posiadam wersję 265, planowałem kupno 280, ale dostałem bardzo dobrą ofertę na auto, które mieli na placu, a do tego posiadało wszystko co mnie interesowało z wyjątkiem subwoofera, którego pewnie bym brał gdybym zamawiał do produkcji.
jeśli chodzi o moc to niekoniecznie będzie się różnic. Byłem swoją Cuprą na hamowni niedawno, przy przebiegu 16k km. Zostały zrobione dwa pomiary i wyszło 290/293KM i ok. 390Nm a niby seryjnie powinno być 265KM 350Nm.
mam wersję manualną i taką poniekąd chciałem. DSG podczas jazdy próbnej nie przypadł mi aż tak do gustu, ale na pewno ma swoje zalety jak Launch Control no i nie musisz nigdy pamiętać o zmianie biegu co przy tym przyspieszeniu jest istotne. Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Dużo też zależy od Twoich umiejętności i tego jak bardzo chcesz się angażować w jazdę.
Nie słyszałem nic o problemach ze sprzęgłem, a jeżdżę agresywnie, a o czym może świadczyć zbyt szybko znikający bieżnik przednich opon
Za to ostatnio będąc w serwisie (niestety ktoś przytarł mi zderzak na parkingu) widziałem Golfa R na podnośniku i okazało się, że DSG się zawiesiło.
Jeśli budżet masz sztywny i dodatki wersji 280 nie mają dla Ciebie większego znaczenia to bierz wersję 265, chyba że chcesz z jakimś pakietem kolorystycznym to wtedy 280. Za zaoszczędzone pieniądze możesz dołożyć wyposażenia dodatkowego.
Pewną kwestią, którą warto też mieć na uwadze jest ogumienie wersji 265 i 280. Opony 19'' są zauważalnie droższe, ponadto prawdopodobnie dokupisz wtedy osobny komplet felg na lato np. 18'' bo zimówki 19'' są jeszcze droższe, a przy agresywnej jeździe to przednie opony mogą tylko na sezon wystarczyć