Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Obieg wewnętrzny a klima

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Obieg wewnętrzny a klima

Postprzez Rychu » 9 września 2016, 20:45

Leonofile, jak ma się wyłączoną klimę i włącza się obieg wewnętrzny, to automatycznie włącza się klima. Jak się obieg wewnętrzny wyłączy, to klima też się wyłącza.
Strasznie mnie to irytuje.
Czy ktoś może próbował to rozgryźć i doszedł do jakiegoś sposobu na wyłączenie tej "funkcjonalność"?
Rychu
Sport
Sport

Auto: Leon 5F
Silnik: benzyna 1.4

Reklama

Re: Obieg wewnętrzny a klima

Postprzez Pik » 9 września 2016, 21:25

Dlaczego irytuje? To ma sens, przynajmniej nie sposób zapomnieć o przywróceniu normalnego obiegu jak walnie chłodem heh. No i nie ma problemu z zaparowaniem szyb.
Pozdrawiam
Pik
Moja Cupra 5F
Pik
FR
FR

Auto: Cupra 5F MY16
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez Rychu » 10 września 2016, 07:44

Irytuje bo rano jeżdżę bez klimy (generalnie jestem klimosceptykiem) i często obieg wewnętrzny uruchamiam na krótką chwilę jak wyląduję na pasie za jakimś starym dieslem. Jak znajdę lukę na pasie obok to go wyprzedzam i wyłączam obieg wewnętrzny. Przez mój 18 kilometrowy odcinek do pracy zdarza mi się kilkukrotnie odciąć się od świata na te kilkanaście sekund. Kompletnie nie potrzebuję mieć wtedy włączonej klimatyzacji. Raz że mi się zimniej robi dwa że to pewnie dla mechanizmu klimy niezdrowo. I wydaje mi się że to wcale też w deszczu na poprawę parowania nie robi bo przez parę sekund jeszcze nic nie zaparuje, a po wyłączeniu klimy poleci wilgoć i bach, zaparowane.

No i ja po prostu nie chcę żeby ta klima mi się włączała i już no ;)
Rychu
Sport
Sport

Postprzez Pik » 10 września 2016, 11:15

Wyłącz po prostu układ, przycisk OFF lub skręcenie wentylatora do min. Bez wymuszenia nawiewu do auta praktycznie nie dostaje się powietrze z zewnątrz.
Pozdrawiam
Pik
Moja Cupra 5F
Pik
FR
FR

Auto: Cupra 5F MY16
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez Rychu » 10 września 2016, 19:08

Pik, jesteś geniuszem! To na prawdę takie proste! I przycisk większy! Że ja na to nie wpadłem! Wstyd mi :oops:
Rychu
Sport
Sport

Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne