Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Akcja serwisowa / DSG

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Akcja serwisowa / DSG

Postprzez Raynold » 3 lutego 2015, 20:33

Informacyjnie, byłem dzisiaj w ASO w Myślenicach. Seat w ramach akcji serwisowej bezpłatnie wymienia olej w skrzyniach DSG.

Niestety nie ma nic o aktualizacji oprogramowania ECU, a drobne mankamenty to:
- niepoprawne działanie trybu 'manual' w Seat drive profile, gdzie tryb eco działa jako normal (skrzynia nie przechodzi na bieg jałowy), a ustawienie kierownicy na tryb sport nie działa.
- licznik long-term resetuje się po jakimś czasie.

-- 3 lutego 2015, 21:33 --

Aby nie offtopicować innego wątku, akcja ma oznaczenie: "akcja 34f8", co wg info z netu znaczy:

"The synthetic oil used
in the gearbox can
cause a short circuit of electrical system in the
gearbox, which can result in the internal
clutches opening and causing the vehicle to
freewheel."

Innymi słowy olej syntetyczny wykorzystany w skrzyni może powodować zwarcia w systemie elektrycznym, co może skutkować nagłym odłączeniem silnika od skrzyni i tym samym groźnym w skutkach zdarzeniu (wyobraźcie sobie gdy podczas wyprzedzania skrzynia przechodzi w tryb 'N').. W necie można znaleźć informacje o takich przypadkach, w stanach jedna kobieta zgineła gdy w samochód nagle zaczął tracić prędkość i został staranowany przez TIR'a.
Raynold
Sport
Sport

Auto: Leon FR DSG
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Reklama

Re: Akcja serwisowa / DSG

Postprzez Pelikson » 3 lutego 2015, 20:55

Niby u mnie nic z w/w mankamentów nie występuje , ale dla świętego spokoju przedzwonię jutro do ASO i zapytam o tą akcje czy moje autko się na to łapie.
Pelikson
Sport
Sport

Auto: inne
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Raynold » 3 lutego 2015, 21:00

Nie zgłaszałem awarii/problemów z DSG, była to inicjatywa ASO, gdzie wcześniej wymieniałem olej silnikowy. ASO ma w tym interes, dali mi autko zastępcze za free i z rozpędu wymienili którąś lampe (której też nie zgłaszałem) także bez kosztów.
Raynold
Sport
Sport

Postprzez Zix » 4 lutego 2015, 11:16

rlukawski napisał(a):niepoprawne działanie trybu 'manual' w Seat drive profile, gdzie tryb eco działa jako normal (skrzynia nie przechodzi na bieg jałowy), a ustawienie kierownicy na tryb sport nie działa.

W tym trybie "indywidualnym" czy "manualnym" (nie pamiętam jak on się dokładnie nazywa), przy wybraniu silnika eco też mi nie wysprzęgla skrzyni. Za to kierownica działa w trybie sport jak należy.
rlukawski napisał(a):licznik long-term resetuje się po jakimś czasie.

On się resetuje po 99h i po pewnym przebiegu, ale tak ma być wg instrukcji. Mi się ostatnio wyzerował po jakichś 6-7kkm.
Leon ST FR TDI 184 DSG viewtopic.php?f=91&t=45699
Obrazek
Zix
Sport
Sport

Auto: Leon ST FR 184
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez Raynold » 16 lutego 2015, 20:07

Zix napisał(a):
rlukawski napisał(a):niepoprawne działanie trybu 'manual' w Seat drive profile, gdzie tryb eco działa jako normal (skrzynia nie przechodzi na bieg jałowy), a ustawienie kierownicy na tryb sport nie działa.

W tym trybie "indywidualnym" czy "manualnym" (nie pamiętam jak on się dokładnie nazywa), przy wybraniu silnika eco też mi nie wysprzęgla skrzyni. Za to kierownica działa w trybie sport jak należy.

Po pewnym czasie coraz częściej korzystam z sekwencyjnej skrzyni. Wymaga to przyzwyczajenia, zarówno na słuch (obroty) jak i przyzwyczajenie do manetek na kierownicy. Jakkolwiek podejść do oprogramowania DSG, nie przewidzi ona jaki zamiar ma kierowca, jeżeli ja przewiduję przyspieszenie, odpowiednie wczesniej zredukuje albo nic nie zrobię, jeżeli bieg wydaje mi się odpowiedni.

Także w trybie S mamy "wyjca", w trybie 'D' - doła w turbodziurze ;) Nie twierdze, że się nie przydaje, szczególnie po pracy w jakimś korku, ale do interesującej jazdy warto spróbowac manualnego trybu :)
Raynold
Sport
Sport

Postprzez Zix » 16 lutego 2015, 21:10

Ja używam manetek prawie cały czas. Nie w trybie manualnym, ale normalnie na D - hamuję silnikiem, redukuję o 1,2 lub 3 biegi przed zakrętem, płynnie wracając do D przez przytrzymanie manetki przez 2-3 sekundy przy wrzucaniu wyższego biegu.
Często też redukuję np. na łuku jak czuję, że jadę za szybko i lecę do zewnątrz, momentalnie jest przód dociskany, a auto się trzyma w odpowiedniej prędkości.
Do redukowania przed wyprzedzaniem nieco rzadziej używam bo przy odpowiednim naciśnięciu gazu jest szybki kick-down. Gaz trzeba wyczuć bo nieraz przy depnięciu gdzieś tak 4/5 gazu efekt jest lepszy niż przy pełnym bucie. ;)

rlukawski napisał(a):Także w trybie S mamy "wyjca", w trybie 'D' - doła w turbodziurze

U mnie turbo dziura jest praktycznie nieodczuwalna na D, ale myślę, że to kwestia 380 Nm. ;) Na S nie lubię jeździć głównie przez SoundActuator, poza tym jak na mój gust za późno zmienia wtedy biegi. Fajne jest to jak szybko można wejść do tego trybu.

Trochę tu robimy OT, a dyskusja ciekawa - może by jakiś mod zrobił z tego osobny temat ogólny o DSG?
Leon ST FR TDI 184 DSG viewtopic.php?f=91&t=45699
Obrazek
Zix
Sport
Sport

Auto: Leon ST FR 184
Silnik: turbo diesel inny

Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne