Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

uszkodzenia przedniej szyby

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

uszkodzenia przedniej szyby

Postprzez bajbusek » 26 września 2016, 20:46

Podczas podróży A1 dostało się przedniej szybie mojego leona. Wyprzedzając lewym pasem zobaczyłem szybko zbliżający się obiekt, który to rozprysł się w lewym dolnym rogu szyby zostawiając kilka śladów :(

Po umyciu szyby widać 4-5 drobnych wżerów, bez pęknięć - wygląda to jak by insekt się ostał na szybie i wnerwia. Pytałem przypadkowego auto-sklarza co z tym zrobić i stwierdził, że musi tak zostać. Jest za płytkie na wypełnienie a za głębokie na polerowanie ...

Macie doświadczenie w naprawie tego typu uszkodzeń ? Może znacie dobrego auto szklarza w Warszawie / okolicach, który może choć trochę by to spolerował ... wiem, że nadal będzie widać ale chociaż te białe ślady wypoleruje ... strasznie wkurza w nowym aucie a przecież szyby z tego powodu wymieniał nie będę :(
bajbusek
Stella
Stella

Auto: Seat Leon Cupra 5F
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Reklama

Re: uszkodzenia przedniej szyby

Postprzez bart014 » 28 września 2016, 15:36

A masz autocasco na szybę? Jak tak to powinni wymienić.
Lepiej nic nie mówić i wydać się głupcem, niż raz się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości...
bart014
Sport
Sport

Auto: SC Cupra 5F

Postprzez bzykofm » 28 września 2016, 16:37

bart014 napisał(a):A masz autocasco na szybę? Jak tak to powinni wymienić.

bajbusek napisał(a): ... strasznie wkurza w nowym aucie a przecież szyby z tego powodu wymieniał nie będę

Kolega odpowiedział na to pytanie zanim zostało zadane, natomiast jeżeli szyba nie nadaje się do naprawy jedynym rozsądnym wyjściem jest wymiana. Może się okazać, że tych kilka rys może za sobą pociągnąć większe, w najmniej oczekiwanym momencie :-( Pewnie, że znajdzie się jakaś spec złota rączka, który sklei każdą szybę, nawet jakbyś zaniósł mu ją w reklamówce, tylko jaka będzie jej trwałość? Z drugiej strony zawsze może być opcja, że "fachowiec " próbuje naciągnąć. Przy wymianie zawsze większy utarg...
była: Ibiza 6L lift 1.4 85KM 2013-2014
Leon Barbarzyńca105KM 250Nm @ dynoPro 195KM 374Nm 2014-

Obrazek
bzykofm
LeonClub Team
LeonClub Team

Region: małopolskie
Auto: leon 1P FL TDI PD
Silnik: BLS 1.9

Postprzez michal99 » 28 września 2016, 16:56

Ja przed zima szyby bym nie wymieniał. Będą sypać jakimś badziewiem na drogi sól z kamieniami - ryzyko uszkodzenia dużo większe niż latem. Sam w życiu miałem chyba ze 4 szyby walnięte i zawsze było to zimą. Na Twoim miejscu bym przetrwał zimę i wymienił szybę wiosną.
michal99
Sport
Sport

Auto: Leon
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez Pik » 28 września 2016, 17:42

Tak, tak, przeczekać aż sprawa przestanie irytować (co jest absolutnie normalne przy nowym aucie), a później człowiek się przyzwyczai i machnie ręką na takie drobiazgi. Bo "szram" z czasem będzie przybywać i od pewnego momentu zaczynają znikać w tłumie... :wink:
Pozdrawiam
Pik
Moja Cupra 5F
Pik
FR
FR

Auto: Cupra 5F MY16

Postprzez bajbusek » 28 września 2016, 17:45

Ale wymieniac szybe w miesieczym aucie za 130k z powodu kilku zadrapan na powierzchni dwuzlotowki ... bez najdrobniejszego pekniecia ?

Tego robil nie bede ... wrzuce fote w weekend.
bajbusek
Stella
Stella

Postprzez bart014 » 29 września 2016, 06:21

No myślę, że jak kupiłeś auto za taką kasę to pokusiłeś się o ac. Rób z ubezpieczenia i co tu się zastanawiać. Zgłoś szkodę i tyle. W końcu za to już zapłaciłeś. Po co ma Ci niesmak pozostać? Poczekasz chwilę na szybę (w ASO kosztuje ok. 1,5 k pln + robocizna) i wymieniać. Ja tę przygodę przeżyłem w ubiegłym tygodniu. ;-)
Lepiej nic nie mówić i wydać się głupcem, niż raz się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości...
bart014
Sport
Sport

Auto: SC Cupra 5F

Postprzez bajbusek » 29 września 2016, 21:03

bart014 napisał(a):No myślę, że jak kupiłeś auto za taką kasę to pokusiłeś się o ac. Rób z ubezpieczenia i co tu się zastanawiać. Zgłoś szkodę i tyle. W końcu za to już zapłaciłeś. Po co ma Ci niesmak pozostać? Poczekasz chwilę na szybę (w ASO kosztuje ok. 1,5 k pln + robocizna) i wymieniać. Ja tę przygodę przeżyłem w ubiegłym tygodniu. ;-)

Niefabrycznie montowana szyba to wedlug mnie proszenie sie o klopoty ... nic nie peklo wiec sie przyzwyczaje, albo troche spoleruje ;)
bajbusek
Stella
Stella

Postprzez michal99 » 29 września 2016, 21:16

Niby jakie kłopoty? Wymieniałem szyby w kilku autach i nigdy nie miałem najmniejszego problemu. Dwa razy zakładałem niby zamienniki i chyba 3 razy szło oficjalnie przez AC (więc teoretycznie oryginały bo w ASO).
michal99
Sport
Sport

Auto: Leon

Postprzez bajbusek » 30 września 2016, 19:15

Fabrycznie wklejona szyba to gwarancja sztywności i szczelności. Według mnie to poważna ingerencja w auto - trzeba wyciąć starą, oczyścić karoserię z kleju i wkleić idealnie równo nową szybę - to nie jest prosty zabieg ... spójrzcie na zdjęcia proszę.

https://zapodaj.net/6596c5549421e.jpg.html
https://zapodaj.net/303b8e67ef062.jpg.html
https://zapodaj.net/2b0949c66b3ae.jpg.html
https://zapodaj.net/24299b8a2526b.jpg.html

Spróbuję spolerować te zmatowienia, może wtedy nie będzie drażnić :) ... a jak nie pójdzie to rzeczywiście zostaje z AC - myślicie, że to naprawią z AC ?
bajbusek
Stella
Stella

Postprzez rafko1 » 30 września 2016, 20:44

Ja mam podobne odpryski fabrycznej szyby nie ruszam jeszcze uszkodzą lakier i będzie leonik gnił :-D .Zajdzie brudem i nie będzie widać .
rafko1
Sport
Sport

Auto: SEAT LEON 5F STYLE

Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne