Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Dźwięk silnika Cupra 280

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Dźwięk silnika Cupra 280

Postprzez Goofol » 10 października 2015, 21:45

Witam. Chciałbym zapytać was czy w waszych cuprach lub innych TSI słychać takie delikatne dzwonienie przy delikatnym dodawaniu gazu. Porównał bym ten dźwięk do łyżeczki obijającej się w szklance (może dziwny przykład sle taki dźwięk jakby szkło lub metal). Byłem w aso przejechałem sie demówką i troche to słychac ale znacznie mniej. Moze dlatego ze ma juz 8000km a moja 1000km. Moją przejechał sie pan z serwisu i uznał ze to normalne, ze ten dźwięk to drażek miedzy turbiną i... tu nie pamietam. I że przy pewnych obrotach wchodzi w rezonans. Steierdził ze mam jezdzic i nie martwic sie bo wszystko ok. A wy jak uważacie?
Goofol
Stella +
Stella +

Auto: Leon
Silnik: ASV 1.9

Reklama

Re: Dźwięk silnika Cupra 280

Postprzez bart014 » 12 października 2015, 13:55

Nie pytałem w serwisie ale pytałem znajomego, który siedział obok mnie i jak mu zademonstrowałem w trakcie jazdy to od razu stwierdził, że to normalny dźwięk rodem z turbiny... ;)
Lepiej nic nie mówić i wydać się głupcem, niż raz się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości...
bart014
Sport
Sport

Auto: SC Cupra 5F
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Re: Dźwięk silnika Cupra 280

Postprzez B3N » 12 października 2015, 15:38

Ja w 1.8...jak jest zimny silnik, zaczynałem słychać takie jakby delikatne jakby coś w turbinie rezonowało. ( po ok. 7000 km )
Jakis takie "metalowy" dzwięk...cos jak rezonans /drżenie. I to właśnie przy powolnym dodawaniu gazu na niskich obrotach. ( Zaznaczam, że głównie to słyszałem na zimnym silniku). Tłumaczyłem to sobie tym, że metal jeszcze zimny to troche inaczej pracuje.

Tak na przyszłość proponuje nagrywanie dźwięku...będzie łatwiej o opinie , bo każdy inaczej odbiera dźwięki i je opisuje.:)
B3N
Sport
Sport

Auto: SEAT LEON 5F FR
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne