po dystansie ok 50 km... przez pierwsze 5-10 km spalanie wynosiło 12-15l/100km

Nie wiem ile to autko paliłoby w zimie... silnik pod względem dynamiki najlepszy jakim jeździłem - niesamowity, ostry, szybki...prowadzenie rewelacja nawet w trybie comfort...
nie wiem czy jest wyraźna różnica w spalaniu na korzyść wersji 1,8... ktoś porównywał te wersje?

Dodam, że na codzień jeźdzę dieslem 2,0 205 KM/434 Nm (lekko zchipowany Fiat Bravo SPORT), i jazda ekonomiczna nie jest mi obca...

Auto ma służyć na codzień (do jazdy cywilnej ;-)), szczególnie na dojazdy do pracy.....stąd interesuje mnie realne spalanie przy spokojnej jeździe... aczkolwiek bardzo lub mieć moc pod pedałem :-), którą wykorzystuję codziennie...

te 7,7 wydaje się być niskim spalaniem...ale jechałem naprawdę spokojnie 70-90 km/h praktycznie bez stania w korkach...
Dodam, że przez dość długi czas system start/stop nie włączał się (pewnie zilmny silnik lub niedoładowany akumulator) i przez to nie pozwalał oszczedzać paliwa w jeździe miejskiej...ale to też daje do myślenia...
Być może silnik CUPRY był jeszcze niedotarty i stąd wyższe spalanie, ale jest to jedyny czynnik, który mnie powstrzymuje przed zakupem CUPRY...
co poradzicie...?
jaceku
Stella +
Stella +

Auto: Fiat
Silnik: turbo diesel inny

Reklama

Re: Leon 1,8TSI czy CUPRA 280 KM - jaki wybór/spalanie

Postprzez Vampire1984 » 1 listopada 2014, 14:12

Jak nie dotarty silnik to odejmij sobie gdzieś MAX 0.5l/100km. Jak dla mnie spalanie trochę wysokie i osobiście bym się zdecydował na coś słabszego. Wszystkie silniki TSI traktowane łagodnie to mogą bić rekordy spalania jednak przy głębszym wciskaniu gazu no niestety muszą spalić więcej. Jeżeli nie patrzysz na spalanie brałbym cupre...a może jakiegoś Golfa który lepiej jest wykonany, może ma pewne minusy gdzie leon ma plusy ale czy wszędzie wykorzysta się ta moc a solidność samochodu tez ma swoje znaczenie.
Był: Toyota Yaris FL 1.0, Toyota Corolla IX 1.4, Honda Accord VII FL 2.0, Leon 5F 1.4 viewtopic.php?f=91&t=55743
Jest: MB A250 4M viewtopic.php?f=34&t=67730
|
My other car, would be a Jet Fighter
Vampire1984
Cupra
Cupra

Region: zachodniopomorskie
Auto: MB A250 4M W177
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez bvw08 » 1 listopada 2014, 15:01

1.8 dużo mniej nie spali a różnica max 1 litra myślę że niewarta takich oszczędności a biorąc pod uwagę wrażenia to taki 1.8 w porównaniu do cupry to muł który nie przyspiesza tylko się rozpędza, do tego rozważyłbym dokupienie dsg rezygnując z kilku niepotrzebnych a wręcz uciążliwych dodatków
prawie 400Nm robi swoje :))
bvw08
Sport
Sport

Auto: ARL+

Postprzez Vampire1984 » 1 listopada 2014, 15:22

W sumie i racja dlatego pisałem ze ja osobiście:)
Był: Toyota Yaris FL 1.0, Toyota Corolla IX 1.4, Honda Accord VII FL 2.0, Leon 5F 1.4 viewtopic.php?f=91&t=55743
|
Vampire1984
Cupra
Cupra

Postprzez SauronRzeznik » 1 listopada 2014, 15:53

Jeśli zależy Ci na niskim spalaniu, to kup 1.4 150 KM, do zwykłej jazdy spokojnie wystarcza: mój 140 KM bez ACT przy jeździe 50/50 trasa/miasto spala mi średnio 6,4 l/100km. Wiadomo, że 1.8 będzie jeździć trochę szybciej i trochę wygodniej, ale to i tak w najlepszym razie taki warm hatch, z DSG czy bez.

Moim zdaniem 1.8 w tym momencie to cennikowa pomyłka - dopłacając 10% do Cupry (i pewnie przy spalaniu wyższym też właśnie o 10-15%) masz auto grające w zupełnie innej lidze.

Nawiasem mówiąc, za taką kwotę wogóle nie rozważałbym Seata.
SauronRzeznik
Signo
Signo

Auto: Leon 5F FR
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez daniel28 » 1 listopada 2014, 17:33

SauronRzeznik napisał(a):
Nawiasem mówiąc, za taką kwotę wogóle nie rozważałbym Seata.

Miałem podobny budżet na auto i tak naprawdę to nic lepszego za 100 tyś by nie kupił.
Brałem pod uwagę bmw 1, mercedes a, b,c klasa, peugeot 508, civic, acord, aurius hybryde , verso, avensis, megan,priusa, mondeo, i40, sportage, golfa, insignie, audi a3. Jeździłem wszystkimi, leon to całkiem inny samochód. Jak go pierwszy raz zobaczyłem, to gęba sama się cieszyła :-)
Taka duża zabawka z dobrym silnikiem i bardzo solidnym wyposażeniem. Nie żałuje. Kupuj cupre :-)
Różnica w cenie na papieże 105- 115 tyś jest nie duża, ale w portfelu już tak. To kolejne auto np : leon 1m :-)
Tylko to tak ginie, przez tą jedynkę z przodu :-)
daniel28
TopSport
TopSport

Auto: 5F 1.8 + Yamaha fz6

Postprzez szczeslaw » 1 listopada 2014, 18:07

Vampire1984 napisał(a):a może jakiegoś Golfa który lepiej jest wykonany, może ma pewne minusy gdzie leon ma plusy ale czy wszędzie wykorzysta się ta moc a solidność samochodu tez ma swoje znaczenie.

Tyle że jedyny Golf, którego można porównać do Cupry, to Golf R. A ten kosztuje już 147 tysięcy za wersję 3D z manualną skrzynią.
To jest jednak 40 tysięcy więcej niż podstawowa Cupra. Owszem, jest lepiej wykonany i ma napęd na 4 łapy, tylko czy naprawdę jest to warte aż 40 tysięcy?
szczeslaw
Sport
Sport

Auto: Leon 5F FR 122 KM

Postprzez mieczyslawz » 1 listopada 2014, 19:48

W sumie Golf GTI Performance ma:
- minimalnie gorsze osiągi, mimo 50KM mniej moment obrotowy jest taki sam,
- mocniejsze hamulce i szperę - jak w Leon Cupra
- zbliżoną cenę przy gorszym wyposażeniu /nie ma np. DCC/ jest za to lepiej wykończony i lepiej trzyma wartość.
Jest więc porównywalny przy zbliżonej cenie, dodatkowo dla GTI zalecane paliwo to Pb 95, dla Cupra Pb 98.

Zaletą Cupra jest bardziej surowy /czytaj sportowy/ charakter i tradycyjny hamulec ręczny oraz mająca się pojawić wersja kombi, której nie będzie w GTI, mimo że ma być w R-ce.
mieczyslawz
Stella +
Stella +

Auto: VW 1.9 TDI AHF

Postprzez Vampire1984 » 1 listopada 2014, 19:49

Ja właśnie miałem na myśli GTI nie wersje R dlatego napisałem ze różnica w mocy to gdzie ja wykorzystasz? A myślę ze teraz jak mam swojego to jakbym miał możliwość(a nie miałem takiej możliwości bo dla VW, VWbank nie dawał takich extra rat jak dla Seata) wybrałbym chyba golfa ze względu na lepsze wnętrze nie stuka nic nie puka i wielowahaczowke.
|
Vampire1984
Cupra
Cupra

Postprzez raflo83 » 1 listopada 2014, 20:55

jeździłem i 1.8 TSI i Cuprą. Osobiście brałbym Cuprę, ale wersję 265, a różnicę między 280 a 265 przeznaczył na DSG. Spalanie to rzecz względna, ale jak jechałem Cuprą na tempomacie 130-140, to mi pokazywał komputer z 8,5-8,7 l/100. Myślę, że nowa Cupra spali w mieście przy spokojnej jeździe max 10l/100km.
Był: Seat Leon Cupra 1P
Jest: Seat Leon Cupra 5F viewtopic.php?f=91&t=50354
raflo83
TopSport
TopSport

Auto: Cupra 5F
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez szczeslaw » 1 listopada 2014, 21:31

Vampire1984, to jest już kwestia gustu. Ja np. nie kupiłbym VW, właśnie ze względu na to, że jest VW. Jakoś imprezy w remizie to nie moja bajka ;)
Co do tego "nic nie stuka nic nie puka", to nie jest to taka oczywista sprawa. Owszem, wnętrze jest z lepszych materiałów, ale z wykonaniem też różnie bywa. Poszukaj sobie porównania Leona z Golfem zrobionego przez Autocentrum. Chcieli właśnie pokazać, jak to Golf jest lepiej wykonany, szarpiąc za boczki drzwi. I sami się zdziwili, jak w Seacie była cisza, a w Golfie wszystko trzeszczało ;)
mieczyslawz, nie jeździłem Golfem GTI, ale jednak moment to nie wszystko. Porównaj sobie osiągi Leona 1.4 150KM i 1.8 180KM. Moment również mają taki sam, różnica w mocy powiedzmy, że procentowo zbliżona do różnicy między GTI a Cuprą. A różnica w osiągach dość znaczna. No i przede wszystkim zobacz co piszą ludzie, który porównywali oba silniki.
Poza tym Cupra wygląda o niebo lepiej i to CHYBA nie podlega dyskusji.
szczeslaw
Sport
Sport

Postprzez raflo83 » 2 listopada 2014, 10:44

dla chętnych załączam link do Seatcupranet, gdzie już trochę napisano o spalaniu Cupry
http://www.seatcupra.net/forums/showthr ... =cupra+280
Wiadomo, że nie kupuje się Cupry by jeździć ekonomicznie, ale wyniki są zadowalające. W porówaniu z moją Cuprą1P Stage 1, to nowa jest "prawie" jak Diesel :wink:
raflo83
TopSport
TopSport

Postprzez jaceku » 2 listopada 2014, 12:16

SauronRzeznik, skoro nie kupiłbyś Seata za taką kwotę to co Twoim zdaniem jest warte uwagi, bo sam ostro analizuje segment C i D i na ten moment cieżko mi znaleźć coś alternatywnego? Rozważam też Giuliette, aczkolwiek chciałbym teraz wypróbować coś spoza Grupy Fiata... poza tym w Giulietcie oprócz 1,4 170 KM nie ma innego oprócz 1,75 240 KM z TCT ... nie ukrywam też że bardzo spodobała mi się twardość zawieszenia Seata... a jakoś miałem dziwne wrażenie że alfa 1,4 170KM pali na poziomie zbliżonym do Cupry...

Vampire1984, ja nie potrafię przekonać siępóki co do GTI - poza tym Gti z tym samym wyposażeniem wyjdzie wyraźnie drożej...i nie mogę siętym autem przejechać, bo póki co nie znalazłem żadnego Demo w salonach....

raflo83, moim zdaniem jeśli kujpować Cuprę to tylko w wersji 280 z racji bogatszego wyposażenia (spojler, felgi....), które robi klimat :-) A zgadzam się, że auto sportowe i ekomiczne to teoretycznie dwie sprzeczności... ale zauważ że Cupra to jednak autto cywilne z mocnym silnikiem i bajerami...i o to mi chodzi...bo chce miec moc tylko kiedy jej potrzebuję...ale kiedy jeżdzę spokojnie oczekuję znośnego poziomu zużycia paliwa...

Nie wiem też czy źle szukam, ale nie widzę informacji od użytkowników forum o spalaniu leona z silnikiem 1,8... mam nadzieje dorwać takie auto u jakiegoś dealera... bo dopóki go nie sprawdzę nie podejmę decyzji....aczkolwiek mała różnica w cenie między wypasioną Cuprą a wypasionym 1,8 bardzo kusi... :-)
jaceku
Stella +
Stella +

Postprzez SauronRzeznik » 2 listopada 2014, 12:46

jaceku napisał(a):SauronRzeznik, skoro nie kupiłbyś Seata za taką kwotę to co Twoim zdaniem jest warte uwagi, bo sam ostro analizuje segment C i D i na ten moment cieżko mi znaleźć coś alternatywnego? Rozważam też Giuliette, aczkolwiek chciałbym teraz wypróbować coś spoza Grupy Fiata... poza tym w Giulietcie oprócz 1,4 170 KM nie ma innego oprócz 1,75 240 KM z TCT ... nie ukrywam też że bardzo spodobała mi się twardość zawieszenia Seata... a jakoś miałem dziwne wrażenie że alfa 1,4 170KM pali na poziomie zbliżonym do Cupry...

Zależy czego Ty szukasz, potrzebujesz itd - to sam wiesz najlepiej.. Ja brałbym bez zastanowienia Golfa GTI (i to bez szpery, bo nie jeżdżę po torze), ale to kwestia gustu. Rozważyłbym też A-klasę, serię 1 albo Audi A3 z jakimiś pakietami, ale to oczywiście kosztem silnika i osiągów. Jeśli autem jeździsz sam/w dwie osoby, to myślę że warto rzucić okiem na Audi S1, widziałem już nówki od 120k, a w recenzjach pieją jaki to ultra-hatch. Jeśli Seat, to tylko Cupra 280 - zgadzam się z Tobą, że wersja 265 wygląda zbyt ubogo jak na topową wersję, a różnica nie jest tak duża (sam spoiler dachowy kupowany oddzielnie to pewnie ze 2k). Rzuć okiem na Cee'da w wersji GT, za 100k będziesz miał wersję ze wszystkimi bajerami - ale tu problem podobny co u Seata: to ciągle tylko Kia.

Leon to fajne auto, za 70k nic lepszego się nie znajdzie. Ale za 100k moim zdaniem znaczek na masce i rodowód marki ma już znaczenie.
SauronRzeznik
Signo
Signo

Postprzez raflo83 » 2 listopada 2014, 12:48

jaceku napisał(a):raflo83, moim zdaniem jeśli kujpować Cuprę to tylko w wersji 280 z racji bogatszego wyposażenia (spojler, felgi....),

policzmy zatem, dlaczego upieram się przy 265KM :) różnica między 2 wersjami 5200 pln, za 1200 pln kupujesz oryginalny spoiler z pakietu akcesorii (http://www.seat-auto.pl/content/mediali ... 8-2014.pdf) i przy zakupie od dealera wynegocjujesz, że Ci salon pomaluje i zamontuje za free:) zostaje 4000 pln, za które możesz kupić sobie komplet naprawdę dobrych felg 18tek i pomalować w salonie lusterka na czarno. Różnica w mocy między 265 a 280 Km niezauważalna, moment obrotowy ten sam, tak więc kupując Cuprę265 masz na sam koniec drugi komplet felg gratis.
jaceku napisał(a):ale zauważ że Cupra to jednak autto cywilne z mocnym silnikiem i bajerami...i o to mi chodzi...bo chce miec moc tylko kiedy jej potrzebuję...ale kiedy jeżdzę spokojnie oczekuję znośnego poziomu zużycia paliwa...
dokładnie mam podobne podejście, bo sam jeżdząc w dalsze trasy swoją obecną Cuprą chciałbym mieć pod maską Diesla. Myślę, że gdybyś zakupił nową Cuprę, to spokojnie mógłbyś sobie jeździć na swoj sposób ekonomicznie :)
raflo83
TopSport
TopSport

Postprzez SauronRzeznik » 2 listopada 2014, 13:48

raflo83 napisał(a):
jaceku napisał(a):policzmy zatem, dlaczego upieram się przy 265KM :) różnica między 2 wersjami 5200 pln, za 1200 pln kupujesz oryginalny spoiler z pakietu akcesorii (http://www.seat-auto.pl/content/mediali ... 8-2014.pdf) i przy zakupie od dealera wynegocjujesz, że Ci salon pomaluje i zamontuje za free:) zostaje 4000 pln, za które możesz kupić sobie komplet naprawdę dobrych felg 18tek i pomalować w salonie lusterka na czarno. Różnica w mocy między 265 a 280 Km niezauważalna, moment obrotowy ten sam, tak więc kupując Cuprę265 masz na sam koniec drugi komplet felg gratis.

Czyli wydałeś de facto tyle samo, a masz mniejsze felgi, mniej unikatowe wnętrze i jeszcze - zapewne - wynegocjowałeś mniejszy rabat (no bo salon tak całkiem za darmo Ci przecież nic nie zrobi)? Naprawdę uważasz, że oszczędność w najlepszym razie paru tysięcy (przy kwotach rzędu 120k) jest tego warta?

Moim zdaniem, 265 jest jak najbardziej OK, ale tylko jak kogoś nie obchodzi wygląd i nie ma zamiaru dokupywać/domalowywać niczego.
SauronRzeznik
Signo
Signo

Postprzez raflo83 » 2 listopada 2014, 14:33

aby już nie robić off top, to zakończę tą dysujsę, że każdy kalkuluje według własnych potrzeb, a rabat mam sporo większy niż 10
% na auto do produkcji + malowanie i montaż spoilera gratis. To jest dla mnie value for money. Przeboleję nawet te nieciekawe (to nie ironia) 18tki, bo będzie to set up zimowy - lepszy na nasze polskie drogi pomimo DCC.
P.S.
porównianie unikatowych wnętrz 265 vs. 280. Pewnie nie jedna osoba, nie wiedząc ,o co chodzi, wybrałaby chromowane dodatki zamiast czarnego połysku, ale o gustach się nie dyskutuje,
Obrazek
raflo83
TopSport
TopSport

Postprzez Vampire1984 » 2 listopada 2014, 17:29

Do czarnego wnętrza pasuje to:
http://www.oemvag.es/en/5f-2013/1540-da ... m-red.html
Szkoda ze taka z kosmosu cena za zwykły plastik..
|
Vampire1984
Cupra
Cupra

Postprzez bob » 3 listopada 2014, 21:15

jaceku napisał :
" Nie wiem też czy źle szukam, ale nie widzę informacji od użytkowników forum o spalaniu leona z silnikiem 1,8... mam nadzieje dorwać takie auto u jakiegoś dealera... bo dopóki go nie sprawdzę nie podejmę decyzji....aczkolwiek mała różnica w cenie między wypasioną Cuprą a wypasionym 1,8 bardzo kusi... :-)"

no to proszę;

Obrazek

no i jak ktoś chce to można i tak, zaznaczm, że nie był to eco-driving :

Obrazek

a osiągi są takie ...

Obrazek

Pozdro
bob
Stella +
Stella +

Auto: ST FR
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez ramzesgd » 3 listopada 2014, 22:54

Ja bym brał Cuprę. Spalanie tylko trochę większe (myślę że średnio 2 litry więcej) a osiągi i unikatowość nieporównywalnie większa. Weź pod uwagę tylko że będziesz musiał tankować 98 oktanowe paliwo.
ramzesgd
Stella +
Stella +

Auto: GTI P mk7

Postprzez jaceku » 3 listopada 2014, 22:59

to nie do końca prawda... na wlewie paliwa bylo napisane 95/98...
w salonie powiedzieli mi żeby lał 95... i tak zrobiłem...
jaceku
Stella +
Stella +

Postprzez raflo83 » 4 listopada 2014, 08:19

jaceku, a napisz nam, ile Ty miesięcznie pokonujesz kilometrów, to wtedy już będzie łatwo Ci doradzić :)
raflo83
TopSport
TopSport

Re: Odp: Leon 1,8TSI czy CUPRA 280 KM - jaki wybór/spalanie

Postprzez bmelon » 4 listopada 2014, 08:44

bob napisał(a):jaceku napisał :
" Nie wiem też czy źle szukam, ale nie widzę informacji od użytkowników forum o spalaniu leona z silnikiem 1,8... mam nadzieje dorwać takie auto u jakiegoś dealera... bo dopóki go nie sprawdzę nie podejmę decyzji....aczkolwiek mała różnica w cenie między wypasioną Cuprą a wypasionym 1,8 bardzo kusi... :-)"

no to proszę;

Obrazek

no i jak ktoś chce to można i tak, zaznaczm, że nie był to eco-driving :

Obrazek

a osiągi są takie ...

Obrazek

Pozdro

Rozumiem, że masz diesel'a a spalanie to jakie pokazujesz to w trasie przy prędkości do 90km.
bmelon
Sport
Sport

Auto: Leon ST
Silnik: benzyna 1.8

Postprzez Zix » 4 listopada 2014, 08:50

Właśnie widzę, że tutaj tak palą, co poniektórym te 1.8 tsi. Dla mnie to jest nie do wiary bo jak miałem to auto na weekend (zrobiłem z 500km) to nie paliło mi mniej niż 9 przy ostrożnej jeździe.

Tak czy inaczej jakbym miał wziąć benzynę to tylko Cupra.
Leon ST FR TDI 184 DSG viewtopic.php?f=91&t=45699
Obrazek
Zix
Sport
Sport

Auto: Leon ST FR 184

Postprzez raflo83 » 4 listopada 2014, 09:23

Zix napisał(a):Tak czy inaczej jakbym miał wziąć benzynę to tylko Cupra.
:brawo:
raflo83
TopSport
TopSport

Postprzez bob » 4 listopada 2014, 18:43

Co do danych podanych wyżej to mam ... 1,8 tsi czyli benzyna 180KM.

Tak, ona też może tyle spalać paliwa (prawie jak dies...).

Chciałbym zrobić ją na 210KM ale na razie brak kasy- zbieram.

V-max było na liczniku , oczywiście w DE , 243 a na gpsie -233 a mogło być więcej, tylko żona stwierdziła, że jadę trochę za szybko.

Sam osobiście brałbym Cuprę 260-tke. nalepiej kombi :-) bo ... ładnie wygląda.

W szybkich samochodach jest jeden problem, mianowicie gdy jest mokro,ślisko lub do dupy kierowca to ciężko przyspieszyć dynamicznie - następuje uślizg opon.
bob
Stella +
Stella +

Auto: ST FR
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez jaceku » 13 listopada 2014, 23:45

raflo83 napisał(a):jaceku, a napisz nam, ile Ty miesięcznie pokonujesz kilometrów, to wtedy już będzie łatwo Ci doradzić :)

dopiero teraz zauważyłem pytanie ;-)
obecnie miesięcznie robię około 1,6 tys km z czego 1,1 tys km to codzienna jazda do pracy 2x25km=> czyli 50 km dziennie droga międzymiastowa (z reguły jadę wtedy z prędkościami ok 80-90 km/h)... reszta to jazdy po mieście (Rybnik) - rocznie raczej nigdy nie przekroczyłem 20 tys km..

w ostatni weekend miałem już drugą jazdę Cuprą... osiągnąłem wynik 8 l/100 po centrum Katowic, i 8l/100 międzymiastowo.... - oczywiście wszystko płynnie i spokojnie, bo interesesowało mnie najniższe osiągalne spalanie...
Sprzedawca powiedział też, że silnik TSI mają wyraźnie mniejsze spalanie po ok 10 tys. km.... czy to prawda?
jaceku
Stella +
Stella +

Postprzez raflo83 » 14 listopada 2014, 08:16

co do niższego spalania po 10k km to Ci nie powiem, natomiast jak założymy, że przy spokojnej jeździe Cupra spali więcej o 1,5l niż 1.8TSI, to myślę, że warto dla tych 80-100 pln więcej miesięcznie nabyć Cuprę
raflo83
TopSport
TopSport

Postprzez pinkibass » 14 listopada 2014, 08:25

Ja w sumie u siebie zauważyłem taką prawidłowość jak narazie :)

Oddałem auto przy 8kkm na poprawę trzeszczenia i i mniej więcej od tamtego czasu auto zaczęło spalać ok 0,5l/100km mniej :)

Albo coś przy okazji zrobili (w co wątpię, no bo niby co :) ), albo to po prostu taka prawidłowość - po początkowym zachwycie nad przyśpieszeniem\elastycznością silnika kierowcy (w tym ja) po takim przebiegu zaczynają się przyzwyczajać do auta i jeździć delikatniej\bardziej ekonomicznie :)
pinkibass
Sport
Sport

Auto: Leon 5F FR 1.4 140KM
Silnik: benzyna turbo inny

Postprzez jaceku » 16 listopada 2014, 14:26

szkoda, że nie mamy jeszcze zadnego własciciela cupry, zeby mógł sie wypowiedziec...
jaceku
Stella +
Stella +

Postprzez Gecon » 16 listopada 2014, 14:39

jaceku napisał(a):szkoda, że nie mamy jeszcze zadnego własciciela cupry, zeby mógł sie wypowiedziec...

Jakbyś czytał tematy na forum to byś wiedział że mamy już jedną Cuprę 5F
viewtopic.php?f=91&t=47863
Gecon
Sport
Sport

Auto: 5F DSG Style

Postprzez jaceku » 18 listopada 2014, 09:47

fakt...ale tego Kolegi nie interesuje spalanie ;-)
jaceku
Stella +
Stella +

Postprzez Vampire1984 » 18 listopada 2014, 10:57

A kogo interesuje spalanie w samochodzie które ma min kolo 200KM?:D Załóż ze od min 8 wzwyż
|
Vampire1984
Cupra
Cupra

Postprzez bmelon » 18 listopada 2014, 11:15

jaceku napisał(a): w ostatni weekend miałem już drugą jazdę Cuprą... osiągnąłem wynik 8 l/100 po centrum Katowic, i 8l/100

Centrum Katowic to nie jest spalenie w mieście ale na trasie. Myślę że w mieście w korkach 8l jest wynikiem nieosiągalnym. Ja ni jak nie mogę go osiągnąć mając 1.8.
bmelon
Sport
Sport

Postprzez jaceku » 18 listopada 2014, 11:38

Vampire1984 napisał(a):A kogo interesuje spalanie w samochodzie które ma min kolo 200KM?:D Załóż ze od min 8 wzwyż

tak z reguły mówią Ci co takich aut jeszcze nie mieli, lub Ci których spalanie faktycznie nie interesuje...
jest to auto głownie cywilne, a przy okazji sportowe... ma służyć do bieżących dojazdów do pracy (80 %) a czasem do szaleństw (20%)...
stąd spalanie takiego auta może interesować przed zakupem po to, żeby nie zdziwić się po jego dokonaniu...

sam mam ponad 200 KM i fajnie jest kiedy możesz jeździć dynamicznie tanim kosztem (w tym przypadku max 7,5/100 - przy max prędkościach 150-200km/h)...
tym razem chce benzyny... nie oczekuje spalanie niskiego jak w dieslu...ale jadąc spokojnie chciałbym mieć przyzwoite spalanie... :-)
jaceku
Stella +
Stella +

Postprzez Zix » 18 listopada 2014, 11:43

jaceku napisał(a):...osiągnąłem wynik 8 l/100 po centrum Katowic, i 8l/100 międzymiastowo...

ponad 8L po centrum Kato to mój diesel pali. chyba, że liczysz przejazd dtś pod rondem jak przejazd przez centrum. ;)
Sądzę, że przy normalnej jeździe (80% dojazdy i 20% szaleństwa, tak jak to opisałeś) to z dychę trzeba liczyć jak nic.
Leon ST FR TDI 184 DSG viewtopic.php?f=91&t=45699
Obrazek
Zix
Sport
Sport

Auto: Leon ST FR 184

Postprzez Vampire1984 » 18 listopada 2014, 12:00

Drogi kolego chcesz spalania z dokładnością do pol litra czy jak? Ja potrafię spalić swoja wersja w trasie(na spokojnie nie przekraczając 95/h) 4.7-4.8 wg komputera jak i 6 jadać bardziej ostro choć nadal nie na maxa i uwierz liczę się z kasa na paliwo. Na pewno nie jest to Twój pierwszy samochód i tez możesz sobie jakoś tam w głowie obliczyć i oszacować ze jeśli innym na 1.8 pali(jeśli się nie mylę) min 6 to 2.0 powinno palić min 7-8 litrów na trasie chyba ze będziesz stosować eco-driving to może pol litra mniej ale jest sens męczyć tak silnik?
Tak dla przykładu jeżdżąc eco tak jak swoim leonem, accordem 2.0 co mam niżej w sygnaturze osiągnąłem kiedyś 5.9 wg komputera który zaniżał o 1.5l a mniej eco to było wg kompa 7l. To nadal będzie zawsze dwa litry pojemności i producenci nie wiem jakie cuda nie zrobią nie spali jedna 2litrowka mniej od drugiej o więcej niż litr/100, bo nadal ograniczeniem jest to ze to silnik benzynowy.
Tu masz spalanie cupry
viewtopic.php?f=91&t=47863#p569672
I takie pewnie będzie średnie na średniej jeździe
|
Vampire1984
Cupra
Cupra

Postprzez bmelon » 18 listopada 2014, 12:02

Vampire1984 napisał(a):Drogi kolego chcesz spalania z dokładnością do pol litra czy jak? Ja potrafię spalić swoja wersja w trasie(na spokojnie nie przekraczając 95/h) 4.7-4.8 wg komputera jak i 6 jadać bardziej ostro choć nadal nie na maxa i uwierz liczę się z kasa na paliwo. Na pewno nie jest to Twój pierwszy samochód i tez możesz sobie jakoś tam w głowie obliczyć i oszacować ze jeśli innym na 1.8 pali(jeśli się nie mylę) min 6 to 2.0 powinno palić z 7-8 litrów na trasie. 2 litrówka nie spali Ci mniej niż 7-8 chyba ze będziesz stosować eco-driving to może pol litra mniej ale jest sens męczyć tak silnik.
Tak dla przykładu małego jeżdżąc eco tak jak swoim leonem, accordem 2.0 co mam niżej w sygnaturze osiągnąłem kiedyś 5.9 wg komputera który zaniżał o 1.5l a mniej eco to było wg kompa 7l. To nadal będzie zawsze dwa litry pojemności i producenci nie wiem jakie cuda nie zrobią nie spali jedna 2litrowka mniej od drugiej o więcej niż litr/100, bo nadal ograniczeniem jest to ze to silnik benzynowy.
Tu masz spalanie cupry
viewtopic.php?f=91&t=47863#p569672
I takie pewnie będzie średnie na średniej jeździe

Nie ma co się ekscytować być może dla kolegi kwestia spalania i kosztów z tym związanych to drugorzędna sprawa.
bmelon
Sport
Sport

Postprzez Vampire1984 » 18 listopada 2014, 12:08

Przecież napisałem ze liczę się z paliwem. Dodajcie sobie z od 0.5-1l do spalania katalogowego bo są robione na płaskiej powierzchni w dodatku zapewne na hamowni lub czymś w tym stylu i macie odpowiedz
|
Vampire1984
Cupra
Cupra

Postprzez bmelon » 18 listopada 2014, 12:11

No tu nie chodzi o Ciebie.
bmelon
Sport
Sport

Postprzez jaceku » 18 listopada 2014, 12:24

Vampire1984 napisał(a):Przecież napisałem ze liczę się z paliwem. Dodajcie sobie z od 0.5-1l do spalania katalogowego bo są robione na płaskiej powierzchni w dodatku zapewne na hamowni lub czymś w tym stylu i macie odpowiedz

byłoby idealnie...gdyby bylo tak jak mówisz... niestety producenci masakrycznie zaniżaja zużycie paliwa... stad dodanie 0,5-1 jest nieżyciowe...moim zdaniem zależne od auta trzeba dodawać przynajmniej 2 l do danych producenta...
jaceku
Stella +
Stella +

Postprzez szczeslaw » 18 listopada 2014, 14:21

jaceku napisał(a):byłoby idealnie...gdyby bylo tak jak mówisz... niestety producenci masakrycznie zaniżaja zużycie paliwa... stad dodanie 0,5-1 jest nieżyciowe...moim zdaniem zależne od auta trzeba dodawać przynajmniej 2 l do danych producenta...

Zależy od samochodu. Dla Leona 1.4 122KM producent podaje 4.4 na trasie. Ja bez większych problemów robię 4.8 na drogach krajowych, przy normalnej jeździe (nie jakiś ekstremalny ecodriving). Vampire1984, podaje podobne wyniki. Wychodzi jakieś 0.4-0.5 l więcej, niż w danych producenta na trasie.
Vampire1984, są różne 2.0. Popatrz na raporty spalania 2.0 Skyactive Mazdy. Wyniki są dużo niższe, niż w przypadku innych/starych 2.0.
jaceku, jak jeździłem testową Cuprą 280KM, to spalanie średnie długodystansowe na komputerze oscylowała w granicach 12 l/100km. Nie było chyba resetowane, więc była to średnia z 2 dni testów we Wrocławiu i na obwodnicy Wrocławia oraz dojazdu z Poznania.
Na obwodnicy przy 150km/h na tempomacie, komputer pokazywał spalanie w granicach 8-8.5 l jeżeli dobrze pamiętam.
Biorąc pod uwagę, że testy to głównie upalanie, przy normalnej jeździe po mieście powinno wyjść 10-12 l/100km, na autostradach 8-9, w krajówkach pewnie koło 7l. Oczywiście zależnie od stylu i warunków jazdy.
szczeslaw
Sport
Sport

Postprzez kososki » 18 listopada 2014, 16:45

tak jak mówi szczesław, Cupra jest bardzo oszczędna jak na to co oferuje pod prawą stopą. Jest to jeden z powodów, dla których planuję zakup właśnie Cupry, a nie np. Astry OPC. Jak jeździłem Cuprą pierwszy raz to korzystałem z gazu sporo (chciałem zobaczyć to przyspieszenie itd.) i prędkości zahaczały o 2 z przodu to po takiej jeździe średnie spalanie na komputerze wynosiło 10 litrów.
Myślę, że jakbym miał podobnie przejechać się swoim dieslem to spalanie wyniosłoby ok. 8 litrów, a jednak różnica mocy 200 vs 280 no i diesel vs benzyna więc z obecnych hot-hatchy (niepremium) można powiedzieć, że Cupra jest najszybsza i najoszczędniejsza. No może Octavia RS DSG będzie oszczędniejsza jeśliby ją zaliczyć do hot-hatchy :)
kososki
Stella +
Stella +

Auto: Vectra

Postprzez jaceku » 18 listopada 2014, 18:43

planujesz ten zakup w najbliższej przyszlości?
jaceku
Stella +
Stella +

Postprzez mieczyslawz » 18 listopada 2014, 19:59

O3 DSG będzie oszczędniejsza przy wyższych prędkościach w stosunku do manualnej skrzyni. Ostatnie biegi są dłuższe i z tego powodu automat się wolniej rozpędza od manuala przy wyższych prędkościach, ale jest oszczędniejszy.

Nie wiem tylko czy taka sama zasada jest Seacie Cupra i VW GTI?

W 2015 będzie jeszcze Cupra ST /kombi/. Z racji, że w Seacie ST prowadzi się podobnie jak hatchback będzie to ciekawa propozycja. O3 RS jest jednak już dość dużym autem i mimo dobrych osiągów prowadzi się już inaczej niż hatchback.
mieczyslawz
Stella +
Stella +

Postprzez raflo83 » 18 listopada 2014, 20:36

szczeslaw napisał(a):Na obwodnicy przy 150km/h na tempomacie, komputer pokazywał spalanie w granicach 8-8.5 l jeżeli dobrze pamiętam.
no to jest bardzo dobry wynik, jak na taką moc. Cupra 1P po stage 1 przy takiej prędkości pokazywała 11,5l.
raflo83
TopSport
TopSport

Postprzez jaceku » 19 listopada 2014, 10:14

raflo83 napisał(a):
szczeslaw napisał(a):Na obwodnicy przy 150km/h na tempomacie, komputer pokazywał spalanie w granicach 8-8.5 l jeżeli dobrze pamiętam.
miałem podobne wskazanie ale raczej przy 140 km/h...
jaceku
Stella +
Stella +

Postprzez kososki » 19 listopada 2014, 15:32

jaceku napisał(a):planujesz ten zakup w najbliższej przyszlości?

Tak w planach mam zamówienie Cupry w 2. połowie stycznia. Obecne auto mam w leasingu do marca, a czas oczekiwania na Cuprę to 3 miesiące.
Oczywiście wszystko się może zdarzyć do tego czasu, ale póki co w takim kierunku zmierzam.
Planuję jeszcze przejechać się Octavią RS TSI, ale raczej nie spodziewam się zmiany decyzji.
Obecnie dogrywam szczegóły wyposażenia, a właściwie zastanawiam się nad kolorystyką :-)
kososki
Stella +
Stella +

Postprzez mieczyslawz » 19 listopada 2014, 17:44

Jeśli zakup ma być w przyszłym roku a myślisz też o większym aucie jak Octavia 3 to może warto poczekać na Cupra ST /kombi/. Będzie do kupienia w 2015 choć zapewne nie w styczniu.

Przy okazji kupujesz manuala czy DSG?
mieczyslawz
Stella +
Stella +

Postprzez kososki » 19 listopada 2014, 18:03

nie potrzebuję dużego auta, ogólnie nie ogranicza mnie rozmiar, ale lubię zachować pewną praktyczność pojazdu stąd też w planach wersja 5d, a nie 3d. Kombiaka nie potrzebuję, a Octavię bardziej z ciekawości obejrzę :-)

Skrzynia biegów to druga kwestia, poza kolorem, która pewnie do samego końca nie będzie pewna. Po jazdach testowych nie byłem zbyt skory do płacenia 8k zł za skrzynię i byłem prawie pewny zwycięstwa manuala. Po obejrzeniu filmiku z bicia rekordu na Nurinburgu jeszcze bardziej się w tym utwierdziłem - wystawili manuala zamiast DSG. Jednak czytając opinię o długim skoku lewarka i małej precyzji skrzyni manualnej trochę zwątpiłem. Planuję jeszcze raz przejechać się zarówno DSG jak i manualem skupiając się głównie na skrzyni
kososki
Stella +
Stella +

Następna strona

Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne