Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Woda na przedniej szybie.

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Woda na przedniej szybie.

Postprzez 5eba » 16 października 2016, 20:24

Mam taki problem z moim leonem. Zauwazylem jakis czas tenu wyschniete zacieki na przedniej szybie od srodka po stronie pasazera. To byl jakos sierpien. Jezdzilem tak jakis czas zanim umylem szybe od srodka. Auto umylem tak generalnie dwa tygodnie temu. Nawoskowalem grubo przed zima, umylem wszystkie szyby w srodku itp. Zauwazylem jedynie jak z rana uruchamiam silnik, szyba momentalnie paruje i musze z dwie minutki poczekac. Dzisiaj z rana jechalem i szyba byla czysta. Deszcz troche popadal, i jak wieczorem juz po deszczu wyruszylem na przejazdzke to zauwazylem krople wody od srodka na szybie. Zaczalem szukac wilgoci w aucie ale dywaniki i pod nimi suche. Siedzenia suche, zaciekow brak na podsufitce. Ciemno bylo ale tyle co latarka poswiecilem w podszybie to sucho. Ktos zauwazyl podobny problem? Boje sie ze zima bede mial zamarzniete szyby od srodka. Auto w oryginale, przednia szyba tez. Nie dziwilbym sie gdyby dywaniki byly mokre. Ale jest sucho. Na dworze nie jest tez zimno bo okolo 12 stopni. Co mnie dziwi to fakt ze z rana wchodze do auta to jest sucha szyba. A jak tylko uruchomie silnik i nawiew to paruje na dwie, trzy minuty szyby. Szyba przednia z bocznymi. Mysle ze bede musial sie wybrac do ASO.
5eba
Signo
Signo

Auto: Seat Leon 5f
Silnik: CJXA 2.0

Reklama

Re: Woda na przedniej szybie.

Postprzez Fredi88 » 16 października 2016, 20:50

Objawy jak przy walnietej nagrzewnicy... az mi sie nie chce wierzyc zeby przy nowym aucie byla popsuta.
Fredi88
Sport
Sport

Auto: Leon ST FR
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez 5eba » 16 października 2016, 21:19

No autko pod koniec grudnia bedzie miec dwa latka. Troche mnie wystraszyles. Jesli to faktycznie nagrzewnica to szok ze w tak mlodym aucie. Nawet 50 tys nie zrobilem.
5eba
Signo
Signo

Postprzez daniel28 » 16 października 2016, 21:28

Palisz papierosy ? Dokładnie e - papierosy w samochodzie ? Dokładnie tak miałem jak paliłem to gó ...
Zabrzmiało smiesznie, ale czasami mały problem jest dużym problemem :)
daniel28
TopSport
TopSport

Auto: 5F 1.8 + Yamaha fz6

Postprzez 5eba » 16 października 2016, 23:15

Nie pale wcale papierosow. Nawet epapierosow. A jaki to mogloby miec zwiazek? Ale stosuje jakies zapaszki.

Edit:

Wyszedlem zobaczyc stan plynu chlodniczego. Wydaje mi sie ze nic nie ubylo. Ale nie jestem pewien do konca jaki dokladnie stan byl przedtem. Bede obserwowal.
Obrazek

Zauwazylem jednak plame od srodka w tym samym miejscu robi sie mokra. Auto stoi moze trzy godziny i jak parkowalem to cala szyba byla juz sucha. Cos tam paruje tak jakby z nawiewu?
Obrazek

Jutro na pewno wykonam telefon do ASO zeby zbadali sprawe.
5eba
Signo
Signo

Postprzez fiodor20 » 17 października 2016, 08:06

Ja miałem podobnie w innym aucie i też zacząłem się stresować, a okazało się, że miałem nawiew ustawiony na obieg zamknięty :)
fiodor20
Stella
Stella

Auto: Toyota

Postprzez 5eba » 17 października 2016, 11:28

Tak, ale to tak zaparowalo w trakcie trzygodzinnego postoju. Nie w trakcie jazdy. Z rana jak jechalem do pracy gdy wyszedlem do samochodu to juz szyba byla sucha. Dzisiaj nie bylo tak wilgotno na dworze wiec nawet nie zaparowaly mi szyby po wlaczeniu nawiewu. Aczkolwiek jak wlaczyl sie nawiew to taki tlusty nalot na chwile sie pojawil przy podszybiu. Bede obserwowal. Jest jakis test ktorym mozna sprawdzic nagrzewnice? Czasem jezdze na zamknietym obiegu ale nie paruja mi wtedy szyby. Zazwyczaj wlaczam zamkniety obieg jak jade za jakims smierdzielem.
5eba
Signo
Signo

Postprzez Fredi88 » 17 października 2016, 16:17

Tlusty nalot to wlasnie nagrzewnica... moze masz tylko malenka nieszczelnosc. U mnie bylo to juz tak zaawansowane, ze po wlaczeniu delikatnie nawiewu na cieply, smrod plynu chlodniczego i momentalnie wszystkie szyby tluste i zaparowane. Ale auto ma 15 lat a nie 2 :shock:
Fredi88
Sport
Sport

Auto: Leon ST FR
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez 5eba » 18 października 2016, 22:32

Tez mi sie wydaje ze to nie wielka nieszczelnosc jest. Cos tam sie delikatnie poci, i odparowuje na postoju. Po czym jak juz odparuje to wysycha szyba. Stad zacieki. Bo tego zacieku co wczoraj sfotografowalem juz z rana nie bylo. Poko co obserwuje, a na piatek mam juz umowiona wizyte w ASO. Jestem ciekaw co znajda. Sprawdzilem dzisiaj w tym wycieciu przy fotelu pasazera wsadzajac tam reke i sucho.

-- 18 października 2016, 22:05 --

Sprawdzilem dzisiaj filtr kabinowy zeby wykluczyc blad serwisu. Filtr zmieniony dwa miesiace temu na nowke. Filtr suchy, dookola filtra sucho. Dywany suche, zreszta cale wnetrze suche. Jezdze od weekendu tylko na obiegu zewnetrznym. Do tej pory sporadycznie go wlaczalem zazwyczaj przy wlaczonej chlodziarce latem. Chlodniejsze powietrze leci. Latem jeszcze zauwazylem zaciek i to taki konkretny. Ale zauwazylem go i nie wiem jak dlugo on byl zanim go zauwazylem. Troche mnie to zdziwilo ale olalem. Nie potrafilem sobie tego wytlumaczyc. Od niedzieli nie zauwazylem wody na szybie. Dzisiaj umylem szybe, i bede obserwowal. Ale mozliwe ze woda sie pojawia przez zamkniety obieg. Jakim cudem? Dlaczego? W poprzednich autach tez jezdzilem z zamknietym obiegiem i nigdy nie bylo zaciekow na szybie. Najwyzej podczas opadow parowaly wszystkie szyby. Wtedy tylko obieg otwarty. Dlatego dziwi mnie to. Odplyw osuszacza?
5eba
Signo
Signo

Postprzez B3N » 19 października 2016, 15:59

Akurat dziś pojawił się taki oto artykuł na autokulcie:
http://autokult.pl/28739,zaparowane-szy ... o-problemu
może coś zasugeruje.
B3N
Sport
Sport

Auto: SEAT LEON 5F FR
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez 5eba » 13 listopada 2016, 10:07

Ja moge nawet w najwiekszy deszcz jechac z zamknietym obiegiem i nie bede mial ani grama pary na szybach. Zaczyna sie skraplac na przedniej szybie po zaparkowaniu auta. Po wylaczeniu silnika i jak nikogo nie ma we wnetrzu i tylko na czolowej szybie od strony pasazera. Od poniedzialku jezdze tylko z otwartym obiegiem i narazie problem nie wystepuje. W poprzednich autach lubilo parowac w trakcie jazdy. Nigdy po. A tu skrapla sie woda wlasnie po jezdzie. I tylko na jednej szybie.

-- 13 listopada 2016, 09:48 --

Problem nadal wystepuje. Byl spokoj kilka dni jak przewietrzylem auto porzadnie. Od kilku dni znowu zaczela sie robic para zaraz po odpaleniu auta. Serio, wchodze do auta szybki sa czyste, po wlaczeniu silnika kiedy nawiew zaczyna dmuchac to szyby paruja i jak wlaczam nawiew na maksa to dopiero po 5 minutach jechac. Dzisiaj z rana znowu mokra plama od srodka tym razem po calej szerokosci nad kratka nawiewu w desce. Pierwsze zdjecie jest tuz po uruchomieniu silnika. A drugie po okolo 30sekundach.

Obrazek

Obrazek

https://youtu.be/cutiEXyaAVU

Filtr kabinowy podczas serwisu dwa miesiace temu zmieniony, i sprawdzalem jest faktycznie nowy. Dywaniki suche, nie pale e-fajek. W ogole nie pale. I jezdze tylko na obiegu zewnetrznym. Od ostatniego razu ani razu nie wlaczylem wewnetrznego obiegu.
Jutro umawiam wizyte w ASO, bo ostatnim razem jak bylo ok to anulowalem. Niech sie panowie martwia.
5eba
Signo
Signo

Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne